OPINIONS

Χαρακτήρα χτίζεις, δεν αγοράζεις

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ×ÉÌÊÉ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / KHIMKI - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ×ÉÌÊÉ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / KHIMKI - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Αρης Λαούδης γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού στη Μόσχα και εξηγεί πώς το πρόβλημα δεν είναι οι δύο νέοι (Τζέιμς, Πέιν), αλλά οι παλιοί.

Ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε παίκτες, ενισχύθηκε, αλλά κουσούρια δεν άλλαξε. Η επιβεβαίωση πως ο χαρακτήρας μιας ομάδας χτίζεται και δεν αγοράζεται ήρθε την Παρασκευή στη Μόσχα εκεί όπου οι "πράσινοι" παρουσίασαν την ίδια εικόνα, αυτή που παρουσιάζουν στις 8 από τις 10 φορές που θα παίξουν μακριά από το ΟΑΚΑ.

Οσοι περίμεναν πως η απόκτηση του Τζέιμς και του Πέιν θα έδινε με το καλημέρα την ώθηση για το φάιναλ φορ θα πρέπει να κατάλαβαν πως μια ομάδα δεν μεταμορφώνεται, δεν αποκτά χαρακτήρα, δεν βρίσκει χημεία και πάνω απ' όλα δεν είναι έτοιμη για όλα μέσα σε μία εβδομάδα.

Και τους πέντε καλύτερους παίκτες της Ευρώπης να έφερνε αύριο ο Γιαννακόπουλος και τον καλύτερο προπονητή του κόσμου να είχε στον πάγκο ο Παναθηναϊκός θα ήταν αδύνατο να τους εντάξει τόσο σύντομα στο σύνολο, θα ήταν αδύνατο να φτιάξει μια ομάδα που θα ήταν 30% καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενη.

Συμπεράσματα για τους Τζέιμς και Πέιν είναι νωρίς να βγάλουμε. Εχω εκφράσει κατά καιρούς τις ενστάσεις μου για τη χρησιμότητα της μεταγραφής του πρώτου, αλλά θεωρώ πως είναι άδικο να πούμε αν ταιριάζει ή δεν ταιριάζει με μόλις ένα παιχνίδι.

Είναι σίγουρο πάντως πως ο Πασκουάλ βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση στην πιο δύσκολη και κρίσιμη φάση της Ευρωλίγκας: Να πρέπει, εκτός από τις νίκες, να εντάξει στη φιλοσοφία τους δύο Αμερικανούς με τον έναν μάλιστα να δοκιμάζει για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Η διαδικασία της ενσωμάτωσης θέλει υπομονή και σ αυτή τη φάση δεν ξέρω αν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Δεν είμαι σίγουρος δηλαδή στο κατά πόσο ο Πασκουάλ στα επόμενα παιχνίδια θα θελήσει να ανοίξει το rotation για να τους βάλει όλους στο κόλπο ή θα επιλέξει την πιο safe οδό, των λίγων και καλών, οι οποίοι θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά στα δύσκολα.

Χαρακτήρα χτίζεις, δεν αγοράζεις
EUROKINISSI

Το πρόβλημα βεβαίως του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι της Μόσχας δεν το προκάλεσε η ανετοιμότητα των Τζέιμς και Πέιν, άλλωστε δεν νικούν συχνά οι "πράσινοι" μακριά από το ΟΑΚΑ για να κάνουμε τέτοια κουβέντα. Απλά, οι δύο Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα για να καλυφθούν οι φυσιολογικές αδυναμίες και η κακή ημέρα κάποιων παικτών. Οσους Τζέιμς κι αν αποκτήσει ο Παναθηναϊκός, η παρεμβατικότητα του Νικ Καλάθη θα κρίνει πάντα σε μεγάλο βαθμό την εικόνα των "πράσινων".

Με τον Νικ στους 2 πόντους, 1/9 σουτ και λιγότερες ασίστ από το μέσο όρο του, ο Παναθηναϊκός κατεβαίνει επίπεδο. Ο Μπαρτζώκας το είπε πριν από το παιχνίδι και κατάφερε να το κάνει. Ηθελε πάση θυσία να αποκόψει τον Καλάθη, να του δυσκολέψει τη δημιουργία και από την στιγμή που το πέτυχε, ήξερε πως όλος ο Παναθηναϊκός θα έχει επιθετικό πρόβλημα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τις περισσότερες φορές που ο Καλάθης είναι κακός, άλλο τόσο κακός είναι και ο Γκιστ που σε ποσοστά 60% εξαρτάται από τον Νικ. Οι 61 πόντοι των "πράσινων" και οι μόλις 13 στη β' περίοδο είναι η απόδειξη για την αποτελεσματικότητα της άμυνας της Χίμκι και η επιβεβαίωση πως ο Παναθηναϊκός ζει και αναπνέει από τις εμπνεύσεις του Καλάθη.

Ο Παναθηναϊκός έχασε μια ευκαιρία για να αποκτήσει πλεονέκτημα στη μάχη για την τετράδα και ο αγώνας της επόμενης εβδομάδας με τον Ολυμπιακό μοιάζει με τελικό . Το ΟΑΚΑ του δίνει τον χαρακτήρα που του λείπει εκτός έδρας, αλλά τα "αιώνια" ντέρμπι είναι διαφορετικά από άλλα παιχνίδια. Ο Πασκουάλ έχει αποδείξει πως έχει τον τρόπο απέναντι στον Ολυμπιακό, έχει δύο επιπλέον "εργαλεία" (Πέιν, Τζέιμς) στα χέρια του και ως τέτοια θα προσπαθήσει να τα χρησιμοποιήσει. Οι δύο νέοι δεν αποκτήθηκαν για να αλλάξουν τη φιλοσοφία του Παναθηναϊκού, αλλά για να την ενισχύσουν, οπότε ή θα τα έχουν καταφέρει μέχρι την άλλη εβδομάδα, είτε θα δουν ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού από τον πάγκο.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ