OPINIONS

Με λογική κυριαρχίας στην Τούμπα

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η απώλεια του Ζέκα δημιουργεί κενό στα πλάνα του Ουζουνίδη, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να αλλάξει φιλοσοφία εν όψει της ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ. Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Το μοναδικό πραγματικό κέρδος που μπορούσε να προκύψει από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο στο «Απόστολος Νικολαΐδης», ήταν να εξαλειφθεί το +1 που έχει ο ΠΑΟΚ στα play offs, εφόσον αυτός δεν έφευγε νικητής από τα Περιβόλια με τον Πλατανιά.

Τελικά, το 0-2 του ΠΑΟΚ μόλις στο 9’ δεν άφησε περιθώρια για άλλες σκέψεις και το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό ήταν να μην αυξηθεί η διαφορά στους 2 πόντους. Κάτι που επετεύχθη, έστω και με μεγάλη δυσκολία, με το γκολ του Μολίνς στο 86’.

Το χειρότερο απ’ όλα ήταν πως το παιχνίδι άφησε και μία μεγάλη ζημιά, τον τραυματισμό του Ζέκα. Ο Πορτογάλος τραυματίστηκε και σύμφωνα με τις ιατρικές εκτιμήσεις, θα προλάβει οριακά τον τελικό του Κυπέλλου, εάν φυσικά ο Παναθηναϊκός προκριθεί την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Αναμφίβολα, πρόκειται για πλήγμα με διπλή προέκταση. Αφενός επειδή ο Ζέκα είναι ο αρχηγός, ένας παίκτης με επιρροή στην ψυχολογία της ομάδας, με δυνατό χαρακτήρα και διαθέτει χρήσιμα αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Αφετέρου, διότι το ρόστερ δεν παρέχει ισάξιο αντικαταστάτη.

Οι επιλογές του Μαρίνου Ουζουνίδη για να πλαισιώσει τον Κουρμπέλη είναι δύο: ο αμυντικογενής και σκληροτράχηλος Νούνο Ρέις και ο πιο επιθετικογενής και σοφτ, Ρόμπιν Λουντ. Ο Φιλανδός έχει παράδοση καλών εμφανίσεων και γκολ με τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Πορτογάλος ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες της αναμέτρησης.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ Ο ΜΟΛΙΝΣ

Είναι πρόωρο να χαρακτηρίσουμε ως κέρδος τον Γκιγέρμο Μολίνς, επειδή δεν εξελίχθηκε σε αξιόπιστη λύση στο σκοράρισμα με ένα γκολ. Σαφώς, το ότι σκόραρε μπορεί να του τονώσει την αυτοπεποίθηση, αλλά μέχρις εκεί. Ο 28χρονος επιθετικός έχει πολλά πράγματα να δείξει, για να δικαιολογήσει την εμπιστοσύνη του Λυμπερόπουλου και του Ουζουνίδη.

Δεν αμφισβητείται ότι προσπαθεί πολύ και σίγουρα δεν παρουσιάζεται αδιάφορος. Ακόμα δεν έχει συγχρονιστεί με τους συμπαίκτες του (κάνει λάθος κινήσεις σε κάποιες φάσεις), αλλά αυτό βελτιώνεται. Το ζητούμενο είναι να βοηθήσει και θα έχει την ευκαιρία να το αποδείξει στη Θεσσαλονίκη, στον τελικό με το καλό και στα play offs της Superleague.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΣ Ο ΜΠΟΥΜΑΛ

Αντίθετα, σε ανεξήγητο φαινόμενο τείνει να μετατραπεί ο Ολιβιέ Μπουμάλ. Το παλεύει, παίρνει πρωτοβουλίες, αλλά δεν του βγαίνει τίποτα. Σαν να μην φτάνει αυτό, υποπίπτει σε παιδικά λάθη και χάνει μόνος του τα κοντρόλ. Ο Ουζουνίδης τον έχει στηρίξει πολύ, του δίνει χρόνο αλλά ο Καμερουνέζος δεν ανταποκρίνεται.

Ίσως από την επιμονή του προπονητή στον Μπουμάλ να αδικείται ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος, ο οποίος δεν έχει κάνει τη διαφορά, αλλά υπάρχουν παιχνίδια που έχει βοηθήσει. Παρότι συνολικά έχει καλύτερη παρουσία από τον Μπουμάλ, δεν έχει πάρει ανάλογες ευκαιρίες και πολλές φορές ο παραγκωνισμός του σε ένα ρόστερ με μικρό ροτέισον, μοιάζει αδικαιολόγητος.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Η ρεβάνς της Τούμπας δεν χρειάζεται ιδιαίτερο σχολιασμό… Ούτε και επιδέχεται προβλέψεων. Λογικά, ο ΠΑΟΚ θα μπει δυνατά για να αξιοποιήσει τη δυναμική της έδρας και να στριμώξει τον Παναθηναϊκό. Δύσκολα θα δούμε τον γηπεδούχο να πάει σε παιχνίδι υπομονής και να μην πιέζει ορμητικά από τα πρώτα λεπτά, τουλάχιστον με βάση όσα έχουμε παρακολουθήσει από αυτόν μέχρι τώρα στη σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός διαχειρίστηκε ανάλογες περιστάσεις στο εκτός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ στο «Σπύρος Λούης». Ασφαλώς, δεν ήταν παιχνίδι με διακύβευμα τη διεκδίκηση ενός τροπαίου, αλλά επρόκειτο για έναν αντίπαλο που φημιζόταν ότι άρχιζε τα ματς με ορμή και ενέργεια. Τότε, ο Παναθηναϊκός «κλείδωσε» την Ένωση, την χτύπησε με το «όπλο» της και το τελικό 2-3 τον αδικεί ως σκορ και ως εικόνα.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΖΕΚΑ

Ίδια προσέγγιση θα έχει ο Παναθηναϊκός και στη ρεβάνς της Τούμπας. Θα παραταχθεί με σκοπό να κρατήσει αυτός τη μπάλα και να μην επιτρέψει στον ΠΑΟΚ να τον πιέσει. Αυτό επιτάσσει η φιλοσοφία του Ουζουνίδη και δεν την εγκαταλείπει, ανεξαρτήτως συνθηκών. Βέβαια, ο ΠΑΟΚ μπορεί να βρει τον τρόπο και να κυριαρχήσει εκείνος. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στο ποδόσφαιρο.

Σε αυτό τον τομέα θα παίξει μεγάλο ρόλο η απώλεια του Ζέκα. Ο Πορτογάλος δίνει aggressive παιχνίδι, βγάζει κλεψίματα και έχει τρεξίματα με τη μπάλα. Όχι στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά με πλήρη επάρκεια για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Λουντ κάνει μέτρα με τη μπάλα, αλλά δεν είναι καλός «κλέφτης», ενώ ο Ρέις κλέβει μπάλες, αλλά δεν μπορεί να προωθήσει το παιχνίδι.

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Το σημαντικό είναι πως όλα προοιωνίζουν ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα και ο Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος το πήγε λίγο στο hard rock τις προηγούμενες ημέρες, ηρέμησε κάπως. Οι δύο ομάδες δεν έχουν κάτι εξωαγωνιστικό να χωρίσουν, γιατί εντός γηπέδου θα «πολεμήσουν» για να σώσουν τη χρονιά τους.

Πρακτικά, η συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League, την οποία θα διεκδικήσουν ξανά ως αντίπαλοι τον Μάιο, έχει μεγαλύτερη σημασία. Για το πρεστίζ, για τα οικονομικά οφέλη, για τον αγωνιστικό σχεδιασμό. Ωστόσο, ένας τίτλος σε δύσκολες εποχές, αποτελεί αναγκαιότητα. Είναι μία… όαση στην έρημο. Και για το νερό (βλέπε Κύπελλο), έχουν γίνει μεγάλοι πόλεμοι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ