OPINIONS

Να βγάλει κέρδος από την ήττα

Να βγάλει κέρδος από την ήττα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Θέλτα, το πέναλτι που επηρέασε το αποτέλεσμα και τις χαμένες ευκαιρίες του Ιμπάρμπο.

Κάθε ήττα είναι άσχημη στο ποδόσφαιρο. Ακόμα και στα φιλικά. Όμως, μερικές ήττες ενοχλούν περισσότερο. Όπως αυτή του Παναθηναϊκού από τη Θέλτα. Γιατί ο Παναθηναϊκός άξιζε να νικήσει στο Balaidos, αλλά προδόθηκε από μία στιγμιαία αδράνεια της άμυνας και μία αλλαγή πορείας της μπάλας, από το κεφάλι του Μολέντο.

Φυσικά, πλήρωσε την αστοχία των παικτών του. Κυρίως του Ιμπάρμπο, για να είμαστε πιο ακριβείς.

Για 75 λεπτά, ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που έπρεπε. Δεν κινδύνευσε στην άμυνα, είχε νεύρο και δύναμη και δημιούργησε 5-6 ευκαιρίες για να σκοράρει. Σε κάθε τομέα υπερείχε της Θέλτα και έδειχνε να το θέλει περισσότερο.

Επιπροσθέτως, ο διαιτητής Μπάντι αγνόησε ένα καταφανέστατο πέναλτι. Ο Καμπράλ έριξε στο έδαφος τον Ιμπάρμπο, ενώ αυτός ήταν τετ α τετ με τον Σέρχιο. «Ήθελε να πέσει» μου έγραψε ένας φίλος στο Facebook. Ότι και να ήθελε να κάνει ο Κολομβιανός επιθετικός, ο Καμπράλ ήταν πίσω του και τον σπρώχνει. Δεν διεκδικείται η μπάλα, ούτε υπάρχει πιθανότητα να του την πάρει. Εκτός και αν ο Καμπράλ εξαϋλωνόταν και περνούσε μέσα από την Ιμπάρμπο.

Ας υποδείξει το πέναλτι ο Μπάντι, ας αποβάλλει τον Καμπράλ ως όφειλε, διότι ο Ιμπάρμπο ήταν σε προφανή θέση για γκολ και μετά, ό,τι θέλει ας γίνει… Ας εκτελέσει άουτ ο Λεντέσμα το πέναλτι. Ας νικήσει η Θέλτα με 10 εναντίον 11. Αλλάς, ας το σφυρίξει και μετά, βλέπουμε…

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, οι παίκτες του Παναθηναϊκού έμειναν από δυνάμεις, ο Ενρίκε Μπερίσο αντικατέστησε τους τρεις μεσοεπιθετικούς του πίσω από τον Γκουϊντέτι με ξεκούραστους και ποιοτικούς αναπληρωματικούς (όσο αναπληρωματικός είναι ο Ιάγο Άσπας) και την ίδια στιγμή, ο Αντρέα Στραματσόνι δεν είχε επιλογές στην 18άδα του. Μόνο τον Εμποκού, αλλά το πρόβλημα δεν ήταν στα εξτρέμ. Να θυμίσω, για την ιστορία, ότι στον πάγκο ήταν οι Κοτσόλης, Εμποκού, Ρινάλντι, Μαρινάκης, Χουχούμης, Στάικος και Ευαγγέλου…

Πρόλαβα να διαβάσω στα social media πολλή κριτική στον Ιταλό προπονητή. Θα διαφωνήσω πλήρως. Το ισχυρίζεται αυτό ένας δημοσιογράφος ο οποίος έχει κριτικάρει τον Στραματσόνι σε πλείστες περιπτώσεις. Ωστόσο, στο Βίγκο ο Ιταλός έχει τη μικρότερη ευθύνη.

Ασφαλώς, πάντα ένας προπονητής φταίει όταν το ματς χάνεται. Ωστόσο, με βάση τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, ο Στραματσόνι σχεδίασε αριστοτεχνικά το παιχνίδι, εφάρμοσε την κατάλληλη στρατηγική, αλλά το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε. Αυτό συμβαίνει συχνά στο ποδόσφαιρο. Σε άλλα ματς, ο 39χρονος κόουτς έκανε λάθη, όχι όμως και σε αυτό. Στο Βίγκο, απλώς δεν είχε τρόπους να επηρεάσει την εξέλιξη του ματς. Τώρα, αν είναι να τον κατηγορήσουμε που δεν είχε την επιφοίτηση ή τη «θεία έμπνευση», ας το κάνουμε.

Επίσης, ας σημειώσουμε μία διαπίστωση. Όπως γράψαμε για τον Γουακάσο μετά την αποβολή του με τον Άγιαξ, ότι παρουσιάζει αυτά τα “black out” που δεν του επέτρεψαν να κάνει καριέρα ανάλογη με τα προσόντα του, το ίδιο θα θυμίσω για τον Ιμπάρμπο. Ο Κολομβιανός δημιούργησε προσωπικές φάσεις στο Balaidos, ταλαιπωρώντας τους αμυντικούς της Θέλτα. Δυστυχώς, έχει κακά τελειώματα. Εάν με τα προσόντα του, εκτελούσε εξίσου καλά, θα έπαιζε στο υψηλότερο επίπεδο. Δυστυχώς, δεν τα έχει και αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό με μικρό κόστος, αναλογικά με την αξία του.

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε παρότι δεν το άξιζε. Αυτό δεν αλλάζει. Η πρόκριση στους «32» του Europa League έχει δυσκολέψει, αλλά δεν χαρακτηρίζεται απίθανη.

Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι να αγωνιστεί με παρόμοια απόδοση εναντίον της Σταντάρ Λιέγης, στο Βέλγιο και στην Ελλάδα. Εάν παίξει ανάλογα, τότε λογικά θα συγκεντρώσει 6 βαθμούς. Υπάρχει και ο απρόβλεπτος παράγοντας, αλλά αυτός δεν προβλέπεται. Με δύο νίκες και με ένα θετικό συνδυασμό αποτελεσμάτων στα Άγιαξ – Θέλτα, όλα είναι πιθανά.

Προς το παρόν, όμως, προηγείται το πρωτάθλημα. Με το Europa League θα ασχοληθούμε ξανά στην ώρα του. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης και έχει την ευκαιρία να διατηρηθεί στην κορυφή. Μετά, θα τεθούν αντιμέτωποι Ολυμπιακός και ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», συνεπώς θα προκύψουν απώλειες.

Ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται να κρατήσει την απόδοση που είχε στο Βίγκο και να τη μονιμοποιήσει. Με την ενσωμάτωση των τραυματιών και των τιμωρημένων, θα προστεθεί το αναγκαίο βάθος στον πάγκο και ο Στραματσόνι θα έχει περιθώρια παρεμβάσεων. Οι βαθμοί χάθηκαν, τουλάχιστον να μην πάει χαμένη η προσπάθεια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ