OPINIONS

Διορθώνει το λάθος του ο Μαρινάκης!

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÓÐÏÑÔÉÍÃÊ ËÉÓÁÂÏÍÁÓ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - SPORTING LISBON (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Μαρινάκης EUROKINISSI

O Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του εντόπισαν νωρίς τα λάθη του καλοκαιριού και σπεύδουν τον Γενάρη να διορθώσουν ό,τι προλαβαίνουν για να καταλήξει και ο φετινός τίτλος στον Πειραιά. Γράφει ο Αλέξης Βιρβίλης.

Όποιος δουλεύει, κάνει και λάθη. Το 2017 κύλησε πολύ περίεργα για τον Ολυμπιακό. Αν αφήναμε στην άκρη την αγωνιστική εικόνα των Πειραιωτών και στεκόμασταν αποκλειστικά και μόνο στα αποτελέσματα, τότε το ημερολογιακό έτος που μας άφησε εδώ και μερικές μέρες θα μπορούσε να θεωρηθεί άκρως επιτυχημένο για τους “ερυθρόλευκους”.

Μία πρόκριση στους “16” του Europa League, η κατάκτηση του 7ου συνεχόμενου πρωταθλήματος τη σεζόν 2006-17, η επιστροφή στους ομίλους του Champions League και ο άτυπος τίτλος του “πρωταθλητή χειμώνα” για το 2017-18.

Αν στεκόμασταν αποκλειστικά στα όσα είδαμε εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, τότε έχει κάθε λόγο ο κόσμος να έχει τα παράπονά του. Και η αλήθεια είναι ότι το 2018 ναι μεν βρίσκει στην κορυφή τον Ολυμπιακό, αλλά πάντοτε υπάρχει και ένα ερωτηματικό για το αν θα καταφέρει να διατηρηθεί στην πρώτη θέση λόγω της εικόνας που παρουσιάζει από το ξεκίνημα της σεζόν.

ΚΟΣΤΙΣΕ Η "ΤΥΦΛΗ" ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΧΑΣΙ

Η φετινή αγωνιστική περίοδος έχοντας όλοι στο μυαλό μας το ναυάγιο με την Χάποελ Μπερ Σέβα. Ένας ολόκληρος οργανισμός στήθηκε στο Ρέντη για να μην την ξαναπατήσει η ομάδα όπως με τους Ισραηλινούς.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του κατέληξαν μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της προετοιμασίας σε έναν κατά γενική ομολογία προπονητή - γνώστη των προκριματικών του Champions League, τον Μπέσνικ Χάσι. Ο Κοσοβάρος είχε στο ενεργητικό του προκρίσεις σε ομίλους, αλλά και είχε και απολύσεις τον Σεπτέμβριο.

Το έφεραν οι συγκυρίες και ο Ολυμπιακός κατέληξε στον Χάσι. Εμπιστεύτηκε και τον μεγαλομάνατζερ Φάλι Ραμαντάνι, αλλά το χειρότερο είναι ότι έδωσε και στους δύο να “παίξουν μπάλα” στο 100%.

Το φοβερό στην ιστορία είναι ότι εμπιστεύτηκαν τυφλά τις επιλογές του Χάσι, με τον Κοσοβάρο στις διάφορες συνεντεύξεις που έδινε στο Βέλγιο να λέει ότι “δεν το πιστεύω ότι κάθομαι στον πάγκο του Ολυμπιακού”. Εμπιστεύτηκαν δηλαδή έναν άνθρωπο που πρώτα απ' όλα δεν πίστευε στον εαυτό του!

Επέλεξαν έναν προπονητή, ο οποίος έχοντας τη βελγική νοοτροπία, θεωρούσε ότι με την πρόκριση στους ομίλους του Champions League θα τελείωνε και η σεζόν.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ

“Ό,τι θέλει ο κύριος Χάσι”. Αυτή ήταν η εντολή του Μαρινάκη και συνάμα το μεγαλύτερό του λάθος! Φυσικά και ένας προπονητής θα πρέπει να έχει λόγο στις μεταγραφές, αλλά να μην φτάνει στο σημείο να μην ακούει και κανέναν.

Προσλήφθηκε ένας άνθρωπος, ο Μάριο Ουσίγιος, που θα ασχολιόταν με τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Ο Χάσι δεν ήθελε να τον βλέπει. Όποιον παίκτη πρότεινε ο Αργεντινός, ο Μπέσνικ σήκωνε απαγορευτικό.

Επόμενο ήταν ο Ουσίγιος να συζητήσει με τον Ολυμπιακό την αποδέσμευσή του, από τη στιγμή που είχε φτάσει στο σημείο να μην έχει ρόλο.

Οι Ενγκελς, Καρσελά, Εμενίκε, Τζούρτζεβιτς, Οφόε, Βούκοβιτς, Μίλιτς, Ζιλέ και Προτό ήταν επιλογές του. Μόνο οι Ταχτσίδης και Κούτρης αποτέλεσαν μεταγραφικές κινήσεις που έφεραν 100% φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της διοίκησης.

Από τα “παιδιά” του Χάσι έχουν διασωθεί οι Ένγκελς και Προτό. Οι Καρσελά, Εμενίκε και Μίλιτς θα αποτελέσουν παρελθόν. Ο Βούκοβιτς δεν υπολογίζεται από τον Λεμονή. Ο Τζούρτζεβιτς ακόμα ψάχνεται και ο Ζιλέ βλέπει τα περισσότερα ματς από τον πάγκο.

ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ, ΑΛΛΑ...

Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου δύσκολα έχει “λαβράκια”. Διαχρονικά τα “λαβράκια” εμφανίζονταν από την Ελλάδα (π.χ. Τοροσίδης, Μανιάτης, Τζιμπούρ, Ανσαριφάρντ).

Ο Μαρινάκης όμως πάει να διορθώσει τα λάθη του καλοκαιριού. Το παραδέχτηκαν ουσιαστικά στον Ολυμπιακό ότι η ομάδα ήταν άσχημα δομημένη σε ορισμένες θέσεις.

Οι Καρσελά, Μίλιτς και Εμενίκε βρίσκονται σε αναζήτηση ομάδας. Ακολουθούν και οι Ζντιέλαρ, Καπίνο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Έφυγε και ο Μπεν που ζητούσε 600 χιλιάρικα συμβόλαιο, χρήματα τα οποία βρήκε από τον Ερυθρό Αστέρα.

ΔΕΝ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΤΡΕΜ

Μπορούν να διορθωθούν τα “κακώς κείμενα” του ρόστερ κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου; Η πρόθεση και η διάθεση από πλευράς διοίκησης υπάρχει. Το θέμα είναι να γίνουν οι σωστές επιλογές.

Αποκτήθηκε ο Χατζισαφί, θα πάρει και τον Ίγκορ από τον Αστέρα εφόσον φύγει ο Φιγκέιρας, αλλά δεν ανεβαίνει ο Ολυμπιακός επίπεδο με τις συγκεκριμένες κινήσεις. Απομένει η “καυτή πατάτα” που λέγεται εξτρέμ. Ο Ολυμπιακός δεν θα βιαστεί για τον winger. Η ιστορία μπορεί να τραβήξει ακόμα και εώς τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου, έτσι ώστε να μειωθεί στον βαθμό που γίνεται η πιθανότητα λανθασμένης επιλογής.

Ο ιδανικός εξτρέμ θα ήταν φυσικά ο Μιραλάς, αλλά από τον Ολυμπιακό βγαίνει ένα κλίμα ότι υπάρχουν και άλλοι “Μιραλάς” που κοιτάζουν. Απαιτείται όμως υπομονή. Στο Λιμάνι είναι αποφασισμένοι να ρίξουν το "χοντρό πακέτο" του Γενάρη στον εξτρέμ και δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις, αλλά προσεκτικές.

ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟΝ ΟΦΟΕ

Από τη μία ο εξτρέμ και από την άλλη ο Οφόε. Εκεί ρίχνουν όλο το βάρος στο Λιμάνι. Για τον Βέλγο τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Από την ΠΑΕ “φωτογραφίζουν” παραμονή του 28χρονου΄ασου στον Πειραιά, παρότι στην πατρίδα του λένε διάφορα για το μέλλον του.

Είναι ένας ποδοσφαιριστής που στον Ολυμπιακό δεν θέλουν να τον χάσουν, επιθυμούν να τον κρατήσουν εώς το καλοκαίρι και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να κινούνται.

Το κακό είναι ότι ο μάνατζέρ του Κριστόφ Ενροτό φέρεται να τον προτείνει αριστερά – δεξιά. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται στο Βέλγιο. Μάλιστα, την Κυριακή (31/12) κυκλοφόρησε ένα σενάριο από την Τουρκία ότι ο Οφόε προτάθηκε στην Γαλατασαράι. Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση. Είναι γνωστές οι σχέσεις του Ενροτό με την ομάδα της Κωνσταντινούπολης.

Στον Ολυμπιακό όμως δείχνουν να μην ανησυχούν και διαρρέουν ότι ο Βέλγος δεν θα πάει πουθενά. Από σήμερα λοιπόν μπαίνουμε σε μία μεταγραφική περίοδο που θα θυμίσει... καλοκαίρι! Οι αποχωρήσεις μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε διψήφιο νούμερο, με σκοπό να διορθωθούν τα καλοκαιρινά λάθη.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ