OPINIONS

Πέδρο: Ένας ταπεινός ήρωας

Πέδρο: Ένας ταπεινός ήρωας

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει επτά ιστορίες για τον Πέδρο, το πολύτιμο "7" και ταπεινό ήρωα της Μπαρτσελόνα, που φεύγει.

Ο επιθετικός των μεγάλων γκολ, ο "Πεδρίτο'' που έγινε "Πέδρο'', παίκτης - κλειδί στην κορυφαία Μπαρτσελόνα όλων των εποχών, ετοιμάζει βαλίτσες. Και έχει να θυμάται πολλά από 28 χρόνια ζωής, όπου η μπάλα έπαιζε πάντα κυρίαρχο ρόλο. (photos+videos)

Πέδρο: Ένας ταπεινός ήρωας

Νοέμβριος του 2010. Η ένταση στο «Clasico» του «Καμπ Νόου» μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης χτυπάει κόκκινο. Η μπάλα βγαίνει πλάγια και πάει στο σημείο όπου βρίσκεται ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο προπονητής της Μπάρτσα πιάνει την μπάλα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατευθύνεται προς το μέρος του και, όταν πάει να την πάρει, ο Πεπ του κάνει μια «ντρίμπλα» με το χέρι και την πετάει κάτω.

Ο «CR7» τον σπρώχνει ελαφρά και προκαλεί την αντίδραση των παικτών της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι του ζητούν εξηγήσεις. Ένας εξ' αυτών, με το «17» στην πλάτη τότε. «Και εσύ ποιος είσαι;» του λέει απαξιωτικά ο Πορτογάλος, δείχνοντας ασέβεια προς έναν συνάδελφο που, συν τοις άλλοις, ήξερε πολύ καλά ποιος είναι.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, άλλωστε, ο Πέδρο Ελιέθερ Ροδρίγεθ Λεδέσμα είχε σημειώσει το δεύτερο γκολ των «μπλαουγκράνα», σε ένα ματς που έμελλε να λήξει με 5-0 και αποτελεί την βαρύτερη ήττα στην καριέρα του Ζοσέ Μουρίνιο.

Πέδρο: Ένας ταπεινός ήρωας

Αυτός, λοιπόν, είναι ο ποδοσφαιριστής που έγινε γνωστός ως «Πεδρίτο», στη συνέχεια καθιερώθηκε ως «Πέδρο» και δικαίως έχει κερδίσει τον τίτλο του «Δον Πέδρο», ξεκινώντας από πολύ χαμηλά για να εξελιχθεί σε παίκτη - κλειδί της καλύτερης Μπαρτσελόνα όλων των εποχών.

Είναι τέτοια, όμως, η ποιότητα των Καταλανών, ειδικά στην επιθετική γραμμή, που ο 28χρονος επιθετικός από τα Κανάρια Νησιά δεν βρίσκει θέση βασικού και τα λεπτά συμμετοχής που, βάσει προσφοράς, αναμφίβολα αξίζει. Και γι' αυτό ετοιμάζεται να αποχωρήσει με προορισμό την Αγγλία και το Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ ή μήπως Σίτι;), αφήνοντας πίσω την ομάδα της καρδιάς του, πολλά καθοριστικά γκολ και, πάνω απ' όλα, το προφίλ ενός καλοκάγαθου, πολύ χαμηλών τόνων ανθρώπου. Ενός ταπεινού (ποδοσφαιρικού) ήρωα.

Πέδρο: Ένας ταπεινός ήρωας

Ο γιος του βενζινά

Το Αμπάδες είναι ένα μικρό, παραθαλάσσιο χωριό 800 κατοίκων στα βόρεια του νησιού της Τενερίφης. Σε αυτό γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Πέδρο, το τρίτο παιδί της οικογένειας Ροδρίγεθ. Ο πατέρας Χοσέ Αντόνιο, εργάστηκε αρχικά ως οικοδόμος και στη συνέχεια ως βενζινάς, σε βενζινάδικο που ο ίδιος έχτισε, δουλειά που διατηρούσε μέχρι και πρότινος, όταν ο γιος του κατάφερε να τον πείσει να ξεκουραστεί, αφου πλέον μπορούσε να τον συντηρήσει (πολύ) άνετα.

Μέχρι να αποφασίσει να πάρει (πρόωρη) σύνταξη, ο Χοσέ Αντόνιο γέμιζε βενζίνη τα διερχόμενα αυτοκίνητα και τις ελεύθερες ώρες του φρόντιζε τις κατσίκες και τις κότες που έχει δίπλα στο σπίτι του, το οποίο επίσης έτχισε μαζί με φίλους του και γεμίζει κόσμο κάθε φορά που παίζει η Μπαρτσελόνα ή η Εθνική Ισπανίας.

Το Αμπάδες (εντάξει, όχι ολόκληρο, ένα μέρος του) απολαμβάνει να καμαρώνει τον Πεδρίτο, όπως τον φωνάζουν ακόμα, μαζί με τους περήφανους γονείς, τα δύο αδέλφια του, δεκάδες γείτονες και, μεταξύ αυτών, έναν γηραιό κύριο που σε κάθε αγώνα ανάβει ένα βεγγαλικό προς τιμήν του πιο διάσημου παιδιού που έβγαλε το Αμπάδες.

Πέδρο: Ένας ταπεινός ήρωας

«Με το κακό πόδι, με το κακό!»

Μικρός ήθελε να παίζει με τον μεγαλύτερο αδελφό και τους φίλους του. Δεν τον άφηναν, γιατί ήταν πολύ μικροκακωμένος και φοβόντουσαν μην τον χτυπήσουν. Ο Πεδρίτο έκλαιγε γιατί δεν τον έπαιζαν και, πολλές φορές, πήγαινε για ύπνο χωρίς να έχει φάει βραδινό. Στο κρεβάτι, πάντα φορώντας την φανέλα της Μπάρσα, έκανε όνειρα πως κάποτε θα θριάμβευε στο «Καμπ Νόου».

Ο πρώτος που πίστεψε σε αυτόν ήταν ένας προπονητής ονόματι Ιβάν Ροδρίγεθ (απλή συνεπωνυμία), ο οποίος εργάζονταν με τον πατέρα του στο βενζινάδικο και, μάλιστα, τον έπαιρνε κάθε μέρα με το αυτοκίνητο για να τον πάει στο γήπεδο της προπόνησης, το οποίο ήταν μακριά από το σπίτι του Πεδρίτο. Ο Ιβάν του έδωσε την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο στην τρίτη κατηγορία σε ηλικία 15 ετών (!) και, χάρη σε αυτόν, το «7» της Μπάρτσα έμαθε να σουτάρει τόσο καλά και με τα δύο πόδια.

«Είμαι δεξιοπόδαρος, αλλά από μικρός σουτάρω και με τα δύο πόδια. Γι' αυτό ευθύνεται ο Ιβάν Ροδρίγεθ, ο οποίος σε όλες τις προπονήσεις δεν σταματούσε να μου φωνάζει: «Με το κακό πόδι, με το κακό!». Δεν με άφηνε να παίζω με το δεξί. Τελικά, από τα τσικό μέχρι σήμερα, τελειώνω όλες τις προπονήσεις σουτάροντας με το κακό πόδι» θυμάται.

Πέδρο: Ένας ταπεινός ήρωας

Γιατί δεν πήγε στην Ρεάλ

Ο Σίξτο Αλόνσο θεωρείται αυθεντία στο να εντοπίζει ταλέντα στο ποδόσφαιρο των Καναρίων Νήσων. Εργάζονταν στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μαδρίτης στην πρώτη θητεία του Φλορεντίνο Πέρεθ, αλλά όταν άλλαξε ο πρόεδρος και ταυτόχρονα στην Μπαρτσελόνα εμφανίστηκε ο Σάντρο Ροσέλ, άλλαξε και αυτός στρατόπεδο, δια χειρός Τζουσέπ Κολομέ.

Ο Σίξτο είχε εντοπίσει, μεταξύ άλλων, τον Πέδρο και τον Τζέφρεν Σουάρεθ, με τους σκάουτ της Μπαρτσελόνα να πηγαίνουν στο νησί για να δουν τον δεύτερο, αλλά να ανακαλύπτουν και να «ερωτεύονται» τον πρώτο. Εν τέλει, αμφότεροι ντύθηκαν στα «μπλαουγκράνα» και, μάλιστα, σκόραραν στο ίδιο ιστορικό ματς, το 5-0 επί της Ρεάλ τον Νοέμβριο του 2010 (το δεύτερο ο Πέδρο, το πέμπτο ο Τζέφρεν).

Πλέον, ο Σίξτο Αλόνσο εργάζεται ξανά για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία πήγε τον πολλά υποσχόμενο Χεσέ. Όσο, όμως, βρίσκονταν εκτός ομάδας, η «Βασίλισσα» έχασε την ευκαιρία να προσθέσει στις τάξεις της έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Πέδρο: Ένας ταπεινός ήρωας

Παραλίγο στην Πορτουένσε!

Το καλοκαίρι του 2007 ήταν κομβικό για την ζωή και την καριέρα του Πεδρίτο. Η τρίτη ομάδα της Μπαρτσελόνα διαλύθηκε ύστερ από τον υποβιβασμό της δεύτερης, οι αναφορές των προπονητών έλεγαν ότι δεν παίζει όπως προπονείται και ο σύλλογος συζητούσε το ενδεχόμενο να παραχωρήσει τον 20χρονο επιθετικό στην Πορτουένσε, ομάδα τρίτης κατηγορίας.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει την Μπαρτσελόνα Β, συζήτησε με όλους τους ποδοσφαιριστές της τρίτης ομάδας. Αφού μίλησε πρώτα με τον προπονητή αυτής, Χουάν Κάρλος Πέρεθ, «Τσέτσου» Ρόχο, είπε στον Πεδρίτο ότι θα του δώσει μια ευκαιρία και, ουσιαστικά, απέτρεψε τον δανεισμό του στην Πορτουένσε.

Με την στήριξη του Πεπ και την τεράστια θέληση να πετύχει, ο Πεδρίτο πανηγύρισε την άνοδο της Μπάρτσα Β στην δεύτερη κατηγορία και, δια χειρός Φρανκ Ράικαρντ, έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, όπου βεβαίως καθιερώθηκε δια χειρός Γκουαρδιόλα. «Για την μητέρα μου, ο Γκουαρδιόλα είναι κάτι σαν θεός» έχει εκμυστηρευτεί.

Πέδρο: Ένας ταπεινός ήρωας
© AFP/GETTY IMAGES

Ο Ρομπίνιο και ο «Πεδρίνιο»

Μικρός χάζευε τις επελάσεις του Ριβάλντο και, όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στους μικρούς της Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε δώσει 25 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το νέο «διαμάντι» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου ονόματι Ρομπίνιο.

«Είσαι άτυχος που λέγεσαι απλώς Πέδρο, γιατί είσαι καλύτερος από τον Ρομπίνιο» του είχε πει κάποτε ο Ρόχο, ο οποίος τον πίστεψε και τον στήριξε πολύ. Όχι όσο, βεβαίως, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος πίνει νερό στο όνομά του και πρόσφατα, ως προπονητής πλέον της Μπάγερν Μονάχου, είπε ότι «ο Πέδρο μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα θελήσει».

Παλαιότερα, όταν τον είχε παίκτη στην Μπάρτσα, τα εγκώμια ήταν ακόμα μεγαλύτερα. «Αν αντί για Πέδρο τον έλεγαν Πεδρίνιο, δεν θα είχαμε αρκετά χρήματα για να τον αποκτήσουμε. Αποτελεί παράδειγμα και πάντα ξεπερνάει τις προσδοκίες» έλεγε ο Γκουαρδιόλα, ο οποίος θεωρεί ότι, μέσα στην περιοχή, ο Πέδρο είναι εξίσου φονικός με έναν συμπαίκτη του που φοράει το «10», θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο και ακούει στο όνομα Λιονέλ Μέσι!

Πέδρο: Ένας ταπεινός ήρωας

Οι γούρικες φτερούγες

Γνωρίστηκαν όταν ο Πέδρο πάλευε ακόμα να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Έκαναν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση στον γάμο του Αντρές Ινιέστα και, τον Ιούνιο σφράγισαν τον δεσμό τους με τον γάμο, απολαμβάνοντας εδώ και δύο χρόνια το πρώτο τους παιδί, τον γλυκύτατο Μπράιαν.

Η Καρολίνα Μαρίν, η σύντροφος του Πέδρο, έχει αναλάβει το «Ίδρυμα Πέδρο Ροδρίγεθ» που βοηθάει φτωχά παιδιά και αποτελεί το στήριγμα του Κανάριου επιθετικού, στις καλές και στις κακές στιγμές.

Πέδρο: Ένας ταπεινός ήρωας

Σε αυτές τις τελευταίες, όταν δηλαδή δεν σκοράρει ή δεν κάνει ένα καλό παιχνίδι, η Καρολίνα συνηθίζει να του μαγειρεύει φτερούγες κοτόπουλου, τις οποίες ο Πέδρο λατρεύει και, μάλιστα, θεωρεί γούρικες

Υπήρξε μια εποχή που η Καρολίνα τις έφτιαχνε πολύ συχνά και, στο παιχνίδι που έδινε αμέσως μετά ο Πέδρο, πάντα σκόραρε. Όταν έρχονταν ένα αρνητικό σερί, τις μαγείρευε ξανά μήπως αλλάξει το γούρι.

Πέδρο: Ένας ταπεινός ήρωας

«Να με θυμούνται ως καλό άνθρωπο»

Όσοι τον γνωρίζουν καλά, λένε πως η φήμη, τα χρήματα, οι τίτλοι και οι διακρίσεις (είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει καταφέρει σε μια σεζόν να σκοράρει σε έξι διαφορετικές διοργανώσεις), δεν τον έχουν αλλάξει καθόλου.

Παραμένει ντροπαλός, προσγειωμένος και πολύ απλός. «Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να μας λένε ότι είναι καλός άνθρωπος» εξηγεί ο πατέρας του, με την άποψη του οποίου συμφωνεί και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής.

«Θα ήθελα να με θυμούνται για την δουλειά μου, για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, για όσα έκανα στο ποδόσφαιρο και για το τι μπορώ να κάνω στο μέλλον. Αλλά σε «γεμίζει» και το να σε εκτιμούν ως άνθρωπο. Να λένε ότι είναι προσιτός στον κόσμο, ότι νοιάζεσαι για τους άλλους. Και αυτό προσπαθώ να κάνω» επισημαίνει ο Πέδρο, ο σκόρερ των 99 γκολ με την Μπαρτσελόνα, ο κάτοχος είκοσι τίτλων με την Μπαρτσελόνα, ο πρωταθλητής Κόσμου και Ευρώπης με την Ισπανία, ο οποίος σκέφτεται σοβαρά να κάνει ένα βήμα που ίσως δεν περίμενε ποτέ ότι θα υποχρεούνταν να κάνει.

Πέδρο: Ένας ταπεινός ήρωας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ