OPINIONS

Ο Ουζουνίδης πήρε το ρίσκο και δικαιώνεται

Ο Ουζουνίδης πήρε το ρίσκο και δικαιώνεται

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τη δύσκολη επιλογή του Ουζουνίδη να ακολουθήσει τη λογική του, που αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του, καθώς και για την πρόκριση που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

Το μεγαλύτερο αρνητικό των Ελλήνων προπονητών είναι ότι επηρεάζονται αρκετά από τον περίγυρο των ομάδων. Συχνά δεν εφαρμόζουν τις ιδέες τους, αλλά προσαρμόζονται στα «θέλω» του αφεντικού, των διοικούντων, των δημοσιογράφων, ακόμα και των οπαδών. Θεωρούν ότι θα εξασφαλίσουν στήριξη, ευνοϊκή μεταχείριση, έως και ασυλία, όμως συνήθως σφάλλουν. Διότι μόλις αρχίζουν τα αρνητικά αποτελέσματα, χρεώνονται το… μουτζούρη και απολύονται. Το χειρότερο είναι ότι αποτυγχάνουν χωρίς να έχουν εργαστεί με τη δική τους φιλοσοφία.

Είναι σαφές ότι (τουλάχιστον, στην παρούσα φάση) ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν εντάσσεται σ’ αυτή την κατηγορία. Αντίθετα, δείχνει αποφασισμένος να δουλέψει με τη λογική του και να πετύχει ή να αποτύχει με αυτή. Θα ήταν πολύ εύκολο να παρατάξει τους βασικούς στο κυριακάτικο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, να μην ηττηθεί ή να ηττηθεί δύσκολα και να προφυλαχτεί. Δεν το έκανε, πήρε το ρίσκο και μαζί την κριτική της ήττας, όμως δικαιώθηκε στον πρώτο ημιτελικό του «Απόστολος Νικολαΐδης».

Ο βασικός Παναθηναϊκός απέδωσε καλύτερα από τον ΠΑΟΚ, νίκησε 2-0 χωρίς να απειληθεί με εξαίρεση την φάση του Ενρίκε στο 30’ και πήρε προβάδισμα για την πρόκριση στον τελικό. Οι παίκτες του Τριφυλλιού είχαν την απαιτούμενη ενέργεια και διάρκεια, κέρδισαν τις πιο πολλές μονομαχίες και δεν «έσκασαν». Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός διαθέτει προσωπικότητες όπως ο Μπεργκ, ο Λέτο, ο Ζέκα και ο Μολέντο, που αντίστοιχες δεν μπορεί να αντιπαρατάξει ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή.

ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΚΗ

Για να επανέρθουμε στον Ουζουνίδη, η άποψη του υπογράφοντος για τις επιλογές στη Θεσσαλονίκη δεν αλλάζει, παρά την νίκη και την πειστική εμφάνιση. Ο Παναθηναϊκός κινδύνεψε με διασυρμό, όχι γιατί έτσι εξελίχτηκε η ροή του ματς (αναπόφευκτα, όλες οι ομάδες το παθαίνουν κάποια στιγμή στο ποδόσφαιρο), αλλά λόγω του τρόπου που αγωνίστηκε. Το ματς ήταν χαμένο πριν παιχθεί, με ευθύνη του προπονητή. Τελικά, προέκυψε ένα βαρύ σκορ όπως είναι το 3-0, αλλά διαχειρίσιμο την επόμενη μέρα και εν τέλει, ο Ουζουνίδης δικαιώθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη…

Κατά κύριο λόγο, το αποτέλεσμα κρίνει πολλά στο ποδόσφαιρο. Εκ του αποτελέσματος, ο Παναθηναϊκός είχε όσα χρειαζόταν στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για να επιβληθεί του ΠΑΟΚ και αυτός ο οποίος πιστώνεται την επιτυχία, είναι ο Ουζουνίδης. Πλέον, έχει υποχρέωση να παρατάξει έναν συγκεντρωμένο Παναθηναϊκό στη Θεσσαλονίκη, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόκριση στον τελικό. Με βάση όσα έχουμε δει από τον 48χρονο προπονητή, θα τα καταφέρει.

Το μεγαλύτερο κέρδος και το εχέγγυο για ένα καλύτερο μέλλον, είναι ο τρόπος που λειτουργεί ο Ουζουνίδης. «Ο δικός μου δρόμος», όπως θα έλεγε ο Εβρίτης. Μακάρι να διατηρήσει το σκεπτικό του και να μην αλλοιωθεί στη διάρκεια της εργασίας του στον Παναθηναϊκό. Να πετύχει ή να αποτύχει με τις ιδέες του, με τη φιλοσοφία του. Εφόσον επιμείνει στον τρόπο του, τότε θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να διακριθεί με την ομάδα, επειδή θα έχει πιστή στο σχέδιο του και θα πείσει ευκολότερα τους παίκτες να τον ακολουθήσουν.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Ας μην γελιόμαστε… Οι ποδοσφαιριστές αποδίδουν τόσο καλά, γιατί πιστεύουν στο πλάνο του προπονητή τους. Διαπιστώνουν ότι βελτιώνονται μέσω της δουλειάς του προπονητικού επιτελείου, βλέπουν ότι στο γήπεδο συνδυάζονται με τις εντολές του προπονητή και αυτό βγαίνει στην αποτελεσματικότητα του Παναθηναϊκού.

Αυτά, για την ώρα. Η αποστολή τους δεν έχει τελειώσει, μιας και εκκρεμεί η ρεβάνς της Τούμπας. Μόνο μετά τη λήξη του δεύτερου παιχνιδιού, θα είναι σίγουροι για την πρόκριση. Βέβαια, και τότε δεν θα έχουν δικαίωμα να πανηγυρίσουν, επειδή θα εκκρεμεί ο τελικός και τα play offs. Για να είμαστε ειλικρινείς, η σεζόν δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, παρά μονό χαμόγελα, ελπίδα και προοπτική, εφόσον ο Παναθηναϊκός κατακτήσει το Κύπελλο και εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Champions League. Τίποτα λιγότερο…

ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Λογικά, όλοι θα έχουμε ζηλέψει την εικόνα στην Primera Division, των δύο προέδρων των αντίπαλων ομάδων που κάθονται μαζί στα επίσημα και παρακολουθούν τα παιχνίδια. Λέγεται ποδοσφαιρικός πολιτισμός και δεν είναι αυτονόητος στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έχει σημασία ότι ο Ιβάν Σαββίδης και οι δύο γιοι του φιλοξενήθηκαν στη σουίτα του Γιάννη Αλαφούζου στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και όλοι τους συμπεριφέρθηκαν άψογα. Επισημαίνεται το γεγονός γιατί ο χώρος στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι περιορισμένος και τα VIP Boxes απέχουν ελάχιστα από τις σειρές των καθισμάτων. Στην Τούμπα, στο Καραϊσκάκη και στο ΟΑΚΑ, η διοικητική αντιπροσωπεία των φιλοξενουμένων είναι απομονωμένη από τους φιλάθλους.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν ανάλογα προηγούμενα φιλοξενίας, με αποκορύφωμα την παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στην θύρα των επισήμων του «Σπύρος Λούης», τη σεζόν 2010-2011. Στον αντίποδα, υπάρχουν και παρεκτροπές, αλλά όχι φέτος. Οπότε, μακάρι να παγιωθεί αυτή η νοοτροπία και να περάσει το ποδόσφαιρο σε ένα διαφορετικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ