OPINIONS

Όχι άλλες κινήσεις πανικού

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στον Ολυμπιακό οφείλουν να κοιτάξουν την επόμενη ημέρα, να ολοκληρώσουν τη σεζόν βγάζοντας τα συκώτια των ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και να επαναξιολογήσουν το ρόστερ. Απαιτείται ψυχραιμία σε όλα τα επίπεδα και κυρίως αναγνώριση λαθών. Και μια κουβέντα για τον Φορτούνη. Γράφει ο Αλέξης Βιρβίλης.

Καμία ομάδα στον κόσμο δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κανένας δεν έχει "δώσει τα χέρια" με την επιτυχία. Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι στον αθλητισμό υπάρχουν και τα στραβά αποτελέσματα. Αρκεί οι αποτυχίες βεβαίως να αποτελέσουν οδηγό προς αποφυγήν για την επόμενη μέρα και να μην επαναληφθούν τα σοβαρά λάθη που έχουν προηγηθεί. Φυσικά, πρωτίστως θα πρέπει και οι αρμόδιοι να αναγνωρίσουν τα λάθη τους.

Δεν γίνεται να ξεκινάς τη σεζόν με έναν προπονητή (Χάσι), τον οποίο δεν πιστεύεις και το ήξερε όλος ο Πειραιάς ότι μόνο με θαύμα θα έβγαζε τη χρονιά. Πολύ απλά, δεν γίνεται...

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο -9 από τον ΠΑΟΚ, αν και εφόσον δεν πέσει η ποινή από την Επιτροπή Εφέσεων. Προφανώς και το πρωτάθλημα έχει χαθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι "ερυθρόλευκοι" πρέπει κάτσουν με σταυρωμένα χέρια.

Οφείλουν να βγάλουν έως το τέλος της σεζόν τα συκώτια των ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Είναι υποχρεωμένοι να πάνε στην Τούμπα σε δύο εβδομάδες και να "παγώσουν" το γήπεδο, όπως είχαν κάνει πριν από οκτώ χρόνια με τον Ντάρμπισαϊρ στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Μια ομάδα που δεν τα παρατάει ποτέ και πουθενά. Είναι γεγονός ότι η φετινή ομάδα έχει ένα σωρό κακομαθημένα παιδάκια, που ώρες-ώρες λειτουργούν λες και βρίσκονται ακόμα στο... δημοτικό! Μουτράκια, ναζάκια και νευράκια... Τα έχουμε πει όμως: Δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι οι παίκτες: Προφανώς και φέρνουν ευθύνη όλοι όσοι δεν τους τράβηξαν έγκαιρα το αυτί...

Γίνεται πολύς λόγος για αδιαφορία. Ναι, υπάρχουν παίκτες που με τη στάση τους προκαλούν εκνευρισμό. Τι να πεις για τον Οφόε που αλλάζει ομάδες κάθε καλοκαίρι εδώ και τέσσερα χρόνια; Τι να πεις για τον Τζούρτζεβιτς που σχεδόν σε κάθε παιχνίδι κάνει ό,τι του καπνίσει. Στο Περιστέρι έκανε το καπρίτσιο του και πήρε με το "έτσι θέλω" την μπάλα από τα χέρια του Ανσαριφάρντ.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ, ΑΛΛΑ ΘΗΡΙΟΔΑΜΑΣΤΗ

Τι ακούγαμε το προηγούμενο διάστημα; Ότι ο Λεμονής δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα αποδυτήρια και ένας από τους λόγους που απομακρύνθηκε ήταν και αυτός. Και τι συνέβη που έφυγε ο Τάκης; Άλλαξε τίποτα; Εδώ δεν θέλει προπονητή, αλλά... θηριοδαμαστή. Καθυστέρησαν να καταλάβουν στον Ολυμπιακό ότι δεν ευθυνόταν 100% ο Λεμονής για την κατάσταση στα αποδυτήρια. Άλλωστε δεν προστατεύτηκε κιόλας όταν οι ποδοσφαιριστές δημιουργούσαν τα προβλήματα και έκαναν και τους... ρουφιάνους αριστερά – δεξιά.

Το σκηνικό με τον Τζούρτζεβιτς στο Περιστέρι είναι ενδεικτικό του "κάνω ό,τι θέλω". Η συμπεριφορά του Οφόε επίσης. Για τον Μάριν έχουμε καταντήσει γραφικοί για το γεγονός ότι έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορα σκηνικά εντός αποδυτηρίων. Τουλάχιστον ο Γερμανός καταθέτει την ψυχή του στα ματς και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Ευτυχώς που έφυγαν οι Εμενίκε, Καρσελά και Ζντιέλαρ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ, ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ

Αδιάφοροι ήταν οι Εμενίκε, Καρσελά και Μίλιτς. Δίνει μια εντύπωση και ο Οφόε ότι επίσης είναι στον κόσμο του. Ακόμα – ακόμα και ο Σεμπά έχει αρχίσει τον τελευταίο καιρό να δείχνει ότι ψάχνεται να φύγει.

Το θέμα στον φετινό Ολυμπιακό είναι ότι κάποιοι δεν μπορούν, ορισμένοι έχουν κάνει τον κύκλο τους. Αυτό που απαιτείται είναι ψυχραιμία.

Να γίνει λοιπόν μία επαναξιολόγηση του ρόστερ και αναλόγως να πράξουν στο Λιμάνι. Δεν θέλει βιαστικές κινήσεις. Το ρόστερ προφανώς και δεν είναι για... σκουπίδια, όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν.

Ο Ομάρ για παράδειγμα δεν ξέχασε το ποδόσφαιρο. Αντιθέτως, θέλει υποστήριξη και κυρίως πολλή δουλειά από τον ίδιο για να φτάσει στα παλιά επίπεδα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι για ένα δίμηνο (Νοέμβριο – Δεκέμβριο) ο Νορβηγός είχε αρχίσει να απλώνει στο χορτάρι μερικά δείγματα από τον παλιό καλό Ελαμπντελαουί.

Επαναξιολόγηση λοιπόν του ρόστερ. Προφανώς και θα φύγει κόσμος και κοσμάκης. Το θέμα είναι να μην την πληρώσει και ο... άμαχος πληθυσμός! Να απομακρυνθούν όσοι αποδεδειγμένα έχουν πιάσει ταβάνι και έχουν κάνει τον κύκλο τους.

Ο Γκαρθία άλλωστε από την πρώτη στιγμή δεν είχε κρύψει ότι ήθελε μίνιμουμ πέντε παίκτες τον Γενάρη. Οπότε, αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει το καλοκαίρι. Ας αφήσουν λοιπόν τον Ισπανό (αν συνεχίσει στον Ολυμπιακό) να πάρει τις αποφάσεις.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Ο Κώστας είναι στον Ολυμπιακό από το καλοκαίρι του 2014. Στο ενεργητικό του έχει μία πολύ καλή σεζόν με τον Μάρκο Σίλβα τη σεζόν 2015-16. Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια οι εμφανίσεις του θυμίζουν... παλμογράφο. Έχει αρκετά "πάνω" και πάρα πολλά "κάτω".

Δεν ξέρουμε αν είχε εφησυχάσει στην πολύ καλή αναπροσαρμογή συμβολαίου που του έκανε ο Ολυμπιακός και το σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ που παίρνει ετησίως. Στο φινάλε δεν πρέπει να ενδιαφέρει και κανέναν αυτό, γιατί πολύ απλά δεν έκλεψε αυτά τα λεφτά, αλλά του τα πρόσφερε η διοίκηση.

Ο Φορτούνης θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, να αναρωτηθεί γιατί ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει παράπονα, γιατί εδώ και ενάμισι χρόνο δεν ακούγεται τίποτα για σοβαρό ενδιαφέρον από καλή ευρωπαϊκή ομάδα. Όλα αυτά θα πρέπει να τον προβληματίσουν.

Το αν έχει κλείσει ο κύκλος του στον Ολυμπιακό ή όχι θα πρέπει να το αποφασίσει η διοίκηση.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΗΣ

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν μίνιμουμ έναν παίκτη με ηγετικά χαρακτηριστικά. Η αξία και η ποιότητα του Φορτούνη δεν αμφισβητούνται. Τα ηγετικά του χαρακτηριστικά όμως; Όχι, δεν είναι ηγέτης. Δεν μπαίνει στα αποδυτήρια και... τρίζουν οι τοίχοι.

Μια φορά ως αρχηγός μάζεψε τους συμπαίκτες του και μίλησαν όλοι μαζί. Ήταν μετά την ήττα στην Λεωφόρο. Εδώ και τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό, έχει στο ενεργητικό του μία πολύ καλή σεζόν και κάποιες "εκλάμψεις" στις τελευταίες δύο σεζόν.

ΟΣΟ ΜΕ ΤΟ NBA

Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μέλλον του στο Λιμάνι. Είναι εύκολο να πει κάποιος ότι "πρέπει να φύγει". Όμως, για να αποχωρήσει, θα πρέπει να φέρει και πρόταση που θα ικανοποιεί τον σύλλογο και να καλύπτει και το πολύ υψηλό του συμβόλαιο. Νομίζετε ότι είναι εύκολο;

Το θέμα δεν είναι να αποχωρήσει ο Φορτούνης, αλλά πρωτίστως να κάνει την αυτοκριτική του. Αν ασχολιόταν με την καθημερινότητά του στο Ρέντη όσο ασχολείται με το... ΝΒΑ, τότε τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Δεν γίνεται όλοι οι προπονητές να έχουν συνεννοηθεί και να κάνουν λόγο για έναν ποδοσφαιριστή που δεν "επεξεργάζεται" όσο θα έπρεπε το "δώρο" που του έδωσε ο Θεός... ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!! Και δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν τον έχει προβληματίσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Οι Δικέφαλοι κι ο πονοκέφαλος του Ολυμπιακού
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ