OPINIONS

Πρέπει να αντέξει αγωνιστικά και οικονομικά

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να δώσει συνέχεια στη νίκη επί του Πλατανιά με μία πειστική εμφάνιση εναντίον της Λαμίας, ενώ για να αποδώσει το πλάνο της εξυγίανσης, η ΠΑΕ χρειάζεται να τα καταφέρει αυτόν το μήνα. Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Δεν σκότωσε το θηρίο ο Παναθηναϊκός την Κυριακή (7/1), αλλά η νίκη επί του Πλατανιά ήταν σημαντική, τηρουμένων των αναλογιών. Σαφώς, πρόκειται για τον ουραγό της βαθμολογίας, την πιο αδύναμη ομάδα της κατηγορίας που μοιάζει να έχει... χαιρετήσει την παραμονή. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι ο Παναθηναϊκός νοσεί βαριά και δεν λειτουργεί σε φυσιολογικές συνθήκες. Αντίθετα, προερχόταν από 71 ημέρες χωρίς νικηφόρο αποτέλεσμα, μετά την επικράτηση με 1-0 επί του Ολυμπιακού, στις 28 Οκτωβρίου και μετρούσε ισοπαλίες και ήττες, είτε εντός, είτε εκτός έδρας.

Πρώτα απ' όλα, ο Παναθηναϊκός ήταν υποχρεωμένος να νικήσει για να διαλύσει τα... σύννεφα για τη σωτηρία του. Πλέον, αύξησε τη διαφορά του από τον Πλατανιά στους 13 βαθμούς και έχει το πλεονέκτημα την ισοβαθμία, που ουσιαστικά δεν καλύπτεται. Επίσης, ευνοήθηκε από τα αποτελέσματα των άλλων ματς και διεύρυνε την απόσταση από τη 15η Κέρκυρα στους 7 βαθμούς, ενώ σύντομα θα την υποδεχτεί στο "Απόστολος Νικολαΐδης" και θα έχει τη δυνατότητα να την... τελειώσει. Εννοείται πως τέτοιου είδους υπολογισμοί δεν κολακεύουν το Τριφύλλι και πριν μερικά χρόνια φάνταζαν αδιανόητοι. Όμως, η πραγματικότητα δεν ρωτάει και ο Παναθηναϊκός οφείλει να σκέφτεται με ρεαλισμό.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΠΑΕ δημιουργούνται από τη διακοπή της χρηματοδότησης από τον Γιάννη Αλαφούζο, αλλά η εικόνα του ποδοσφαιρικού τμήματος προξενούσε ανησυχία και συνοδευόταν από δυσάρεστες σκέψεις. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ένα "μαξιλαράκι ασφαλείας" από την επικίνδυνη ζώνη και το ενδιαφέρον να εστιαστεί στην αποφυγή της κατάρρευσης της εταιρίας. Κάτι που θα συμβεί με ένα σερί νικών στη διάρκεια του Ιανουαρίου, όπως δίνει την ευχέρεια το πρόγραμμα των επόμενων αγωνιστικών.

Εξυπακούεται πως δεν υπάρχει χώρος για διθυράμβους, για τα... παλικάρια του Ουζουνίδη, για διαπιστωμένη βελτίωση και για οτιδήποτε άλλο. Ναι, ο Παναθηναϊκός απέδωσε καλύτερα σε σύγκριση με άλλα ματς, ο Μουνιέ και ο Ινσούα συγκρότησαν μία δυνατή αριστερή πτέρυγα, ο Βιγιαφάνιες ήταν πανταχού παρών, ο κόσμος είχε διάθεση στήριξης, δημιουργήθηκαν αρκετές ευκαιρία κ.α. Αλλά, όλα αυτά επί ενός αντιπάλου χαμηλής δυναμικότητας, που δεν προβλημάτισε τον χειρότερο Παναθηναϊκό των τελευταίων ετών.

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ

Ωστόσο, επιβάλλεται να καταγραφεί ότι οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν από τον Ουζουνίδη είχαν διάθεση, προσήλωση και πάθος. Χαρακτηριστικά που δεν εξαρτώνται από την ποιότητα των αντιπάλων, αλλά από την ψυχολογία αυτών που παίζουν. Ανεξάρτητα από τα λάθη ή οτιδήποτε άλλο στα τελευταία ματς του 2017, ήταν φανερό ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές σκέφτονταν τις διακοπές των Χριστουγέννων ή τον επόμενο προορισμό τους, αλλά όχι τις υποχρεώσεις τους με τον Παναθηναϊκό. Όμως, στο πρώτο ματς του νέου έτους, αγωνίστηκαν αυτοί που έχουν αποφασίσει να μείνουν, να αγνοήσουν τις αντιξοότητες και να παλέψουν για το κύρος του Συλλόγου και την ανάδειξη της καριέρας τους.

Ο Ουζουνίδης φτιάχνει το τρίτο σύνολο στη φετινή σεζόν, με την ελπίδα να είναι και το τελικό. Με άλλο γκρουπ δούλεψε στην προετοιμασία, με άλλο μέχρι τον Δεκέμβριο, που μεταβαλλόταν διαρκώς και με άλλο μετά τα Χριστούγεννα. Μένει να φανεί που θα οδηγήσει τον Παναθηναϊκό ο 48χρονος προπονητής, αρκεί βεβαίως να επιβιώσει η ΠΑΕ.

Κομβικό για τη συνέχεια του Παναθηναϊκού είναι η ρεβάνς του Κυπέλλου με τη Λαμία. Το 4-1 δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την ανατροπή, σε συνδυασμό με την αδυναμία στο σκοράρισμα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο ο Παναθηναϊκός να επιβεβαιώσει ότι βελτιώνεται και να εξαντλήσει τις πιθανότητες που έχει. Διότι σε ενδεχόμενο ήττας και ενός ατιμωτικού αποκλεισμού, η εσωστρέφεια θα επανέρθει και η νίκη επί του Πλατανιά θα είναι μία παρένθεση. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από ένα μικρό σερί νικών και μερικές καλές εμφανίσεις, που θα του τονώσουν την αυτοπεποίθηση και θα παγιώσουν το καλό κλίμα. Οπότε, η αναμέτρηση της Τετάρτης δίνει την ευκαιρία...

ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΜΗΝΑ

Από εκεί και πέρα, η επικαιρότητα επανέρχεται στα δικαστικά και στα οικονομικά προβλήματα. Τη Δευτέρα (8/1) θα εκδικαστούν οι προσφυγές των Χουλτ, Πέτριτς, Μαρίνου και Σπυρόπουλου και η διοίκηση προσπαθεί να συνεννοηθεί με τους εκπροσώπους των ποδοσφαιριστών, για να συμφωνήσουν σε αναβολή ή σε απόσυρση. Την Τετάρτη (10/1) θα πάρουν σειρά οι Βέμερ, Εσιέν, Λέτο και Τοτσέ και την Πέμπτη (11/1) οι Τελάντερ και Ταυλαρίδης. Πρόκειται για δέκα εκκρεμότητες σε μία εβδομάδα...

Επιπροσθέτως, κάθε φορά η διαχείριση καθίσταται όλο και πιο δύσκολη. Διότι οι οφειλές αυξάνονται και η συνεργασία των αντίδικων μικραίνει, αφού κουράζονται από την αθέτηση των υποσχέσεων και την ψυχολογική φθορά. Δεν απέχει πολύ η μέρα που κάποιος από τους προσφεύγοντες αντί να δεχτεί ένα μικρό έναντι και να συναινέσει σε πίστωση χρόνου, θα απαιτήσει τη συνολική εξόφληση του και θα επιμείνει στην επιβολή ποινής αφαίρεσης βαθμών. Όσο ο Παναθηναϊκός τη γλυτώνει στο... παρά ένα, τόσο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος ενός ατυχήματος.

Αναμφίβολα, το οικονομικό παραμένει ο βασικός "βραχνάς" του Παναθηναϊκού. Ο Γενάρης δεν έφερε τα προσδοκώμενα έσοδα από τις πωλήσεις και το ποσό που θα συγκεντρωθεί δεν θα δώσει τις αναμενόμενες λύσεις. Ήδη, ο Γιάννης Αλαφούζος ( που μπήκε ξανά στο στόχαστρο...) δέχεται εκκλήσεις από τους διοικούντες για να συνδράμει ξανά και θεωρείται βέβαιο πως αν δεν το κάνει, δύσκολα θα βγει αναίμακτα ο μήνας. Άλλωστε, η ροή χρημάτων από χορηγίες, εισιτήρια και άλλες "πηγές" είναι μικρή και φτάνει μόνο για τα στοιχειώδη.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο είναι η διαρκής μείωση του μπάτζετ, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την UEFA. Παίκτες αποχωρούν διαρκώς και θα παραχωρηθούν και άλλοι, το προσωπικό συρρικνώνεται και οι δαπάνες περιστέλλονται σε κάθε τομέα. Ο Παναθηναϊκός κοστίζει όλο και λιγότερο, προκειμένου από ένα σημείο και έπειτα να καταστεί αυτάρκης και να μπορεί να αποπληρώνει ετησίως ένα σημαντικό μέρος των χρεών του. Όμως για να καταφέρει, πρέπει να αντέξει τον Ιανουάριο...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ