OPINIONS

Ο Ουζουνίδης έδειξε τον στόχο

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÈËÅÔÉÊ ÌÐÉËÌÐÁÏ - ÐÁÏ / EUROPA LEAGUE / ATHLETIC BILBAO - PANATHINAIKOS (Eurokinissi Sports)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÈËÅÔÉÊ ÌÐÉËÌÐÁÏ - ÐÁÏ / EUROPA LEAGUE / ATHLETIC BILBAO - PANATHINAIKOS (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας σχολιάζει μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Παναθηναϊκός στη διάρκεια της σεζόν και εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο οι Αλαφούζος και Ουζουνίδης να επικοινωνήσουν στους οπαδούς πως έχει η κατάσταση για φέτος.

Συμβιβασμός. Αυτή η λέξη αποδίδει καλύτερα από κάθε άλλη τη διάθεση που είχε ο Παναθηναϊκός στο Σαν Μαμές. Γνωρίζοντας ότι από τη στιγμή που δεν έκανε την υπέρβαση στην Αθήνα, δύσκολα θα την πετύχαινε στο Μπιλμπάο, προσπάθησε να περιορίσει την Αθλέτικ και να μην υποστεί μία ήττα με μεγάλο σκορ, που θα βάρυνε επικίνδυνα την ατμόσφαιρα. Πρακτικά, ο σκοπός επιτεύχθηκε, έστω και αν δεν ήταν άξιος αναφοράς...

Το αναμενόμενο συνέβη στα play offs του Europa League με την πρόκριση της Αθλέτικ και το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι πως θα συνεχίσει στη σεζόν. Γιατί, όπως και να το δούμε, μία ομάδα επιβάλλεται να έχει στόχους. Δεν μπορεί να αγωνίζεται στα... τυφλά, απλά και μόνο για τη χαρά του αθλήματος. Πόσο μάλλον όταν διαθέτει το υπόβαθρο και το μέγεθος του Τριφυλλιού και υποστηρίζεται από εκατομμύρια οπαδούς, οι οποίοι την παρακολουθούν ανελλιπώς.

Μέχρι στιγμής, με ευθύνη όλων όσοι ασχολούνται μαζί του, ο Παναθηναϊκός δεν είχε θέσει ξεκάθαρους στόχους. Δηλαδή, να τοποθετηθεί ο ιδιοκτήτης, ο πρόεδρος, ο προπονητής, ότι η ομάδα θέλει να στεφθεί πρωταθλήτρια, να εξασφαλίσει την έξοδο στις διοργανώσεις της UEFA ή έστω, ότι συγκροτεί ένα ανταγωνιστικό ρόστερ με ορίζοντα τριετίας. Κανένας δεν ήξερε τι θέλει να πετύχει ο Παναθηναϊκός στη διάρκεια της σεζόν.

Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Ο πρώτος ο οποίος έθιξε το ζήτημα, έστω και εμμέσως, ήταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη ρεβάνς στο Σαν Μαμές. " Πρέπει να κάνουμε ένα καλό γκρουπ και του χρόνου τέτοια εποχή, τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά για εμάς" ήταν η τελευταία δήλωση του Ουζουνίδη και συγχρόνως, ήταν η πρώτη που αναφερόταν στο μέλλον. Κοινώς, ο προπονητής του Τριφυλλιού έδειξε ότι αποφάσισε για τις μεταγραφές με μακρινό χρονικό ορίζοντα και όχι για να δημιουργήσει ομάδα μιας χρήσης.

Με τον τρόπο που μίλησε, ο Ουζουνίδης φανέρωσε πως αντιλαμβάνεται τη δουλειά του στον Παναθηναϊκό. Θέλει να μείνει αρκετά χρόνια, να φτιάξει ένα σύνολο δικής του επιλογής και να διεκδικήσει υψηλούς στόχους. Είχαμε υποψιαστεί κάτι τέτοιο τον προηγούμενο Ιούνιο, όταν δεν παραιτήθηκε, όπως ο Νίκος Λυμπεροπουλος, αλλά προτίμησε να μην εγκαταλείψει και να εργαστεί, παρά τις δυσκολίες, τις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες.

Βέβαια, για να τα λέμε όλα, ο Ουζουνίδης χειρίστηκε εν λευκώ όλες τις υποθέσεις του ποδοσφαιρικού τμήματος και απόλαυσε αρμοδιοτήτων που δεν είχε ποτέ ξανά στην καριέρα του. Διότι ακόμα και με την εφαρμογή του μνημονίου, ο Παναθηναϊκός έχει υψηλότερο μπάτζετ από τις προηγούμενες ομάδες που εργάστηκε ο Ουζουνίδης. Οπότε, η διατήρηση του στην τεχνική ηγεσία δεν στηρίχτηκε μόνο στον ρομαντισμό και στο κίνητρο, αλλά και στη δυνατότητα να συγκροτήσει ένα ρόστερ όπως το ήθελε, ενώ λόγω της ιδιοκτησιακής αβεβαιότητας, η πίεση προς το πρόσωπο του είναι μικρότερη σε σύγκριση με τους προκατόχους του.

Εξυπακούεται πως με τον Ουζουνίδη έχει βολευτεί και ο Γιάννης Αλαφούζος. Κανένας άλλος (ή σχεδόν κανένας άλλος) προπονητής δεν θα είχε την αποδοχή που έχει ο παλαίμαχος αμυντικός στους οπαδούς, κάτι που του δίνει πίστωση χρόνου και ηρεμία για να εργαστεί όπως επιθυμεί, επιτρέποντας παράλληλα στη διοίκηση να λειτουργεί και στον μεγαλομέτοχο να μην ακούει πολλά από την εξέδρα. Διότι με άλλον κόουτς, άπαντες θα είχαν ανέβει στα κάγκελα και το κλίμα στο "Απόστολος Νικολαΐδης" θα ήταν επικίνδυνο.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

Για να επανέρθουμε, ο Ουζουνίδης έθεσε έναν στόχο: του χρόνου το καλοκαίρι, με το ρόστερ που έχει συγκροτηθεί και με τη δουλειά που θα γίνει φέτος, ο Παναθηναϊκός να έχει ανέβει επίπεδο. Συνυπολογίζοντας το -2 στην αρχή της σεζόν, τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσαν αποχωρήσεις βασικών ποδοσφαιριστών και επέτειναν την ανασφάλεια για τις οφειλές, την καθυστέρηση στην υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού και τη μικρή υποστήριξη από τη διοίκηση, ο χρονικός ορίζοντας που τέθηκε είναι ρεαλιστικός.

Το καλοκαίρι του 2017 δεν υπήρχε τρόπος να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα. Απουσίαζαν η οργάνωση, η τεχνογνωσία και τα χρήματα. Συνεπώς, έπρεπε να μπουν οι βάσεις και να "χτιστεί" μία ομάδα σε στέρεα θεμέλια και όχι σε σαθρά, όπως μόλις 12 μήνες πριν με τον Αντρέα Στραματσόνι. Ο Ουζουνίδης και οι συνεργάτες του ανέλαβαν το εγχείρημα, παρά τις δυσκολίες και ομολογουμένως, τα πάνε καλά. Πως θα εξελιχθεί η σεζόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί και θα αποδειχθεί μόνο στον αγωνιστικό χώρο.

Καθίσταται σαφές πως ο Παναθηναϊκός δεν στοχεύει στη διεκδίκηση του τίτλου, τουλάχιστον προς το παρόν. Κατανοεί ότι μειονεκτεί σε σύγκριση με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ σε αρκετούς τομείς και πρώτα απ' όλα, στον εξωαγωνιστικό. Εννοείται πως εφόσον προκύψει στην πορεία η ευκαιρία για την πρωτιά, ο Παναθηναϊκός δεν θα την αφήσει. Αλλά, για την ώρα έχει αρκετές "δομικές" ατέλειες και ο Ουζουνίδης τις ξέρει καλύτερα από τον καθένα.

Επειδή ο εκάστοτε οπαδός δεν είναι υποχρεωμένος να αναλύει διεξοδικά κάθε λέξη του Ουζουνίδη, είναι υποχρέωση του προπονητή και του Γιάννη Αλαφούζου, να μιλήσουν ανοιχτά για τις επιδιώξεις που υπάρχουν στη σεζόν. Να εξηγήσουν τι έκαναν το καλοκαίρι, ποια ήταν τα κριτήρια για τις επιλογές τους και πως θα συνεχίσει ο Παναθηναϊκός. Ώστε όλοι να ενημερωθούν και να ξέρουν τι να περιμένουν. Στο φινάλε, οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φίλους...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ