OPINIONS

Οι τρεις καμπαλέρος

Οι τρεις καμπαλέρος

Βεντέτες που είναι φίλοι και δεν έχουν αντιζηλίες; Πώς γίνεται αυτό; Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει για την "αγία" τριάδα της Μπαρτσελόνα. (photos+video)

Όταν πέτυχε το δεύτερο από τα συνολικά τέσσερα γκολ του στο ματς της Μπαρρσελόνα κόντρα στην Ράγιο Βαγιεκάνο, ο Νεϊμάρ κοίταξε προς τα επίσημα του «Καμπ Νόου», όπου κάθονταν ο τραυματίας Λιονέλ Μέσι και σχημάτισε με το δεξί του χέρι το «L» του «Leo», για να του το αφιερώσει. Δεν το έκανε για δημοσιοσχετίστικους λόγους, αλλά γιατί το ένιωθε. Και εξηγούμαστε.

Οι τρεις καμπαλέρος

Όταν ο Νεϊμάρ πήρε μεταγραφή στην Μπάρτσα, πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν ότι «θα φάνε τα μουστάκια τους» με τον Μέσι. Βραζιλιάνος ο ένας, Αργεντινός ο άλλος, «wannabe Messi» ο πρώτος, ο Μέσι (απλά) ο δεύτερος. Ενδεχομένως ο σούπερ σταρ των «μπλαουγκράνα» να ένιωθε πως απειλείται από τον νεοφερμένο, πολύ ταλαντούχο και αποφασισμένο να αφήσει την δική του σφραγίδα, αστεράκι της Σάντος.

Στο «ενεργητικό» του, άλλωστε, είχε τους Σαμουέλ Ετό, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και Νταβίδ Βίγια, οι οποίοι δεν ευημέρησαν για πολύ στο «Καμπ Νόου» (εντάξει, ο Καμερουνέζος αρκετά περισσότερο από τον Σουηδό και τον Ισπανό) επειδή, σύμφωνα πάντα με τις κακές γλώσσες, δεν τα «έβρισκαν» με τον Λέο μέσα στον αγωνιστικό χώρο και έξω από αυτό.

Οι τρεις καμπαλέρος

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν για το ακριβές ποσό με το οποίο θα αμείβονταν ο «Νέι» (εκτός, δηλαδή, από τα χρήματα του συμβολαίου και με την συμφωνία που προέβλεπε μπόνους 40 εκατομμυρίων ευρώ γι' αυτόν και τον πατέρα του), προφανώς και ανησύχησε - ενόχλησε τον πατέρα και μάνατζερ του Λέο, Χόρχε. Οι όποιοι προβληματισμοί λύθηκαν με μια ακόμα αναπροσαρμογή συμβολαίου, χάρη στην οποία οι ετήσιες αποδοχές του Μέσι έφτασαν τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ, όντας πάντα ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής σε μια ομάδα γεμάτη αστέρια.

Η πυραμίδα δεν χαλάει (πρώτα ο Μέσι, μετά ο Νεϊμάρ, στη συνέχεια Αντρές Ινιέστα, Τσάβι και πάει λέγοντας), αλλά ούτως ή άλλως αυτή ελάχιστα απασχολεί πραγματικά τους δύο ποδοσφαιριστές, οι οποίοι σιγά σιγά μαθαίνουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου, έστω και αν η πρώτη κοινή σεζόν μένει στα (πολύ) ρηχά για την Μπαρτσελόνα η οποία, σοκαρισμένη και από τον θάνατο του Τίτο Βιλανόβα, δεν κατακτά κανέναν σημαντικό τίτλο και μένει με ένα ασήμαντο Σούπερ Καπ Ισπανίας. Και αυτό, παρεμπιπτόντως, χάρη σε γκολ του Νεϊμάρ κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο Βραζιλιάνος σέβεται απόλυτα τον Αργεντινό, όπου σταθεί και όπου βρεθεί τον χαρακτηρίζει «ίνδαλμά» του και, στην πάντα δύσκολη πρώτη σεζόν της προσαρμογής ενός Νοτιοαμερικανού στην Ευρώπη, μαθαίνει δίπλα του και, σε κανένα σημείο, δεν επιχειρεί (άλλωστε, ακόμα δεν μπορεί) να αμφισβητήσει τον ρόλο του ηγέτη που έχει ο Μέσι.

Σε αυτό το «δέσιμο» βοήθησε σημαντικά και ο Πέπε Κόστα, υπεύθυνος στο τιμ που φροντίζει να βοηθάει - εξυπηρετεί τους ποδοσφαιριστές σε ότι χρειάζονται. Ο Κόστα είναι καλός φίλος του Μέσι, αλλά γνώριζε και τον Νεϊμάρ, από την επαγγελματική του ενασχόληση με τη «Nike». Μίλησε πολύ καλά για τον έναν στον άλλο, ενώ πλέον ο γιος του, Άλβαρο Κόστα, έχει γίνει καλός φίλος του Βραζιλιάνου. Κάθε λεπτομέρεια, σημαντική.

Οι τρεις καμπαλέρος

Η πρώτη φωτογραφία της τριάδας να πανηγυρίζει εντός γηπέδου έκανε την εμφάνισή της στις 12 Ιανουαρίου και το 3-1 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, όπου και τα τρία μέλη της «MSN» σκόραραν σε αγώνα πρωταθλήματος

Ο Σουάρες, το μάτε και τα «αγγούρια»

Μέσι και Νεϊμάρ τα πήγαιναν καλά, αλλά η ομάδα δεν τσούλαγε. Η πρόσληψη του Λουίς Ενρίκε και, κυρίως, η απόκτηση του Λουίς Σουάρες, αποδείχθηκε πως ήταν το στοιχείο που έλειπε ώστε να γίνει το «μπαμ» που έψαχναν οι δύο σούπερ σταρ, τόσο για το καλό της ομάδας τους, όσο και για την μεταξύ τους συνεργασία.

Ο Ουρουγουανός επιθετικός, λόγω της τιμωρίας από την FIFA για την περίφημη δαγκωνιά στον Τζιόρτζιο Κιελίνι, έκανε απλώς προπονήσεις με την Μπαρτσελόνα έως τα τέλη Οκτωβρίου, όταν και έκανε ντεμπούτο στην ήττα από την Ρεάλ Μαδρίτης (3-1), στο «Clasico» του «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Η αρχή ήταν δύσκολη, η συνέχεια (με διάλειμμα μια ήττα από την Ρεάλ Σοσιεδάδ που λίγο έλειψε να τινάξει τα πάντα στον αέρα) απολαυστική. Μέχρι το τέλος της σεζόν, η «MSN» (Messi - Suarea - Neymar) πέτυχε 122 (!) γκολ, διέλυσε όλα τα κοντέρ (Μέσι 58 - Νεϊμάρ 39 - Σουάρες 25) και οδήγησε την Μπάρτσα στην κατάκτηση του δεύτερου τρεμπλ (Πρωτάθλημα - Κύπελλο - Τσάμπιονς Λιγκ) μέσα σε μόλις έξι χρόνια.

Οι τρεις καμπαλέρος

Μια διαστημική επίδοση που αντανακλάται και στην πολύ καλή τους σχέση εκτός γηπέδου, η οποία φάνταζε απίθανη για πολλούς, με δεδομένο ότι μιλάμε για τρεις από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον κόσμο, τρεις βεντέτες, τουλάχιστον ως προς την ιδιότητα. Όπως αποδεικνύεται, όχι και προς το όνομα.

«Είναι τρεις φίλοι. Δεν υπάρχουν ζήλιες ή εγωισμοί. Και μιλάμε για τους καλύτερους στον κόσμο. Αυτό δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο ποδόσφαιρο, το οποίο πάντα συνδέεται με τον βεντετισμό» λέει χαρακτηριστικά ο πάντα ειλικρινής Ζεράρ Πικέ για την σχέση των τριών «αγγουριών» (pepinos), όπως τους φωνάζουν χαϊδευτικά στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα (έχει άλλη ερμηνεία στην Ισπανία, μην μπερδεύεστε).

Μέσι και Νεϊμάρ δεν βγαίνουν συχνά μαζί, έχουν άλλωστε άλλες παρέες και ενδιαφέροντα, αλλά με τον Σουάρες ο Λέο είναι (σχεδόν) «κολλητός». Αμφότεροι ζουν με τις οικογένειές τους στην ίδια γειτονιά Μπεγιαμάρ του Καστελδεφέλς (παραθαλάσσιο προάστιο της Βαρκελώνης), ο πρωτότοκος γιος του Μέσι, Τιάγκο, πηγαίνει στην ίδια τάξη με τον μικρό Μπενχαμίν του «Λουισίτο» και οι δύο σταρ δεν χάνουν την ευκαιρία να πάνε να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο, όταν οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις τους το επιτρέπουν. Και, πολύ σημαντικό επίσης, οι σύντροφοί τους, Αντονέλα (Μέσι) και Σοφία (Σουάρες) έχουν γίνει πολύ καλές φίλες.

Οι τρεις καμπαλέρος

«Μας ένωσε το μάτε (σ.σ. το παραδοσιακό ρόφημα, τύπου τσάι, της Νοτίου Αμερικής)» εξηγεί ο Σουάρες, ο οποίος πολύ συχνά κάθεται για ώρα στα αποδυτήρια με Μέσι και Χαβιέρ Μαστσεράνο για να πιουν το «μάτε» τους και να καλαμπουρίσουν, σε πολύ χαλαρό κλίμα (παραπάνω φωτό).

Με το που έφτασε στην Βαρκελώνη, το πρώτο που είπε ο Σουάρες στον Μέσι ήταν ότι εκείνος δεν πήγε στην Μπαρτσελόνα για να του κλέψει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά για να μάθει δίπλα του, όπως άλλωστε έκανε και ο Νεϊμάρ.

«Πάντα λέω στον Λέο και τον «Νέι» ότι εγώ θα παρασύρω τους κεντρικούς αμυντικούς και εκείνοι μπορούν τότε να μπαίνουν από το κέντρο» έχει εξηγήσει στο παρελθόν ο Ουρουγουανός, ο οποίος έκανε κάτι αντίστοιχο, με πολύ καλά αποτελέσματα, και στην Λίβερπουλ, με παρτενέρ τους Ραχίμ Στέρλινγκ και Ντάνιελ Στάριτζ.

Με τον Μέσι και τον Νεϊμάρ, βεβαίως, το επίπεδο ανεβαίνει σημαντικά και τα αποτελέσματα φάνηκαν ξεκάθαρα πέρυσι. Φέτος, αρχικά οι μαγουλάδες του Νεϊμάρ και στη συνέχεια ο τραυματισμός του Μέσι δεν έχουν επιτρέψει στην «MSN» να κάνει τα «δικά» της, αλλά μάλλον ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το μεταξύ τους «δέσιμο».

Οι τρεις καμπαλέρος

Μέχρι να βγάλει ο Μέσι τον νάρθηκα στο αριστερό γόνατο και αφήσει τις πατερίτσες, ο γείτονάς του Σουάρες τον πήγαινε κάθε μέρα στην προπόνηση, ενώ ο Νεϊμάρ φρόντισε να του αφιερώσει ένα από τα γκολ του στον αγώνα με την Ράγιο Βαγιεκάνο, αναλαμβάνοντας (προσωρινά και μέχρι να επιστρέψει) τον ρόλο του ηγέτη της ομάδας.

«Διατηρούμε μια ωραία σχέση και όταν υπάρχει συνεννόηση έξω από το γήπεδο, είναι πιο εύκολο να τα πας καλά και μέσα σε αυτό» εξήγησε, παραμονές του (νικηφόρου) τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ ο συνήθως φειδωλός Μέσι, ο οποίος νιώθει πως την τελευταία διετία έχει βρει τους ιδανικούς του παρτενέρ στην επιθετική τριάδα της Μπαρτσελόνα.

«Έχουμε πολύ καλή σχέση και αυτό φαίνεται. Στα αποδυτήρια δεν λένε την «τρίαινα», αλλά ένα δικό μας επίθετο, εσωτερικής χρήσης. Δεν το λέω, γιατί μπορώ να έχω μπελάδες» συμπληρώνει γελώντας με την σειρά του ο Νεϊμάρ, το πιο «παιδί», βάσει ηλικίας και καταγωγής, της παρέας.

Οι τρεις καμπαλέρος

Η selfie που έβγαλε ο Νεϊμάρ με Μέσι και Σουάρες, τις προάλλες στο φυσιοθεραπευτήριο του προποντικού κέντρου «Τζουάν Γακμπέρ»

Τα δώρα του «Λουισίτο»

Σε μια φιλική σχέση δεν μπορούν να λείψουν τα δώρα και, εσχάτως, ο Σουάρες έκανε δύο πολύ ιδιαίτερα δώρα στους συμπαίκτες του. Ο Ουρουγουανός, λοιπόν, πήρε ένα «uberboard» στον Νεϊμάρ, ένα ηλεκτροκίνητο πατίνι, το οποίο ξετρέλανε τον παιχνιδιάρη Βραζιλιάνο.

Οι τρεις καμπαλέρος

Το δώρο που ξεχώρισε, όμως, ήταν η πιτζάμα (!) στον Μέσι, όπου κάνει την εμφάνισή του ο γκρινιάρης, ο ένας από τους πιο ιδιαίτερους εφτά νάνους. «Ευχαριστώ τον φίλο μου Λουίς Σουάρες γι' αυτό το δώρο, αν και δεν κατάλαβα γιατί τον γκρινιάρη» ανέφερε, με θετική διάθεση πάντα, ο Μέσι για την επιλογή του φίλου, γείτονα και συμπαίκτη του.

Το making of από φωτογράφηση για το επίσημο περιοδικό της Μπαρτσελόνα

Οι τρεις καμπαλέρος

Οι άλλες τριάδες

Με τα τέσσερα γκολ του Νεϊμάρ και το ένα του Σουάρες κόντρα στην Ράγιο Βαγιεκάνο, η «MSN» έφτασε τα 103 μέσα στο 2015 (τα περισσότερα, βεβαίως, πασάροντας ο ένας στον άλλο), ξεπερνώντας τα 101 της «MVP» (Μέσι - Βίγια - Πέδρο) το 2010.

Με τα 122 γκολ της περυσινής σεζόν, ξεπέρασε τα 118 της τριάδας Κριστιάνο Ρονάλντο - Καρίμ Μπενζεμά - Γονσάλο Ιγουαΐν της Ρεάλ της περιόδου 2011-12, αλλά βεβαίως και κατά πολύ τα 100 της τριάδας Μέσι - Ετό - Ανρί, την σεζόν που η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το πρώτο τρεμπλ (2008-09).

Εκείνη η τριάδα θεωρούνταν η καλύτερη στην ιστορία της Μπαρτσελόνα μέχρι την τωρινή, η οποία έχει πλέον 143 (Μέσι 64 - Νεϊμάρ 47 - Σουάρες 32) σε 73 παιχνίδια, επί εποχής Λουίς Ενρίκε.

Πίσω και πολύ μακριά μένουν τριάδες τύπου Φίγκο - Κλάιφερτ - Ριβάλντο, Στόιτσκοφ - Ρομάριο - Λάουντρουπ, Ρεσάκ - Σοτίλ - Κρόιφ, ακόμα και αυτή που αποτελούνταν από Μέσι - Ετό - Ροναλντίνιο.

Οι τρεις καμπαλέρος

Την ίδια ώρα στην Μαδρίτη

Το δέσιμο των τριών σταρ προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, όταν συγκρίνεται με την τριάδα του μεγάλου αντίπαλου δέους. Όταν είναι πλήρης και δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός, η τριάδα Γκάρεθ Μπέιλ - Καρίμ Μπενζεμά - Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ικανή να κάνει πολλά, έστω και αν πέρυσι δεν είχε την συνέπεια που έδειξε την σεζόν 2013-14.

Η σχέση των τριών σταρ, όμως, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτών της Μπαρτσελόνα. Ο Μπενζεμά είναι, γενικά, «αλλού», ενώ Μπέιλ και Κριστιάνο έχουν μάλλον τυπικές σχέσεις, υποχρεωμένοι επί της ουσίας να «ανέχεται» ο ένας τον άλλο.

Σε αυτό φέρει σημαντική ευθύνη ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος πάντα θεωρεί «δική του μεταγραφή» τον Ουαλό και όχι τον Πορτογάλο (ο Κριστιάνο αποκτήθηκε από τον «Φλο», αλλά είχε κλείσει έναν χρόνο νωρίτερα, από τον Ραμόν Καλδερόν), κάνοντας διακρίσεις, έστω και αν όχι στο οικονομικό κομμάτι.

Ο Κριστιάνο θεωρεί πως παραμελείται από τον πρόεδρο και από τον προπονητή Ράφα Μπενίτεθ υπέρ του Μπέιλ και δηλώσεις όπως αυτές που φέρεται να έκανε (αν και τις διέψευσε) ο μάνατζερ του Μπέιλ Τζόναθαν Μπαρνέτ, ότι «ο Μπέιλ δεν θέλει να γίνει το καλύτερο μοντέλο ή ο καλύτερος πωλητής εσωρούχων στον κόσμο» (για ποιον χτυπάει η καμπάνα;) δεν βοηθούν προς την όποια εξομάλυνση.

«Δεν υπάρχει μίσος μεταξύ τους» ξεκαθάρισε ο Μπαρνέτ για την σχέση Μπέιλ - Κριστιάνο. Αυτό δα, θα έλειπε! Να υπήρχε μίσος μεταξύ δύο συναδέλφων που, θεωρητικά τουλάχιστον, θα έπρεπε να δουλεύουν για το καλό της ομάδας τους, το οποίο είναι βεβαίως και το διό τους καλό.

Οι τρεις καμπαλέρος

Τα 122 γκολ της «MSN» την σεζόν του τρεμπλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ