OPINIONS

Πήρε περισσότερα απ' όσα περίμενε

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΛΑΡΙΣΑ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΛΑΡΙΣΑ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την ανάγκη του Παναθηναϊκού για την επίτευξη νικηφόρων αποτελεσμάτων και σχολιάζει τις διαμαρτυρίες του Κούγια και τις επικείμενες πωλήσεις βασικών παικτών.

Εξαρχής το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό απέναντι στη Λάρισα, ήταν να αρχίσει με νίκη τον όμιλο στο Κύπελλο, ώστε κατά κύριο λόγο να αποφύγει τα… περσινά καμώματα και δευτερευόντως, να βάλει τις βάσεις για ένα σερί. Πέτυχε τους δύο στόχους και πρόσθεσε μία εμφανή βελτίωση στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, που ίσως δεν ήταν αναμενόμενη.

Βέβαια, για να μην μεγαλοποιούμε καταστάσεις, ασφαλώς ο Παναθηναϊκός δεν απέδωσε εντυπωσιακά, ούτε σκότωσε… το θηρίο. Η Λάρισα έχει καλό ρόστερ, αλλά στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν έδειξε πολλά. Όποιος αντικρούσει την πραγματικότητα με τα δύο δοκάρια της ΑΕΛ, μάλλον έχει ξεγελάσει τον εαυτό του: το ένα προέρχεται από στατική φάση με την εκτέλεση του Γουάλας και το δεύτερο από μία σέντρα-σουτ του Περόνε από πλάγια θέση, ενώ ήταν απομονωμένος και δεν είχε ελπίδες για κάτι ρεαλιστικό.

Ο Παναθηναϊκός ήταν βελτιωμένος σε σύγκριση με την Κυριακή, είχε τις γραμμές του πιο κοντά και δεν «έφαγε» φάσεις από τον άξονα, έχοντας συνοχή και αλληλοκαλύψεις. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η επάνοδος του Μολέντο στην ενδεκάδα, καθώς και η παρουσία του Σιλά. Οι δύο ποδοσφαιριστές αγωνίζονται με επιθετικότητα, κερδίζουν μονομαχίες και βγαίνουν πρώτοι στις διεκδικήσεις, αποτρέποντας να εκδηλωθούν επιθέσεις.

Στη δημιουργία και στην ανάπτυξη, ο Παναθηναϊκός είχε περισσότερες και πιο ποιοτικές επιλογές. Ο Τσάβες πέτυχε ένα ωραίο και γκολ και έδωσε ατομικές προσπάθειες, ο Λουτσιάνο συνεργάστηκε καλά μαζί του και ήταν ορεξάτος, ενώ ο Μουνιέ παρότι δεν είχε ουσία, έδειξε με τις κινήσεις του ότι είναι χρήσιμος. Ο Χατζηγιοβάνης δεν ήταν αρνητικός, αλλά με την επιστροφή του Βιγιαφάνιες και αργότερα του Καμπέσας, πρέπει να κάνει υπέρβαση για να βρει χρόνο στα πλάνα του Ουζουνίδη.

Δυστυχώς, ο Λουτσιάνο υπέστη ρήξη χιαστών στο αριστερό γόνατο, στο ίδιο σημείο που είχε τραυματιστεί με την Κορίνθιανς και θα μείνει εκτός αγωνιστικών χώρων για έξι μήνες. Είναι από τα δυσάρεστα του αθλητισμού, μία στιγμή που ο ποδοσφαιριστής επιβάλλεται να ξεπεράσει και να γυρίσει δυνατός. Τουλάχιστον, ο Μολίνς αποδεικνύει διαρκώς τη χρησιμότητα του, ενώ ο Άλτμαν έχει στοιχεία για να καλύψει (όσο είναι εφικτό) την απώλεια του Βραζιλιάνου.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Για να έχει αξία η επικράτηση του Παναθηναϊκού επί της Λάρισας, πρέπει να νικήσει το Σάββατο (23/9) τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Αφενός επειδή δεν υπάρχει περιθώρια για απώλειες βαθμών, αφετέρου για να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα του κυριακάτικου (24/9) ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός στο «Σπύρος Λούης».

Δεν χρειάζεται να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης ο Παναθηναϊκός, αρκεί να πανηγυρίσει το «διπλό». Ακόμα βρίσκεται στη διαδικασία της ενσωμάτωσης των νέων παικτών, στην εμπέδωση της φιλοσοφίας του Ουζουνίδη και προέχει να νικάει. Ασφαλώς, η καλή απόδοση είναι καλοδεχούμενη, αλλά δεν αποτελεί προτεραιότητα στην παρούσα φάση. Προς το παρόν, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα…

"ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται για τη διαιτησία. Το ίδιο ισχύει για τη Λάρισα. Εφόσον πιστεύει ότι αδικήθηκε, ορθώς το εξέφρασε με την ανακοίνωση της. Όμως, έχει την υποχρέωση να αναφερθεί σε όλες τις φάσεις και όχι να επιλέγει όσες τη βολεύουν. Για παράδειγμα, εκτός από τη φάση του Μολέντο με τον Ρέντζα, υπάρχει το μαρκάρισμα του Φατιόν στον Χατζηγιοβάνη.

Όσοι δεν το θυμούνται, ας τους φρεσκάρουμε τη μνήμη… Στο 38’, ο Φατιόν έπεσε με δύναμη πάνω στον Χατζηγιοβάνη, χωρίς να βρει μπάλα, σε ένα σκληρό χτύπημα που θα μπορούσε να τραυματίσει σοβαρά τον νεαρό εξτρέμ. Ο διαιτητής Ζαχαριάδης τιμώρησε τον αμυντικό χαφ της ΑΕΛ με κίτρινη κάρτα, ενεργώντας με υπερβολική επιείκεια. Επειδή ίσως εκφραστούν αμφιβολίες, ο καθένας ας βρει τη φάση στο διαδίκτυο, για να του λυθούν οι απορίες. Βέβαια, ίσως ο Αλέξης Κούγιας να ήθελε απλά να ενοχλήσει τον Αλαφούζο. Αυτό το γνωρίζει μόνο ο ίδιος.

ΤΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης επισήμανε ότι η κατάσταση στον Παναθηναϊκό δεν είναι τόσο τραγική όσο την περιγράφουν οι δημοσιογράφοι. Έχει δίκιο σε ότι αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα και αυτός και οι συνεργάτες του πρέπει να πιστωθούν ότι συγκρατούν ενωμένους τους παίκτες. Έχει καταφέρει να τους απομονώσει από τη διοίκηση, ακόμα και σε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της ομάδας.

Δεν είναι εύκολο αυτό που έχει πετύχει ο Ουζουνίδης. Για παράδειγμα, ένας παίκτης ο οποίος βλέπει να παραιτείται ξαφνικά ο επικεφαλής φυσιοθεραπευτής, να τον ακολουθούν ο διατροφολόγος και ο γυμναστής αποκατάστασης, τους εργαζόμενους στο αθλητικό κέντρο να απολύονται ή να μην πληρώνονται στην ώρα τους, αντιλαμβάνεται ότι δεν υφίσταται ομαλή λειτουργία.

Επίσης, όταν οι παίκτες ρωτάνε τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό, είναι λογικό να ανησυχούν. Δεν ζουν σε γυάλα, για να μην ενδιαφέρονται για τα νεότερα. Ωστόσο, ο Ουζουνίδης έχει καταφέρει να τους κρατήσει συγκεντρωμένους στο ποδόσφαιρο και αυτό είναι επίτευγμα, τηρουμένων των αναλογιών.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Τα οικονομικά της εταιρείας δεν πάνε καλά. Θα χρειαστούν αρκετά χρήματα για να ανταποκριθεί η ΠΑΕ στις υποχρεώσεις της και τα έσοδα δεν επαρκούν. Ο Αλαφούζος θα χρηματοδοτήσει σε μικρό βαθμό, το μάρκετινγκ δεν έχει κλείσει μεγάλες εμπορικές συμφωνίες και οι χορηγίες έχουν εκλείψει. Επομένως, ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί το άνοιγμα είναι οι πωλήσεις όσων παικτών μπορούν να αποφέρουν μεγάλα ποσά.

Να διευκρινίσουμε ότι δεν θα πουληθούν όλοι, αλλά ο σκοπός προσδιορίζεται σε δύο υψηλές πωλήσεις. Δεν πρόκειται να… κατεβάσει ρολά η ομάδα, αλλά δυστυχώς, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν γίνεται αλλιώς. O Βλαχοδήμος φαίνεται πως θα είναι ο ένας και ο δεύτερος αναζητείται. Οι υποψήφιοι δεν είναι πολλοί, όλοι τους ξέρουμε. Μολέντο, Κουρμπέλης, Χουλτ, Βιγιαφάνιες, αν και πάντα υπάρχουν οι πιθανότητες μιας έκπληξης.

Για να το κλείσουμε... Ο Παναθηναϊκός λειτουργεί μακριά από τον τρόπο που θα έπρεπε και από τον τρόπο που τον είχαμε συνηθίσει. Με τον Αλαφούζο στην ιδιοκτησία, αυτός δεν προβλέπεται να αλλάξει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν και χειρότερα... Όπως η στάση πληρωμών και η πτώχευση, που τουλάχιστον για την ώρα έχουν αποφευχθεί.

Αξίζουν "μπράβο" στον Αλαφούζο επειδή εξασφαλίζει το μίνιμουμ; Όχι, σε καμία περίπτωση. Ούτε ο εφοπλιστής δικαιούται ασυλία στην κριτική, επειδή δεν υπάρχει άμεση εναλλακτική. Όμως, οφείλουμε να βλέπουμε τις δύο πλευρές ενός νομίσματος και όχι μόνο τη μία.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ