OPINIONS

Ο Πασκουάλ παίρνει την κατάσταση στα χέρια του!

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / BARCELONA - PANATHINAIKOS / ÐÁÓÊÏÕÁË / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / BARCELONA - PANATHINAIKOS / ÐÁÓÊÏÕÁË / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Αρης Λαούδης γράφει για το... μαστίγιο του Πασκουάλ που μοιάζει να επιλέγει ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης κρίσεων, σε σχέση με αυτό που επέλεγε πέρυσι.

Ο Πασκουάλ λοιπόν πήρε το... μαστίγιο μετά τη Βαρκελώνη . Προπόνηση, ξανά προπόνηση ανήμερα του αγώνα με τον ΠΑΟΚ και για πρώτη φορά δείχνει αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Δεν θα μπω, σ' αυτή τη φάση, στη διαδικασία του εάν ο Ισπανός είχε δίκιο ή όχι, άλλωστε είναι νωρίς ακόμη για να κρίνουμε συμπεριφορές ή αδιαφορίες. Αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση είναι πως ο προπονητής του Παναθηναϊκού επιλέγει ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης κρίσεων, σε σχέση με αυτό που είδαμε πέρυσι.

Αντί του "στέλνω στη διοίκηση", αντί του "πάμε στο επόμενο", αυτή τη φορά ο Πασκουάλ δείχνει αποφασισμένος να γίνει κυρίαρχος της κατάστασης και να πάρει αυτός την υπόθεση στα χέρια του. Κι αυτό είναι το σωστό, το απόλυτα σωστό σε μια ομάδα. Για να φτάσει ένα ζήτημα στη διοίκηση, ακόμη κι αν αυτά είναι τα ξενύχτια ή η αδιαφορία, θα πρέπει ο προπονητής να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να λύσει το ζήτημα εντός των αποδυτηρίων και εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ.

Αντιλαμβάνομαι πως είναι κακό να συγκρίνουμε εποχές, πρόσωπα και καταστάσεις, δεν βοηθάει στην εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά αν δεν έχουμε στο μυαλό μας το ιδεατό δεν μπορούμε να κρίνουμε με το σωστό τρόπο. Ο Παναθηναϊκός επί Ομπράντοβιτς λοιπόν είχε έναν συγκεκριμένο τρόπο της διαχείρισης των κρίσεων κι αυτός ο τρόπος δεν ήταν άλλος από το... παρκέ, το βίντεο και τα αποδυτήρια.

Τι κι αν είχε πειθαρχικά παραπτώματα, τι κι αν είχε ξενύχτια, τι κι αν είχε κακή απόδοση, ακόμη και αδιαφορία, ο Παναθηναϊκός κρατούσε τα πάντα στους τέσσερις τοίχους των αποδυτηρίων και τίποτα απ' αυτά δεν έφτανε στη διοίκηση και βεβαίως στα ΜΜΕ. Ο,τι ήταν να ειπωθεί, λεγόταν σε... μαραθώνιους προπονήσεων και η επόμενη μέρα ήταν πάντα διαφορετική από την προηγούμενη. Αυτό το μοντέλο λοιπόν δεν καθιερώθηκε στον ομαδικό αθλητισμό από τον Ομπράντοβιτς, δεν ήταν "ανακάλυψη", αλλά είναι το σωστό μοντέλο που πρέπει να λειτουργούν τα αποδυτήρια σε κάθε περίπτωση.

Ο Πασκουάλ λοιπόν, στην πρώτη κακή εμφάνιση κι έχοντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού του το περιστατικό στη Μόσχα, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και είναι η πρώτη φορά που σφίγγει τα λουριά με τέτοιο τρόπο. Με την κίνησή του δείχνει τη διάθεση να αντιμετωπίσει ο ίδιος τις καταστάσεις που δεν αντιμετωπίστηκαν πέρυσι και να στείλει πια στη διοίκηση μόνο αυτά που δεν μπορεί να λύσει, μόνο αυτά που πράγματι θέλουν κάτι περισσότερο από... λουριά και συστάσεις. Τι θα αλλάξει; Σίγουρα μπαίνει ο "κανόνας του προπονητή", γίνεται ξεκάθαρο πως ο Πασκουάλ παίρνει την κατάσταση αποκλειστικά στα χέρια του και με το δικό του έμπειρο τρόπο θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις κρίσεις.

Οσον αφορά στο αγωνιστικό, το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ήταν περισσότερο κέρδος για την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου και λιγότερο για τον Παναθηναϊκό . Η θετική εμφάνιση του Βουγιούκα και το κρεσέντο του Ντενμον συγκαταλέγονται στα ελπιδοφόρα μηνύματα για τον Πασκουάλ. Είναι σαφές πως οι "πράσινοι" θέλουν δουλειά, ειδικά σε κάποιες θέσεις (π.χ. σέντερ) που έχουν μεγαλύτερα κενά, ενώ πρέπει πάση θυσία να βελτιώσουν τα ποσοστά τους στις βολές. Απέναντι στον ΠΑΟΚ είχαν 15/25 επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα. Καμία ομάδα δεν μπορεί να θέτει υψηλούς με 10-15 χαμένες βολές σε κάθε παιχνίδι, ειδικά αυτά που θα κρίνουν τίτλους και προκρίσεις.

Ακολουθεί η Μπάμπεργκ, παιχνίδι που αποτελεί κριτήριο για τη διατήρηση της ηρεμίας το προσεχές διάστημα. Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ δύσκολο στην Ευρωλίγκα τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και το παιχνίδι με τους Γερμανούς είναι θεωρητικά το ευκολότερο από τα πέντε επόμενα.

Οσον αφορά στον ΠΑΟΚ, η βελτίωση ήταν εμφανής, αλλά ήταν αδύνατο να αντέξει για περισσότερο, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Είναι σαφές πως με την επιστροφή των Χαραλαμπόπουλο και Κόνιαρη, ο "Δικέφαλος" θα παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο και το ζήτημα για τον Παπαθεοδώρου είναι πόσο γρήγορα θα τους εντάξει στην ομάδα και τι απώλειες θα μετρήσει μέχρι την επιστροφή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ