OPINIONS

Ας πούμε κι ένα "μπράβο" στον Λεμονή

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÃÉÏÕÂÅÍÔÏÕÓ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - JUVENTUS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÃÉÏÕÂÅÍÔÏÕÓ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - JUVENTUS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

"Ποιος άλλος τρελός θα καθόταν στον πάγκο του Ολυμπιακού στο -5, έχοντας ντέρμπι μπροστά του, το ματς στο Τορίνο, τα δύο παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα, αλλά και ένα σωρό εσωτερικά προβλήματα;" γράφει ο Αλέξης Βιρβίλης.

Τέλος λοιπόν α' γύρου με πρωτοπόρο στη βαθμολογία τον Ολυμπιακό. Οι “ερυθρόλευκοι” τα έβαλαν με θεούς και δαίμονες, αλλά δεν λύγισαν. Αν ήταν άλλη ομάδα στη θέση τους, δεν υπήρχε περίπτωση να σηκώσει κεφάλι. Το έχουμε ζήσει πολλάκις στο παρελθόν.

Αφού φτάσαμε στο φινάλε του πρώτου μισού της σεζόν, ας πούμε δύο κουβέντες σε έναν άνθρωπο που άφησε την οικογενειακή του γαλήνη και αποφάσισε να ξανακάτσει στον πάγκο της πιο... τρελής ομάδας στην Ελλάδα. Και μάλιστα στην χειρότερη περίοδο που βρέθηκε ποτέ ο Ολυμπιακός, από την εποχή που ο σύλλογος πέρασε στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη.

"Μπράβο" στον Τάκη Λεμονή. Χίλια "μπράβο" για την ακρίβεια. Γιατί όταν ο Ολυμπιακός βρέθηκε στους -5 βαθμούς από την ΑΕΚ μετά από εκείνο το 3-2 του ΟΑΚΑ, έκανε κάτι που θα το έκαναν ελάχιστοι. Αποφάσισε να βάλει το κεφάλι του στη λαιμητόμο τέλη Σεπτεμβρίου και αξίζει τον σεβασμό όλων μας, ακόμα και των χειρότερων εχθρών του.

Φυσικά και δεν είναι τέλειος ο Λεμονής. Φυσικά και κάνει σοβαρά λάθη και θα συνεχίσει να κάνει. Αλλά ας αναρωτηθούμε: Αν ερχόταν ένας ξένος προπονητής ονόματι Λεμόνεθ ή Λεμονίτς, παραλάμβανε την ομάδα στο -5 και τα Χριστούγεννα την είχε στο +1, θα υπήρχε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η διοίκηση θα πρέπει να του ανανεώσει το συμβόλαιο για τη νέα σεζόν ή όχι;

ΠΗΡΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟΥΣ

Ο Λεμονής παρέλαβε μία ομάδα με ένα σωρό κακομαθημένα παιδιά. Είχε στα χέρια του τον Εμενίκε, ο οποίος επιβεβαίωσε τους Τούρκους που έλεγαν ότι “ο Ολυμπιακός πήρε έναν παίκτη – χειροβομβίδα για τα αποδυτήρια”. Είχε τον Καρσελά που στις προπονήσεις έδειχνε σχεδόν σε καθημερινή βάση σημάδια αδιαφορίας. Είχε π.χ. τον Φορτούνη, ο οποίος πίστευε ότι χωρίς δουλειά θα έπαιρνε φανέλα βασικού, αλλά τον “τιμώρησε” για την αλαζονία του και τον αφησε έξω από τον Ατρόμητο. Έβαλε μυαλό ο Κώστας και πλέον είναι βασικός και αναντικατάστατος.

Επίσης, είχε και ένα σωρό ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είτε έχανε ο Ολυμπιακός, είτε κέρδιζε, δεν τους καιγόταν καρφί. Ο Λεμονής που ξέρει τα κόκκινα αποδυτήρια περισσότερο απ' όλους μας, δεν είπε τυχαία στις πρώτες του δηλώσεις ότι “πρώτα πρέπει να γίνουμε οικογένεια και να καταλάβουν οι παίκτες τι σημαίνει Ολυμπιακός”.

Έπρεπε λοιπόν να βρει λύση: 1) στο αγωνιστικό κομμάτι και κυρίως στο επιθετικό πλάνο που δεν δούλεψε ποτέ ο Χάσι στην προετοιμασία, 2) στη νοοτροπία αρκετών ποδοσφαιριστών, 3) στο Champions League το οποίο είχαν στο μυαλό τους όλοι οι παίκτες λόγω της λάμψης της διοργάνωσης, με αποτέλεσμα να αφήνουν στην άκρη το πρωτάθλημα, 4) στο “συμμάζεμα” μιας ομάδας που δεν ήταν δική του και μάλιστα σε μία εποχή που ο Ολυμπιακός έδινε ανά τρεις – τέσσερις μέρες ματσάρες σε Ελλάδα και Ευρώπη, 5) στην γκρίνια που υπήρχε ήδη στα κόκκινα αποδυτήρια λόγω του -5 από την ΑΕΚ και όχι μόνο.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΕΛΙΚΑ;

Φτάσαμε λοιπόν γύρω στα τέλη Νοεμβρίου να κατηγορούν ορισμένοι τον Λεμονή για την μπάλα που... δεν παίζει ο Ολυμπιακός και για τις φάσεις που δέχεται σε κάθε ματς.

Καμία κουβέντα όμως για κάποιες διορθωτικές κινήσεις που έχει κάνει ο 57χρονος τεχνικός στο παραγωγικό κομμάτι. Καμία κουβέντα για το ότι έβγαλε από το ψυγείο τους Σισέ, Κούτρη και Ανσαριφάρντ.

Μονίμως πρώτο θέμα η άμυνα και το “κακό κλίμα στα αποδυτήρια” σε μία ομάδα με ρόστερ 29 παικτών. Λες και αυτοί που δεν έπαιζαν, έπρεπε να πανηγυρίζουν από την χαρά τους που κάθονταν στην εξέδρα. Λογικό δεν ήταν να γκρινιάζουν;

Μονίμως μία “καραμέλα” ότι έχασε τα αποδυτήρια ο Λεμονής. Λες και δεν έστειλε ο Τάκης στην εξέδρα τον Εμενίκε, τον Καρσελά, τον Ζντιέλαρ, τρία παιδιά που είχαν προκαλέσει προβλήματα με τη συμπεριφορά τους στα αποδυτήρια. Μόνο τον Μάριν δεν έστειλε, με επέμβαση όμως της διοίκησης. Στο γενικότερο καλό του συλλόγου, είναι απολύτως σωστό να πηγαίνει λίγο στην άκρη ο εγωισμός, γιατί ο καλός Μάριν είναι απαραίτητος στον Ολυμπιακό.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι έγιναν κάποια περιστατικά στο Ρέντη. Στα περισσότερα όμως πρωταγωνιστές ήταν οι τέσσερις που αναφέραμε παραπάνω και οι τρεις εξ αυτών τιμωρήθηκαν από τον προπονητή.

Από τη διοίκηση όμως πότε τιμωρήθηκαν; Στις 4 Δεκεμβρίου, παραμονή του ματς με την Γιουβέντους. Τότε που “καρατομήθηκαν” οι Καπίνο, Ζντιέλαρ, Καρσελά και Μίλιτς. Μήπως έδειξε κάπως καθυστερημένα η διοίκηση τα... δόντια της;

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ "ΧΕΡΙ" Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Να σας θυμίσουμε και κάτι άλλο, το οποίο αρκετοί τεχνηέντως το παρέβλεψαν στην προσπάθειά τους να αναδείξουν ότι “ο Λεμονής πρέπει να φύγει, γιατί έχει χάσει τα αποδυτήρια”;

Ο Σεμπά αποχώρησε από το γήπεδο στο ημίχρονο με την Γιουβέντους. Θυμάστε πότε συνέβη; Μία μέρα μετά τα όσα είχε μεταφέρει η διοίκηση στους παίκτες ότι “δεν θα ανεχτούμε άλλα κρούσματα πειθαρχίας”. Μία μέρα μετά το τέλος των Καπίνο, Καρσελά, Ζντιέλαρ και Μίλιτς.

Ο Σεμπά λοιπόν 24 ώρες αργότερα έκανε την “επανάστασή” του επειδή αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο. Τον Λεμονή ή τη διοίκηση έγραψε στα παλιά του παπούτσια ο Βραζιλιάνος;

Μήπως τελικά η μπάλα δεν είχε χαθεί μόνο από τον Λεμονή; Μήπως οι παίκτες έκαναν του κεφαλιού τους επειδή έβλεπαν ότι τα λουριά δεν ήταν και τόσο σφιχτά γενικότερα από τον σύλλογο;

ΑΝΕΛΑΒΕ ΣΤΟ -5 ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΥΠΟΦΕΡΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ +1

Εν κατακλείδι, ο Λεμονής πήρε έναν Ολυμπιακό – σκορποχώρι στο -5 και είχε μπροστά του τον κίνδυνο να διασυρθεί η ομάδα από την Μπαρτσελόνα και την Γιουβέντους, να μείνει ακόμα πιο πίσω στη βαθμολογία από την ΑΕΚ, γιατί οι “ερυθρόλευκοι” είχαν Λεωφόρο, Νέα Σμύρνη και ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη τον Οκτώβριο. Ο Τάκης ανέλαβε σε μία περίοδο που ο Ολυμπιακός είχε έναν “Γολγοθά” και είναι προς τιμήν του ότι δεν κώλωσε! Ίσα-ίσα που τον ιντρίγκαρε η ιδέα να ξαναφέρει την ομάδα στην κορυφή.

Βάζοντας λοιπόν πάνω απ' όλα την αγάπη του για τον σύλλογο, είπε στον Μαρινάκη χωρίς δεύτερη σκέψη “έρχομαι να βοηθήσω”.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι να υποστηρίζουν ότι “ο Λεμονής πρέπει να φύγει”, επειδή δέχεται γκολ σε κάθε παιχνίδι ή επειδή τα κακομαθημένα παιδάκια που είχαν μαζευτεί στο Ρέντη, ήθελαν να κάνουν τσιφλίκι τους τον Ολυμπιακό. Τώρα δηλαδή που πέρασαν τα μεγάλα ζόρια, τώρα που μαζεύτηκε η διαφορά από την ΑΕΚ, τώρα που έφυγε και ο “βραχνάς” του Champions League και το πρόγραμμα δεν θα είναι τόσο κουραστικό, υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι ο Λεμονής πρέπει να φύγει.

Το επαναλαμβάνουμε: Έχει κάνει πολλά λάθη ο Τάκης. Κι εγώ είμαι της άποψης ότι ακόμα και να κατακτήσει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός με τον Έλληνα τεχνικό, η διοίκηση θα πρέπει να βρει έναν άλλον προπονητή για το “χτίσιμο” της επόμενης σεζόν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Για ποιον λόγο όμως εδώ και μέρες υπάρχει μία περίεργη ατμόσφαιρα ότι ξαφνικά “ο Λεμονής δεν κάνει”; Ακόμα και να μην ήταν στην κορυφή ο Ολυμπιακός, το γεγονός ότι μάζεψε τη διαφορά και έχει αγχώσει τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, δεν λέει τίποτα για το “κίνημα” που έχει εμφανιστεί με την επωνυμία “να φύγει ο Λεμονής”;

ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ;

Είχε υποσχεθεί ο Λεμονής ότι ο Ολυμπιακός θα βγάλει μάτια φέτος με τις εμφανίσεις του; Είχε υποσχεθεί ότι θα είναι ο παλιός Ολυμπιακός του Λεμονή με την “τεσσάρα” στην Λεωφόρο, την “εξάρα” ή τις “τεσσάρες” επί της ΑΕΚ ή των διπλών στο Champions League; Το βασικό ήταν να συμμαζευτεί το σκορποχώρι του Χάσι και σε μεγάλο βαθμό το μάζεψε. Όποιος ονειρεύεται μπαλάρα, ας γυρίσει... πλευρό.

Για την οικονομία της συζήτησης όμως ας συμφωνήσουμε ότι πρέπει να φύγει ο Λεμονής και να πιάσει λιμάνι ένας ξένος. Όταν έρθει ο ξένος προπονητής λοιπόν, μέχρι να καταλάβει σε ποια ομάδα βρίσκεται, κατά πάσα πιθανότητα θα βάζει βασικό τον... Ντοσεβί και τον Σαντάνα (όπως έκανε ο Περέιρα), τον... Βλαχοδήμο (όπως έκανε ο Μίτσελ) ή τον Λυκογιάννη να παίζει όλη την αριστερή πλευρά (όπως έκανε επίσης ο Μίτσελ).

Πιστεύετε ότι στο φετινό ρόστερ δεν υπάρχουν παίκτες τύπου “Ντοσεβί”, “Βλαχοδήμο” και “Σαντάνα”;

Ας πούμε λοιπόν ένα “μπράβο” στον Λεμονή για όλα όσα έχει πετύχει μέχρι στιγμής και κυρίως όλα όσα έχει πετύχει κάτω από τις συνθήκες που συνάντησε τέλη Σεπτεμβρίου. Κι εμένα δεν είναι από τις προπονητικές μου συμπάθειες ο 57χρονος τεχνικός, αλλά το κίνημα “να φύγει ο Λεμονής” περισσότερο με... εμπάθεια μοιάζει παρά με γνώση της πραγματικότητας.

Κι εγώ δεν έχω χωνέψει ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε φοβισμένα στην Λεωφόρο ή χωρίς επιθετικό στον “τελικό” της Λισσαβώνας. Κι εγώ δεν έχω χωνέψει την εμμονή του με τον Μποτία μέχρι πριν από λίγο καιρό ή με το να παίζει με δύο αμυντικά χαφ (Ρομαό – Ταχτσίδη) στα ματς πρωταθλήματος στο Καραϊσκάκη.

Ωστόσο, δεν γίνεται να μην παραδεχτείς ότι ο “κακός προπονητής” (για ορισμένους που αλλάζουν τις απόψεις ανάλογα με το πώς φυσάει ο άνεμος στην πλατεία Αλεξάνδρας) Λεμονής πήρε μία ομάδα που ήταν “άρρωστη” σε νοοτροπία εξ αρχής στα αποδυτήρια και από το -5 την έφτασε τα Χριστούγεννα στην κορυφή.

Το επαναλαμβάνω: Δεν είναι ο προπονητής που ονειρεύομαι για τον κόκκινο πάγκο, αλλά τέλη Σεπτεμβρίου ήταν (και αποδείχθηκε κιόλας βάσει αποτελεσμάτων) η ιδανικότερη επιλογή, γιατί ήξερε το DNA αυτού του συλλόγου.

Ας μπει λοιπόν ένα "στοπ" στιςτρικλοποδιές στον Λεμονή εώς το τέλος της σεζόν και το καλοκαίρι ας έρθει ένας ξένος προπονητής, για τον οποίο όμωςθα έχει γίνει “σκάουτινγκ” αρκετούς μήνες, έτσι ώστε να μην φτάσουμε ξανά σε επιλογές τύπου Χάσι μία εβδομάδαπριν από την έναρξη της προετοιμασίας.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ