OPINIONS

Μπαίνουν οι βάσεις

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τη βελτίωση του Παναθηναϊκού που οφείλεται στη δουλειά του προπονητικού επιτελείου και για την ανάγκη να συνεχίσουν στο ρόστερ οι παίκτες που κάνουν τη διαφορά, όπως οι Εμποκού, Μολέντο και Κλωναρίδης.

Στο ποδόσφαιρο ισχύει ένα αξίωμα: όποιος δουλεύει, αργά ή γρήγορα επιβραβεύεται. Αυτό συμβαίνει με τον Μαρίνο Ουζουνίδη και τους συνεργάτες του. Εργάζονται πολλές ώρες επί καθημερινής βάσης, προφανώς το πράττουν με το σωστό τρόπο και παράγουν αποτέλεσμα.

Διότι η σταθερή βελτίωση που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός τον τελευταίο μήνα είναι προϊόν της δουλειάς του προπονητικού επιτελείου. Η σφιχτή ανασταλτική λειτουργία, η αποτελεσματική και πιο δημιουργική επίθεση, η συνοχή και η ομοιογένεια οφείλονται στον Ουζουνίδη και στους συνεργάτες του.

Η τρίτη και πιο εμφατική εκτός έδρας νίκη που πέτυχε ο Παναθηναϊκός στη φετινή σεζόν, απλώς πιστοποιούν ότι οι Πράσινοι παίζουν όλο και καλύτερα. Το 5-0 επί του Αστέρα Τρίπολης στο "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" δεν οφείλεται στην τύχη, αλλά πρωτίστως στην απόδοση του Τριφυλλιού.

Φυσικά, η αγωνιστική κατάσταση των αντιπάλων έπαιξε το ρόλο της: ο εσφαλμένος τρόπος παιχνιδιού, τα ατομικά λάθη, το ντεφορμάρισμα και η έλλειψη ποιότητας. Αλλά, δεν αναιρούν ότι ο Παναθηναϊκός βελτιώνεται διαρκώς.

Εξυπακούεται πως δεν έχουν διορθωθεί όλες οι δυσλειτουργίες του Παναθηναϊκού. Μία ομάδα δημιουργείται στην καλοκαιρινή προετοιμασία και όταν αυτή δεν πάει καλά, όπως συνέβη με την αντίστοιχη του Τριφυλλιού, οι παραλείψεις δεν μπορούν να καλυφθούν εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Επίσης, η σταθερότητα στην απόδοση δεν αποκτάται με τρεις διαδοχικές νίκες. Έχει ανάγκη από περισσότερες και μεγαλύτερη διάρκεια, για να πιστοποιηθεί ότι ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε την αγωνιστική κρίση που τον ταλαιπώρησε αρκετούς μήνες.

ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΔΙΚΑΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΧΑΡΟΥΝ

Γενικότερα, οι απαιτήσεις δεν πρέπει ξαφνικά να "εκτοξευθούν". Όπως ορθώς παρατήρησε ο Μαρίνος Ουζουνίδης στις δηλώσεις του στη Nova την Πέμπτη (16/8), η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να επανέρθει στο ιδανικό επίπεδο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι οπαδοί του Τριφυλλιού δεν έχουν το δικαίωμα να ευχαριστηθούν την "πεντάρα" στην Τρίπολη! Το αντίθετο, αφού συχνά φέτος έφτασαν στο σημείο να σιχτιρίζουν με όσα έβλεπαν. Δεν απέχει ο Ιανουάριος, όταν ο Παναθηναϊκός "κακοποιούσε" το άθλημα.

Εσχάτως αποδίδει καλά, σκοράρει πολλά γκολ, βγάζει συνδυασμούς και αξιοποιεί την ποιότητα των μεσοεπιθετικών του. Αμυντικά, παίζει με σιγουριά, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος δεν δέχεται εύκολα γκολ και η ομάδα έχει περιορίσει τις φάσεις που "τρώει".

Η εικόνα που βλέπουμε στο γήπεδο είναι ενθαρρυντική για τους Πράσινους και εφόσον συνοδευτεί από ακόμα ένα "διπλό" στην Ξάνθη την επόμενη εβδομάδα, τότε ο Παναθηναϊκός θα έχει επανακτήσει το momentum. Θα είναι το ιδανικό εν όψει των ημιτελικών του Κυπέλλου και των ντέρμπι του Μαρτίου...

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι η άνοδος του Παναθηναϊκού οφείλεται στην ομαδική προσπάθεια, αλλά στηρίζεται και στην ποιότητα ορισμένων μονάδων. Στο ρόστερ υπάρχουν μερικοί ποδοσφαιριστές οι οποίοι κάνουν τη διαφορά και ανταποκρίνονται στα υψηλά "πράσινα" στάνταρ.

Ασφαλώς, πρόκειται για τον Μάρκους Μπεργκ, τον Ροντρίγκο Μολέντο, τον Πολ Ζοσέ Εμποκού και τον Βίκτωρα Κλωναρίδη. Η επέκταση του συμβολαίου του Μπεργκ ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, αλλά οι άλλοι τρεις παίκτες πιθανώς να μην συνεχίσουν μετά τον Ιούνιο. Τρεις αποχωρήσεις που εφόσον προκύψουν, θα περιορίσουν το ποιοτικό επίπεδο του ρόστερ συνολικά.

Ο Μολέντο δεσμεύεται έως τον Ιούνιο του 2018 και είναι αναγκαίο να το επεκτείνει για την επόμενη διετία. Αξίζει την οικονομική υπέρβαση και όπως αποδείχτηκε με τον Γκόρντον Σίλντενφελντ, η αντικατάστασή του ίσως να κοστίσει περισσότερο και να έχει αμφίβολα αποτελέσματα.

Ο Βίκτωρας Κλωναρίδης παραχωρήθηκε δανεικός έως τον Ιούνιο και έναντι 150-200.000 πρέπει να επανακτηθούν τα δικαιώματά του από τη Λανς. Ισχύει ό,τι και για τον Μολέντο, αφού δύσκολα θα εντοπιστεί ποδοσφαιριστής με ανάλογα προσόντα και με χαμηλό κόστος, που να ταιριάζει με την ομάδα και να συνεργάζεται με τον Μπεργκ.

Ο Πολ Ζοσέ Εμποκού αποτελεί μία ακριβή περίπτωση. Χρειάζονται αρκετά χρήματα για να αποκτηθεί, τόσα που ίσως κρίνονταν υπερβολικά ακόμα και επί πολυμετοχικότητας. Ωστόσο, αποδεικνύει πως τα αξίζει και συνιστά μια πρώτης τάξεως επένδυση... Σε έναν ορθολογικό Παναθηναϊκό, θα κάνει τη διαφορά και σύντομα θα πολλαπλασιάσει την αξία του.

Επιβάλλεται να ενσωματωθεί στο ρόστερ και ο Μουμπάρακ Γουακάσο, ένας παίκτης με περίεργη ιδιοσυγκρασία αλλά με μεγάλη ποιότητα και να συγκροτηθεί ένα δυναμικό που να αρμόζει στον Παναθηναϊκό. Δεν απαιτούνται οι "τρέλες" του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά ορθολογικές επιλογές.

ΔΥΟ ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Αναμφίβολα, είναι δύσκολο αλλά ο Παναθηναϊκός υποχρεούται να λειτουργήσει με δύο παράλληλους στόχους: να πετύχει τους βραχυπρόθεσμους κατακτώντας το Κύπελλο και συμμετέχοντας στα προκριματικά του Champions League, βάζοντας όμως ταυτόχρονα τις βάσεις και για την επόμενη σεζόν.

Δεν είναι εύκολο, δεν είναι αδύνατο. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος και ο Μαρίνος Ουζουνίδης πρέπει να καταλήξουν πώς θα τα καταφέρουν και εννοείται ότι χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη του Γιάννη Αλαφούζου. Διότι το καθεστώς λειτουργίας της ΠΑΕ εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη της...

Διαβάστε, ακόμα:

Ουζουνίδης: "Τέτοιες εμφανίσεις ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση της ομάδας"
Κουρμπέλης: "Περιμέναμε ένα πιο δύσκολο παιχνίδι"
Ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο ο Παναθηναϊκός, 5-0 τον Αστέρα στη Τρίπολη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ