OPINIONS

Η υποχρέωση του Αλαφούζου

Η υποχρέωση του Αλαφούζου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας υπενθυμίζει ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει ευθύνες απέναντι στους φίλους του Τριφυλλιού και εξηγεί γιατί η υφιστάμενη διοίκηση δεν έχει άλλη επιλογή από την περιστολή των δαπανών.

Αναμφίβολα, όσοι παρακολούθησαν τον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Αστέρα, θα τον ξεχάσουν γρήγορα. Το 4-0 του πρώτου παιχνιδιού και η αγωνιστική κατάσταση του γηπεδούχου δεν επέτρεπαν σκέψεις ανατροπής και ουσιαστικά η πρόκριση είχε "κλειδώσει" για τους Πράσινους.

Επομένως, το σημαντικό για τον Μαρίνο Ουζουνίδη ήταν να ξεκουράσει τους βασικούς και να τσεκάρει τη διάθεση όσων έχουν μικρό χρόνο συμμετοχής. Τα κατάφερε και τα δύο, αποκομίζοντας συμπεράσματα για το σε ποιους μπορεί να υπολογίζει περισσότερο ως εναλλακτικές επιλογές, αφού στο άμεσο μέλλον επανέρχονται τα διαδοχικά ματς Τετάρτη - Κυριακή. Φυσικά, η νίκη είναι σημαντική, ακόμα και αν στην προκειμένη είχε μικρή σημασία. Η ομάδα του προερχόταν από ήττα και είναι θετικό που νίκησε.

Μόνο δύο παίκτες έχουν λόγο να θυμούνται το ματς της Τρίπολης... Ο Γκιγέρμο Μολίνς, επειδή έπαιξε για πρώτη φορά με την πράσινη φανέλα, ενώ ο Νίκος Μαρινάκης σκόραρε το πρώτο γκολ του με την ιδιότητα του επαγγελματία, μετά από 62 συμμετοχές.

Από εκεί και πέρα, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε χωρίς απώλειες οποιουδήποτε είδους το παιχνίδι, προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου και στρέφεται εκ νέου στο πρωτάθλημα, περιμένοντας το Σάββατο (4/3) τη Βέροια στο "Απόστολος Νικολαΐδης", θεωρητικά στο πιο εύκολο παιχνίδι έως τη λήξη της σεζόν.

Είναι... αυτονόητο ότι πρέπει να νικήσει, όπως και το επόμενο με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο, διότι μετά αρχίζουν τα ντέρμπι. Οι έξι βαθμοί είναι απαραίτητοι, για να διασφαλιστεί η συμμετοχή στα play offs που είναι ξανά αμφίβολη, μετά τα αποτελέσματα του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.

Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό δεν είναι και το πιο ευχάριστο η αβεβαιότητα για την πεντάδα, αλλά όπως εξελίσσεται η σεζόν, δεν τον χαρακτηρίζει η σταθερότητα και έχει δώσει δικαιώματα...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ

Περαιτέρω, το πιο ενδιαφέρον θέμα των ημερών είναι οι περικοπές στην ΠΑΕ. Απολύθηκαν οι Γιάννης Βονόρτας και Δημήτρης Μάρκος, η ψυχολόγος της ακαδημίας, Μαρία Ψυχουντάκη, άλλοι υπάλληλοι της ΠΑΕ που δεν έχουν γραφτεί στον Τύπο και έπονται περισσότερες απολύσεις.

Επίσης, σε πολλούς θα προταθεί μείωση αποδοχών και αν δεν την δεχτούν θα αποπεμφθούν, ενώ υπάρχει ρητή εντολή για περιορισμό των λειτουργικών εξόδων. Γενικότερα, έχει υιοθετηθεί μία πολιτική περιστολής των δαπανών η οποία θεωρείται αναγκαία, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Όταν μία εταιρία (όπως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός) έχει παθητικό, τότε τέσσερις λύσεις υπάρχουν για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της. Αυτοί είναι οι εξής:

Α) Ο ιδιοκτήτης ή οι μέτοχοι να χρηματοδοτήσουν με σκοπό τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Β) Η εταιρία να βρει έσοδα από άλλες "πηγές", που θα αναζητηθούν από τη διοίκηση.

Γ) Μέσω δανεισμού.

Δ) Με μείωση του λειτουργικού κόστους και αναθεώρηση του σχεδιασμού.

Αυτή τη στιγμή, στον Παναθηναϊκό, ο μεγαλομέτοχος δεν πρόκειται να καλύψει το άνοιγμα στο σύνολό του και το έχει καταστήσει σαφές. Η διοίκηση έχει αποτύχει στην εισροή κεφαλαίων μέσω άλλων "πηγών" και ήδη τρέχουν δάνεια από τράπεζες και δεν δύναται να συναφθεί νέος δανεισμός. Συνεπώς, η μόνη διαθέσιμη επιλογή είναι ο εναρμονισμός του προϋπολογισμού στα νέα δεδομένα.

ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ

Φυσικά, η αναγκαιότητα των περικοπών δεν σημαίνει ότι αρμόζει στον Παναθηναϊκό. Απλώς, εξηγεί γιατί η τωρινή διοίκηση δεν έχει άλλη επιλογή αυτή τη χρονική περίοδο. Οι συνθήκες μπορούν να μεταβληθούν μόνο εάν ο Αλαφούζος διαθέσει περισσότερους πόρους στην ΠΑΕ ή εφόσον κάποιος άλλος εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Προς το παρόν, κανένα από τα δύο σενάρια δεν μοιάζει πιθανό.

Όσο για το πού αποσκοπεί ο Αλαφούζος με αυτό το "συμμάζεμα" στην ΠΑΕ; Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί. Μόνο ο ίδιος και ίσως 2-3 στενοί συνεργάτες του μπορούν να απαντήσουν με σαφήνεια για το μέλλον. Ίσως πρόκειται για οιωνό αποχώρησης, αλλά αυτό είναι περισσότερο θέμα ερμηνείας, παρά επιχειρηματολογίας.

Στο φινάλε, ο Αλαφούζος έχει επίγνωση των οικονομικών του και αυτός θα αποφασίσει πόσα χρήματα θα διαθέσει για τον Παναθηναϊκό. Κανένας δεν θα τον εξωθήσει να πληρώσει περισσότερα απ' όσα μπορεί ή θέλει. Όμως, η ιδιοκτησία του Παναθηναϊκού συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους οπαδούς για τις προθέσεις του και να κριθεί από αυτούς.

Στο τέλος της ημέρας, η ειλικρίνεια για το μέλλον, είναι απαραίτητη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΑΚΟΜΑ:

Ο X - Factor του Παναθηναϊκού
Νίκησε και στην αγγαρεία, 1-0 ο Παναθηναϊκός τον Αστέρα
Επιχειρείται μεγάλη περιστολή δαπανών στην ΠΑΕ
Μολίνς: "Να προσαρμοστώ το συντομότερο"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ