OPINIONS

Μία νίκη για πολλούς λόγους

Μία νίκη για πολλούς λόγους
Παναθηναϊκός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον Παναθηναϊκό που χρειάζεται τη νίκη επί της Σταντάρ, για το ουσιαστικό όφελος και για το πρεστίζ του.

Ο τωρινός Παναθηναϊκός απέχει από τον Panathinaikos… Αυτό είναι γνωστό σε όλους και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν απαιτήσεις. Το αντίθετο, με τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές να υποχρεούνται να αποδείξουν πράγματα.

Για παράδειγμα, μπορούμε να λάβουμε υπόψη ορισμένα δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός έχει «χαθεί» από τις διοργανώσεις της UEFA. Η τελευταία του νίκη σε όμιλο του Europa League χρονολογείται το φθινόπωρο του 2012 και έκτοτε πέρασε σεζόν που δεν εξασφάλισε καν ευρωπαϊκό εισιτήριο. Συνεπώς, η άνετη πρόκριση στους ομίλους, με τρεις νίκες και μία ισοπαλία συνιστά πρόοδο. Όχι σημαντική, αλλά αξιομνημόνευτη.

Στις δύο αγωνιστικές, ο Παναθηναϊκός μετρά δύο ήττες από τον Άγιαξ και τη Θέλτα. Από τον Άγιαξ που δεν έχει τη δυναμική του παρελθόντος, αλλά με παίκτες όπως ο Κλάασεν, ο Ζιεχ, ο Ρίντεβαλντ, που δεν υπάρχουν στο ρόστερ ελληνικής ομάδας. Από τη Θέλτα, που αγωνίζεται στην Primera Division και η «πράσινη» παράδοση στην Ισπανία είναι τραγική, ακόμα και στις εποχές του Panathinaikos και όχι απαραίτητα με αντιπάλους τη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα.

Η πρόθεση της προαναφερόμενης καταγραφής δεν συμβαίνει για να δικαιολογήσει τις ήττες, αλλά για να αποδώσει την πραγματικότητα. Έπειτα, ο Παναθηναϊκός παίζει απόψε στο Βέλγιο με τη Σταντάρ Λιέγης. Ακόμα και όταν ήταν στα «καλά» του στην Ευρώπη, ο Παναθηναϊκός μετρούσε ήττες και αποκλεισμούς από βελγικές ομάδες. Δεν είναι μακριά ο Μάρτης του 2010, όταν ο πολυμετοχικός αποκλείστηκε με δύο ήττες από τη Σταντάρ, στους «16» του Europa League. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν έχει εύκολο έργο στο «Σκλεσίν».

Ωστόσο, το σημερινό παιχνίδι είναι μία πρόκληση. Πέραν πάσης αμφιβολίας, η Σταντάρ δεν τρομάζει και έχει πολλά κενά στην άμυνα. Το γήπεδο είναι θερμή έδρα, αλλά όχι απόρθητη και συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη νίκη. Διότι, ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από τη νίκη στον όμιλο. Χρειάζεται ένα αποτέλεσμα που θα τον παρουσιάσει ως νικητή στις ειδήσεις των αθλητικών μέσων ενημέρωσης της «γηραιάς ηπείρου». «Καίγεται», να το πούμε κυνικά, για να… ξαναμπεί στο χάρτη.

Ένα διπλό στη Λιέγη δεν θα τον ξανακάνει αυτόματα Panathinaikos. Αλλά θα του δώσει το έναυσμα να αρχίσει από κάπου. Θα τον απελευθερώσει από την πίεση και θα δώσει θετική αύρα. Φυσικά, ας μην παραγνωρίζουμε και το άμεσο όφελος. Θα τον επαναφέρει στη διεκδίκηση της πρόκρισης στους «32» της διοργάνωσης, ειδικά εάν συμβάλλει και το αποτέλεσμα στο Άγιαξ – Θέλτα. Άρα, τα κέρδη θα είναι πολλαπλά από μία νίκη στο Βέλγιο.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει τον τρόπο να επιστρέψει νικητής στην Αθήνα. Το έχει ανάγκη. Και όπως είπε κατά την αναχώρηση της αποστολής ο Κρίστοφερ Σάμπα, σε αυτό το παιχνίδι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ας πάρει τους τρεις βαθμούς και ας μην παίξει καλά.

Photo credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ