OPINIONS

Αφήστε τον Γκαρθία στην ησυχία του!

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ακόμα και να χάσει βαθμούς στην Τρίπολη, ο Όσκαρ Γκαρθία πρέπει να στηριχθεί μέχρι τέλους για έναν και μόνο λόγο: Απέδειξε και κόντρα στην ΑΕΚ ότι είναι προπονητής με όλη τη σημασία της λέξεως και δεν επηρεάζεται από τίποτα και κανέναν.

Το χθεσινό (24/1) 0-0 του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ επιβεβαίωσε ότι στην άκρη του κόκκινου πάγκου κάθεται ένας άνθρωπος που αν μη τι άλλο τιμάει και με το παραπάνω το δίπλωμα προπονητή που κατέχει.

Όχι, δεν έπαιξε μπαλάρα ο Ολυμπιακός. Είχε ένα εκπληκτικό πρώτο μισάωρο, είχε “πνίξει” την “Ένωση”, δεν την άφηνε να αλλάξει τρίτη πάσα, είχε δύο τεράστιες ευκαιρίες στα πρώτα 7 λεπτά του αγώνα, έβλεπε στο πρόσωπο των παικτών της ΑΕΚ τον φόβο και αυτό είναι κάτι που φέρει τη σφραγίδα του Γκαρθία, αλλά υπάρχει και το... λαμπάκι της βενζίνης που άναψε από τα μισά του δευτέρου μέρους εώς το 95'. Απολύτως λογικό...

Όταν μία ομάδα δεν έχει συνηθίσει στην φιλοσοφία του Γκαρθία, όταν μία ομάδα δεν είναι μαθημένη στο να ασκεί τρελή πίεση στον αντίπαλο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι αναμενόμενο να παρουσιάζει αυτή την πτώση στο τελευταίο 25λεπτο των αγώνων.

Αναλύσεις για το χθεσινό (24/1) παιχνίδι έχετε διαβάσει. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να ξαναμπείτε στη διαδικασία να διαβάσετε για τον “μαραθωνοδρόμο” Ζιλέ, τον Σεμπά που εκνεύρισε μέχρι και τον ίδιο του τον εαυτό, τον Μάριν που στο πρώτο ημίχρονο είχε τρεις πάσες “πάρε-βάλε” ή τον Μιραλάς που ουσιαστικά φάνηκε μόλις για 5-10 λεπτά από τη στιγμή που μπήκε στο ματς.

Ας γράψουμε κάποια πράγματα πίσω από τα όσα είδατε εντός των τεσσάρων γραμμών.

AKOYEI MONO TH... ΦΩΝΗ ΤΟΥ!

Δεν ξέρουμε πώς θα παρουσιαστεί στην πορεία ο Γκαρθία. Δεν ξέρουμε αν θα κάνει υποχωρήσεις ή τα χατίρια ορισμένων. Δεν ξέρουμε αν θα επηρεαστεί από διάφορες καταστάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν ανάλογα με τις συνθήκες και τα αποτελέσματα.

Με αυτό το μικρό δείγμα γραφής που έχουμε από τον Ισπανό, τότε μπορούμε να πούμε ότι ο Γκαρθία δεν ακούει τίποτα και κανέναν. Μόνο τη... φωνή του ακούει! Τι θέλουμε να πούμε;

Παραμονή του αγώνα με την Ξάνθη άφησε να εννοηθεί σε διάφορες συζητήσεις που έκανε, ότι βλέπει ορισμένους παίκτες του να βρίσκονται στα... κόκκινα και πώς καλό θα ήταν να γίνει το ροτέισον στο παιχνίδι Κυπέλλου με την ΑΕΚ και όχι με την Ξάνθη ή τον Αστέρα Τρίπολης, δύο ματς τα οποία είναι για το πρωτάθλημα που αποτελεί τον μεγάλο στόχο.

Πρέπει να είναι πολύ μάγκας για να αφήσει έξω τον φορμαρισμένο Ανσαριφάρντ, το μεγάλο όνομα Μιραλάς και τον (έξοχο με την Ξάνθη) Πάρντο. Πρέπει να είσαι πολύ μάγκας για να αποφασίσεις να αφήσεις έξω από ένα τέτοιο παιχνίδι τον Μπιορν Ένγκελς, την πιο ακριβή μεταγραφή σου!

Ακόμα και να κέρδιζε χθες η ΑΕΚ, ήθελε τεράστια μαγκιά τούτη την περίοδο να προχωρήσει ο Γκαρθία σε αυτές τις κινήσεις. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να ξέρουμε όλοι μας τα πάντα, να έχουμε άποψη για όλα, λες και ο Ισπανός και ο κάθε προπονητής δεν βλέπει καθημερινά τους παίκτες, δεν ζει κοντά τους συνεχώς, δεν συναναστρέφεται μαζί τους! Λες και θέλει το κακό της ομάδας...

“Γιατί άφησε έξω τον Καρίμ;”, Γιατί έξω και τον Μιραλάς;”, “Ποιος Σεμπά;”, “Γιατί όχι Πάρντο;” και πολλές άλλες παρόμοιες ατάκες ακούστηκαν μόλις έγινε γνωστή η ενδεκάδα που επέλεξε ο Γκαρθία. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ πιάστηκα στον ύπνο, δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο μάγκας ο Ισπανός.

Πίστευα ότι εν μέρει θα επηρεαζόταν από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι πρέπει να βάλει τα πιο βαριά χαρτιά του απέναντι στην ΑΕΚ. Ο 44χρονος τεχνικός όμως λειτούργησε ως “προπονητής” και όχι ως “οπαδός” που δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στο Ρέντη.

Ο Ανσαριφάρντ, ο Μιραλάς, ο Πάρντο και ο Ταχτσίδης παραπονέθηκαν για ενοχλήσεις μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη. Κι αν για τον Πάρντο και τον Ταχτσίδη δεν επρόκειτο να σηκωθεί πανό με μήνυμα “γιατί τους άφησες έξω”, οφείλουμε να πούμε κάποια πράγματα για τον Ανσαριφάρντ και τον Μιραλάς.

Ο Γκαρθία ρωτήθηκε για τον αποκλεισμό των δύο από την ενδεκάδα και είπε την αλήθεια. Ήταν ένα ρίσκο να παίξουν βασικοί, γιατί υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να έμεναν έξω για καιρό με κάποιο μυικό πρόβλημα σε ένα τόσο υψηλών απαιτήσεων - από πλευράς τρεξιμάτων και έντασης - παιχνίδι.

Ο Γκαρθία πέρα από την όποια φιλοσοφία προσπαθεί να περάσει στην ομάδα, πέρα από την όποια νοοτροπία επιχειρεί να επιβάλει στους παίκτες του, οφείλει να κάνει και μία διαχείριση.

Δεν είναι δική του ομάδα. Τώρα την μαθαίνει. Και θα την μαθαίνει μέρα με τη μέρα... Δεν επηρεάστηκε λοιπόν από κανέναν. Δεν άκουσε κανέναν. Ακολούθησε τη φωνή της συνείδησής του και δικαιώθηκε!

ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΟΣ (ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΕΝΝΟΙΑ)!

Η ξεροκεφαλιά ποτέ δεν ήταν καλός σύμβουλος των προπονητών. Στην περίπτωση του Γκαρθία όμως ας τον αφήσουμε όλοι μας να κάνει του... κεφαλιού του. Ας μην τον ζαλίζουμε όλοι μας για την απουσία του Μιραλάς ή του Ανσαριφάρντ από την ενδεκάδα με την ΑΕΚ.

Ο άνθρωπος απέδειξε χθες ότι πρώτα απ' όλα ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ που έχει στα χέρια του! Και κυρίως γνωρίζει την κατάσταση της ομάδας του, την κατάσταση των ποδοσφαιριστών του.

Δεν λαμβάνει υπόψη τις εφημερίδες. Δεν κάθεται να ακούσει ραδιόφωνα για να δει τι θα του προσάψουν την επόμενη μέρα. Είναι ένας άνθρωπος που κάνει τη δουλειά του όπως νομίζει, χωρίς να συμμερίζεται την άποψη διαφόρων που δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητα του Ρέντη.

Το πώς θα κυλήσει αυτή η “ξεροκεφαλιά” του (δεν είναι ξεροκεφαλιά με την κακή έννοια της λέξης) θα το δείξει η ιστορία. Το σημαντικό είναι ότι έμεινε ανεπηρέαστος απ' όλα όσα άκουγε γύρω του ( από το θέμα του Σιδηρόπουλου εώς τον... Μιραλάς) και έκανε αυτό που γούσταρε!

Πάντως, τον προτιμάμε π.χ. από τον Βίκτορ που καθόταν και έδινε σημασία στον κάθε περίεργο που του έλεγε “βάλε τους πιο έμπειρους στο Ισραήλ με την Χάποελ”, παρότι οι Τσόρι και Καμπιάσο δεν μπορούσαν να... περπατήσουν στην προπόνηση. Και ο πάλαι ποτέ βοηθός του Μίτσελ για να μην τον βρίζουν πίσω από την πλάτη του, καθόταν και τους έκανε τα χατίρια. Πονεμένη ιστορία...

Αν ο Βίκτορ καθόταν στον πάγκο του Ολυμπιακού. το πιθανότερο ήταν χθες να βλέπαμε τους Ανσαριφάρντ και Μιραλάς στην ενδεκάδα. Μετά βέβαια δεν ξέρω πότε θα τους ξαναβλέπαμε, γιατί το πιθανότερο ήταν να γίνονταν αναγκαστικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Κάτι παραπάνω γνωρίζει απ' όλους μας ο προπονητής τουλάχιστον ως προς το κομμάτι της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών. Ας τον αφήσουμε λοιπόν να δουλέψει με την ησυχία του. Kι αν θέλει να βάλει π.χ. τον Χουτεσιώτη στην Τρίπολη και όχι τον Προτό, ας μην τον στήσουμε στη γωνία. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δίνει την εντύπωση ότι όλα τα κάνει για έναν συγκεκριμένο λόγο και όχι από εμπάθεια για κάποιους ποδοσφαιριστές...

ΣΕΜΠΑ, ΕΦΤΑΣΕ Η ΣΤΙΓΜΗ...

Στο Κύπελλο με τον Πλατανιά ο Σεμπά εμφανίστηκε αρκετά ζωηρός. Οφειλόταν στο ντεμπούτο του Γκαρθία στον πάγκο; Οφειλόταν στη δυναμικότητα του αντιπάλου; Λίγο απ' όλα...

Χθες όμως (24/1) ο Βραζιλιάνος μάς υπενθύμισε ότι ο κύκλος του φαίνεται πώς κλείνει (αν δεν έχει έχει κλείσει ήδη) στον Ολυμπιακό. Το κακό με την περίπτωση του Σεμπά είναι ότι πλέον έχει χάσει για τα καλά τη στήριξη του κόσμου.

Είναι ένας παίκτης που έχει μπει στο “σημάδι” από τον κόσμο και φάνηκε από το γεγονός ότι στο πρώτο του κακό κοντρόλ ακούστηκαν διάφορα από την εξέδρα. Δύσκολα μπορεί να σταθεί ο Σεμπά εώς το τέλος της σεζόν, αλλά θα πρέπει να το καταλάβει κάποια στιγμή και ο ίδιος.

ΥΓ: Το σημαντικότερο ματς δεν ήταν το χθεσινό (24/1), αλλά είναι αυτό που ακολουθεί στην Τρίπολη. Είχε απόλυτο δίκιο ο Γκαρθία όταν το τόνιζε παραμονή της Ξάνθης και χθες πρέπει να το κατάλαβαν και εκείνοι που κάθονταν και έλεγαν “ας παίξει με την ΑΕΚ και με... μισό πόδι ο Καρίμ και ο Μιραλάς”, μόνο και μόνο γιατί αυτό που τους ένοιαζε ήταν η καζούρα στους ΑΕΚτζήδες. Ας τους κάνουν καζούρα στις... 4 Φεβρουαρίου που είναι το παιχνίδι πρωταθλήματος με την “Ένωση” και όχι με τους προημιτελικούς του Κυπέλλου...

Photo Credits: Eurokinissi

Θες να δεις από κοντά το Ολυμπιακός - ΑΕΚ; Μπες στον διαγωνισμό του Instagram!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ