OPINIONS

Σεμπά: O Χουλκ του Θρύλου

Σεμπά: O Χουλκ του Θρύλου

Δεν το λέμε εμείς, εκείνος το λέει. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο παρουσιάζει τον Σεμπά που θα ενισχύσει τα «φτερά» του Ολυμπιακού. (photos+videos)

«Τρέχω σαν μαύρος για να ζω σαν λευκός». Αυτή η ρεαλιστικά ωμή ατάκα ανήκει στον Σαμουέλ Ετό. Και περιγράφει, σε σημαντικό βαθμό, την καριέρα του Σεμπαστιάο ντε Φρέιτας Κόουτο Ζούνιορ, Σεμπά για τον κόσμο του ποδοσφαίρου και, πλέον, και για τους Έλληνες φιλάθλους.

Σεμπά: O Χουλκ του Θρύλου

Μεγάλωσε τρέχοντας και παίζοντας για ώρες στους δρόμους του Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα, την «πρωτεύουσα της χαράς», όπως είναι γνωστή η πόλη. Η μπάλα έδινε άφθονη χαρά στον μικρό Σεμπά, ο οποίος δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι θα του επέτρεπε να βγάλει και τα προς το ζην.

Στα τμήματα υποδομής των τοπικών Μπαΐα και Βιτόρια, πριν μετακομίσει στην Ιταούνα του Μίνας Ζεράις και, από εκεί, το άλμα στην μεγάλη ομάδα της επαρχίας, την Κρουζέιρο. Ο Αντίλσον Μπατίστα είναι ο προπονητής που του δίνει την ευκαιρία να παίξει με την πρώτη ομάδα.

Και αυτό συμβαίνει στις αρχές Ιουνίου του 2010, λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 18 του χρόνια. Ο Σεμπά δέχεται πρόωρο δώρο γενεθλίων κόντρα στην Σάντος του Νεϊμάρ, αγωνιζόμενος είκοσι λεπτά ως αλλαγή στα άκρα της επίθεσης, όπου έμαθε να κινείται, ως επί το πλείστον σε διάταξη 4-4-2.

Η απόλυση του Αντίλσον Μπατίστα, λόγω της «συνήθειας που έγινε λατρεία» των βραζιλιάνικων συλλόγων να αλλάζουν προπονητές σαν τα πουκάμισα, δεν επηρέασε την πρώτη χρονιά του Σεμπά στους «Γαλάζιους». Πρώτη και, όπως αποδείχθηκε, τελευταία, αφού την επόμενη δόθηκε δανεικός στην άσημη Νασιονάλ Σεράνα για να συμμετάσχει στο τοπικό πρωτάθλημα, αν και οι σκάουτ της Πόρτο είχαν προλάβει να τον τσεκάρουν, ως έναν πολλά υποσχόμενο ακραίο μεσοεπιθετικό που θα μπορούσε να καθιερωθεί στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.

Στο βίντεο που ακολουθεί: 2 Οκτωβρίου 2014, Εστορίλ - Παναθηναϊκός 2-0. Στο πρώτο γκολ των Πορτογάλων, είναι ο παίκτης που κάνει το "σλάλομ" από δεξιά.

Χουλκ Νο2 και Περέιρα

Η Πόρτο συμφωνεί με την Κρουζέιρο για μονοετή δανεισμό, με οψιόν αγοράς που φτάνει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Ο Σεμπά, ο οποίος ενσωματώνεται αρχικά στην δεύτερη ομάδα των «Δράκων», συστήνεται στο πορτογαλικό κοινό, αναφορικά με το στιλ παιχνιδιού του.

«Έχω κάποια πράγματα του Χουλκ. Του μοιάζω λίγο στον τρόπο παιχνιδιού, όπως στο να κινούμαι από την άκρη προς τον κέντρο και να δοκιμάζω σουτ. Ξέρω, βεβαίως, ότι εκείνος βρίσκεται σε άλλο επίπεδο και θεωρώ ότι είναι υπερβολικό να συγκρίνομαι μαζί του. Ελπίζω μια ημέρα να πετύχω ό,τι και εκείνος» λέει ο νεαρός και πολύ φιλόδοξος ποδοσφαιριστής, ο οποίος στην Πορτογαλία προσαρμόζεται σε άλλες διατάξεις και σε άλλες θέσεις.

Σεμπά: O Χουλκ του Θρύλου

Επί πορτογαλικού εδάφους μαθαίνει (πολύ) καλύτερα την θέση του εξτρέμ σε διατάξεις 4-3-3 και 4-2-3-1, ενώ οι τραυματισμοί παικτών της πρώτης ομάδας, όπως του Χάμες Ροδρίγες ή του Χουάν Μανουέλ Ιτούρμπε, του επιτρέπουν να πάρει «μυρωδιά» από το τι εστί «Ντραγκάο», δια χειρός του προκατόχου του νέου του προπονητή στον Ολυμπιακό.

Ο Βίτορ Περέιρα ποντάρει στον Σεμπά, τον οποίο είχε παρακολουθήσει σε αρκετά παιχνίδια με την Πόρτο Β, επισημαίνοντας ότι «αναγνωρίζουμε την ποιότητά του», διαπιστώνοντας ότι όσα καλά του είχε πει ο Ρουί Γκόμες, τεχνικός της δεύτερης ομάδας, ήταν αλήθεια. Ο Σεμπά παίζει εφτά παιχνίδια με την πρώτη ομάδα και, παρ' ότι δεν σκοράρει (είχε μια ασίστ, ενώ με την δεύτερη είχε δύο γκολ και πέντε ασίστ), αφήνει καλές εντυπώσεις, ελπίζοντας ότι έπεισε τους «Δράκους» να ενεργοποιήσουν την οψιόν αγοράς.

Σεμπά: O Χουλκ του Θρύλου

Το «μπαμ» με τον Σίλβα

Η Πόρτο, όμως, δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ, η εταιρεία που έχει τα δικαιώματα του παίκτη («Traffic») δεν τα βρίσκει με τους Πορτογάλους και, εν τέλει, τον παραχωρεί (μέσω της Ντεσπορτίβο Μπραζίλ, ομάδα που της ανήκει) στην σαφώς πιο χαμηλής δυναμικότητας Εστορίλ, ευελπιστώντας ότι μέσω αυτής θα καταφέρει να εκτοξεύσει το κασέ του.

Στην συγκεκριμένη ομάδα, ο Σεμπά εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή, χάρη και στην συνεργασία του με τον Μάρκο Σίλβα, ο οποίος εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ταχύτητα, το δυνατό σουτ και την ικανότητά του να κάνει καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τους συμπαίκτες του με τις πάσες του για γκολ.

Σεμπά: O Χουλκ του Θρύλου

Ενθουσιώδης ο νεαρός προπονητής, ενθουσιώδης και ο νεαρός «μαθητής» του, ο οποίος κινείται ως επί το πλείστον στην δεξιά πλευρά της μεσοεπιθετικής γραμμής, παίζοντας με το «ανάποδο» πόδι και συγκλίνοντας προς τα μέσα, ως αριστεροπόδαρος. Κάτι σαν τον Χουλκ, ένα πράγμα.

Με την κίτρινη φανέλα βγάζει όλο το ρεπερτόριό του μέσα στο γήπεδο, «καταγράφει» εφτά γκολ και δύο ασίστ σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Γιουρόπα Λιγκ, αλλά κυρίως πολλή βρώμικη δουλειά, τρέξιμο και ανταπόδωση της εμπιστοσύνης προς τον τεχνικό που δούλεψε και πίστεψε περισσότερο σε εκείνον.

Σεμπά: O Χουλκ του Θρύλου

Η πικρή ανάμνηση του Πάρδο

Όλα αυτά, δυστυχώς για εκείνον, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν σε αγώνα πρωταθλήματος με την Μπράγκα του νέου του συμπαίκτη Φελίπε Πάρδο, τραυματίζεται σοβαρά στο πέμπτο μετατάρσιο του δεξιού ποδιού, υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση και τίθεται νοκ άουτ μέχρι το τέλος της σεζόν. Περίλυπος ο Μάρκο Σίλβα, του αφιερώνει τη νίκη στο συγκεκριμένο ματς και ουσιαστικά τον «αποχαιρετά», αφού το καλοκαίρι του 2014 φεύγει με προορισμό την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας.

Ο Σεμπά παραλίγο να τον ακολουθήσει, αφού τα «Λιοντάρια» τον βάζουν στο στόχαστρό τους, λόγω του νέου τους προπονητή, ο οποίος τόσο καλά γνωρίζει τον ποδοσφαιριστή. Εν τέλει, όμως, μένει στην Εστορίλ όπου, απολύτως υγιής και με προπονητή τον Φαμπιάνο Σοάρες, ο οποίος επίσης του δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη, προσθέτει μια γεμάτη αυτή την φορά καλή σεζόν, η οποία αποτυπώνεται και στους αριθμούς: Σε 42 παιχνίδια, πέντε γκολ και εφά ασίστ, μια εκ των οποίων στον Κλέμπερ, στη νίκη της Εστορίλ επί του Παναθηναϊκού στο Γιουρόπα Λιγκ.

Στα 23 του, ο Σεμπά κάνει ένα ακόμα πιο μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Όσοι τον παρακολουθούν αυτή την τριετία στην Πορτογαλία, λένε ότι σε μεγαλύτερη ομάδα, μπορεί να ξεδιπλώσει ακόμα περισσότερο τις αδιαμφισβήτητες αρετές του. Στο χέρι του Μάρκο Σίλβα και στα πόδια του Σεμπά, είναι η ευκαιρία να το επιβεβαιώσει ή όχι.

Σεμπά: O Χουλκ του Θρύλου
INTIME SPORTS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ