OPINIONS

"Ρόνι, Μέσι και γκολ!"

"Ρόνι, Μέσι και γκολ!"

Πλέον αποτελεί είδηση όταν δεν σκοράρει. Πριν από δέκα χρόνια, όμως, ο Λιονέλ Μέσι φρόντισε να παρουσιαστεί στον κόσμο. (φωτογραφίες,VIDEO)

Ήταν Πρωτομαγιά του 2005 και οι 91.174 θεατές που βρέθηκαν στο «Καμπ Νόου» εκείνο το ζεστό απόγευμα Κυριακής παρακολούθησαν, αν και τότε δεν το ήξεραν, μια ιστορική στιγμή:

Στις καθυστερήσεις του αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Αλμπαθέτε, ένας βραχύσωμος 17χρονος Αργεντινός που είχε κλέψει την παράσταση στα φυτώρια της Μπάρτσα, σημείωνε το πρώτο του γκολ στην πρώτη ομάδα. Έκτοτε, ακολούθησαν αλλά 402 (!) και, λογικά, θα ακολουθήσουν και πολλά ακόμα. Σαν σήμερα (01/05) πριν από δέκα χρόνια, ο Λιονέλ Αντρέ Μέσι άρχισε να χτίζει τον μύθο του. (φωτογραφίες,VIDEO)

"Ρόνι, Μέσι και γκολ!"

Δύο γκολ, μέτρησε το ένα

Ένα λεπτό πριν, του είχε ακυρωθεί γκολ για αμφισβητούμενο οφσάιντ. Ύστερα από πάσα του Ροναλντίνιο και με περίσσιο (ποδοσφαιρικό) θράσος, ο Λέο, στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, την είχε στείλει με λόμπα στο βάθος της εστίας του Ραούλ Βαλμπουένα. Δεν πτοήθηκε. Ο «Ρόνι» τον είδε και πάλι να ξεμαρκάρεται, του έστειλε συστημένη την μπάλα πάνω από δύο αντιπάλους και εκείνος έκανε σχεδόν το ίδιο με ένα λεπτό πριν. Το αποτέλεσμα, ακριβώς ίδιο

Το «παρθενικό» γκολ του Μέσι

Ήταν το γκολ της «λύτρωσης», αφού σφράγιζε μια πολύτιμη νίκη (2-0) στον δρόμο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Μέσι, ο οποίος μόλις τρία λεπτά νωρίτερα είχε μπει αλλαγή αντί του Σαμουέλ Ετό, σκόρερ του πρώτου γκολ, «καβαλάει την πλάτη του Βραζιλιάνου φίλου του για να πανηγυρίσει, αφού όλοι οι συμπαίκτες του είχαν σπεύσει να συγχαρούν τον ταλαντούχο Αργεντινό για το «παρθενικό» του γκολ. «Αν κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, θα το νιώθω και εγώ σαν δικό μου» έλεγε μετά το ματς ο Μέσι, ο οποίος φορούσε το «30» στην πλάτη.

"Ρόνι, Μέσι και γκολ!"

Ο φίλος, ο κόουτς και το «θύμα»

Από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στην πρώτη ομάδα, ο Μέσι τέθηκε υπό την προστασία των Ροναλντίνιο και Ντέκο. Οι δύο τους τον καθοδήγησαν, τον συμβούλευσαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στα πρώτα, σταθερά βήματα του Αργεντινού, αρκετό καιρό πριν καθιερωθεί ως αστέρι πρώτου μεγέθους στο παγκόσμιο στερέωμα.

«Αν για κάτι μετανιώνω, είναι που δεν έπαιξα περισσότερο με τον Λέο» έχει πει, σε ανύποπτο χρόνο, ο Βραζιλιάνος, τον οποίο πάντα φροντίζει να ευχαριστεί δημοσίως ο Μέσι, για την στήριξη και την καθοδήγησή του. Το καλοκαίρι του 2008, βεβαίως, οι δρόμοι τους χώρισαν, αφού ο Πεπ Γκουαρδιόλα θεωρούσε τους Ροναλντίνιο - Ντέκο κακή επιρροή λόγω της εξωγηπεδικής τους ζωής.

Ο Πεπ υπήρξε ο προπονητής που εκτόξευσε οριστικά τον Λέο, αλλά ο Φρανκ Ράικαρντ αυτός που τον προώθησε στην πρώτη ομάδα, τον πίστεψε πολύ και δούλεψε αμέτρητες ώρες μαζί του, όπως και ο βοηθός του, μετέπειτα προπονητής του Παναθηναϊκού, Χενκ τεν Κάτε.

Τον έχει πάντα μέσα στην καρδιά του, έστω και αν πληγώθηκε πολύ, περίπου έναν χρόνο μετά το «παρθενικό» του γκολ, όταν ο Ολλανδός τεχνικός δεν τον συμπεριέλαβε στην 18άδα για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, στο Παρίσι κόντρα στην Άρσεναλ. Οι «μπλαουγκράνα» κατέκτησαν το τρόπαιο, αλλά ο (ανώριμος τότε) Μέσι δεν πήγε με την υπόλοιπη ομάδα για να παραλάβει το μετάλλιο του πρωταθλητή Ευρώπης. Αργότερα παραδέχθηκε το μεγάλο του λάθος.

Όσο για το πρώτο του «θύμα»; Ο τερματοφύλακας της Αλμπαθέτε, Ραούλ Βαλμπουένα, ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μαδρίτης (τυχαίο;), αλλά δεν έκανε μεγάλη καριέρα, αγωνιζόμενος κατά κύριο λόγο στην Αλμπαθέτε και την Σαραγόσα. Στα 40 του, εργάζεται πλέον στην ομάδα της Αραγονίας, ως προπονητής στα φυτώρια.

«Έχω την φάση πολύ φρέσκια στη μνήμη μου, γιατί οι δημοσιογράφοι φροντίζουν να μου την θυμίζουν» λέει αστειευόμενος ο Βαλμπουένα, ο οποίος δεν αντιμετώπισε ξανά τον Μέσι, αφού εκείνο το καλοκαίρι η Αλμπαθέτε υποβιβάστηκε και έκτοτε δεν επέστρεψε στην Πριμέρα Ντιβισιόν. «Εγώ ήμουν ο πρώτος, τώρα ο Μέσι έχει ξεπεράσει τα 400 γκολ και δεν θα αργήσει να φτάσει τα 500» συμπληρώνει ο παλαίμαχος γκολκίπερ, ο οποίος έχει την μπάλα εκείνου του αγώνα στο σαλόνι του σπιτιού του. «Αν η Μπαρτσελόνα την θέλει στο μουσείο της, ας με πάρει τηλέφωνο» καταλήγει γελώντας.

"Ρόνι, Μέσι και γκολ!"

402 γκολ μετά!

Από εκείνο το απόγευμα της Πρωτομαγιάς του 2005, ο Μέσι έχει πετύχει 402 γκολ, έχει χαρίσει δεκάδες στιγμές μαγείας στους θαυμαστές του και, στην περίπτωσή του, οι αριθμοί λένε ΟΛΗ την αλήθεια.

- Έχει παίξει συνολικά 474 παιχνίδια, μετρώντας 403 γκολ, ήτοι 0,85 ανά αγώνα

- «Μοιράζει» τα 403 γκολ του ως εξής: 281 στο ισπανικό πρωτάθλημα, 75 στο Τσάμπιονς Λιγκ, 32 στο Κύπελλο, 10 στο Σούπερ Καπ Ισπανίας, ένα στο Σούπερ Καπ Ευρώπης και τέσσερα στα Μουντιάλ Συλλόγων

- Έχει σημειώσει 320 με το καλό του πόδι, το αριστερό, 64 με το δεξί, 17 με το κεφάλι, ένα με το χέρι (και έτσι «νέος Μαραντόνα»!) και ένα με το στήθος

- Μετράει ένα πενταρέ (σε 7-1 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν στο Τσάμπιονς Λιγκ), τέσσερα καρέ, 27 χατ - τρικ και 81 νταμπλ. Σε άλλα 139 ματς πέτυχε από «μόλις» ένα γκολ

- Έχει σκοράρει σε 252 ματς, όπου η Μπαρτσελόνα μετράει 219 νίκες, 24 ισοπαλίες και μόλις εννέα ήττες

- Ο Ίκερ Κασίγιας της Ρεάλ Μαδρίτης είναι το αγαπημένο του «θύμα» με 17 γκολ, ενώ τον ακολουθούν Ντιέγκο Άλβες με 16 (εννέα με την Βαλένθια και εφτά με την Αλμερία), και Γκόρκα Ιραϊθόθ (Αθλέτικ Μπιλμπάο) και Τόνιο (Σανταντέρ, Γρανάδα και Ράγιο Βαγιεκάνο) από 14 έκαστος

- Η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι η «αγαπημένη» του ομάδα, αφού εις βάρος της έχει σημειώσει 23 γκολ, ενώ ακολουθούν Σεβίλλη (22) και Ρεάλ Μαδρίτης (21)

- Ο Μάρτιος, με 58 γκολ, είναι ο πιο παραγωγικός του μήνας, ενώ ακολουθούν Ιανουάριος (55) και Νοέμβριος (49)

-Ανά σεζόν, τα γκολ του μοιράζονται ως εξής: 1 (2004-05), 8 (2005-06), 17 (2006-07), 16 (2007-08), 38 (2008-09), 47 (2009-10), 53 (2010-11), 73 (2011-12), 60 (2012-13), 41 (2013-14), 49 (2014-15)

Τα αξέχαστα γκολ

"Ρόνι, Μέσι και γκολ!"

Με τόσα πολλά γκολ, μοιάζει δύσκολο να ξεχωρίσεις έστω και μια δεκάδα. Ας το επιχειρήσουμε. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «αξέχαστο» το πρώτο από τα 27 του χατ - τρικ, το «παρθενικό» του, το οποίο ο αθεόφοβος το πέτυχε σε «Clasico» κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης!

Ήταν 10 Μαρτίου του 2007 και στο «Καμπ Νόου» ο Μέσι έδινε την πρώτη του μεγάλη παράσταση, γλιτώνοντας την ομάδα του από ήττα με το τρίτο του γκολ στο φινάλε (3-3), διατηρώντας την Μπαρτσελόνα στην κορυφή της βαθμολογίας, αν και εν τέλει εκείνη την σεζόν το πρωτάθλημα κατέληξε στην Μαδρίτη.

56 ημέρες μετά, πάλι στο «Καμπ Νόου», σημείωσε κόντρα σε μια άλλη ομάδα της πρωτεύουσας (Χετάφε) το γκολ που περισσότερο θύμισε Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο Τσάβι του δίνει την μπάλα πίσω από την μεσαία γραμμή, ξεπερνάει τέσσερις αντιπάλους σε πολλούς φέρνει στο μυαλό το «γκολ του αιώνα» από τον «Ντιεγκίτο» κόντρα στους Άγγλους, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 στο Μεξικό.

Έχει σκοράρει και στους δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ που έχει αγωνιστεί (2009, 2011), με τον ίδιο αντίπαλο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ενώ πέτυχε με το στήθος (!) το γκολ που χάρισε στην ομάδα του το πρώτο της Μουντιάλ Συλλόγων, κόντρα στην Εστουδιάντες από την Αργεντινή, τον Δεκέμβριο του 2009 (φωτό).

Τι Ντιέγκο, τι Λέο

Τα «πρώτα» 400

Το γκολ «α λα Πανένκα»

Τα γκολ σε τελικούς

Τα 21 κόντρα στην Ρεάλ

Τα γκολ που λείπουν

"Ρόνι, Μέσι και γκολ!"

Στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος, κόντρα στην Χετάφε, επιχείρησε και σκόραρε με πέναλτι «α λα Πανένκα», κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ πριν. Όσο προχωράει η καριέρα του, εξαντλούνται οι πιθανοί και απίθανοι τρόποι με τους οποίους δεν έχει σκοράρει (ακόμα).

Η εφημερίδα «Marca» τους μάζεψε και τον «προκαλεί»: Από το κέντρο του γηπέδου, όπως επιχείρησε (αλλά δεν πέτυχε) ο Πελέ στο Μουντιάλ του 1970, με ανάποδο ψαλίδι όπως ο Ροναλντίνιο, ο Ριβάλντο ή ο Ούγκο Σάντσες, με εναέριο τακουνάκι όπως ο Γιόχαν Κρόιφ ως παίκτης της Μπάρτσα ή με απευθείας κόρνερ, όπως έκαναν κατά κόρον ο Βασίλης Τσιάρτας ή ο Άλβαρο Ρεκόμπα. Τολμάει κανείς να ποντάρει ότι δεν θα τα καταφέρει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ