OPINIONS

Δεν πειράζει η ήττα, πειράζει ο τρόπος

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ (MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας εξηγεί γιατί ο Παναθηναϊκός είχε ηττηθεί πριν καν αρχίσει το παιχνίδι της Τούμπας, επισημαίνει ότι δεν θα έχει καμία σημασία εάν η ομάδα κάνει αυτά που πρέπει στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και προειδοποιεί για το... σχέδιο του ΠΑΟΚ.

Εκ των προτέρων, το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα ήταν αδιάφορο. Το κατέδειξαν οι αποφάσεις του Μαρίνου Ουζουνίδη πριν την αποστολή (δήλωση τιμωρημένων, αποκλεισμοί λόγω κόπωσης), το πιστοποίησαν οι επιλογές του προπονητή στην ενδεκάδα. Το χειρότερο, όμως, ήταν ότι αποτυπώθηκε πλήρως στο σκορ, με το 3-0 να φαντάζει μάλλον κολακευτικό για την εικόνα που είχε ο Παναθηναϊκός στη Θεσσαλονίκη.

Καταρχάς, να εξηγήσουμε ότι δεν χρειάζονται "κανιβαλισμοί", ισοπέδωση και αφορισμοί. Όσοι εργάζονται στον Παναθηναϊκό υπόκεινται σε κριτική, επειδή οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, αλλά οι κρίσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλους τους παράγοντες. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει παρουσιάσει έργο και αυτό είναι αναμφίβολο. Ωστόσο, διαχειρίστηκε εσφαλμένα το ματς με τον ΠΑΟΚ και είναι αυτός στον οποίο χρεώνεται η ευθύνη για την εύκολη ήττα. Ο Παναθηναϊκός δεν νοείται να χάνει ένα ντέρμπι χωρίς καν να το διεκδικήσει, με το πρόσχημα των λίγων εναλλακτικών επιλογών.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι κάποιοι από τους αναπληρωματικούς είχαν κακή απόδοση και δεν αξιοποίησαν την ευκαιρία. Οι Μπουμάλ, Μέστο, Τελάντερ και Χουχούμης δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του προπονητή και λογικά, θα έχουν χαμηλή θέση στην ιεράρχηση των αναπληρωματικών. Ειδικά ο Καμερουνέζος έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο ανοχής...

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ

Όμως, ένας παίκτης ο οποίος δεν έχει χρόνο συμμετοχής, έχει κάθε δικαίωμα να αντικρούσει τον ισχυρισμό ότι δεν έπαιξε καλά, με το επιχείρημα ότι χρησιμοποιήθηκε σε ένα ματς που όλοι το θεωρούσαν χαμένο, χωρίς ο ίδιος να έχει αγωνιστικό ρυθμό και χωρίς να έχει την πολυτέλεια να περιμένει υποστήριξη από μία ενδεκάδα που έχει συνοχή και σωστή λειτουργία. Διαφορετικά θα κριθεί ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος εντάσσεται σε ένα λειτουργικό σχήμα και αλλιώτικα όταν αποτελεί μέρος μιας υπηρεσιακής κατάστασης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι αγωνίστηκαν στην Τούμπα, κρίνονται ικανοί για τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, ούτε και το αντίθετο. Για παράδειγμα, είναι ξεκάθαρο ότι ο Μέστο δεν έχει να δώσει κάτι άλλο. Ο Μπουμάλ είναι μία διαφορετική περίπτωση, επειδή η ΠΑΕ έχει πληρώσει χρήματα για να τον αποκτήσει. Στον αντίποδα, για τον Χουχούμη υπάρχει άποψη για τις δυνατότητές του γιατί αγωνίζεται αρκετά χρόνια στην πρώτη ομάδα, όχι τόσο για την απόδοση του στη Θεσσαλονίκη. Όπως για τον Μαρινάκη ή τον Τελάντερ. Αλλά να εξαχθούν συμπεράσματα αποκλειστικά από το κυριακάτικο (9/4) ντέρμπι, είναι απολύτως λάθος.

Η ΗΤΤΑ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΤΣ

Περαιτέρω, με τον τρόπο που προετοίμασε την ομάδα ο Ουζουνίδης, η ήττα έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι έπαιξαν, έδειχναν να έχουν αποδεχτεί την ήττα και τους έλειπε το κίνητρο να αποδείξουν ότι αξίζουν μία θέση στον Παναθηναϊκό. Σε αυτό δεν τα κατάφερε ο Ουζουνίδης: να τους δώσει το έναυσμα για να τα δώσουν όλα.

Σίγουρα, κάποιος θα ισχυριστεί ότι οι παίκτες οφείλουν να αποδεικνύουν οι ίδιοι την αξία τους στον προπονητή τους, χωρίς να χρειάζονται την ενθάρρυνση του. Αυτό είναι μία γενικά αποδεκτή αρχή. Ωστόσο, δεν το έχουν όλοι μέσα τους. Συχνά, σε μία ομάδα, ο προπονητής χρειάζεται να το αναδείξει στους παίκτες και να το πάρει στο παιχνίδι, προς όφελος του συνόλου. Κάτι που δεν κατάφερε να κάνει ο Ουζουνίδης.

Έχει αξία να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στο παιχνίδι της Τούμπας; Όχι, είναι η απάντηση. Ο πρώτος ημιτελικός του Κυπέλλου απέχει τρεις μέρες και ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία να απαντήσει στον ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο. Να κυριαρχήσει, να θυμίσει την ομάδα που νίκησε τρία συνεχόμενα ντέρμπι και να πάρει σκορ πρόκρισης εν όψει της ρεβάνς.

Εάν ο Παναθηναϊκός τα κάνει αυτά, το 3-0 θα ξεχαστεί άμεσα και θα μείνει μόνο στα στατιστικά των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο ομάδων. Απλά είναι τα πράγματα και θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των παικτών του Παναθηναϊκού...

Υ.Γ.: Παραμονές του ματς της Τούμπας, ο περίγυρος του ΠΑΟΚ (Τύπος, παλαίμαχοι) έκανε λόγο για... κίνδυνο αδικίας, με αφορμή το πέναλτι που δόθηκε στον Λέτο στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ δεν υιοθετούσε επίσημα τις απόψεις που εκφράζονταν, αλλά ήταν εμφανές πως εκπορευόταν από αυτή. Φυσικά, οι... φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού η διαιτησία ήταν πολύ καλή στη Θεσσαλονίκη, αν και τη βοήθησε και η εξέλιξη του σκορ.

Ωστόσο, ο Βλάνταν Ίβιτς επιβεβαίωσε πως καταβάλλεται μία μεθοδική προσπάθεια να επηρεαστεί ο διαιτητής του πρώτου ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας στο "Απόστολος Νικολαΐδης". Το σχόλιό του στη συνέντευξη Τύπου δεν ήταν τυχαίο. Ο Σέρβος διαμαρτύρεται για τη φάση του πρώτου λεπτού, που ο Σάκχοφ κάνει τάκλιν με προτεταμένη σχάρα στον Κλωναρίδη και δέχεται κίτρινη κάρτα.

Καλό θα είναι οι δηλώσεις του Ίβιτς να αφυπνίσουν τη διοίκηση του Παναθηναϊκού. Ο ΠΑΟΚ έχει εξαιρετικές (έως ευνοϊκές) διαιτησίες τη φετινή σεζόν και ο προαλειφόμενος για την προεδρία της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, αποτελεί επιλογή του Ιβάν Σαββίδη. Άλλωστε, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ δεν το κρύβει. Οπότε, ας λάβουν γνώση οι φύλακες και ας ενεργήσουν κατάλληλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ