OPINIONS

Το κράξιμο Ετό-Ροναλντίνιο!

Το κράξιμο Ετό-Ροναλντίνιο!

Ετό και Ροναλντίνιο ανταμώνουν με χαμόγελα στην Αντάλιασπορ, αλλά δεν ήταν πάντα όλα ρόδινα μεταξύ τους. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο παρουσιάζει.

Σαμουέλ Ετό και Ροναλντίνιο συνέθεσαν στην Μπαρτσελόνα ένα φονικό δίδυμο, το οποίο έγινε τριπλέτα με τον Λιονέλ Μέσι και (αποτυχημένο) κουαρτέτο με τον Τιερί Ανρί. Οι δύο σταρ πρόκειται να ανταμώσοτν στην τουρκική Αντάλιασπορ, στο παρελθόν όμως η σχέση τους πέρασε από χίλια κύματα. Πάμε να «βουτήξουμε» σε αυτά...

SAN SEBASTIAN, SPAIN - MAY 05:  Samuel Eto'o (R)  of Barcelona celebrates with Ronaldinho after Barcelona scored their first goal during the Primera Liga match between Real Sociedad and Barcelona at the Anoeta stadium on May 5, 2007 in San Sebastian, Spain.  (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
SAN SEBASTIAN, SPAIN - MAY 05: Samuel Eto'o (R) of Barcelona celebrates with Ronaldinho after Barcelona scored their first goal during the Primera Liga match between Real Sociedad and Barcelona at the Anoeta stadium on May 5, 2007 in San Sebastian, Spain. (Photo by Denis Doyle/Getty Images) GETTY IMAGES

Ο Ζουλιάνο Μπελέτι ανταποκρίνεται απόλυτα στον χαρακτηρισμό «ήρωας κατά λάθος». Ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ έμεινε στην ιστορία ως ο παίκτης που χάρισε στην Μπαρτσελόνα το δεύτερο Τσάμπιονς Λιγκ, το 2006, την εποχή που τους «μπλαουγκράνα» καθοδηγούσαν Ροναλντίνιο και Σαμουέλ Ετό. Εννέα χρόνια αργότερα, οι δύο σταρ θα φορέσουν ξανά την ίδια φανέλα, θα περνάνε καλά μαζί, θα κάνουν χαβαλέ και θα αφήσουν πίσω τους τα δεδομένα προβλήματα που είχαν μεταξύ τους, όπως παραδέχονταν ο προαναφερθείς Μπελέτι σε παλαιότερη συνέντευξή του.

«Συμβίωσα με Ροναλντίνιο και Ετό και μεταξύ τους υπήρχε ζήλια» αποκάλυψε - επιβεβαίωσε ο Μπελέτι, για μια σχέση αγάπης και μίσους, η οποία πρόσφερε στην Μπάρτσα δεκάδες γκολ, δύο πρωταθλήματα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ, πριν επέλθει η (φυσιολογική) κρίση.

«Τρέχω σαν μαύρος για να ζω σαν λευκός» είχε πει στην παρουσίασή του από την Μπαρτσελόνα ο Καμερουνέζος επιθετικός, ο οποίος δούλεψε πολύ και σκληρά για να γίνει ένας σπουδαίος επιθετικός, αλλά πάντα είχε μέσα του ένα κόμπλεξ κατωτερότητας, το οποίο έβγαζε στην φόρα όποτε ένιωε ότι αδικούνταν.

Το κράξιμο Ετό-Ροναλντίνιο!

«Αν με έλεγαν «Ετοντίνιο», ηFIFAθα με επέλεγε ως τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο» δεν είχε διστάσει να δηλώσει ο Ετό, την εποχή που ο Βραζιλιάνος συμπαίκτης του επιλέγονταν ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη. Προσοχή, ήταν συμπαίκτες, όχι αντίπαλοι!

«Έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Ο Ετό είναι σαν αδελφός μου. Θεωρώ πως αναγνωρίζεται απ' όλους για το ποδόσφαιρό του και θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Εγώ έχω τις αρετές μου και εκείνος τις δικές του. Δεν θα είναι το όνομα αυτό που θα κάνει την διαφορά, αλλά όσα καταφέρουμε να αποδείξουμε και να κατακτήσουμε σε κάθε ματς» ήταν η απάντηση - σφάζω με το γάντι - του «Ρόνι», ο οποίος συνεργάστηκε αρμονικότατα με τον «Σαμού» για δύο σεζόν (2004-05 και 2005-06), πριν έρθει το «μπαμ».

04/02/07 PARTIDO PRIMERA DIVISION OSASUNA BARCELONA  BANQUILLO INIESTA ETOO
04/02/07 PARTIDO PRIMERA DIVISION OSASUNA BARCELONA BANQUILLO INIESTA ETOO DIARIO AS

Το ξέσπασμα του «Πάνθηρα»

Αρχές Φεβρουαρίου του 2007, η Μπαρτσελόνα νικάει 2-0 την Σανταντέρ στο «Καμπ Νόου», με δύο γκολ ενός Ροναλντίνιο που, μετά από καιρό, δείχνει το καλό του πρόσωπο. Στο δεύτερο ημίχρονο και λίγα λεπτά πριν από το φινάλε, ο προπονητής Φρανκ Ράικαρντ θέλει να βάλει ως αλλαγή τον Σαμουέλ Ετό, ο οποίος προέρχονταν από τραυματισμό. Ο Καμερουνέζος αρνείται και μένει στον πάγκο.

Μετά τον αγώνα, ο συνήθης ήρεμος Ολλανδός δεν διστάζει να αποκαλύψει το περιστατικό. «Δεν θέλησε να μπει. Ήθελε να είναι η δεύτερη αλλαγή πριν από τον Μέσι (σ.σ. είχε μπει αντί του Χαβιέρ Σαβιόλα). Είναι κρίμα, γιατί κάθε λεπτό, κάθε στιγμή μπορεί να είναι σημαντική» ήταν οι δηλώσεις του Ράικαρντ στις οποίες, λίγο αργότερα, προστέθηκε μια δημόσια «επίπληξη» από τον Ροναλντίνιο.

«Ο κάθε ένας πρέπει να σκέφτεται και να κοιτάει τι είναι καλύτερο για την ομάδα» ήταν η ατάκα του «Ρόνι» αφιερωμένη στον «Σαμού», ο οποίος δεν μίλησε εκείνο το βράδυ, αλλά φυλούσε το «καλό» για την συνέχεια. Την επόμενη μέρα δεν προπονήθηκε, επικαλούμενος ενοχλήσεις και δεν θεώρησε πως έπρεπε να ζητήσει συγνώμη από τον Ράικαρντ για την συμπεριφορά του.

Ο Τύπος της Καταλονίας βάλει εναντίον του και ο εκρηκτικός Καμερουνέζος δεν θέλει και πολύ για να αντιδράσει. Σε μια παρουσίαση ενός βιβλίου βοήθειας προς την χώρα του, στο Βιλαφράνκα ντελ Πενεδές (προάστιο της Βαρκελώνης), ενώ αρχικά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί ερωτήσεις, αποφασίζει μόνος του να περάσει στην αντεπίθεση.

Το κράξιμο Ετό-Ροναλντίνιο!

«Ο Ετό βάζει δυναμίτη στην Μπάρσα» ο τίτλος της «MundoDeportivo» για το «σόου» του Ετό

Ο «Σαμού», σε ένα πρωτοφγανές (ακόμα και για τον ίδιο) ξέσπασμα, κατακεραυνώνει Ράικαρντ, Ροναλντίνιο, τον πρώην αντιπρόεδρο Σάντρο Ροσέλ, χωρίς να αναφέρει κανέναν ονομαστικά.

«Είναι κακός άνθρωπος αυτός που βγαίνει σε μια συνέντευξη Τύπου και λέει ότι αρνήθηκα να παίξω. Όποιος θέλει να βάλει τον Τύπο στα αποδυτήρια είναι αυτός που βγαίνει και μιλάει. Θα δώσω εξηγήσεις μόνο στον σύλλογο» ήταν οι ατάκες για τον Ολλανδό τεχνικό από τον Ετό, ο οποίος υποστήριξε πως τα αποδυτήρια ήταν χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα, εννοώντας αυτό του τότε προέδρου Τζουάν Λαπόρτα και αυτό του πρώην αντιπροέδρου και πρώην φίλου του, Ροσέλ, υπονοώντας σαφέστατα ότι σε αυτό επικεφαλής ήταν ο Ροναλντίνιο, τον οποίο άλλωστε πήγε στην Μπάρτσα ο Ροσέλ.

«Αν ένας συμπαίκτης βγαίνει και λέει ότι πρέπει να σκέφτεσαι την ομάδα, αυτός είναι ο πρώτος που πρέπει να το κάνει. Αυτό είναι το μόνο που με ενόχλησε. Ο Σαμουέλ Ετό πάντα προπονήθηκε με τους συμπαίκτες του, ακόμα και τραυματίας, ακόμα και με χτυπήματα» λέει στον μονόλογο κατά του Ροναλντίνιο, κατηγορώντας επί της ουσίας τον σύλλογο για ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων παικτών, αφού ήταν κοινό μυστικό ότι ο Βραζιλιάνος απουσίαζε χωρίς σοβαρό λόγο από πολλές προπονήσεις, προτιμώντας να κάνει μασάζ και «ασκήσεις» στο γυμναστήριο.

Το κράξιμο Ετό-Ροναλντίνιο!

Η αγκαλιά της «συμφιλίωσης»

Το βράδυ του «σόου» Ετό, Λαπόρτα και Ράικαρντ δειπνούν σε εστιατόριο της Βαρκελώνης για να συζητήσουν για την συγκεκριμένη υπόθεση και πως θα την αντιμετωπίσουν. Όπως συμβαίνει πολύ συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, πρωτοβουλία αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές.

Την επόμενη ημέρα και πριν από την προπόνηση, ο αρχηγός Κάρλες Πουγιόλ μιλάει κατ' ιδίαν με τον Ετό. «Ξεπέρασες την ιεραρχία, δεν μπορούμε να δίνουμε αυτή την εικόνα. Αν υπάρχει ένα πρόβλημα, πρώτα πρέπει να έρχεσαι στους αρχηγούς, μετά στον προπονητή και μετά στην διοίκηση» του λέει ο «Ταρζάν», έχοντας μάθει ότι ο Ετό έχει ήδη μιλήσει με τον Λαπόρτα, έχει «κράξει» Ράικαρντ - Ροναλντίνιο και, μάλιστα, φέρεται να του ζήτησε να τον παραχωρήσει με μεταγραφή το καλοκαίρι.

Στη συνέχεια, οι δυο τους συναντώνται με τους άλλους δύο αρχηγούς: Τον Τσάβι και τον Ροναλντίνιο. Ο τελευταίος λέει στον Καμερουνέζο ότι «μπορεί να μην είμαι το καλύτερο παράδειγμα, αλλά πρώτα απ' όλα είναι πάντα η ομάδα και πρέπει να ακούμε τον προπονητή».

Όλοι τους συμφωνούν να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους για το καλό της ομάδας. Στην προπόνηση που ακολουθεί, μάλιστα, Ροναλντίνιο και Σαμουέλ Ετό αγκαλιάζονται για να τους απαθανατίσει ο Τύπος, μέσα σε γελάκια αι με τον Τιάγκο Μότα να χοροπηδάει σαν κατσίκι δίπλα τους. Ήταν η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και, την επομένη, ο Τύπος κυκλοφορεί με τίτλους όπως «ήταν η ημέρα των ερωτευμένων ή των αγίων αθώων (σ.σ. είναι η αντίστοιχη Πρωταπριλιά στην Ισπανία και γιορτάζεται στις 28 Δεκεμβρίου);». Ο Ετό δεν τιμωρείται, παρ' ότι θα έπρεπε, ύστερα από σχετικό αίτημα του Ράικαρντ στον τεχνικό γραμματέα, Τσίκι Μπεγκιριστάιν.

Το κράξιμο Ετό-Ροναλντίνιο!

Η αρχή της κατάρρευσης

Όταν ο Ετό έκανε το «μπαμ», η Μπαρτσελόνα ήταν πρώτη στην βαθμολογία του ισπανικού πρωταθλήματος και ετοιμάζονταν να αντιμετωπίσει, για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, μια Λίβερπουλ με πιο σημαντικά εσωτερικά προβλήματα, αφού λίγες ημέρες πριν, ο Κρεγκ Μπέλαμι κυνηγούσε με μπαστούνι του γκολφ τον Γιον Άρνε Ρίισε (!), στο περιθώριο μίνι - προετοιμασίας των «κόκκινων» σε ισπανικό θέρετρο.

Η Μπάρτσα αποκλείεται από την αγγλική ομάδα με ήττα στο «Καμπ Νόου», χάνει το πρωτάθλημα σε ισοβαθμία με την Ρεάλ Μαδρίτης και η αρχή του τέλος για την «πρόγονο» της σπουδαίας «PepTeam» είναι γεγονός. Η επόμενη σεζόν, παρά την προσθήκη του Τιερί Ανρί, είναι μια από τα ίδια, ενώ η σχέση των Ροναλντίνιο - Ετό είναι μάλλον τυπική, παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Το κράξιμο Ετό-Ροναλντίνιο!

«Είμαστε σαν ανδρόγυνο, τσακωνόμαστε και πάντα τα βρίσκουμε» υποστήριζε ο Καμερουνέζος για την σχέση του με τον Βραζιλιάνο, προσθέτοντας πως «ο «Ρόνι» έχει πράγματα εκτός γηπέδου στα οποία δεν είμαι συνηθισμένος και το αντίστροφο, αλλά βγαίνουμε μαζί για πάρτι. Απλά δεν καλούμε τους δημοσιογράφους για να μας δουν μαζί. Είμαστε δύο σπουδαίοι παίκτες, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε ο ένας στον άλλο. Οκόσμοςψάχνειγιαδιχόνοιες,γιακρίσεις».

Και επέμενε ο Ετό πως «είναι αλήθεια πως συνέβησαν κάποια πράγματα αλλά, αν δεν ήμασταν φίλοι, δεν θα μπορούσαμε να πούμε όσα λέμε ο ένας στον άλλο. Είμαστε πολύ πιο φίλοι απ' ότι νομίζουν πολλοί και μέσα στο γήπεδο, όταν έχουμε την μπάλα, το πρώτο που κάνουμε είναι να ψάξουμε ο ένας τον άλλο».

Την ίδια ώρα, βεβαίως, ο Ροναλντίνιο, όταν του ζητήθηκε από το αγγλικό περιοδικό «FourFourTwo» να πει ποιους θεωρεί τους πέντε καλύτερους παίκτες στον κόσμο εκείνη την εποχή, εκείνος επέλεξε Κακά, Ρονάλντο, Ανρί, Μέσι και Ντέκο. Τρεις από την Μπάρτσα, αλλά μέσα σε αυτούς ΔΕΝ είναι ο Ετό.

Το κράξιμο Ετό-Ροναλντίνιο!

Και στην μέση η Μιρέια

Το καλοκαίρι του 2008, ο Ροναλντίνιο πωλείται στην Μίλαν, ύστερα από απαίτηση του νέου προπονητή Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος ζητάει να φύγει και ο Ετό, αν και ο Καμερουνέζος θα το κάνει το επόμενο καλοκαίρι, έχοντας συμβάλλει αποφασιστικά με τα γκολ του στην κατάκτηση του τρεμπλ.

Ο «Σαμού» καταλήγει και αυτός στο Μιλάνο, αλλά για λογαριασμό της Ίντερ, με την οποία κατακτά δεύτερο διαδοχικό τρεμπλ, απολαμβάνοντας (δεδομένα) και ένα θριαμβευτικό 4-0 επί της Μίλαν του παλιού του «φίλου», με τον οποίο φαίνεται πως υπήρξε και ζήτημα εξαιτίας μιας γυναίκας.

Η Μιρέια Κανάλντα, σύντροφος του Ρονάλντο (το «φαινόμενο») στο παρελθόν, συνάπτει δεσμό με τον Ετό. Στο περιθώριο τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο Καμερουνέζος μιλάει με την παρουσιάστρια Κριστίνα Τάρεγα και, χωρίς να ξέρει πως το μικρόφωνό του είναι ανοιχτό και καταγράφει, αποκαλύπτει ότι ο Ροναλντίνιο καυχιόνταν πως είχε «τυλίξει» το όμορφο μοντέλο από την Καταλονία, το οποίο συνήθιζε να δίνει το παρών σε πολλά από τα πάρτι που διοργάνωναν οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα.

Ο Ζουλιάνο Μπελέτι, με τον οποίο ξεκινήσαμε αυτή την ιστορία, είχε διαβεβαιώσει τον Ετό ότι ο «Ρόνι» ποτέ δεν έριξε στο κρεβάτι την Μιρέια, αν και πολύ θα το ήθελε. Και, προφανώς, όταν ο Σαμουέλ τα κατάφερε, ο Ροναλντίνιο είχε έναν ακόμα λόγο να έρχεται σε κόντρα μαζί του. Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος.

Το κράξιμο Ετό-Ροναλντίνιο!

«Ρόνι» και «Σαμού», δίδυμο - φωτιά



Και στην μέση ο Μέσι!



Το «κατηγορώ» του Ετό



Η αγκαλιά των «ερωτευμένων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ