OPINIONS

Σουηδία vs Δανία: Ποτέ ξανά "μπισκότο"!

Σουηδία vs Δανία: Ποτέ ξανά "μπισκότο"!

Στην Ελλάδα, το Euro2004 μας φέρνει μόνο γλυκές αναμνήσεις μιας απίστευτης πορείας μέχρι την υπέρτατη δόξα. Στη γειτονική Ιταλία, όμως, από την εν λόγω διοργάνωση ο "σκληρός δίσκος" του μέσου φιλάθλου έχει συγκρατήσει τρεις λέξεις που του προκαλούν οργή: Σουηδία, Δανία και "biscotto" (photos)

Τρεις ομάδες διεκδικούσαν τις δύο θέσεις από τον τρίτο όμιλο που έδινε εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Πριν από την διεξαγωγή της τελευταίας αγωνιστικής, Σουηδοί και Δανοί είχαν από τέσσερις βαθμούς, έναντι δύο της Ιταλίας. Οι δύο Σκανδιναβοί έπαιζαν μεταξύ τους, ενώ η «σκουάντρα ατζούρα» αντιμετώπιζε την αδύναμη και αποκλεισμένη Βουλγαρία.

Με βάση τα γκολ, τρία ήταν τα σενάρια, σε περίπτωση ιταλικής νίκης και ισοπαλίας στο άλλο ματς: Με 0-0 προκρίνονταν Ιταλία και Σουηδία, με 1-1 Ιταλία και Δανία, ενώ το 2-2 ή ισοπαλία με μεγαλύτερο σκορ, έφερνε στην επόμενη φάση Σουηδούς και Δανούς. Οι συνωμοσιολόγοι είχαν αμέσως έτοιμο το σενάριο: Σουηδία και Δανία τα κάνουν «πλακάκια» και πετούν εκτός συνέχειας την Ιταλία.

Σουηδία vs Δανία: Ποτέ ξανά "μπισκότο"!

Πολύ πιο έντονη ήταν η αντίδραση του Σόντερμπεργκ ο οποίος, μπροστά στις σχετικές ερωτήσεις Ιταλών δημοσιογράφων, χτύπησε με δύναμη το τραπέζι με το χέρι του και στη συνέχεια το στήθος του, λέγοντας: «Το είπαμε ξανά, δεν πρόκειται να κάνουμε συμφωνία με την Δανία. Εδώ μιλάμε για πάθος και αξιοπρέπεια».

Ο Λαρς Λάγκερμπακ, ο οποίος μοιραζόταν τον ρόλο του πρώτου προπονητή στη Σουηδία μαζί με τον Σόντερμπεργκ, υποστήριζε με την σειρά του ότι « ο Μακιαβέλι μπορεί να ήταν Ιταλός και οι Ιταλοί να σκέφτονται με έναν μακιαβελικό τρόπο, αλλά είναι αδύνατο να παίξεις για ένα σκορ 2-2 και δεν νομίζω ότι θα λήξει 2-2. Είναι ένα πολύ ασυνήθιστο αποτέλεσμα».

Σουηδία vs Δανία: Ποτέ ξανά "μπισκότο"!

Το είπαν (οι Ιταλοί) και έγινε!

Στο γήπεδο «Μπέσα» του Πόρτο, ο Γιόν Νταλ Τόμασον έβαζε μπροστά τους Δανούς (28'), ενώ την ίδια ώρα η Ιταλία, στο «Αφόνσο Ενρίκες» του Γκιμαράες, αδυνατούσε να σκοράρει εις βάρος της Βουλγαρίας του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Με πέναλτι του Μάρτιν Πετρόφ, μάλιστα, οι Βούλγαροι άνοιγαν το σκορ στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου.

Τα αποτελέσματα εκείνη την στιγμή έδιναν την πρόκριση σε Δανούς και Σουηδούς αλλά, στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Χένρικ Λάρσον με πέναλτι (47') και ο Σιμόνε Περότα (48') διαμόρφωναν το 1-1 σε Πόρτο και Γκιμαράες αντίστοιχα. Η Ιταλία πιέζει, χωρίς επιτυχία, για το δεύτερο γκολ, το οποίο σημειώνει για την Δανία ο Τόμασον (66'), ο οποίος μάλιστα «ζήτησε» από τους απογοητευμένους Σουηδούς φιλάθλους να σωπάσουν.

Το φινάλε πλησίαζε, Δανία και Σουηδία έπαιρναν την πρόκριση λόγω της ιταλικής ισοπαλίας, με τις καθυστερήσεις να είναι ένα και πέντε λεπτά αντίστοιχα. Στο 89', με το 1-1 και στα δύο γήπεδα, ο Κρίστιαν Βίλχελμσον σεντράρει στην αντίπαλη περιοχή και ο τερματοφύλακας Τόμας Σόρενσεν, ο οποίος είχε υποπέσει στο πέναλτι, κάνει άστοχη έξοδο, «σερβίροντας» το γκολ στον Ματίας Γιόνσον, προ κενής εστίας. Το «ασυνήθιστο» 2-2 που έλεγε ο Λάγκερμπακ γίνεται πραγματικότητα και το γκολ του Αντόνιο Κασάνο που έδωσε στην Ιταλία τη νίκη στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, δεν έχει καμία απολύτως αξία.

Τα δάκρυα απογοήτευσης του Κασάνο και οι δηλώσεις του Τζανλουίτζι Μπουφόν με σαφείς υπόνοιες κατά των Σκανδιναβών δεν περνούν, βεβαίως, απαρατήρητες. Την επόμενη ημέρα, μια σουηδική εφημερίδα κυκλοφόρησε με ένα τεράστιο «2-2» στο πρωτοσέλιδο και ειρωνικούς τίτλους τύπου « Συγνώμη Ιταλία, είσαι έξω». Ο αντιπρόεδρος της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι, γνωστός για τις ατάκες του, λέει με νόημα ότι « πήραμε τους ίδιους βαθμούς με παίκτες που είναι ξανθοί και όμορφοι. Αλλά εμείς είμαστε πιο σκούροι και όχι τόσο όμορφοι».

Σουηδία vs Δανία: Ποτέ ξανά "μπισκότο"!

«Πάμε για το 2-2; Ναι, γιατί όχι;»

Κανείς, βεβαίως, δεν απέδειξε ποτέ αν όντως Δανοί και Σουηδοί «συμφώνησαν» για το βολικό για αμφότερους αποτέλεσμα, αλλά αρκετό καιρό αργότερα, το σουηδικό περιοδικό «Offside» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ για τον αγώνα με τις ατάκες που έλεγαν μεταξύ τους οι ποδοσφαιριστές. Οι περισσότερες, βεβαίως, γίνονταν για πλάκα, αλλά στην Ιταλία δεν τις αντιμετώπισαν με την ίδια χαλαρή διάθεση.

Στην διάρκεια της προθέρμανσης, ο Σουηδός Έρικ Έντμαν ρώτησε τον Δανό Ντάνιελ Γιένσεν « μήπως έπρεπε να πάμε για το 2-2;», με τον δεύτερο να χαμογελάει και να λέει « ναι, γιατί όχι;», με τον Έντμαν να προσθέτει: «Εντάξει, εσείς θα δεχθείτε πρώτοι γκολ» (οι Σουηδοί το δέχθηκαν πρώτοι).

Στην διάρκεια του αγώνα, ο Σουηδός Άντερς Άντερσον φώναξε στον Δανό Τόμας Γκράβεσεν « ελάτε τώρα, δώστε μας μια ευκαιρία», όταν η Σουηδία βρίσκονταν πίσω στο σκορ. « Ναι, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να βγείτε στην επίθεση» του απάντησε ο άλλοτε αμυντικός μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης.

Και, όταν ήρθε το τελικό σφύριγμα με το σκορ στο 2-2, ο Σουηδός επιθετικός Μάρκους Άλμπακ άκουσε μια φωνή από πίσω να του λέει « Μακάν, Μακάν». Ήταν ο Δανός συμπαίκτης του Άλμπακ στην Άστον Βίλα, τερματοφύλακας Τόμας Σόρενσεν, ο οποίος τον φώναζε με το παρατσούκλι του πριν τον σηκώσει στον αέρα. Ο Άλμπακ ήταν έξαλλος και φώναζε « άσε με, άσε με, αυτό είναι ντροπιαστικό».

Ο δημοσιογράφος Ματίας Γκόρανσον, διευθυντής του περιοδικού «Offside», μίλησε σε ιταλικά ΜΜΕ γι' αυτές τις αποκαλύψεις, εξηγώντας πως « οι Σουηδοί και οι Δανοί είμαστε σαν αδέλφια. Και όπως συμβαίνει με τα αδέλφια, όταν παίζουμε αντίπαλοι, θέλουμε να νικήσει ο ένας τον άλλο. Εκείνες οι ατάκες ήταν απλά κακόγουστα αστεία, ειδάλλως οι ποδοσφαιριστές δεν θα μου τις είχαν εκμυστηρευτεί. Το 2-2 ήταν, απλά, μια σύμπτωση».

Σουηδία vs Δανία: Ποτέ ξανά "μπισκότο"!

Πως γεννήθηκε το«biscotto»;

Παρά την γενική κατακραυγή, ηUEFAδεν άλλαξε τους κανονισμούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν και άλλες «περίεργες» καταστάσεις στο μέλλον. Στην Ιταλία, τα παιχνίδια που προκαλούν τέτοιες υποψίες, βάσιμες αρκετές φορές, παίρνουν την ονομασία«biscotto».Και μπορεί λόγω ποιητικής αδείας να μεταφράσαμε (απλοϊκά, είναι η αλήθεια) την λέξη σε «μπισκότο», αλλά η ετυμολογική προσέγγιση δεν απέχει και πολύ.

Καταρχήν, η λέξη προέρχεται από το λατινικό μεσαιωνικό«bisoctus»,το οποίο συνθέτουν το «bis»(δύο φορές) και«coctus»,παρελθόν χρόνος τουcoquere,που σημαίνει «μαγείρεμα». Μεταφέροντας, λοιπόν, την λέξη στον χώρο του αθλητισμού, μας προκύπτει το «μαγείρεμα», η «κομπίνα».

Η πιο συντηρητική προσέγγιση λέει ότι το «biscotto» συμβολίζει ένα γλύκισμα μαγειρεμένο δύο φορές, το οποίο δηλαδή ευχαριστεί και τις δύο πλευρές που συμμετέχουν σε μια αθλητική εκδήλωση, εις βάρος μιας τρίτης.Η έτερη υπόθεση βγαίνει από τις ιπποδρομίες και, σε αυτή την περίπτωση, το «biscotto» ήταν ένα γλυκό που περιείχε παράνομες ουσίες και δίνονταν στο άλογο ώστε να βελτιώσει τις επιδόσεις του, μια πρακτική πολύ διαδεδομένη στο παρελθόν.

Σουηδία vs Δανία: Ποτέ ξανά "μπισκότο"!

Πόσοι έχουν μείνει από τότε;

Έντεκα χρόνια από εκείνο το ματς στο Πόρτο, Σουηδία και Δανία τίθενται αντιμέτωπες δύο φορές μέσα σε τρεις ημέρες, με έπαθλο μια θέση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2016. Ελάχιστοι θυμούνται εκείνο το παιχνίδι και, μάλιστα, στις ημέρες που προηγήθηκαν της πρώτης αναμέτρησης στην Στοκχόλμη, υπήρξαν και« εχθροπραξίες »από πλευράς των Δανών.

Ποιος συνδέει εκείνη την Δανία, στην οποία έπαιζε ο Ρενέ Χένρικσεν του Παναθηναϊκού, με την τωρινή; Ο προπονητής Μόρτεν Όλσεν, ο οποίος μετά από εκείνο το ματς δήλωνε ότι «κάναμε τα πάντα για να νικήσουμε και μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι' αυτό» και θα αποχωρήσει από τον πάγκο της εθνικής ομάδας ύστερα από 15 ολόκληρα χρόνια, όταν οι Δανοί αποκλειστούν. Είτε στα μπαράζ με την Σουηδία, είτε στην τελική φάση τουEuro2016.

Όσο για την Σουηδία, η οποία τότε είχε στην σύνθεσή της τον (μετέπειτα αμυντικό του Ολυμπιακού) Όλοφ Μέλμπεργκ; Στην ενδεκάδα παραμένει βασικός ο Κιμ Κάλστρομ και, βεβαίως, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος στα 34 του θέλει όσο τίποτε άλλο να δώσει το παρών σε μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση. Και ξέρει, άλλωστε, ότι εδώ δεν χωράει κανένα«biscotto»,γνωρίζοντας πολύ καλά την σημασία της λέξης, αφού έπαιξε πολλά χρόνια στην Ιταλία.

Σουηδία vs Δανία: Ποτέ ξανά "μπισκότο"!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ