OPINIONS

Τώρα όλοι τον τρέμουν για τα καλά

Τώρα όλοι τον τρέμουν για τα καλά

Ο Όσκαρ Γκαρθία πέρα από τις τακτικές, τα πρέσινγκ ψηλά και τα γκολ, έχει περάσει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι από τώρα και στο εξής οι “επισκέπτες” στο Καραϊσκάκη θα έχουν δύσκολα βράδια. Γράφει ο Αλέξης Βιρβίλης.

Ας αφήσουμε λίγο στην άκρη τις τακτικές και τα ποδοσφαιρικά "θέλω" του Γκαρθία. Mπορεί να κάθεται και να λέει πως χρειάζεται χρόνο για να φτιάξει τον δικό του Ολυμπιακό, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι έχει περάσει ορισμένα στοιχεία στο παιχνίδι των Πειραιωτών που δεν τα είχαμε δει από τους προκατόχους του.

Aς ανοίξουμε μία παρένθεση με το Καραϊσκάκη. Το μεγαλύτερο όπλο του Ολυμπιακού διαχρονικά ήταν το "σπίτι" του, είτε το φαληρικό γήπεδο, είτε το ΟΑΚΑ, είτε η Ριζούπολη. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, όμως, από την ημέρα που κάθισε στον πάγκο ο Πάουλο Μπέντο δηλαδή έως και την τέταρτη θητεία του Λεμονή, οι "ερυθρόλευκοι" με την εικόνα που παρουσίαζαν, έδιναν το δικαίωμα σε οποιονδήποτε αντίπαλο να πιστεύει ότι μπορεί να πάρει αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκη.

Αρκετές ήταν οι γκέλες τους τελευταίους 18 μήνες μέσα στο Φάληρο. Επίσης, ήταν πολλά τα βράδια που καρδιοχτύπησε ο κόσμος του Ολυμπιακού μέχρι να φύγουν με τους τρεις βαθμούς οι πρωταθλητές.

Δεν χρειάζεται να αραδιάσουμε τα αρνητικά αποτελέσματα ή τα γεμάτα άγχος τρίποντα που έχει πάρει ο Ολυμπιακός από το καλοκαίρι του 2016 και μετά. Και πέρσι, και φέτος, πηγαίνοντας προς το φαληρικό γήπεδο ο κόσμος, δεν ένιωθε τη σιγουριά των περασμένων ετών ότι η ομάδα του θα έφευγε με τη νίκη.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΞΑΝΘΗ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΞΑΝΘΗ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τα παλιά ωραία χρόνια το μοναδικό άγχος ήταν το... σκορ και όχι το αποτέλεσμα. Αν θα είναι 1-0, 2-0, 3-0 κ.ο.κ. Εξαιρέσεις ήταν τα στραβοπατήματα. Τώρα, είχαμε φτάσει σε σημείο να αποτελούν εξαίρεση τα "πάρτι" στο Καραϊσκάκη. Ρίξτε μια ματιά στα περσινά και τα φετινά αποτελέσματα του Ολυμπιακού στο "σπίτι" του και θα συμφωνήσετε μαζί μας.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για τον Γκαρθία, όμως, στα πρώτα του δύο ματς πρωταθλήματος με Λαμία και Ξάνθη, εμφανίστηκε ένας Ολυμπιακός με μία νοοτροπία από το παρελθόν. Ένας Ολυμπιακός μάγκας, επιθετικός, τρομακτικός για τους αντιπάλους του.

Αυτό είναι ένα από τα κέρδη στην παρούσα φάση. Πλέον, όσοι επισκέπτονται το Καραϊσκάκη, θα ξέρουν ότι δεν θα συναντήσουν τον Ολυμπιακό του Μπέντο, του Χάσι και του Λεμονή. Κακά τα ψέματα, ο Τάκης έβγαζε έναν φόβο στον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε τα παιχνίδια, ακόμα και μέσα στο Καραϊσκάκη. Για τον Μπέντο και τον Χάσι δεν χρειάζεται να ανοίξουμε συζήτηση...

ΟΛΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ, ΟΛΟΙ ΜΑΡΚΑΡΟΥΝ, ΟΛΟΙ ΑΜΥΝΟΝΤΑΙ

Ο Γκαρθία έκλεισε μεσοβδόμαδα τους παίκτες του στην αίθουσα προβολής βίντεο. Τους έδειξε στιγμιότυπα από το παιχνίδι με την Λαμία. Φυσικά δεν τους μάζεψε για να μοιράσει μπράβο. Τους συγκέντρωσε για να τους κάνει εντονότατες παρατηρήσεις.

Τα "άκουσαν" οι Φορτούνης, Μιραλάς, Μάριν και Ανσαριφάρντ επειδή δεν έτρεξαν όπως έπρεπε για να βοηθήσουν ανασταλτικά τους συμπαίκτες του. Δίνει πολύ μεγάλη βάση στο εξής: ναι μεν να είναι ψηλά οι γραμμές και να πιέζει ασφυκτικά ο Ολυμπιακός, αλλά θέλει τις γραμμές του να είναι κοντά.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΞΑΝΘΗ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΞΑΝΘΗ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Θέλει να έχουν ελευθερία στις κινήσεις τους οι ποδοσφαιριστές του, δεν θέλει να τους περιορίζει όταν επιτίθενται, αλλά με την ανασταλτική λειτουργία ο Ισπανός "δαιμονίζεται". Τους θέλει "κομπιούτερ". Όλοι να τρέχουν, όλοι να μαρκάρουν, όλοι να αμύνονται και το ξαναλέμε: Να μην έχουν αποστάσεις οι γραμμές μεταξύ τους, έτσι ώστε να μην δίνουν περιθώρια στους αντιπάλους να κάνουν... παρέλαση ειδικά στα χαφ.

Εκεί έχει εστιάσει τις τελευταίες μέρες στο Ρέντη και θα συνεχίσει να ρίχνει βάρος στον συγκεκριμένο τομέα.

ΔΕΝ ΠΕΤΑΕΙ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

Ο Γκαρθία δείχνει να είναι σοβαρός άνθρωπος. Ούτε παραμυθιάζεται, ούτε εντυπωσιάζεται. Ασχολείται αρκετά με το σκάουτινγκ των αντιπάλων. Ασχολείται ο ίδιος προσωπικά. Καθόταν τις προηγούμενες μέρες και έβλεπε παιχνίδια της Λαμίας, της Ξάνθης και φυσικά της ΑΕΚ που ακολουθεί. Του βγήκαν τα μάτια στο βίντεο. Δεν άφησε τους συνεργάτες του να κάνουν το μοντάζ και να πάρει στα χέρια του έτοιμο το βίντεο.

Είπε χθες μετά το ματς με τους Ακρίτες, ότι σε αρκετές στιγμές απόλαυσε το παιχνίδι. Από την άλλη όμως δεν πετάει στα σύννεφα. Ξέρει ότι τώρα αρχίζει ένα πρόγραμμα – φωτιά. Και γνωρίζει πολύ καλά ότι π.χ. η ΑΕΚ δεν είναι ούτε Ξάνθη, ούτε Λαμία. Αφήστε δε που έχει και μία μέρα παραπάνω ξεκούρασης η "Ένωση".

Πάει βήμα-βήμα ο Γκαρθία. Χθες μπήκε στα αποδυτήρια και αμέσως προσγείωσε τους παίκτες ενόψει ΑΕΚ. Δεν παίρνουν τα μυαλά του αέρα και επιμένει (και καλά κάνει) ότι αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός είναι ένας Ολυμπιακός που έχει ακόμα τη... μυρωδιά των προηγούμενων προπονητών, άσχετα με τον διαφορετικό Ολυμπιακό που βλέπουμε.

Ναι μεν έχει παρουσιάσει θεαματικά σημάδια βελτίωσης μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι ακόμα θέλει αρκετό χρόνο για να παρουσιάσει στο κοινό την δική του ομάδα, τον δικό του Ολυμπιακό. Και ενδεχομένως όσο θα περνάει ο καιρός και θα πλησιάζουμε στο τέλος της σεζόν, δεν θα ακούσουμε ποτέ από τα χείλη του μετά από κάποιο ματς ότι "αυτός είναι ο δικός μου Ολυμπιακός". Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός του Γκαρθία στο 100% θα είναι η ομάδα της σεζόν 2018-19.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΞΑΝΘΗ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΞΑΝΘΗ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τώρα κάνει τις διορθωτικές κινήσεις και προχωράει. Και μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει μια χαρά. Στεκόμαστε όμως περισσότερο στο κομμάτι της νοοτροπίας. Έχει έρθει με την αύρα της Μπαρτσελόνα και περνάει στους παίκτες του το μήνυμα ότι "ρε μάγκες, παίζετε στον Ολυμπιακό, δεν πρέπει εσείς να φοβάστε τον αντίπαλο, αλλά οι αντίπαλοι να φοβούνται εσάς".

Το πρώτο ημίχρονο με την Ξάνθη ήταν... τρομακτικό! Τρομακτικό για τους αντιπάλους φυσικά. Όπως τρομακτικό ήταν και το πρώτο 45λεπτο με την Λαμία. Στο ίδιο μοτίβο σκοπεύει να πάει και στα επόμενα ματς. Δεν σκοπεύει να αλλάξει νοοτροπία. Ξέρει ότι στα χέρια του έχει ένα υλικό που είναι ανώτερο από τις υπόλοιπες ομάδες, αλλά και από του άλλους δύο διεκδικητές του τίτλου. Δεν πρόκειται λοιπόν να δούμε κάτι διαφορετικό με την ΑΕΚ την Τετάρτη (23/1). Να είστε σίγουροι για αυτό.

Ούτε θα δουν και οι παίκτες κάτι διαφορετικό στο Ρέντη το διήμερο που ακολουθεί. Πάλι θα τους μαζέψει ο Γκαρθία σε μία αίθουσα και θα τους δείχνει τα λάθη με την Ξάνθη. Θα τους "κατσαδιάσει" για το γεγονός ότι άφησαν σε ένα διάστημα στο δεύτερο ημίχρονο η ακριτική ομάδα να γίνει επικίνδυνη. Και θα τους "κατσαδιάσει" για να μην τα επαναλάβουν με την ΑΕΚ. Τόσο απλά... Οι παρατηρήσεις εώς το τέλος της σεζόν θα είναι περισσότερες από τα "μπράβο". Το έχουν πάρει πλέον χαμπάρι οι παίκτες...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ