OPINIONS

Ο Παναθηναϊκός νίκησε σε δύο ξεχωριστά ντέρμπι

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τις δύο νίκες που πέτυχε ο Παναθηναϊκός στο χορτάρι και στην κερκίδα και για τη βαθμολογία που σε αναγκάζει να επανέλθεις στην πραγματικότητα.

Δύο ήταν οι νίκες που πέτυχε ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Κυριακής (19/3) στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και όχι μία… Η πρώτη ήταν αγωνιστική με το 1-0 επί του Ολυμπιακού και η δεύτερη εξωαγωνιστική, με την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού.

Ίσως να θεωρείται αυτονόητο ότι ένα ντέρμπι πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει χωρίς προβλήματα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων ή σε αγώνες άλλων αθλημάτων, για να πειστεί για του λόγου το αληθές. Ή στα δύο προηγούμενα ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων, που διεξήχθηκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τις σεζόν 2014-2015 και 2015-2016.

Είναι μία μεγάλη κατάκτηση για τον Παναθηναϊκό το γεγονός πως δεν σημειώθηκε η παραμικρή παρεκτροπή. Πρέπει να την προστατεύσει ως «κόρη οφθαλμού», αφού έπεται ο εντός έδρας ημιτελικός του Κυπέλλου και τα ματς των play offs, που θα κρίνουν τους (εναπομείναντες) στόχους του Παναθηναϊκού στη σεζόν.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ

Διότι, για όσους το λησμονούν, το 1-0 στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό. Ο Παναθηναϊκός παραμένει στην 4η θέση της βαθμολογίας, δεν έχει κερδίσει τίποτα περισσότερο από μία νίκη γοήτρου και πρεστίζ και θα χρειαστεί να κοπιάσει ακόμα πιο πολύ για να κατακτήσει το Κύπελλο και να πάρει μέρος στα προκριματικά του Champions League.

«Προσγείωση» είναι η κατάλληλη λέξη για την περίσταση, προκειμένου η ομάδα να διαχειριστεί τα έντονα συναισθήματα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, επειδή μεσολαβεί η διακοπή του πρωταθλήματος μέχρι το αθηναϊκό ντέρμπι στο «Σπύρος Λούης». Οπότε, ο Λυμπερόπουλος, ο Ουζουνίδης και οι συνεργάτες του επιβάλλεται να καθοδηγήσουν τους παίκτες, ώστε να μην ενθουσιαστούν.

Η χαρά, οι πανηγυρισμοί και το χαλαρό κλίμα παύουν το βράδυ της Κυριακής για όσους ανήκουν στην ομάδα. Οι οπαδοί μπορούν να χαρούν όλο το δεκαπενθήμερο που ακολουθεί, να πειράξουν τους «αλλόθρησκους» φίλους τους και να αναλύσουν κάθε πτυχή του παιχνιδιού. Όμως, οι εντός του Παναθηναϊκού δεν έχουν αυτό το δικαίωμα…

ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ

Ασφαλώς, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ θα αναμετρηθούν μεταξύ τους αρκετές φορές μέχρι τη λήξη της σεζόν, αλλά ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στις έδρες των τριών και είναι ένα άτυπο μέτρο σύγκρισης. Ηττήθηκε και από τους τρεις χωρίς να σκοράρει, ωστόσο στην Τούμπα και στο ΟΑΚΑ δεν περιορίστηκε σε τόσο παθητικό ρόλο. Δεν δέχτηκε αντίστοιχο «σφυροκόπημα» όπως στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Δεν μεταμορφώθηκε σε υπερομάδα ο Παναθηναϊκός, ούτε έχει επιλύσει όλες τις δυσλειτουργίες του. Ωστόσο, βελτιώνεται διαρκώς και ειδικά στην έδρα του, αρχίζει να αποκτά σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Οφείλει να αναπτύξει ανάλογα χαρακτηριστικά και όταν παίζει σε άλλα γήπεδα και το ματς με την ΑΕΚ είναι μία ιδανική ευκαιρία να το πετύχει.

ΔΙΠΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΕΙ

Το «διπλό» στο «Σπύρος Λούης» με την επανέναρξη του πρωταθλήματος θα είναι κομβικό για τη Superleague. Ο Παναθηναϊκός έχει 45 βαθμούς, η ΑΕΚ 42 και αν τη νικήσει, θα αυξήσει τη διαφορά στους 5 (έχοντας και το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία) και θα ησυχάσει για τη συμμετοχή του στα play offs, 4 αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου.

Επιπλέον, θα μπορέσει να αφοσιωθεί πιο άνετα στο Κύπελλο, τη ρεαλιστική πιθανότητα για ένα τρόπαιο. Στο Τριφύλλι χρειάζονται πολύ τον τίτλο του Κυπελλούχου, για να επισφραγίσουν την καλή δουλειά που συντελείται στο «Γεώργιος Καλαφάτης» και να αποκτήσουν προοπτική για την επόμενη σεζόν.

ΜΕ ΤΑ "ΑΝ" ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Είναι εύκολο να παριστάνουμε τους μετά Χριστόν προφήτες και να λέμε «κοίτα από ποιους χάνουμε το πρωτάθλημα». Με τα «αν» δεν γράφεται ιστορία, απλώς προκύπτει ένα θέμα συζήτησης για το πώς θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί το πρωτάθλημα. Αλλωστε, δεν έχει μπροστά του μια ομάδα, αλλά τρεις...

Επιπροσθέτως, το γεγονός πως ένας τραγικός Ολυμπιακός απέχει έξι βαθμούς από τον δεύτερο, πρέπει να προβληματίσει τους υπόλοιπους τρεις μεγάλους. Εξαιρώ τον Πανιώνιο, γιατί αυτός έχει πραγματοποιήσει την υπέρβαση του και αποτελεί παράδειγμα σωστής και χρηστής ποδοσφαιρικής διοίκησης σε ένα πρωτάθλημα που η επικοινωνία, το θεαθήναι και οι βεβιασμένες επιλογές, χαρακτηρίζουν τις πιο πολλές διοικήσεις.

Η ουσία είναι πως ο χειρότερος Ολυμπιακός των τελευταίων ετών θα στεφθεί πρωταθλητής. Άρα, ακόμα και στην πιο άσχημη σεζόν του, κάτι έκανε καλύτερα από τους υπόλοιπους.

Από την άλλη, εάν η διαιτησία δεν είχε ανακόψει τον Παναθηναϊκό στα Γιάννινα και στην Ξάνθη, πιθανότατα να είχε λιγότερους βαθμούς διαφορά από τον πρωτοπόρο και δικαίωμα στο όνειρο. Σίγουρα, δεν θα ήταν το πιθανότερο να προσπεράσει στη βαθμολογία, αλλά θα είχε δικαίωμα να διεκδικήσει…

Υ.Γ.: Η δύναμη της εικόνας είναι πολύ μεγάλη και είναι λογικό η απεικόνιση των Γιώργου Βαρδινογιάννη και Γιάννη Αλαφούζου στη σουίτα του δεύτερου, να δημιουργεί συνειρμούς. Αλλά, ας μην πάμε στο άλλο άκρο και ας μην υποκύπτουμε σε κάθε θεωρία συνομωσίας.

Υ.Γ.2: Οι αφανείς ήρωες της βραδιάς είναι οι εργαζόμενοι στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, οι οποίοι διασφάλισαν την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού. Κόπιασαν, έτρεξαν πολύ και επιβραβεύτηκαν για τον κόπο τους με το γεγονός πως δεν συνέβη το παραμικρό. Πέτυχαν και αυτοί τη δική τους νίκη.

Υ.Γ.3: Ελπίζω ότι αντιλήφθηκαν άπαντες πως η «καυτή» Λεωφόρος δεν συνεπάγεται και έκτροπα. Η «καυτή» Λεωφόρος σημαίνει ώθηση στους παίκτες, ψυχολογική πίεση στους αντιπάλους και τόνωση ηθικού όταν το παιχνίδι στραβώνει.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ