OPINIONS

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Οι θεατρίνοι του ποδοσφαίρου

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Οι θεατρίνοι του ποδοσφαίρου

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει για τους αθλητές που τιμούν την παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπουσκέτς, Ρόμπεν, Ριβάλντο σε μια ατελείωτη λίστα

Τέχνη είναι μια "ποδιά" του Λιονέλ Μέσι (α ρε άμοιρε Τζέιμς Μίλνερ), μια μακρινή πάσα του Αντρέα Πίρλο ή ένα κατέβασμα της μπάλας από τον Ίσκο, ενώ αυτή έρχεται με μεγάλη ταχύτητα. Ξεχάστε τα όλα αυτά εδώ! Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου η σημερινή (27/03) και τιμάμε (εντάξει, τρόπος του λέγειν) τους αθλητές που δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να αφήσουν τους αγωνιστικούς χώρους και να ανέβουν στο σανίδι. Μιλάμε για θεατρίνους πρώτης τάξης!

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ένας άνθρωπος του θεάτρου γράφει το μήνυμα του εορτασμού. Φέτος, ο κλήρος έπεσε στον Πολωνό σκηνοθέτη Κζίστοφ Βαρλικόβσκι, ο οποίος ξεκινάει κάπως έτσι: "Οι αληθινοί δάσκαλοι του θεάτρου συχνά απαντώνται εκτός σκηνής". Καλά, μέσα στο μυαλό μας είσαι!

Για θέατρο, και μάλιστα για "καλό θέατρο", είχε κάνει λόγο ο Ζοσέ Μουρίνιο, όταν στην πρώτη του θητεία στην Τσέλσι είχε αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα. "Η Βαρκελώνη είναι μια πολιτιστική πόλη με πολλά θέατρα και αυτό το παιδί (σ.σ. αναφερόμενος στον Λιονέλ Μέσι) έμαθε πολύ καλά. Αυτό είναι θέατρο και μάλιστα από το καλό" έλεγε ο Πορτογάλος, λίγη ώρα αφότου ο Ασιέρ Ντελ Όρνο είχε κοντέψει να δώσει το πόδι στο χέρι του πιτσιρικά τότε Λέο.

Και αν για τον Μέσι ήταν, όπως συνηθίζει άλλωστε, υπερβολικός, ο Μουρίνιο είχε δίκιο να παραπονιέται για τον Σέρχιο Μπουσκέτς, όταν αντιμετώπισε την Μπάρτσα ως προπονητής της Ίντερ, στον δρόμο για την κατάκτηση του τρεμπλ, το 2010. Ο Καταλανός αμυντικός μέσος έκανε σαν να τον χτύπησε κεραυνός ύστερα από κόντρα με τον Τιάγκο Μότα και, όντας πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο, φρόντισε να δει αν ο διαιτητής απέβαλε τον Ιταλό - Βραζιλιάνο, όντας έμπνευση για εκατοντάδες χιουμοριστικά μοντάζ, με κορυφαίο αυτό που παραπέμπει στην "Λάμψη" του Στέφεν Κινγκ, με τον Μουρίνιο σε ρόλο Τζακ Νίκολσον: "Here's Johnny!"

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Οι θεατρίνοι του ποδοσφαίρου

Μεγάλοι ποδοσφαιριστές που μπορούν να εκθέσουν έναν αντίπαλο με μια ντρίμπλα ή μια προσποίηση, φρόντισαν ενίοτε να εκθέσουν τον ίδιο τους τον εαυτό με μια "βουτιά" που θα ζήλευε ακόμα και ο Κρεγκ Λουγκάνις. Κριστιάνο Ρονάλντο, Άριεν Ρόμπεν, Λουίς Σουάρες, Νεϊμάρ και, σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ριβάλντο. Με διαφορά.

Ο Βραζιλιάνος άλλοτε άσος Ολυμπιακού και ΑΕΚ (μεταξύ πολλών άλλων), έβαλε μια μόνιμη μαύρη κηλίδα σε μια λαμπρή καριέρα, κατά την διάρκεια του Μουντιάλ του 2002. Ο Τούρκος Χακάν Ουνσάλ κλώτσησε την μπάλα προς το μέρος του, αυτή ακούμπησε απλά το πόδι του και ο "Ρίμπο" έκανε σαν να πέθαινε. Με το (κακό, κάκιστο) θέατρο του εξαπάτησε τον Νοτιοκορεάτη διαιτητή Κιμ Γιουνγκ Τζου, ο οποίος απέβαλε τον Τούρκο ποδοσφαιριστή.

Η ΦΙΦΑ πήρε θέση στο περιστατικό και, αντιδρώντας στην λαϊκή κατακραυγή για την αντιαθλητική ενέργεια του Ριβάλντο, τον τιμώρησε με πρόστιμο 7.350 δολαρίων, ύστερα από την εξέταση του βίντεο. "Δεν μετανιώνω για τίποτα. Αυτό είναι κάτι που δεν θα εξαφανιστεί ποτέ από το ποδόσφαιρο" δήλωνε ο αμετανόητος Ριβάλντο, για την ενέργεια του οποίου, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Τουρκίας, Σενόλ Γκιουνές, τον χαρακτήρισε "μεγάλο ηθοποιό". Ο πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας, Χαλούκ Ουλουσόι, είπε με την σειρά του πως "ο Ριβάλντο έπιασε το κεφάλι του και έπεσε κάτω σαν να έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ η μπάλα τον είχε χτυπήσει στα πόδια".

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Οι θεατρίνοι του ποδοσφαίρου

Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, οι Μεξικανοί κατά κύριο λόγο, αλλά όχι μόνο αυτοί, παραπονέθηκαν για την τάση του Άριεν Ρόμπεν να βουτάει. "Θέλω να ζητήσω συγνώμη γιατί βούτηξα. Κάποιες φορές περιμένεις μια κλωτσιά από τον αμυντικό, αλλά δεν έπρεπε να το κάνω. Ήταν πραγματικά ηλίθιο και αηδιαστικό από πλευράς μου" είχε πει ο Ολλανδός σταρ της Μπάγερν Μονάχου, ύστερα από το ματς με το Μεξικό, για την φάση των "16".

Είχε προκαλέσει, μάλιστα, και μεγάλη αναστάτωση, αφού αρχικά όλοι πίστεψαν ότι αναφέρονταν στην φάση του πέναλτι που είχε κερδίσει η Ολλανδία. Ο Ρόμπεν έσπευσε να διευκρινίσει πως το σχόλιό του αφορούσε σε άλλη φάση, αφού άλλωστε στο συγκεκριμένο ματς, κάθε τρεις και λίγο, ο χαρισματικός κατά τα άλλα Άριεν ήταν κάτω κάθε τρεις και λίγο!

Ο Ρόμπεν, μάλιστα, θεωρεί ότι έκτοτε τον τιμωρούν οι διαιτητές, ως αντίποινα για όσα συνέβησαν στα γήπεδα της Βραζιλίας. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, οι ρέφερι είναι πολύ πιο ψυλλιασμένοι και φροντίζουν να τιμωρούν τους "βουτηχτές", κάτι που πλέον έχει περάσει και στο μπάσκετ, με το περίφημο "flopping".

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Οι θεατρίνοι του ποδοσφαίρου

Υπάρχει τεχνική ποινή γι' αυτή την θεατρική τακτική εκβίασης για φάουλ, στην οποία είναι «μάστορες» Χουάν Κάρλος Ναβάρο και Ρούντι Φερνάντεθ. Τακτική που πολλές φορές επισκιάζει το δεδομένο ταλέντο τους και τους κάνει πολύ αντιπαθείς. Στο ΝΒΑ, μάλιστα, θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι, γενικά οι «ξένοι» ήταν αυτοί που εισήγαγαν το «flopping» στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο.

Πως το αντιμετώπισαν; Με την επιβολή τσουχτερών χρηματικών προστίμων, προκειμένου να αποτρέπουν τους αθλητές από το να καταφεύγουν σε ερμηνείες που θα ζήλευαν μεγάλοι θεατρικοί ηθοποιοί, όπως ο Λόρενς Ολιβιέ ή ο Ίαν ΜακΚέλεν.

Υ.Γ. Ναι, ξέρουμε. Που είναι οι Έλληνες ή οι παίκτες που παίζουν στην Ελλάδα; Γιατί τους κρύβετε, γιατί δεν τους βάζετε, κάνετε «κοκοκό»; Δόξα τον Θεό, «θεατρίνους» είχαμε και έχουμε πολλούς, αλλά για να μην αδικήσουμε κανέναν, προτιμήσαμε να μην βάλουμε. Είστε ελεύθεροι να κράξετε, τα δεχόμεθα όλα.

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Οι θεατρίνοι του ποδοσφαίρου
Πονηρούλη "Μπούσι"



Κριστιάνο Ρονάλντο Νο1



Κριστιάνο Ρονάλντο Νο2 (έχει και άλλα, κάναμε επιλογή)



"Ρίμπο", αγόρι μου, είσαι καλά;



"Μονομαχία" Ρόμπεν - Νεϊμάρ



Φέρτε έναν εξορκιστή!



Αυτή είναι βουτιά, όχι αστεία



"Απολαυστικός" Αρτούρο Βιδάλ



Τι "χτύπησε" τον Αντριάν;



Τζιλαρντίνο εσύ σούπερ σταρ!



Και οι προπονητές δίνουν "παραστάσεις"



Κάιλ Λάφερτι, δεν το έχεις



Γιούργκεν Κλίσμαν, από τους πρώτους διδάξαντες το 1990



Ένα Top-5 ηθοποιών


Las 10 peores simulaciones del mundo del fútbol από Fichajes

Ο Μπράιαν Καράσκο χτυπάει τον εαυτό του!



Μπέντζαμιν, ρίξε μια στροφή



Εκάνγκα για "Βατόμουρο"



Και "flopping" έχουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ