OPINIONS

Ανησυχητικά αυτά που λέει ο Γκαρθία!

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γκαρθία δεν είναι "μυρωδιάς", δεν είναι "επικίνδυνος", δεν είναι "χειρότερος του Λεμονή", όπως γράφτηκε από διάφορους ελέω της πίκρας τους και των επιλογών του Ισπανού. Ένα είναι το σίγουρο: Θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του.

Έχετε διαβάσει ένα σωρό αναλύσεις για το χθεσινό (4/2) ντέρμπι και φυσικά όσοι έχετε δει το ματς από την τηλεόραση ή ήσασταν παρόντες στο γήπεδο, έχετε βγάλει τα συμπεράσματά σας για τους λόγους που η ΑΕΚ έφυγε με το διπλό από τον Ολυμπιακό. Τα έκανε μούσκεμα ο Παπαπέτρου, αλλά δεν ήταν μόνο αυτός...

Ας σταθούμε στον Όσκαρ Γκαρθία. Και κυρίως όχι σε αυτά που έκανε, στις επιλογές της ενδεκάδας, στο σύστημα και στις καθυστερημένες ή όχι αλλαγές. Ας σταθούμε σε αυτά που είπε...

Ο Ισπανός έκανε λάθη. Και σοβαρά λάθη! Πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσω ότι τα μηνύματα που έρχονται από το Ρέντη δεν κάνουν λόγο για έναν “μυρωδιά”, έναν “επικίνδυνο” ή “χειρότερο προπονητή από τον Λεμονή”, όπως αναφέρουν διάφοροι “νεκροθάφτες” τις τελευταίες ώρες.

Και μιας και αναφέραμε τον Τάκη, δεν αμφισβητεί κανείς ότι έχει γράψει τη δική του ιστορία και ότι βοήθησε τον Ολυμπιακό από το -5 και τον πήγε στο +1. Η άποψή μας ήταν να παραμείνει εώς το τέλος της σεζόν ο Λεμονής, καθώς εμπεριείχε αρκετή δόση ρίσκου να αλλάξεις έναν προπονητή μεσούσης ενός “πολέμου” και να φέρεις ένα άνθρωπο που χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής. Ήταν δεδομένο ότι ο Γκαρθία δεν θα “πατούσε” πάνω σε αυτά που άφησε ο Λεμονής, αλλά θα επιχειρούσε να περάσει τη δική του φιλοσοφία.

Το ξεκαθαρίζουμε ξανά: Ο Γκαρθία είναι κανονικός προπονητής. Και το στυλ προπόνησης, και οι ιδέες του για το ποδόσφαιρο, και το πλάνο που προσπαθεί να περάσει στον Ολυμπιακό, δείχνουν ότι μόνο “μυρωδιάς” δεν είναι.

Απλώς, διαπίστωσε οριστικά χθες ότι με το υλικό που έχει στα χέρια του, δεν χρειάζονται θεαματικές αλλαγές συστημάτων και θέσεων. Το “πλήρωσε” και έμαθε! Ο Φορτούνης αριστερά χάνεται. Ο Μιραλάς στην κορυφή της επίθεσης το ίδιο, παρότι ο Βέλγος - κατά δήλωση του Γκαρθία - υποστηρίζει ότι νιώθει καλύτερα ως σέντερ φορ. Ο Κέβιν να θυμίσουμε ότι ήταν χαμένος και ως δεύτερος επιθετικός στην Τρίπολη.

Αναπόφευκτα ο Γκαρθία θα κάνει και άλλες δοκιμές για να βγάλει οριστικά συμπεράσματα. Δυστυχώς αυτές τις δοκιμές θα τις κάνει (ήδη έχει κάνει αρκετές) κατά κάποιο τρόπο σε ματς που “καίνε”, γιατί πολύ απλά θεωρούσε εξ αρχής ότι η τακτική του Ολυμπιακού του Λεμονή (η πιο συντηρητική) “φλέρταρε” με την γκέλα κάθε Κυριακή.

Ήθελε να κάνει πιο επιθετική την ομάδα, να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής, να πρεσάρει μέχρι εκεί που δεν πάει. Του πήρε χρόνο, αλλά τελικά διαπίστωσε πώς το υλικό που έχει στα χέρια του δεν μπορεί να υπηρετήσει στο 100% το πλάνο του.

Το σκεπτικό του Γκαρθία βεβαίως ταιριάζει απόλυτα με την ιδιοσυγκρασία του Ολυμπιακού. Επίσης είναι πολύ ωραίο ότι δεν φοβάται να ρισκάρει. Ωστόσο, τα ρίσκα δεν έχουν πάντα επιτυχίες. Ο σύλλογος τα ήξερε όλα αυτά και πήρε κι εκείνος το ρίσκο να αλλάξει προπονητή την πρώτη εβδομάδα του 2018.

Το ανησυχητικό λοιπόν με τον Γκαρθία δεν είναι οι ιδέες του για το ποδόσφαιρο ή για το στυλ που θέλει να περάσει στον Ολυμπιακό. Το ανησυχητικό είναι αυτά που λέει στις δηλώσεις του... Αν τα λέει για το “θεαθήναι” έχει καλώς. Αν τα εννοεί, τότε υπάρχουν κάποιες “μουντζούρες”. Σοβαρές “μουντζούρες”...

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΠΕΙΡΙΑ ΜΙΛΗΣΕ;

Ο Γκαρθία είπε στις δηλώσεις του ότι δεν μπορούσε ο Ολυμπιακός λόγω της “απειρίας του” να διαχειριστεί το 1-0. Το εννοούσε αυτό το πράγμα; Εδώ μιλάμε για τον πρωταθλητή Ελλάδας, για παίκτες που κάνουν πρωταθλητισμό από πιτσιρίκια, για μία ομάδα που στην κακή της μέρας πήρε το προβάδισμα στο 81' απέναντι στην ΑΕΚ, την έχει “τελειώσει” ουσιαστικά ψυχολογικά και ξαφνικά φεύγει ηττημένος χωρίς να το πάρει χαμπάρι!

Για ποια “απειρία” μιλάει ο Όσκαρ; Ποιος είναι άπειρος; Ο Προτό; Ο Ομάρ; Ο Μποτία; Ο Ταχτσίδης; Ο Ρομαό; Ο Μιραλάς; Ο Φορτούνης; Ο Μάριν; Ποιος απ' όλους αυτούς δεν μπορεί να διαχειριστεί σε έναν “τελικό” το 1-0 κι ενώ απομένει ένα δεκάλεπτο; Πλάκα κάνουμε;

Όχι, δεν ήταν απειρία. Οι “ερυθρόλευκοι” έδωσαν μία εντύπωση ότι... φοβήθηκαν πως θα ισοφαριστούν! Έτσι ακριβώς έχει η κατάσταση. Οι παίκτες έχουν αυτόν τον φόβο από το ξεκίνημα της σεζόν. Φοβούνται ότι δεν μπορούν να κρατήσουν ένα αποτέλεσμα! Κι αυτό που σας γράφουμε δεν είναι 100% διαπίστωση. Είναι και απόρροια ρεπορτάζ, το συζητούν οι παίκτες από την αρχή της χρονιάς ότι δεν αισθάνονται και τόσο ασφαλείς ότι έχουν “κλειδώσει” ένα τρίποντο, ακόμα κι αν βάλουν γκολ στο... 90φεύγα!

Η ανασφάλεια και το άγχος τους έφαγε, όχι η απειρία...

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ

Ο Ολυμπιακός διαμαρτύρεται για πέναλτι στο 18' με πρωταγωνιστές τον Βράνιες και τον Μποτία και για φάουλ του Γιακουμάκη στον Μποτία στη φάση του 1-2. Καλά κάνει και διαμαρτύρεται ο σύλλογος, γιατί έτσι πρέπει να λειτουργεί μία ομάδα, όταν θεωρεί ότι έχει αδικηθεί.

Και για εμένα υπάρχει πέναλτι στη φάση του 18'. Αλλά πάει, πέρασε. Την άφησε πίσω του ο Ολυμπιακός και σκόραρε στο 81' με τον Καρίμ, ξεπερνώντας τα διαιτητικά λάθη που είχαν προηγηθεί.

Η δουλειά του Γκαρθία ποια είναι; Να κάθεται και να διαμαρτύρεται στο φινάλε για τη διαιτησία, αντί να μας εξηγήσει γιατί το 1-0 έγινε 1-1 και εν συνεχεία 1-2; Αλλά είπαμε: Έκανε λόγο για “απειρία”.

Ειλικρινά, τι είπε στους παίκτες πριν από το ματς; Στο πρώτο φάουλ ή πλάγιο που θα έδινε ο Παπαπέτρου να πάνε όλοι μαζί να του την “πέσουν”; Προφανώς και ένας διαιτητής παίζει τον ρόλο του, προφανώς και έκανε σοβαρά σφάλματα ο Παπαπέτρου, αλλά μας συγχωρείτε ρε παιδιά: Η δουλειά των ποδοσφαιριστών δεν είναι να διαμαρτύρονται από το πρώτο λεπτό στον εκάστοτε ρέφερι.

Η δουλειά των ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ είναι να κάνουν αυτό που έκαναν πέρσι με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, όταν ο Σιδηρόπουλος ήταν ο διαιτητής στα δύο συγκεκριμένα ματς. Ο άνθρωπος δεν ήξερε τι σφύριζε, αλλά ουδείς από τους παίκτες διαμαρτυρόταν τότε τόσο έντονα όσο χθες. Μπήκαν μέσα και ισοπέδωσαν το “τριφύλλι” και την Ένωση. Τριάρες μοίρασε πέρσι και με κόντρα διαιτησία...

Ο Γκαρθία γιατί προσπαθεί να βγάλει λάδι τους ποδοσφαιριστές του (και φυσικά τον εαυτό του); Δηλαδή οι παίκτες χθες είχαν άνετο ύπνο; Θεώρησαν ότι έκαναν σωστά τη δουλειά τους; Το ξαναλέμε για να μην παρεξηγηθούμε από ορισμένους που είναι και επιρρεπείς στο να βλέπουν παντού “φαντάσματα” και “πολέμιους του Ολυμπιακού”.

Το πέναλτι στον Μποτία ήταν 100%. Παρόλα αυτά οι Πειραιώτες κατάφεραν και προηγήθηκαν στο 81'. Στέκομαι περισσότερο στο τι έγινε στο τελευταίο δεκάλεπτο, εκεί όπου ήταν όλη η ουσία του χθεσινού ματς. Πού ήταν ο Ολυμπιακός εκείνο το διάστημα; Διαβάσατε τι είπε ο Χιμένεθ; Ήθελε να βρει μία τρύπα να βάλει το κεφάλι του μέσα. Στο... ναδίρ είχε φτάσει η ψυχολογία της ΑΕΚ και λόγω της ανασφάλειας των “ερυθρολεύκων”, απέκτησε θάρρος και ιδού τα αποτελέσματα. Ακόμα και το σκορ να έμενε στο 1-1, τα ίδια θα λέγαμε... Δεν έχει να κάνει με το 1-2, αλλά με τη νοοτροπία της ομάδας.

ΠΟΙΟ ΠΛΑΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΛΑ;

Πριν από μία εβδομάδα ο Γκαρθία παραδέχτηκε τα λάθη του στην Τρίπολη. Έκανε λόγο για “κακούς υπολογισμούς”. Χθες είπε ότι το “πλάνο λειτούργησε καλά” εώς και τη στιγμή της ισοφάρισης της ΑΕΚ.

Αν το πιστεύει 100% αυτό που δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, τότε οι δηλώσεις του Ισπανού είναι πολύ πιο ανησυχητικές από την εικόνα του Ολυμπιακού. Γιατί αν πιστεύει ότι το χθεσινό (4/2) πλάνο λειτούργησε μια χαρά με το σχήμα που κατέβασε, τότε...

Όχι, δεν “σταυρώνουμε” τον Γκαρθία. Έχουμε λάβει πολύ αισιόδοξα μηνύματα από την καθημερινότητα του Ισπανού στο Ρέντη. Μπορεί να ακούγεται λίγο οξύμωρο, αλλά ο 44χρονος βγάζει μία αύρα ενός κανονικού προπονητή και κυρίως ενός σοβαρού ανθρώπου.

Προφανώς έχει επηρεαστεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την “εξυγίανση”, τον Σαββίδη, τις διαιτησίες, την ΕΠΟ, την ΚΕΔ κ.ο.κ. Τι άλλαξε όμως μέσα σε δέκα μέρες;

Πριν από το παιχνίδι Κυπέλλου με την ΑΕΚ, γύρισε και είπε στους παίκτες να μην ακουστεί... κιχ για τον Σιδηρόπουλο. Και έρχεται δέκα μέρες αργότερα να ασχολείται περισσότερο με τον Παπαπέτρου παρά με τις δικές του ευθύνες. Όλα μαζί έφεραν την χθεσινή ήττα. Και ο Παπαπέτρου, και ο Γκαρθία, και η ανασφάλεια των ποδοσφαιριστών.

Καλό λοιπόν είναι να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του. Όχι τίποτε άλλο, αλλά τα διαβάζουν και οι παίκτες και με κάτι τέτοιες δηλώσεις αισθάνονται ότι βγαίνει η ουρά τους απέξω.

ΚΟΥΙΖ: Ο ΚΑΡΙΜ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ;

2 Δεκεμβρίου 2017: Ο Ολυμπιακός παίζει με τον Απόλλωνα Σμύρνης και ο Ανσαριφάρντ στο 80' κάνει το 2-1. Ο Ιρανός βγάζει τη φανέλα του και την δείχνει στην κάμερα. Συμπέρασμα; “Την έδειξε στον... Λεμονή επειδή προτίμησε βασικό τον Τζούρτζεβιτς”, έλεγαν ορισμένοι, θέλοντας να προσθέσουν άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ που είχε τον τίτλο “Άνω – κάτω τα αποδυτήρια με Λεμονή”.

4 Φεβρουαρίου 2018: Ο Ανσαριφάρντ έρχεται από τον πάγκο στο Ολυμπιακός – ΑΕΚ και ανοίγει το σκορ στο 81'. Ο Ιρανός βγάζει τη φανέλα του και την δείχνει στην κάμερα. Συμπέρασμα; Κανένα. Ήταν ένας απλός πανηγυρισμός.

Για να μην σας μπερδεύουμε, ο Ανσαριφάρντ δεν έστειλε μήνυμα σε κανέναν προπονητή με τη συγκεκριμένη κίνηση. Ούτε τότε στον Λεμονή, ούτε χθες στον Γκαρθία.

Για ποιο λόγο φέραμε το συγκεκριμένο παράδειγμα; Ο Λεμονής δεν είναι ο προπονητής που ονειρεύομαι στον πάγκο του Ολυμπιακού. Εν έτει 2017 δυσκολευόσουν να πιστέψεις ότι ο Τάκης είναι τεχνικός των “ερυθρολεύκων”. Ωστόσο, από τη στιγμή που επιλέχθηκε, έπρεπε να στηριχθεί από την ίδια την ομάδα και όχι να του φορτωθούν τα πάντα, λες και δεν είχε κανένα μερίδιο στην ανατροπή του -5 σε +1.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα με τον Γκαρθία. Θα κάνει τα λάθη του, θα κάνει κι άλλα λάθη, ωστόσο, είναι ένας προπονητής που επιλέχθηκε με κάποια κριτήρια από τη διοίκηση, ήρθε με τις ευλογίες του Βαλβέρδε και κυρίως ήρθε στα μέσα της χρονιάς παίρνοντας μία ομάδα που δεν ήταν δική του. Όποιος πίστευε ότι θα έκανε θαύματα, μάλλον είναι γελασμένος. Για αυτό, στήριξη και πάλι στήριξη σε έναν άνθρωπο που ήρθε σε μία δύσκολη εποχή για να βοηθήσει την ομάδα να πάρει το πιο μάγκικο πρωτάθλημα. Αν δεν τα καταφέρει, ας μην τον στήσουμε στο... απόσπασμα.

Το ξαναλέμε: Δεν είναι ΔΙΚΗ ΤΟΥ η ομάδα. Ας τον δούμε με την ΔΙΚΗ ΤΟΥ ομάδα και τότε ας του ασκήσουμε φουλ κριτική...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ