OPINIONS

Πρόκληση "Τσόλο", αποθέωση Κλοπ

Πρόκληση "Τσόλο", αποθέωση Κλοπ

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο παραθέτει τις πρώτες σκέψεις για τις κληρώσεις σε Champions League και Europa League.

Ντιέγκο Σιμεόνε και Γιούργκεν Κλοπ είναι τα κεντρικά πρόσωπα των προημιτελικών Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ αντίστοιχα, μετά τις κληρώσεις. Ο πρώτος καλείται να αποκλείσει τον «μπαμπούλα» της Βαρκελώνης και ο δεύτερος να πληγώσει την μεγάλη του αγάπη. Τι λέτε, μπορούν να τα καταφέρουν;

Στο «Καμπ Νόου» βίωσε την πιο όμορφη στιγμή της καριέρας του ως προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης. Θυμάται τους παίκτες του να τον σηκώνουν στον αέρα, ύστερα από το 1-1 με το οποίο οι «Ροχιμπλάνκος» κατακτούσαν το πρωτάθλημα, για πρώτη φορά από το 1996, και τότε με τον ίδιο στην σύνθεσή τους, αλλά ως ποδοσφαιριστής.

Στο ίδιο γήπεδο, ο Ντιέγκο Σιμεόνε αντιμετωπίζει τη νέα, μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του: Να κοντράρει το κατά πολλούς απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, Μπαρτσελόνα.

Προ διετίας και πάλι στα προημιτελικά, η Ατλέτικο έκανε το παιχνίδι της, πήρε ισοπαλία 1-1 στο «Καμπ Νόου» με μια ασύλληπτη γκολάρα του Ντιέγκο και, στην ρεβάνς, «πάτησε» την Μπάρτσα και πήρε πανάξια πρόκριση, αν και νίκησε «μόνο» με 1-0.

Εκείνη η Μπαρτσελόνα του Χεράρδο Μαρτίνο, όμως, έχει ελάχιστη σχέση με την τωρινή, ακόμα και αν πολλά πρόσωπα είναι τα ίδια. Οι «Μπλαουγκράνα» έχουν βρει το κουμπί των «Ροχιμπλάνκος» και, σε έξι αναμετρήσεις με τον Λουίς Ενρίκε στον πάγκο (τέσσερις στο πρωτάθλημα και δύο στο Κύπελλο), μετρούν ισάριθμες νίκες.

Θα τις κάνουν οκτώ; Πιθανό, αλλά δεδομένα θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες στο, κατά την ταπεινή μου άποψη, πιο ισορροπημένο ζευγάρι των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ατλέτικο επιβεβαίωσε στην δραματική πρόκριση επί της Αϊντχόφεν ότι δεν θέλει την μπάλα, ότι δεν θέλει αυτή να κάνει παιχνίδι, αλλά λατρεύει να περιμένει την αντίπαλό της.

Η Μπαρτσελόνα, από την άλλη, θέλει την μπάλα, αλλά με τον «Λούτσο» στο τιμόνι έχει αποδείξει, ακόμα και κόντρα στην Ατλέτικο, ότι τα καταφέρνει μια χαρά και στις αντεπιθέσεις και τους ανοιχτούς χώρους, αφού ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο την απέκλεισε πέρυσι στο Κύπελλο. Πρόβλεψη; Πρόκριση της Μπάρτσα, αλλά με αρκετό ζόρι.

epa05218061 The match fixtures are displayed on an electronic panel next to the Champions League trophy following the draw of the UEFA Champions League 2015-16 quarter final matches at the UEFA Headquarters in Nyon, Switzerland, 18 March 2015.  EPA/CHRISTIAN BRUN
epa05218061 The match fixtures are displayed on an electronic panel next to the Champions League trophy following the draw of the UEFA Champions League 2015-16 quarter final matches at the UEFA Headquarters in Nyon, Switzerland, 18 March 2015. EPA/CHRISTIAN BRUN EPA

Πάμε στα άλλα ζευγάρια. Η Ρεάλ Μαδρίτης, «πιστή» στην παράδοση των αρκετών εύκολων κληρώσεων τα προηγούμενα χρόνια, θα βρει στον δρόμο της την Βόλφσμπουργκ και με την ρεβάνς στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Με κεντρικό αμυντικό δίδυμο Νάλντο - Ντάντε δεν βλέπω πως δεν θα κάνει πάρτι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, με την πρόκριση να γέρνει ξεκάθαρα υπέρ της «Βασίλισσας», σε δύο ματς με αρκετά γκολ εκατέρωθεν (έχουν και οι «Λύκοι» τον τρόπο τους μπροστά).

Η Μπάγερν Μονάχου, μετά την τρομάρα που πήρε με την Γιουβέντους, αντιμετωπίζει μια Μπενφίκα που δεν έχει τίποτα να χάσει, είναι συμπαγής, έχει «καυτούς» τους Ζόνας - Μήτρογλου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δείχνει αρκετά ανταγωνιστική για να κοντράρει τους Βαυαρούς, οι οποίοι άλλωστε πήραν και τα πάνω τους με την πρόκριση - θρίλερ επί των «Μπιανκονέρι».

Ξεκάθαρο φαβορί, τέλος, έχει και το ζευγάρι Παρί Σεν Ζερμέν - Μάντσεστερ Σίτι. Οι Γάλλοι δείχνουν πιο ώριμοι από ποτέ, ο Λοράν Μπλαν κάνει εδώ και καιρό ροτέισον στο πρωτάθλημα για να έχει «φρέσκους» τους παίκτες του στην Ευρώπη και, την ίδια ώρα, η ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι έχει να αντιμετωπίσει την τρομερά απαιτητική Πρέμιερ Λιγκ, δεν υπολογίζει τον πολύτιμο Βενσάν Κομπανί και, γενικά, οι «Πολίτες» δεν πείθουν κανέναν με τις φετινές εμφανίσεις του. Γαλλική πρόκριση με αρκετά πειστικό τρόπο.

Πρόκληση "Τσόλο", αποθέωση Κλοπ

Στο Γιουρόπα Λιγκ, το ζευγάρι που ξεχωρίζει είναι αναμφίβολα αυτό της Μπορούσια Ντόρτμουντ με την Λίβερπουλ και το αντάμωμα του Γιούργκεν Κλοπ με το «δημιούργημά» του, την ομάδα που έβγαλε από την αφάνεια και, συν τοις άλλοις, την εκτόξευσε στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Η «νέα» Μπορούσια, αυτή του Τόμας Τούχελ, είναι εξελιγμένη, αφού δεν αποδεικνύεται εξαιρετική μόνο στο τρανσίζιον άμυνας - επίθεσης (όπως συνέβαινε επί Κλοπ), αλλά ξέρει και πώς να παίζει με την μπάλα στα πόδια και μια ομάδα να την περιμένει.

Οι Βεστφαλοί μας πείθουν περισσότερο από μια Λίβερπουλ που ακόμα χτίζεται, αλλά διαθέτει και στον πάγκο έναν ικανότατο προπονητή, ο οποίος τους ξέρει απ' έξω και ανακατωτά. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Απολύτως ανοιχτά και τα υπόλοιπα τρία ζευγάρια των προημιτελικών του Γιουρόπα Λιγκ. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε μπορεί να κοιτάξει στα μάτια την δις κάτοχο Σεβίλλη και να παλέψει μέχρι τέλους την πρόκριση, η απίθανη Σπάρτα Πράγας του Ζνέντεκ Σκάζνι δεν φοβάται την φιλόδοξη Βιγιαρεάλ, ενώ η Σαχτάρ Ντόνετσκ δείχνει να έχει ένα μικρό προβάδισμα κόντρα στην Μπράγκα, η οποία όμως θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της.

Τα δάκρυα του Γιούργκεν Κλοπ στο «αντίο» του από τη Ντόρτμουντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ