OPINIONS

Τα "SMS" του Ουζουνίδη

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPER LEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPER LEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ EUROKINISSI

Από τα υπονοούμενα για τον πόλεμο που δέχεται από ανθρώπους στο εσωτερικό του Παναθηναϊκού, μέχρι το πλάνο λιτότητας που θα εφαρμοστεί. Ο Μπάμπης Τσιμπίδας σχολιάζει τα λεγόμενα του Μαρίνου Ουζουνίδη και παίρνει θέση για την κόντρα στο Τριφύλλι.

Ήταν 1η Δεκεμβρίου του 2017, παραμονές του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο, όταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης είχε μιλήσει στη Nova. Έκτοτε, στα δύο ματς που μεσολάβησαν για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και την Ξάνθη στα Πηγάδια, την ομάδα εκπροσώπησε στη διαδικασία της συνέντευξης στο συνδρομητικό κανάλι ο Σπύρος Μαραγκός, ο συνεργάτης του 48χρονου προπονητή. Χρειάστηκε να περάσουν οι γιορτές και να μπει το 2018, προκειμένου ο Ουζουνίδης να μιλήσει ξανά πριν από ένα ματς πρωταθλήματος.

Καταρχάς, αδιαμφισβήτητα οι συνεντεύξεις του Ουζουνίδη έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις αντίστοιχες των Λεμονή (άδικη η απόλυση του, παρεμπιπτόντως), Χιμένεθ και Λουτσέσκου. Αυτό οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία του προπονητή του Τριφυλλιού, αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στον Παναθηναϊκό συγκριτικά με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Ίσως εάν στο "Γεώργιος Καλαφάτης" επικρατούσε η κανονικότητα, ο Ουζουνίδης να ήταν πιο ανιαρός και πιο πεζός. Ωστόσο, δεν έχουν σημασία οι υποθέσεις, αλλά η πραγματικότητα.

Κατόπιν, είναι σαφές ότι ο Ουζουνίδης επιλέγει να μιλήσει όταν έχει κάτι να πει. Δεν επιθυμεί να αναλώνεται σε κοινοτοπίες, ούτε να επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα. Προτιμά να αφήνει ένα χρονικό διάστημα ανάμεσα στις συνεντεύξεις του, ώστε να υπάρχουν θέματα στην επικαιρότητα να σχολιάσει. Όπως έκανε στις τοποθετήσεις του την Πέμπτη (4/1), όταν έβγαλε αρκετές ειδήσεις και προέβη σε σχόλια με νόημα.

Ασφαλώς, προκύπτει ότι ο Ουζουνίδης ήθελε να περάσει μηνύματα με τα λεγόμενα του. Σε κάποιες φράσεις του "φωτογραφίζονται" άνθρωποι οι οποίοι έχουν πόστο στη διοίκηση του Παναθηναϊκού ή κινούνται στο περιβάλλον του Γιάννη Αλαφούζου, για τους οποίους ο Ουζουνίδης πιστεύει ότι πολεμούν εκείνον και τον ατζέντη του, Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο. Ως άμεσο επακόλουθο, η σκέψη των περισσοτέρων πηγαίνει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αφού δεν είναι και πάρα πολλά. Ο Χρήστος Παναγόπουλος βασικά, η Αθηνά Μπαλωμένου δευτερευόντως και ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Βασίλης Κωνσταντίνου.

Άλλωστε, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ότι μετά τη σύγκρουση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου πριν τα Χριστούγεννα, έχει δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ του Βασίλη Κωνσταντίνου και του Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου. Ένα χάσμα που ακουμπά και τον Μαρίνο Ουζουνίδη, ο οποίος λειτουργεί ως δίδυμο με τον Διαμαντόπουλο και μαζί πιστώνονται τα σωστά και χρεώνονται τα λάθη που έχουν γίνει στον αγωνιστικό και στον μεταγραφικό σχεδιασμό του Παναθηναϊκού.

Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε για τη μείωση του μπάτζετ, ο Ουζουνίδης επισήμανε ότι " αυτό εξαρτάται και από τον κόσμο που είναι στα γραφεία. Δεν είναι ξεκάθαρη 100% η κατάσταση ακόμα", ενώ σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του τόνισε ότι " εγώ και το τιμ προτιμάμε να πολεμάμε και ας χάσουμε, παρά να κρυφτούμε πίσω από την κουρτίνα, γιατί πολλοί είναι από πίσω και πολεμάνε εμάς που είμαστε μπροστά, ακόμα και από μέσα από την ομάδα". Δηλαδή, τι κάνει... νιάου, νιάου στα κεραμίδια;

Πώς διορθώνεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί; Είτε με την αποχώρηση κάποιου, είτε με την ανακωχή. Προς το παρόν, έχει επιλεγεί η ανοχή, αλλά η ΠΑΕ δεν πρόκειται να λειτουργήσει πολύ υπό τέτοιες συνθήκες. Διότι ο Τουμαζάτος και ο Διαμαντόπουλος αποφασίζουν, αλλά ο Κωνσταντίνου υπογράφει. Επομένως, πρέπει να βρεθεί μία λύση, γιατί ο Παναθηναϊκός δεν έχει περιθώρια για δυσλειτουργίες και διαφωνίες. Το ποιος θα φύγει πρώτος από το "πράσινο" Survivor", θα το διαπιστώσουμε σύντομα...

ΕΝΑ ΡΟΣΤΕΡ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Από εκεί και πέρα, ο Ουζουνίδης έδειξε αισιόδοξος για την πορεία του Παναθηναϊκού στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Κατά μέρος, η αισιοδοξία του έχει βάση: πλέον, θα μείνουν στην ομάδα οι ποδοσφαιριστές που αντιμετωπίζουν την παρουσία τους ως μία ευκαιρία στην καριέρα τους. Γιατί, για να μην κρυβόμαστε, όσοι παίκτες έχουν προοπτική θα επιλέξουν τη λύση της μεταγραφής, ώστε να ενταχθούν σε μία ομάδα με υψηλότερους στόχους ή σε πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και να μην αγχώνονται για τις πληρωμές τους. Επειδή στον Παναθηναϊκό κυριαρχεί η ανασφάλεια και δεν έχουν τεθεί αγωνιστικοί στόχοι.

Σαφώς, το ρόστερ του Παναθηναϊκού θα υπολείπεται σε ποιότητα από το καλοκαίρι. Πόσο μάλλον από τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών. Όμως, αυτό επιτάσσει η μείωση του μπάτζετ, για την οποία δεσμεύτηκε η διοίκηση στο Financial Control Body της UEFA. Δεν μπορεί να συμβεί κάτι άλλο, γιατί η ΠΑΕ θα χρεοκοπήσει πριν ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν, αφού ήδη έχει δυσκολίες για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ωστόσο, συγκροτείται ένα έμψυχο δυναμικό που θα τα δίνει όλα στα παιχνίδια. Συχνά, η θέληση και η προσπάθεια υπερέχουν της ποιότητας και των ικανοτήτων, αν αυτές... βαριούνται να εκδηλωθούν. Ένας ποδοσφαιριστής που τρέχει περισσότερο, θα νικήσει έναν που είναι καλύτερος, αλλά είναι αδιάφορος. Αυτή είναι η λογική που υιοθετεί ο Ουζουνίδης, από τη στιγμή που δεν έχει την πολυτέλεια να στηριχτεί σε πρωτοκλασάτες επιλογές. Όπως ο Βαγγέλης Οικονόμου, ο οποίος δεν συγκρίνεται με τον Ροντρίγκο Μολέντο, αλλά ο Βραζιλιάνος έχει ζητήσει να πουληθεί σε άλλη ομάδα και δεν παίζει, προκειμένου να μην ρισκάρει έναν πιθανό τραυματισμό.

Ο Παναθηναϊκός του δευτέρου γύρου του πρωταθλήματος δεν θα είναι ελκυστικός, αλλά θα είναι μαχητικός. Δεν θα εντυπωσιάζει τους φιλάθλους του, αλλά θα τους πείθει ότι αξίζει τη συμπαράσταση τους και θα ψάχνει την υπέρβαση σε κάθε ματς. Πρόκειται για έναν Παναθηναϊκό ειδικών συνθηκών, που δεν θα ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρ του παρελθόντος, αλλά θα είναι προσαρμοσμένος στις επιταγές του σήμερα. Ένα τέτοιο σύνολο θέλει να παρουσιάσει ο Ουζουνίδης και το έχει καταστήσει σαφές σε όλους, για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως. Αν και όλοι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και δεν έχουν απαιτήσεις που στερούνται λογικής.

Η ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πρακτικά, ο Παναθηναϊκός που επιχειρεί να φτιάξει ο Ουζουνίδης, θα είναι ο Παναθηναϊκός της επόμενης τριετίας - τετραετίας. Εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, όπως η εμφάνιση ενός ισχυρού επενδυτή που θα αλλάξει τα δεδομένα. Για την ώρα δεν φαίνεται τέτοιο ενδεχόμενο, οπότε ο Ουζουνίδης εξήγησε ότι προχωρά βασισμένος σε ένα πλάνο με μικρό μπάτζετ, με φτηνές επιλογές και με παιδιά από την ακαδημία. Ένα πλάνο που θα επιτρέπει η ΠΑΕ να τηρεί τις υποχρεώσεις της και να αποπληρώνει κάθε χρόνια ένα μέρος των χρεών της. Άλλος τρόπος, πέραν της ορθολογικής διαχείρισης των εσόδων που έχει ο Παναθηναϊκός δεν υπάρχει.

Ο Ουζουνίδης το έκανε... λιανά σε αρκετά σημεία της συνέντευξης του, ώστε να το χωνέψουν και οι τελευταίοι. Κυρίως, για να το ακούσουν οι οπαδοί από έναν άνθρωπο που εμπιστεύονται και να το αποδεχτούν. Δεν είναι εύκολο για έναν φίλο του Τριφυλλιού να συνηθίσει ότι η ομάδα του δεν θα διεκδικεί τον τίτλο, δεν θα έχει δεδομένη την ευρωπαϊκή συμμετοχή, θα στελεχώνεται από παίκτες που υπό άλλες συνθήκες ίσως να ήταν 24-25οι στο ρόστερ και θα έχει ως πρώτο στόχο μία αξιοπρεπή πορεία στο πρωτάθλημα. Είναι δυσβάστακτο για έναν παναθηναϊκό να το περάσει στη συνείδηση του. Αλλά, ο Ουζουνίδης ήταν ξεκάθαρος ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Επιπρόσθετα, ο κόουτς επιβεβαίωσε κάτι που όλοι γνωρίζουμε για τον Αλαφούζο: ότι ενημερώνεται για τα πάντα. Δεν είναι μυστικό, αλλά το παραδέχονται ανοιχτά όλοι πλέον. Επί της ουσίας, το μότο του... μεγαλομετόχου που δεν ασχολείται, έχει καταρριφθεί προ πολλού. Φυσικά, η παραδοχή δεν αλλάζει τίποτα, ούτε αναγκάζει τον Αλαφούζο να αναλάβει τις ευθύνες του, που όπως έχει εξηγηθεί στο προηγούμενο blog, είναι ηθικές και όχι νομικές. Απλώς, για να κατανοήσουν όλοι πως η εφαρμογή ενός σχεδίου σωτηρίας της ΠΑΕ, πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τον εφοπλιστή...

ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΠΡΟΞΕΝΟΥΝ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ

Μεταγραφικά, ο Ουζουνίδης έκανε λόγο για τρεις προσθήκες που θα επιθυμούσε, εφόσον είχε τη δυνατότητα. Όμως, δεν την έχει και θα ήταν ευτυχής, εάν σε πρώτη φάση αποκτούσε έναν επιθετικό, εκτός από τον Βαγγέλη Οικονόμου για την άμυνα. Βέβαια, εύλογα δημιουργείται η απορία πόσο καλύτερος θα είναι ο στράικερ που θα βρει ο Παναθηναϊκός των λίγων χρημάτων και της κακής φήμης, από τους διαθέσιμους Μολίνς, Άλτμαν και Πίσπα. Ή μήπως θα πρόκειται για έναν ανέτοιμο ποδοσφαιριστή, που θα χρειαστεί χρόνο για να παίξει και ουσιαστικά θα χάσει τη σεζόν, όπως είχε συμβεί τον Φεβρουάριο του 2017 με τον Μολίνς;

Γενικά, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα για το αν αξίζει ο κόπος να χρεωθεί ο Παναθηναϊκός έστω και μερικές χιλιάδες ευρώ, όταν δύσκολα θα κινδυνεύσει αγωνιστικά. Γιατί ακόμα και ο πιο χαμηλόμισθος επιθετικός θα πάρει μία προκαταβολή και θα συμφωνήσει για ένα ποσό, ενώ θα πληρωθεί η Εφορία του και άλλες κρατήσεις. Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τη διοίκηση και τον Ουζουνίδη, αφού ένας λανθασμένος χειρισμός θα προξενήσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα λύσει.

Ειδικότερα, ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια για λάθη και οι εσφαλμένοι χειρισμοί στις υποθέσεις των Κουτρουμπή και Χουλτ προκαλούν αναταράξεις. Ο Κουτρουμπής κατέθεσε νέα προσφυγή και διεκδικεί πιο πολλά χρήματα, μία διένεξη που ίσως να είχε αποφευχθεί εάν η συμπεριφορά προς τον διεθνή στόπερ ήταν διαφορετική στο "διαζύγιο". Επίσης, η εξόφληση της δόσης Οκτωβρίου στον Χουλτ δυσαρέστησε άλλους παίκτες που έχουν εκκρεμότητες με το Τριφύλλι. Πρώτα και κύρια τους άλλους πελάτες του δικηγόρου του Χουλτ, Γιώργου Ζελελίδη, ο οποίος τους ενημέρωσε για τον τρόπο που απέσπασε χρήματα ο Σουηδός αριστερός μπακ, με αποτέλεσμα ο Τελάντερ να μην δείχνει πλέον διαλλακτικός...

Τουλάχιστον, ο Ουζουνίδης δεν παρασύρθηκε και αποφάσισε ποδοσφαιρικά στην περίπτωση του 37χρονου Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος σταρ κάνει τεράστιο γκελ στον κόσμο και θα ήταν ο ιδανικός για να συμβάλλει στη συσπείρωση. Αλλά, πλέον δεν είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να δώσει λύσεις. Δεν αντέχει ο Παναθηναϊκός να έχει έναν στράικερ που θα βγάζει διαρκώς τραυματισμούς και ας μην ξεγελά η παρουσία του Σισέ στην τρίτη κατηγορία της Ελβετίας (16 γκολ σε 17 ματς της Ιβερντόν). Ο Σισέ πρέπει να παραμείνει μύθος και να αξιοποιηθεί αλλιώς. Δεν διαθέτει πολλές τέτοιες προσωπικότητες ο Σύλλογος και τις έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε...

Υ.Γ.: Κάποτε, ο Παναθηναϊκός αγόραζε τον Σαλπιγγίδη και έπειτα τους Χριστοδουλόπουλο και Μελίσση, πληρώνοντας αρκετά χρήματα στον ευρισκόμενο τότε στην ανάγκη, ΠΑΟΚ. Τώρα, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Ο Παναθηναϊκός "καίγεται" για ρευστό και ο ΠΑΟΚ κατέθεσε πρόταση για τον Ροντρίγκο Μολέντο. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, κάθε ομάδα έχει τα πάνω και τα κάτω της. Σίγουρα, οι φίλοι του Τριφυλλιού νιώθουν τον εγωισμό τους να πληγώνεται, όταν βλέπουν ότι ο καλύτερος στόπερ της Superleague ενδέχεται να καταλήξει σε έναν άμεσο ανταγωνιστή. Δυστυχώς, η επιβίωση προέχει. Το σημαντικό είναι ότι με την πώληση του Μολέντο, ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει χρόνο και θα τακτοποιήσει πολλές εκκρεμότητες...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ