OPINIONS

Ο Παναθηναϊκός βγάζει αντίσταση στις αντιξοότητες

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÁÅÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÁÅÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον Παναθηναϊκό που αντέχει, σχολιάζει την ανανέωση του συμβολαίου του Λέτο και ζητά να λήξει το "σήριαλ" με τον ποδοσφαιριστή Σισέ.

Στη δεύτερη αγωνιστική των playoffs, ο Παναθηναϊκός νικούσε τον ΠΑΟΚ με δίδυμο στους αμυντικούς χαφ τον Μαρινάκη και τον Ρέις. Το βράδυ της Τετάρτης (24/5), ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 την ΑΕΚ με τον Μαρινάκη και τον Χατζηγιοβάνη να στελεχώνουν τη δεξιά πλευρά. Με την τριπλέτα της επίθεσης να απαρτίζεται από τους Μολίνς, Παναγιώτη Βλαχοδήμο και Χατζηγιοβάνη στο μεγαλύτερο διάστημα του δευτέρου ημιχρόνου.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο Μολέντο έχει σπάσει τη μύτη του, τότε για τα εναπομείναντα δύο παιχνίδια θα επιστρατευτεί ο νεαρός Ευαγγέλου. O Βιγιαφάνιες δεν έχει παίξει στα playoffs, o Μπεργκ δεν πρόκειται να αγωνιστεί άλλο, ο Ζέκα ουσιαστικά έχασε την πρώτη και τη δεύτερη αγωνιστική και ίσως χάσει και την πέμπτη, ο Κουρμπέλης δεν ήταν παρών τη δεύτερη και την τρίτη και ο Κουλιμπαλί απλώς θα προλάβει την Τούμπα, ενώ ο Εμποκού χαιρέτησε.... Ακόμα και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, έχασε δύο παιχνίδια.

Αποκλεισμός από τον τελικό του Κυπέλλου, λόγω διαιτητικών αποφάσεων του Κύζα. Διακοπή του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ, λόγω μιας ανόητης πράξης ενός 22χρονου και διαφαινόμενη αφαίρεση βαθμών από τα playoffs και από το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν. Ασυνέπεια στις πληρωμές, διοικητική αβεβαιότητα, ένας ιδιοκτήτης ο οποίος ψάχνεται να φύγει και ένας ξενερωμένος κόσμος.

Ο Παναθηναϊκός του Μαρίνου Ουζουνίδη αντέχει, παρά τις αντιξοότητες. Είναι ακόμα ζωντανός. Αδύναμος, εξασθενημένος, αλλά ζωντανός και προσπαθεί να αποφύγει το χειρότερο: την 4 θέση που σημαίνει Ευρώπη από τις 13 Ιουλίου.

Εύστοχα, θα αναρωτηθεί κάποιος: είναι δυνατόν να πλασάρεται ως επίτευγμα ότι ο Παναθηναϊκός παλεύει να αποφύγει την 4η θέση των playoffs (και 5 στο πρωτάθλημα); Όχι, είναι η απάντηση. Σε μία φυσιολογική κατάσταση, ένα τόσο χαμηλό πλασάρισμα συνιστά παταγώδη αποτυχία. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του Παναθηναϊκού και τις επιτυχίες του, ο απολογισμός είναι κακός.

Όμως, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ο Παναθηναϊκός δείχνει σημεία ανθεκτικότητας. Ο Λυμπερόπουλος, ο Ουζουνίδης, οι συνεργάτες του, όσοι εργάζονται στο ποδοσφαιρικό τμήμα και οι παίκτες, αντιστέκονται και παλεύουν. Πού θα βγει αυτή η αντίσταση δεν μπορεί να προβλεφθεί. Σίγουρα, εάν δεν αλλάξει κάτι στο ιδιοκτησιακό και στο διοικητικό καθεστώς, τότε αργά ή γρήγορα, όσοι μάχονται στην ομάδα, θα πέσουν…

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΟ ΗΘΕΛΕ

Το αθηναϊκό ντέρμπι του "Απόστολος Νικολαΐδης" ήταν πολύ κακό ποιοτικά. O Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να παίξει διαφορετικά, λόγω των απουσιών μεσοεπιθετικά. Η ΑΕΚ είχε τη δυνατότητα, αλλά προφανώς δεν έχει δουλευτεί ανάλογα. Μοιραία, οι δύο ομάδες έπαιξαν συντηρητικά, ο Παναθηναϊκός είχε το γκολ από πέναλτι και ένα δοκάρι από στατική φάση και η ΑΕΚ είχε δύο καλές ευκαιρίες από οργανωμένη επίθεση.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÁÅÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÁÅÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Εύκολα θα ισχυριζόταν κάποιος ότι το "Χ" θα ήταν δίκαιο. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έκανε την υπέρβαση του, το ήθελε περισσότερο, το διεκδίκησε και το πήρε. Η ΑΕΚ είχε πιο πολλά περιθώρια, αλλά δεν τα αξιοποίησε. Περιορίστηκε στα ζητούμενα της και τελικά, δεν πήρε τίποτα. Οπότε, η νίκη του Παναθηναϊκού δεν επιτεύχθηκε άδικα.

Τώρα, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται τη νίκη επί του Πανιωνίου την Κυριακή στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ώστε να εξαρτάται από τον ίδιο η κατάληξη της σεζόν. Ακόμα και αν αφαιρεθούν οι τρεις βαθμοί από τη βαθμολογία των play offs…

Ο ΛΕΤΟ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ο Σεμπαστιάν Λέτο είναι ένας ξεχωριστός παίκτης για τους οπαδούς. Τον έχουν συνδέσει με την πολυμετοχικότητα, αγωνίστηκε και ήρθε με μεταγραφή από τη Λίβερπουλ -έχοντας παίξει προηγουμένως στον Ολυμπιακό. Δέθηκε με τον Παναθηναϊκό και βγάζει ένταση στα παιχνίδια που αγωνίζεται. Όπως είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Λέτο της φετινής σεζόν είναι η επιτομή του 12ου παίκτη. Έχει έρθει πολλές φορές από τον πάγκο και έχει πετύχει σημαντικά έως και κρίσιμα γκολ, έδωσε νίκες, κέρδισε πέναλτι και άλλαξε το ρυθμό του αγώνα. Το πέτυχε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επίσης, είναι winner παίκτης και μεταδίδει την ίδια νοοτροπία στους συμπαίκτες του και ο Παναθηναϊκός διαθέτει ελάχιστους φτιαγμένους από αυτή την "πάστα".

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÁÅÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÁÅÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Η διοίκηση του Παναθηναϊκού θα εφαρμόσει «μνημόνιο» τη νέα σεζόν. Εάν ο Λέτο επιμείνει στις 600.000 ευρώ ετησίως, τότε δικαιολογημένα δεν πρόκειται να ανανεωθεί το συμβόλαιο του. Ο Αργεντινός τραυματίζεται συχνά, δεν ανταποκρίνεται σε συνεχόμενα παιχνίδια και δεν ανταπεξέρχεται στο γρήγορο ρυθμό, που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Στον αντίποδα, εάν ο Λέτο δεχτεί να συζητήσει με περίπου 200.000 ευρώ το χρόνο, τότε η διοίκηση οφείλει να τον κρατήσει. Ανάλογο ποδοσφαιριστή, που να συμβολίζει τόσα για την ομάδα και να δίνει λύσεις, δεν θα βρει ο Παναθηναϊκός, σε αυτά τα χρήματα.

Απλά είναι τα πράγματα και ας μην τα κάνουμε σύνθετα. Όλα κρίνονται από το κόστος τους. Η απάντηση "κρατήστε τον Λέτο ό,τι και να γίνει" στερείται λογικής και δεν συνάδει με το μάνατζμεντ της εποχής. Η παραμονή του Λέτο θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κοστίσει. Τότε θα κρίνουμε εάν η διοίκηση έπραξε σωστά ή όχι.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ… ΓΥΡΝΑ ΤΖΙΜΠΡΙΛ

Ο Τζιμπρίλ Σισέ διανύει το 35ο έτος της ηλικίας του και έχει αποσυρθεί πέντε-έξι φορές από τον Ιούνιο του 2015. Ισάριθμες έχει προσπαθήσει να επιστρέψει ως επαγγελματίας, αλλά οι τραυματισμοί δεν του το επέτρεψαν. Ακόμα και στα ερασιτεχνικά της Γαλλίας δοκίμασε να παίξει, αλλά μετά από 12 λεπτά, δεν άντεξε λόγω πόνων στην πλάτη.

Ευκαιρίας δοθείσης με την παρουσία του στην Αθήνα, για να παίξει μουσική σε νυχτερινό κέντρο της παραλιακής, βρέθηκε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και παρακολούθησε το αθηναϊκό ντέρμπι. Τι επανέλαβε λοιπόν; Δήλωσε για πολλοστή φορά ότι μπορεί να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο και εξέφρασε την επιθυμία να γυρίσει στον Παναθηναϊκό.

24/05/2017 Panathinaikos Vs AEK for Superleague Greece play offs season 2016-17, in Apostolos Nikolaidis Stadium in Athens - Greece

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
24/05/2017 Panathinaikos Vs AEK for Superleague Greece play offs season 2016-17, in Apostolos Nikolaidis Stadium in Athens - Greece Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography 24/05/2017 PANATHINAIKOS VS AEK FOR SUPERLEAGUE GREECE PLAY OFFS SEASON 2016-17, IN APOSTOLOS NIKOLAIDIS STADIUM IN ATHENS - GREECE PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Για το καλό του Παναθηναϊκού, όμως, ο Μαρίνος Ουζουνίδης ο οποίος δεν κρύβεται, έστω και με εύσχημο και χιουμοριστικό τρόπο, απέδωσε την πραγματικότητα. Σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν θα ενέκρινε τη μεταγραφή του Γάλλου, ήταν ξεκάθαρος: "Όχι εντάξει. Αρκετά γκολ έχει βάλει σε εμένα όταν ήμουν αντίπαλος προπονητής, οπότε ας κάτσει τιμωρία, να ξεκουραστεί".

Ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να προχωρήσει, όσο αναλώνεται σε καταστάσεις του παρελθόντος. Ο Σισέ είναι κεφάλαιο για την ομάδα, που επιβάλλεται να αξιοποιηθεί όταν η διοίκηση θα αποκτήσει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αλλά, αυτή η αξιοποίηση δεν σχετίζεται με τον ποδοσφαιριστή Σισέ. Ο ποδοσφαιριστής Σισέ έκανε τον κύκλο του, προσέφερε στον Παναθηναϊκό, λατρεύτηκε, ανάστησε την καριέρα του και κέρδισε τίτλους και πολλά χρήματα.

Είχε δύο φορές την ευκαιρία να επιστρέψει όταν ακόμα έπαιζε ενεργά, αλλά προτίμησε άλλους προορισμούς. Δεν έπραξε άσχημα, αφού ήταν επαγγελματίας και επέλεξε με γνώμονα το προσωπικό όφελος. Το ίδιο ισχύει για τον Παναθηναϊκό τώρα. Είναι ομάδα και χρειάζεται ενεργούς παίκτες και όχι κάποιον, ο οποίος επιχειρεί να παραπλανήσει την πραγματικότητα για την καριέρα του…

Ο Παναθηναϊκός είναι ποδοσφαιρικός οργανισμός και παραλογισμοί δεν χωρούν. Ειδικά όταν δεν έχει την πολυτέλεια για λανθασμένες επιλογές. Αυτό είναι καλό να γίνει κατανοητό απ’ όλους. Από τον Σισέ, τους όποιους φιλάθλους ζητούν την επιστροφή του και φυσικά, απ’ όσους δημοσιογράφους ανακινούν κάθε φορά το ίδιο ζήτημα…

Υ.Γ.: Δεν υπάρχει ανάγκη για Χατζηγιοβανιάδα… Όλοι βλέπουν τι μπορεί να κάνει ο μικρός. Πρέπει να το συνειδητοποιήσει και ο ίδιος και να μην ενθουσιαστεί, ούτε να συμπεριφερθεί αλαζονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ