OPINIONS

Η δυναμική που δημιουργείται, δεν πρέπει να χαθεί

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας διακρίνει τη διάθεση των οπαδών του "τριφυλλιού" να βοηθήσουν και επισημαίνει ότι η ΠΑΕ επιβάλλεται να αξιοποιήσει την περίσταση, δημιουργώντας τον κατάλληλο μηχανισμό.

Ήταν όμορφο το βράδυ του Σαββάτου (30/9) στο "Απόστολος Νικολαΐδης". Μία παρένθεση στην κρίση που διέρχεται ο Παναθηναϊκός τους τελευταίους μήνες, αλλά που ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη για όλους. Αναγκαία, προκειμένου να υπενθυμίσει ότι ο Σύλλογος έχει τεράστιο μέγεθος, επηρεάζει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και αποτελεί σημείο αναφοράς στην κοινωνία.

Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας γέμισε με οπαδούς, οι οποίοι είχαν έναν κοινό σκοπό: να στηρίξουν την ομάδα τους και να δείξουν ότι θα της συμπαρασταθούν, ότι και να συμβεί. Το πέτυχαν με το παραπάνω, όπως ομολόγησαν ο Ουζουνίδης και οι παίκτες του και έδωσαν ελπίδα για το μέλλον. Το άμεσο, κυρίως, γιατί αν δεν βγει ο μήνας, τότε δύσκολα θα βγει η σεζόν.

Δυστυχώς, το νόημα των παρενθέσεων είναι ότι διαρκούν λίγο. Η σκληρή πραγματικότητα επανέρχεται γρήγορα και αμείλικτη, για να διεκδικήσει αυτό που θεωρεί ότι της ανήκει. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεωκοπίας και αυτό δεν αναιρείται από την αγάπη, τη συσπείρωση και την ομοψυχία που κατέκλυσαν το "Απόστολος Νικολαΐδης".

Αρχής γενομένης από την Κυριακή, 1η Οκτώβρη, η διοίκηση υποχρεούται να βρει χρήματα για να τηρήσει την εξόφληση των Εσιέν, Ταυλαρίδη και Τοτσέ. Προτού μπει με το καλό ο μήνας, οι υποχρεώσεις κάνουν την εμφάνιση τους και δεν επιδέχονται καθυστέρησης. Η ΠΑΕ πρέπει να πληρώσει και δεν έχει άλλη επιλογή, διαφορετικά σύντομα θα επιβληθούν ποινές αφαίρεσης βαθμών...

ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Ο ΚΟΟΥΤΣ

Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν καλός απέναντι στον ΠΑΣ. Νίκησε 2-0, αλλά δεν ικανοποίησε με την απόδοση του και βοηθήθηκε από την εξέλιξη του παιχνιδιού. Ασφαλώς, η τύχη είναι μέρος του ποδοσφαίρου και προηγήθηκαν ματς που ο αντίπαλος του Τριφυλλιού ήταν χειρότερος και πήρε αποτέλεσμα. Οπότε, εννοείται πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει λόγο να απολογηθεί που πανηγύρισε τη νίκη σε ένα μέτριο βράδυ του.

Βασικά, ο Ουζουνίδης μοιάζει να διαχειρίζεται μία παρόμοια κατάσταση με τον προηγούμενο Ιανουάριο. Τότε, είχε διαπιστώσει ότι το στυλ ποδοσφαίρου που είχε στο μυαλό του δεν ταιριάζει με το υλικό του και όπως είχε παραδεχτεί, υιοθέτησε μία άλλη προσέγγιση. Φαίνεται πως κάτι ανάλογο επιχειρεί αυτή την εποχή.

Με τους παίκτες που διαθέτει, το 4-4-2 δεν εφαρμόζεται σωστά και ο Παναθηναϊκός δεν απέδιδε καλά. Ο Ουζουνίδης δοκίμασε το 4-3-3 και το πρώτο δείγμα ήταν ενθαρρυντικό. Είναι πρώιμο για προβλέψεις για την επιτυχία της νέας τακτικής, αλλά δείχνει να κουμπώνει στην ομάδα του Τριφυλλιού. Από εκεί και πέρα, όλα θα κριθούν σε βάθος χρόνου.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έδειξαν ότι έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν. Αυτές τις μέρες στο Διαδίκτυο υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και εκατοντάδες χρήστες αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν οικονομικά την ΠΑΕ, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αρκετοί έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την "πράσινη" σωτηρία, μεταξύ τους επώνυμοι φίλαθλοι, σύνδεσμοι, παλαίμαχοι.

Το timing είναι ιδανικό ώστε η ομάδα να απευθυνθεί στην πλατιά μάζα των υποστηρικτών της και να ζητήσει τη βοήθεια τους. Ο καθένας να συνδράμει ανάλογα με τη δυνατότητα του και να επηρεάσει όσους μπορεί προς την ίδια κατεύθυνση. Η "φλόγα" έχει ανάψει στον κόσμο και τώρα, το ζητούμενο είναι να φουντώσει και να διατηρηθεί σε υψηλή ένταση. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, εφεξής.

Βέβαια, η διάθεση για βοήθεια δεν αρκεί από μόνη της. Τα συναισθήματα είναι απαραίτητα για να αρχίσει μία προσπάθεια, να παρακινήσουν σε συμμετοχή και να διαμορφώσουν τις συνθήκες για μία μεταβολή. Ωστόσο, για να εδραιωθεί η προσπάθεια και να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας, χρειάζονται οργάνωση, σχεδιασμό και καθοδήγηση. Χωρίς αυτά, κάθε εγχείρημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει μετά από λίγο, αφού θα ξεθυμάνουν η όρεξη και ο ενθουσιασμός.

Το ίδιο ισχύει με την επιστράτευση των φίλων του Τριφυλλιού. Αυτή την αύρα που δημιουργήθηκε και αυτή την πανστρατιά, η διοίκηση επιβάλλεται να τις αξιοποιήσει. Δύσκολα θα δημιουργηθούν πιο ευνοϊκές περιστάσεις για μία συσπείρωση τόσο μεγάλης κλίμακας.

Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ

Όμως, τι εννοούμε όταν λέμε ότι η ΠΑΕ πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία; Μα φυσικά, να κατευθύνει τους οπαδούς για τη συνδρομή τους. Να συντονίσει τις πρωτοβουλίες και τους ανθρώπους, να διασφαλίσει τη διαφάνεια για τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν και να ιεραρχήσει τις ανάγκες της, ώστε να καλύψει τις πιο επείγουσες. Επίσης, αφού απευθύνεται στους φίλους του Τριφυλλιού, οφείλει να εξηγήσει πως σχεδιάζει τις δράσεις της και να αποκαλύψει δύο νούμερα: το συνολικό χρέος και το ποσό που απαιτείται για να κλείσει το άνοιγμα στον προϋπολογισμό της σεζόν.

Αυτές οι αποκαλύψεις επιβάλλεται να συνοδευτούν από αποδείξεις. Να δοθεί μία συνέντευξη Τύπου από τους Βασίλη Κωνσταντίνου, Αγησίλαο Τουμαζάτο και Γιώργο Στάμο και να μιλήσουν με ακλόνητα στοιχεία που δεν θα επιτρέπουν την αμφισβήτηση των ανακοινωθέντων.

Δεν νοείται να συνεχίσουν ασυντόνιστες οι κάθε είδους πρωτοβουλίες. Διότι θα χαθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις τάξεις των φιλάθλων και ελλοχεύει ο κίνδυνος να δράσουν επιτήδειοι, που εμφανίζονται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης, επειδή η διοίκηση έχει την αρμοδιότητα να πληρώσει, αυτή πρέπει να διαχειριστεί τα χρήματα.

ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ Η ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ

Οι ενστάσεις για κάθε κορυφαίο διοικητικό στέλεχος είναι δεκτές και κατανοητές. Τα λάθη δεν παραγράφονται και οι ευθύνες θα επιμεριστούν. Αλλά, κατανοητή πρέπει να γίνει και η πραγματικότητα. Το χειρότερο αυτή τη στιγμή θα ήταν να παραιτηθούν όλοι και να αφήσουν ακυβέρνητη την εταιρία. Δεν υπάρχει το περιθώριο της ακυβερνησίας, αφού κάθε χαμένη μέρα ενδέχεται να αποβεί μοιραία.

Ο Παναθηναϊκός έχει διοίκηση και άπαντες πρέπει να τη στηρίξουν. Για να μην το κουράζουμε με παραδείγματα, μόνο η Γενική Συνέλευση που προκηρύχθηκε, θα διεξαχθεί στις 13 Νοεμβρίου. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι δεν θα προκύψει απαρτία, αφού ο Αλαφούζος δεν πρόκειται να εκπροσωπηθεί. Συνεπώς, η διαδικασία θα μετατεθεί εκ νέου για μία ή δύο μέρες.

Δηλαδή, τον κρίσιμο Οκτώβρη των τόσων υποχρεώσεων, ο Παναθηναϊκός θα τον βγάλει χωρίς διοικητικό σχήμα; Αυτά δεν γίνονται σε τόσο κρίσιμες περιόδους, αφού ενδεχομένως να κοστίσουν ακριβά.

ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

Κάτι τελευταίο. Ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι οι απλοί οπαδοί δεν πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη που δημιούργησαν οι επιχειρηματίες που αναμείχθηκαν στον Παναθηναϊκό. Εφόσον επιλεγεί η αδιαφορία, η άμεση συνέπεια θα είναι η πτώχευση της ΠΑΕ και ο υποβιβασμός της ομάδας στη Γ' Εθνική, μία κατάληξη που έχουμε αναλύσει τι σημαίνει.

Δυστυχώς, η νοοτροπία του να γυρνάμε... το κεφάλι από την άλλη, έχει προκαλέσει πολλά δεινά σε όλα τα επίπεδα. Περιμένουμε από τους άλλους να μας λύσουν τα προβλήματα και θεωρούμε ότι έχουμε μόνο δικαιώματα. Αλλά, δεν είναι έτσι.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο "λεφτάς" που θα πληρώσει τα πάντα, οι οπαδοί οφείλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να σώσουν την ομάδα τους και να την ισχυροποιήσουν όσο είναι εφικτό. Δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά η διάλυση και ο υποβιβασμός.

Φυσικά, αυτό δεν είναι προτροπή για να τρέξετε και να δώσετε τα λεφτά σας σε όποιον τα ζητήσει, επικαλούμενος τη σωτηρία του Παναθηναϊκού. Διευκρινίστηκε προηγουμένως ότι η διοίκηση έχει την υποχρέωση να συντονίσει τις προσπάθειες και να εξασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα. Μόνο υπό τέτοιες προϋποθέσεις να βοηθήσουν οι οπαδοί και όχι σε αμφιβόλου προελεύσεως, περίεργους ανθρώπους...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ