OPINIONS

Η επιπολαιότητα ήταν η μητέρα της ήττας

Η επιπολαιότητα ήταν η μητέρα της ήττας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Λάθη, λάθη, λάθη αποτέλεσαν το τρίπτυχο της αποτυχίας στην πρεμιέρα του Europa League και ο Μπάμπης Τσιμπίδας καταγράφει τις παρατηρήσεις του για τον Παναθηναϊκό.

Η υπερβολή είναι συνηθισμένη... αρετή στην Ελλάδα. Σε όλους τους τομείς. Συνεπώς, το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Από την αποθέωση του Σαββάτου (και μετά τις δύο προκρίσεις), η "ισοπέδωση" μετά την ήττα από τον Άγιαξ δεν απέχει πολύ. Αντίθετα, συχνά θεωρείται φυσιολογική διαδικασία.

Όπως επεσήμανα μετά τη Στοκχόλμη, την Κοπεγχάγη και τη Λιβαδειά, ο Παναθηναϊκός δεν είχε μετατραπεί σε υπερομάδα. Ούτε μετά την ήττα από τον Άγιαξ, θα ισχυριστώ ότι είναι κακή ομάδα. Είναι μία ομάδα που δημιουργήθηκε φέτος, έχει προοπτικές για να πετύχει και έχει χτυπητές αδυναμίες να διορθώσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει μετά το 1-2 στην πρεμιέρα του ομίλου του Europa League, στο "Απόστολος Νικολαΐδης".

Σίγουρα, ο Παναθηναϊκός έχασε μία σημαντική ευκαιρία. Να αρχίσει με νίκη, εκμεταλλευόμενος και την ισοπαλία στο άλλο παιχνίδι, να τονώσει περαιτέρω την αυτοπεποίθηση του, να κρατήσει ενθουσιασμένους τους φιλάθλους, να δείξει ότι επανέρχεται. Ο Στραματσόνι να εδραιώσει την αναστροφή του κλίματος για τον ίδιο, οι παίκτες να πείσουν ότι μπορούν να σταθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Αυτά δεν επιτεύχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όμως, δεν ήρθε η συντέλεια. Υπάρχουν ευκαιρίες για να νικήσει ο Παναθηναϊκός, να πάρει τους βαθμούς και να προκριθεί στην επόμενη φάση. Φυσικά, οι ευκαιρίες δεν είναι απεριόριστες, αλλά ακόμα υφίστανται.

Ας προχωρήσουμε σε μερικές παρατηρήσεις από το παιχνίδι... Τουλάχιστον, με τη δική μου αντίληψη.

* Ο Κριστιάν Λεντέσμα ήταν αποδυναμωμένος από τη γαστρεντερίτιδα, όμως έτσι και αλλιώς σε παιχνίδια με γρήγορο ρυθμό και με ευκίνητους χαφ, έχει πρόβλημα να ανταποκριθεί μέχρι στιγμής. Όπως με την Μπρόντμπι στην Κοπεγχάγη, δεν βοήθησε απέναντι στον Άγιαξ.

* Τα λάθη που έκανε ο Τζαντομένικο Μέστο με βάση την εμπειρία του, είναι ανεπίτρεπτα. Επικίνδυνη ντρίπλα στο πρώτο ημίχρονο κατέληξε σε κλέψιμο και στην ευκαιρία του Τραορέ, που απέκρουσε ο Στιλ μετά το 1-1. Νέα επικίνδυνη ντρίμπλα στο δεύτερο ημίχρονο και πέναλτι που κάνει ο ίδιος, που τελικά έφερε το 1-2. Γενικά, ο Γιουνές τον εξέθεσε με κάθε τρόπο και ο Ιταλό στο τέλος, απλώς απέφευγε να τον μαρκάρει.

* Λάθος και από τον Ιβανόφ στο 1-1, όταν αντί να διώξει, πάσαρε στον Τραορέ. Το ίδιο έκανε σε μερικές μεταβιβάσεις. Ο Βούλγαρος θύμισε τον ασταθή ποδοσφαιριστή του Ιουλίου. Στην αποβολή του μπορούσε να αφήσει τον παίκτη, αφού ήταν προς εμπλοκή στη φάση του Μολέντο.

* Μία φάση που άρχισε από επιπόλαια πάσα του Βιγιαφάνιες στη μεσαία γραμμή, αμέσως μετά την είσοδο του. Νευρικότητα και λάθη από τον Αργεντινό, όπως και από τον Λέτο. Δεν είχε σιγουριά στο κράτημα της μπάλας και έδωσε εύκολες κατοχές στους φιλοξενούμενους.

* Στη φάση του πέναλτι, η συνέχεια κακώς παίχτηκε μετά την απόκρουση του Στιλ. Όταν ο Κλάασεν σούταρε, ο σκόρερ Ρίντεβαλντ και ο Ζιεχ έχουν κάνει βήματα μέσα στην περιοχή και ο πρώτος βγαίνει στην επαναφορά. Αυτός είναι παράτυπο και ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος. Διαιτητής, βοηθός και επιπρόσθετος βοηθός το αγνόησαν...

* Η αποβολή του Γουακάσο ήταν ενδεικτική για τους λόγους που ο ποδοσφαιριστής με αυτά τα προσόντα, δεν παίζει στο υψηλότερο επίπεδο... Αδικαιολόγητος εκνευρισμός, υπερβολική αντίδραση και φυσικά, μία κόκκινη κάρτα (που ο Μάρινερ την έδειξε πανεύκολα) που έπρεπε να αποφευχθεί.

* "Διπρόσωπος" ο Στιλ. Αποτελεσματικός στις εξόδους και στις επεμβάσεις, ασταθής στις επαναφορές της μπάλας.

* Ο Παναθηναϊκός ήταν "μονόπατος" στην ανάπτυξη του από αριστερά, με τον Χουλτ, κατά κύριο λόγο και τον Γουακάσο. Οι δύο παίκτες συνδυάστηκαν αρκετές φορές και δείχνουν ότι θα αποτελέσουν την ισχύ του Παναθηναϊκού.

* Ο Στραματσόνι "φοβήθηκε" το παιχνίδι, εξ' ου και η διάταξη με 5-4-1... Σίγουρα, ο Άγιαξ άξιζε προσοχής και σεβασμού, αλλά όχι παθητικότητας. Οι αντίπαλοι αμυντικοί ήταν επιρρεπείς στα λάθη, αλλά απουσίαζε ο παίκτης ο οποίος θα έδινε βοήθειες στον Μπεργκ, όσον αφορά το pressing και στην γρήγορη συνεργασία, σε μικρό χώρο. Διότι ο Λουντ κάνει πολλά άλλα πράγματα, αλλά όχι αυτά.

* Ήταν φανερό ότι ο Λεντέσμα δεν είχε δυνάμεις να βοηθήσει. Αλλά, ο Στραματσόνι δίστασε να τον αντικαταστήσει πιο γρήγορα. Fact...

* Θηριώδης ο Σάμπα. Δεν έχασε καμία κεφαλιά και σκορπά τρόμο όταν σηκώνεται. Αλλά, βαρύς και στον ανοιχτό χώρο έχει πρόβλημα. Τουλάχιστον, με την τωρινή αγωνιστική κατάσταση.

PHOTO CREDIT: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ