OPINIONS

Ο Αλαφούζος έφτασε τον Παναθηναϊκό στον υποβιβασμό

Ο Αλαφούζος έφτασε τον Παναθηναϊκό στον υποβιβασμό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας σχολιάζει την επανεμφάνιση του Γιάννη Αλαφούζου στην επικαιρότητα του Παναθηναϊκού και την ανεξήγητη συμπεριφορά του απέναντι στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ενώ επισημαίνει τον κίνδυνο ενός "αργού θανάτου" που κρύβεται πίσω από την αδειοδότηση.

Η επανεμφάνιση του Γιάννη Αλαφούζου στην επικαιρότητα του Τριφυλλιού φαίνεται πως ήρθε στο πιο κρίσιμο σημείο... Ο Παναθηναϊκός είχε "σφιχταγκαλιαστεί" με τον υποβιβασμό και τίποτα δεν φάνταζε ικανό να αποσοβήσει το μοιραίο. Η ψηφοφορία στη Superleague είχε χαθεί, η ΕΠΟ δεν θα τροποποιούσε με δική της πρωτοβουλία την ποινή για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ και η άδεια συμμετοχής για το επόμενο πρωτάθλημα ήταν χαμένη από χέρι.

Ωστόσο, ο εφοπλιστής άλλαξε γνώμη και αποφάσισε ότι το πλήγμα στο πρεστίζ του θα είναι ανυπολόγιστο, εφόσον καταρρεύσει ο Παναθηναϊκός. Θα του κοστίσει λιγότερο επικοινωνιακά και χρηματικά να κρατήσει το Τριφύλλι στην κατηγορία, σε σύγκριση με το να το αφήσει να υποβιβαστεί. Διότι με βάση τις νέες εκτιμήσεις του επιτελείου του, μετά τη Football League είναι πιο πιθανή η διάλυση της εταιρίας, παρά η άμεση επάνοδος...

Επομένως, ο Αλαφούζος έρχεται σαν από μηχανής Θεός; Όχι, σε καμία περίπτωση. Καλό είναι να υπενθυμίσουμε την πραγματικότητα, επειδή οι εξελίξεις είναι τόσο πυκνές, που δεν είναι εύκολο να τις φιλτράρουμε. Η οποία πραγματικότητα αναφέρει ότι ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ο υπεύθυνος για την κατάντια του Παναθηναϊκού.

Αυτή τη στιγμή, ο Αλαφούζος προσπαθεί να αποτρέψει αυτό που εκείνος επέτρεψε... Παλεύει για να αποφύγει το στίγμα, τη ρετσινιά - όπως θέλει ο καθένας ας το περιγράψει - του υποβιβασμού του Παναθηναϊκού. Ο Αλαφούζος είχε το χρόνο και τα μέσα για να μην αφήσει την ομάδα να καταλήξει τόσο χαμηλά. Να τη διατηρήσει σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο και να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία του ανθρώπου ο οποίος την παρέδωσε σε αξιοπρεπή κατάσταση και όχι ένα βήμα πριν τη διάλυση.

Ο Αλαφούζος δεν κάνει χάρη στον Παναθηναϊκό. Ο Αλαφούζος έχει ηθική υποχρέωση απέναντι στην ιστορία του Συλλόγου, επιβάλλεται να δείξει σεβασμό και ταυτόχρονα, να ενεργήσει με βάση το δικό του μέγεθος και την υπόσταση του στον επιχειρηματικό χώρο. Για να μην μακρηγορούμε, ο Αλαφούζος υποχρεούται να κάνει το ελάχιστο και να κρατήσει τον Παναθηναϊκό στη Superleague, τελεία και παύλα.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Από εκεί και πέρα, είναι ανεξήγητος ο λόγος που ο Αλαφούζος δεν έχει απαντήσει στην επιστολή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ας την απορρίψει, ας προτείνει τους δικούς του όρους, ας ενημερώσει ότι επεξεργάζεται τις προτάσεις του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ και χρειάζεται χρόνο, αλλά τουλάχιστον, να λειτουργήσει όπως ένας άνθρωπος ο οποίος πουλάει κάτι και συζητά με έναν αγοραστή. Διότι η συμπεριφορά του μέχρι τώρα παραπέμπει σε κάποιον ο οποίος παρά τις εξαγγελίες του, δεν ψάχνεται ή δεν θέλει να πουλήσει.

Ο Γιαννακόπουλος εξέφρασε επίσημο ενδιαφέρον για την ΠΑΕ και έθεσε μερικές προϋποθέσεις για να διαπραγματευτεί. Λογικές, παράλογες, εφικτές ή ανέφικτες, έχουν τεθεί στην κρίση όλων και πρώτου απ' όλους του Αλαφούζου, ο οποίος ήταν ο αποδέκτης της επιστολής. Ωστόσο, για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, πρέπει να πάρει μέρος και ο Αλαφούζος. It takes two to tango και δεν αρκεί ο Γιαννακόπουλος να θέλει την ΠΑΕ, αλλά και ο Αλαφούζος να επιθυμεί να τη δώσει.

Περαιτέρω, ακόμα και να απαντήσει αυτές τις μέρες ο Αλαφούζος, υπάρχει ένα δεδομένο για τον Γιαννακόπουλο: το ενδιαφέρον του για την ΠΑΕ σχετίζεται με το πρότζεκτ του ΟΑΚΑ. Συνεπώς, ο φαρμακοβιομήχανος δεν πρόκειται να εμπλακεί άμεσα στην ομάδα ποδοσφαίρου, αλλά σε ορίζοντα μηνών. Άρα, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, ο Παναθηναϊκός θα πορευτεί το καλοκαίρι με ιδιοκτήτη τον Αλαφούζο, ο οποίος θα εγκρίνει τον προγραμματισμό και την πρόσληψη τεχνικού διευθυντή και προπονητή.

Κατανοούμε όλοι ότι είναι δύσκολο να οργανωθεί ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός όταν ο ιδιοκτήτης είναι φευγάτος. Επειδή είναι αυτός ο οποίος θα εξασφαλίσει την οικονομική αυτάρκεια και ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τη διοίκηση και τους επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Έννοιες που πλέον είναι ασύμβατες με τον Αλαφούζο...

ΤΟ ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΜΕΛΛΟΝ

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, για το Τριφύλλι υπάρχει μόνο ο βραχυπρόθεσμος στόχος της παραμονής στη Superleague. Δεν έχει βάση συζήτησης κανένα άλλο θέμα, αφού όλα τα δεδομένα είναι "ρευστά" και στηρίζονται σε "αν" και "ίσως". Δεν υφίσταται ούτε μία σταθερά για το μέλλον και το παραδέχονται ακόμα και οι πιο στενοί συνεργάτες του Αλαφούζου.

Όμως, η εξασφάλιση της άδειας συμμετοχής για το επόμενο πρωτάθλημα κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο, που προς το παρόν επισκιάζεται από τον τρόμο που προκαλεί ο υποβιβασμός: τον... αργό θάνατο. Λογικά μιλώντας, ο Παναθηναϊκός δεν θα περάσει από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ και θα υποστεί αγωνιστικές και οικονομικές κυρώσεις, που θα τις μάθει προσεχώς. Επίσης, σύντομα η FIFA θα επιβάλλει ποινή απαγόρευσης μεταγραφών, που προσωρινά δεν λαμβάνει την προσοχή που της αξίζει επειδή προέχει η σωτηρία.

Για να προχωρήσει η υπόθεση εργασίας (που είναι καθ' όλα βάσιμη), η "καμπάνα" από την Παγκόσμια Ομοσπονδία σημαίνει ότι το ήδη αποψιλωμένο ρόστερ, θα αδειάσει τελείως... Θα φύγουν οι Μολίνς, Λουντ, Δώνης, Βλαχοδήμος, Κάτσε, Μυστακίδης, Ευαγγέλου, Στάικος και Μπουζούκης, θα πουληθούν οι Κουρμπέλης, Κουλιμπαλί και κρίνεται αβέβαιο το μέλλον των Λουτσιάνο, Μουνιέ, Άλτμαν, Γιόχανσον και Ινσούα, οι οποίοι έχουν υψηλές αποδοχές για τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν.

Ποιοι μένουν, αν και αυτοί δεν ψαχτούν να φύγουν; Οι Διούδης, Κότσαρης, Αυλωνίτης, Οικονόμου, Κολοβέτσιος, Τζανδάρης, Χατζηγιοβάνης, Κουντουριώτης, Εμμανουηλίδης και Πίσπας και όσοι προωθηθούν από την ομάδα Νέων. Ταυτόχρονα, η διοίκηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να πάρει παίκτες με κανονική μεταγραφή ή με δανεισμό και επί της ουσίας, θα παραταχθεί μία ομάδα που θα είναι από τα μεγάλα φαβορί για να υποβιβαστεί. Κοινώς, το μέλλον προβλέπεται εξαιρετικά δυσοίωνο ...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ