OPINIONS

Το δέος δεν υπάρχει πια, το πάτησε το τρένο

SUPERLEAGUE / ΛΑΜΙΑ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΑΜΙΑ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον Παναθηναϊκό που έχει πάψει να φοβίζει τους αντιπάλους του και για τις προοπτικές που δεν δείχνουν ότι αυτό το συναίσθημα θα επανέρθει σύντομα.

Είπε αλήθειες στη συνέντευξη Τύπου μετά την ισοπαλία στη Λαμία ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού απέδωσε την πραγματικότητα, όταν χαρακτήρισε ως «ντροπή» το πρώτο ημίχρονο. Έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι «με εμφανίσεις όπως του πρώτου μέρους, δεν πάμε πουθενά». Ισχύει απόλυτα ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού έχασαν τις περισσότερες μονομαχίες από το 1’ μέχρι το 45’, ότι επέτρεψαν στους ποδοσφαιριστές της Λαμίας να πιστέψουν ότι μπορούν να νικήσουν.

Για τον Παναθηναϊκό, πρέπει να ισχύει ένα αξίωμα, όπως το έθεσε ο Ουζουνίδης: «όταν παίζεις με ομάδες σαν την Λαμία ή με πιο μικρές, όταν τους αφήνεις να πιστέψουν ότι θα σου πάρουν αποτέλεσμα, μετά δυσκολεύουν τα πράγματα». Στο «Απόστολος Νικολαΐδης» επί Ουζουνίδη, η προαναφερόμενη αρχή εφαρμόζεται πιστά. Ακόμα και υπό τις πιο περίεργες συνθήκες, επικρατεί η πεποίθηση ότι η νίκη θα επιτευχθεί.

Όμως, στην επαρχία μάλλον έχει καθιερωθεί το αντίθετο… Πλέον, όλοι έχουν τη σιγουριά ότι θα πάρουν βαθμό ή βαθμούς από τον Παναθηναϊκό. Δεν τρομάζουν πια, όπως στο παρελθόν. Για την ακρίβεια, δεν ανησυχούν και μάλλον νιώθουν ότι τον έχουν του χεριού τους.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ασφαλώς, αυτή η αίσθηση επικράτησε με τα χρόνια και έχει σχέση με τη συνολική εικόνα του Τριφυλλιού. Ο τωρινός Παναθηναϊκός δεν εκπέμπει κύρος, δεν έχει την παλαιότερη αίγλη και δεν θεωρείται κραταιός. Με αποστασιοποιημένο ιδιοκτήτη, με καθυστερήσεις στις πληρωμές, με αδύναμη διοίκηση και με αβέβαιο μέλλον, δεν προκαλεί το δέος. Αντίθετα, πολλοί τον αντιμετωπίζουν με συμπάθεια, νιώθουν οίκτο και τον υπολογίζουν ως ξεγραμμένο.

Επομένως, θα ήταν παράλογο η ομάδα να σκορπά τον τρόμο στους αντιπάλους, όταν η ΠΑΕ μοιάζει να πνέει τα λοίσθια. Αλληλένδετα είναι όλα στη ζωή και αυτό ισχύει στο ποδόσφαιρο. Το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του «οργανισμού», όμως από τη στιγμή που τα υπόλοιπα μέρη έχουν αρρωστήσει βαριά, κατά συνέπεια επηρεάζεται και αυτό.

Φυσικά, τα προαναφερόμενα είναι διαπιστώσεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δικαιολογία. Εάν ο οποιοσδήποτε παίκτης πιστεύει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει, ας το δηλώσει στον Ουζουνίδη και ας τεθεί στο περιθώριο μέχρι τον Ιανουάριο, όταν και θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μεταγραφή.

Πρόκειται για τους ίδιους ποδοσφαιριστές που την προηγούμενη Δευτέρα δάγκωναν στο… λαρύγγι τους αντιπάλους της Λάρισας. Οι οποίοι λύσσαξαν για τη νίκη, ενώ είχαν μείνει εννιά μετά τις αποβολές του Σιλά και του Άλτμαν. Δεν είναι δυνατόν να άλλαξαν μέσα σε λίγες μέρες και να απέκτησαν άλλη ιδιοσυγκρασία.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΚΟΟΥΤΣ

Η αδυναμία στα εκτός έδρας ματς έχει αρχίσει πολύ πριν τον Ουζουνίδη και θα ήταν παράλογο να τη διορθώσει απόλυτα ο 48χρονος προπονητής. Οι περιστάσεις δεν ευνοούν την αλλαγή νοοτροπίας στον Παναθηναϊκό και πιθανότατα, θα αργήσουν να την καταστήσουν εφικτή. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως ο Ουζουνίδης δεν έχει μερίδιο ευθύνης ή δεν οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, το διάβασμα της Λαμίας δεν έφερε αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ο δεύτερος αμυντικός χαφ φάνταζε περιττός αφού ο Πίτι, το αντίπαλο «δεκάρι», δεν είχε τόση ποιότητα και τόσες προσωπικές ενέργειες. Στο δεύτερο ημίχρονο, εκτός από τη μεγαλύτερη όρεξη που είχαν οι παίκτες, βοήθησε πολύ η αλλαγή στην τακτική. Ο Λουντ έπαιξε ως εσωτερικός χαφ, έδωσε στήριγμα στον Χίλιεμαρκ, το Τριφύλλι είχε έναν έξτρα παίκτη στη δημιουργία και η Λαμία πιέστηκε περισσότερο. Σταδιακά, ο Παναθηναϊκός πήρε μέτρα και έφτασε στην ισοφάριση, έστω και δύσκολα…

Εννοείται πως υπήρξαν σοβαρές απουσίες στην επίθεση, που δεν έδωσαν στον Ουζουνίδη την ευχέρεια των κινήσεων από τον πάγκο. Αναμφίβολα, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί αλλιώς, εάν αντί του Πίσπα έμπαινε ο Τσάβες ή ο Λουτσιάνο. Ο νεαρός στράικερ προσπάθησε, απασχόλησε αμυντικούς, αλλά ακόμα δεν μπορεί να βοηθήσει. Ακόμα και ο Μολέντο, στις στατικές φάσεις θα ήταν απείρως πιο επικίνδυνος…

Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

Ωστόσο, ότι έγινε, έγινε και δεν αλλάζει. Ο Παναθηναϊκός θα πορευτεί ως έχει και θαύματα ας μην περιμένει κανείς. Η βελτίωση θα ήταν καλοδεχούμενη, αλλά με όσα συμβαίνουν στο σύλλογο, η χειροτέρευση δείχνει πιο πιθανή. Τουλάχιστον, οι οπαδοί συμπεριφέρθηκαν υποδειγματικά για άλλη μία φορά και δεν δόθηκε το παραμικρό δικαίωμα. Είναι ένα κέρδος και αυτό, η άψογη στάση του κόσμου, η ωριμότητά του σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία.

Ο Παναθηναϊκός παίζει την Τρίτη με την Αναγέννηση Καρδίτσας για το Κύπελλο, όμως η προσοχή όλων επικεντρώνεται στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων, το επόμενο Σάββατο. Θα είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι, επειδή ο Ολυμπιακός έχει άλλο αγωνιστικό στυλ και επειδή στη Λεωφόρο είναι αλλιώς. Είναι ένα ματς που μπορεί να διορθώσει πολλά από τα κακώς κείμενα, αλλά όχι να λύσει τα ουσιαστικά προβλήματα. Πάντως, μπορεί να δώσει μία μεγάλη χαρά στους φίλους του "τριφυλλιού"...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ