OPINIONS

MJ εναντίον MJ

MJ εναντίον MJ

Ο Μάικλ Τζάκσον «έφυγε» πριν από έξι χρόνια, αφήνοντας, εκτός από όλα τα άλλα, και την ιδιαίτερη σχέση του με τα σπορ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ).

Ποτέ τόσο πολύ ταλέντο δεν μαζεύτηκε σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη. Από την μια, το αργυρό, λαμπερό γάντι. Από την άλλη, η θρυλική φανέλα με το «23». Ο Μάικλ Τζάκσον απέναντι στον Μάικλ Τζόρνταν.MJεναντίονMJ. Το απολαυστικό βίντεο του τραγουδιού «Jam» είναι μόνο μια από τις πολλές αθλητικές ιστορίες στην ζωή του «Βασιλιά της Ποπ», το νήμα της οποίας κόπηκε, σαν σήμερα (25/06), το 2009.

«Συναντήθηκα με τον επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγο και του εξήγησα πως θα γυρίσουμε ένα διαφημιστικό για την μαγιονέζα «Hellmann's». Όταν, όμως, εμφανίστηκε ο Μάικλ Τζάκσον, τρελάθηκε. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν μου είπες ότι συμμετέχει ο Μάικλ Τζάκσον. Αυτά είναι τρελά πράγματα» μου έλεγε και εγώ του ζητούσα συνεχώς συγνώμη» θυμάται ο Φιλ Ρόουζ, παραγωγός του βιντεοκλίπ, ο οποίος είχε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, όταν εμφανίστηκε ο έτεροςMJ.

Ήταν, βλέπετε, ο τοπικός ήρωας της «πόλης των ανέμων», ο άνθρωπος που είχε οδηγήσει τους Μπουλς σε δύο διαδοχικά πρωταθλήματα και επρόκειτο να τους οδηγήσει σε άλλα τέσσερα (τα γυρίσματα έγιναν το 1992). «Ο επικεφαλής της αστυνομίας με ξανακοίταξε. «Καλά, πλάκα μου κάνεις; Ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Μάικλ Τζάκσον μαζί. Θεέ μου» μου είπε και φρόντισε να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας, γιατί αν ο κόσμος μας έπαιρνε χαμπάρι, θα γίνονταν ο κακός χαμός» συνεχίζει ο Ρόουζ για μια ξεχωριστή συνάντηση, γεμάτη επαγγελματισμό, αλλά και καλόfeelingκαι διάθεση.

MJ εναντίον MJ

«Αρχικά έλεγα ότι «δεν ξέρω αν θέλω να το κάνω αυτό, γιατί αυτός ο τύπος θα προσπαθήσει να με κάνω να χορέψω και αυτό θα είναι πραγματικά ντροπιαστικό». Και μετά είπα, «εντάξει, ο Μάικλ Τζάκσον είναι. Πότε θα έχεις την ευκαιρία να περάσεις λίγη ώρα μαζί του και να φτιάξεις και ένα μουσικό βίντεο;». Γι' αυτό άλλαξα γνώμη και το έκανα» θυμάται ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών για την γνωριμία του με τον κορυφαίοperformerόλων των εποχών.

Ο Τζόρνταν ήταν μάλλον λίγο ατσούμπαλος στον χορό, ενώ τοjumpshootτου Τζάκσον, ξεκάθαρα, ήθελε πολλή δουλειά. Ο ένας «εξέθετε» τον άλλο, αλλά αμφότεροι απόλαυσαν τα γυρίσματα. Όταν, άλλωστε, έπρεπε ο καθένας να επικεντρωθεί σε αυτό που πραγματικά ήξερε να κάνει, ήταν απλά μοναδικός.

MJ εναντίον MJ

«Στο «Jam» είχα την ευκαιρία να δουλέψω με τον μεγαλύτερο αθλητικό θρύλο όλων των εποχών. Ήξερα ότι θα είναι κάτι συναρπαστικό» έλεγε σχετικά ο «Jacko», παραδεχόμενος ότι «για τις ανάγκες του βιντεοκλίπ έπρεπε να παίξουμε ένα μονό και ήταν ντροπιαστικό. Δεν έχανε ποτέ σουτ!».

Ο ίδιος, δυστυχώς, κάποια στιγμή έχασε κάτι παραπάνω από ένα σουτ. Έχασε τον δρόμο του, παρασύρθηκε από την απίστευτη επιτυχία και πήρε το μονοπάτι προς την αυτό - καταστροφή. Πριν επέλθει η μοιραία ημέρα της πρόωρης αυλαίας, εκτός από τις δεκάδες επιτυχίες που τραγουδιούνται (και χορεύονται) μέχρι σήμερα, ο Μάικλ Τζόσεφ Τζάκσον άφησε και άλλες ιστορίες με επίκεντρο τα σπορ, οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν την μοναδικότητα του.

MJvs.MJκαι «Jam»

Τι λέει ο Τζάκσον για τον Τζόρνταν

Τι λέει ο Τζόρνταν για τον Τζάκσον

MJ εναντίον MJ

Το διπλό «όχι» του Μάτζικ

Η συνεργασία με τον Μάικλ Τζόρνταν για το «Jam» έκανε το μεγαλύτερο «μπαμ», αλλά ο Τζάκσον είχε ήδη συνεργαστεί με έναν άλλο θρυλικόMJαπό τον χώρο του μπάσκετ. Λίγους μήνες νωρίτερα και στο βιντεοκλίπ για το τραγούδι «RemembertheTime», ο Μάικλ είχε στο πλευρό του τον Έντι Μέρφι, το μοντέλο Ιμάν και τον Μάτζικ Τζόνσον, έστω και αν ο θρύλος των Λος Άντζελες Λέικερς του είχε κλείσει δύο φορές το τηλέφωνο στα μούτρα!

«Ήταν μια τρέλα. Χτυπάει το τηλέφωνο και ακούω μια φωνούλα να μου λέει: «Είμαι ο Μάικλ Τζάκσον, θέλω να παίξεις στο βιντεοκλίπ μου.». Το κλείνω αμέσως! Ξαναπαίρνει, τα ίδια. Λέω «δεν είναι δυνατόν, αυτός δεν είναι ο Μάικλ Τζάκσον». Παίρνω τηλέφωνο τον αδελφό του Τζάκι, τον οποίο γνώριζα καλύτερα και τον ρωτάω: «Με ψάχνει ο Μάικλ στο τηλέφωνο;» Όταν μου το επιβεβαίωσα, κόντεψα να πεθάνω από την ντροπή μου. Είχα κλείσει δύο φορές το τηλέφωνο στα μούτρα του Μάικλ Τζάκσον!» θυμάται, πάντα συνοδευόμενο από το απίστευτο γέλιο του, ο χαρισματικός μπασκετμπολίστας.

MJ εναντίον MJ

Ποιος, ο άνθρωπος που ως ρούκι πήρε ένα πρωτάθλημα μόνος του μέσα στην Φιλαδέλφεια, ηγήθηκε της κορυφαίας ομάδας όλων των εποχών (Ντριμ Τιμ) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και έμαθε να συμβιώνει με τοAIDS. Και όμως.

Ο Τζόνσον γνώριζε πάνω από μια δεκαετία τον Μάικλ και τα αδέλφια του, αφού μάλιστα τους είχε ακολουθήσει στην περιοδεία «Victory», αποκαλύπτοντας πως, στις στιγμές χαλάρωσης, ο Τζάσκον λάτρευε να παίζει μαξιλαροπόλεμο. Το παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ.

ΜάικλκαιΜάτζικ, «Remember the time»

Καιο«Jacko»βλέπειΛέικερς

Μάτζικ και Κόμπι μιλούν στην κηδεία του Τζάκσον

MJ εναντίον MJ

Η κατάρα του αγάλματος

Ποιος ξέρει, αν ζούσε ακόμα, ο Τζάκσον ίσως να έβλεπε κάποια μέρα τον Κώστα Σταφυλίδη (πιο δύσκολα τον Κώστα Μήτρογλου) αγωνιζόμενο με την Φούλαμ στο «Κρέιβεν Κότατζ». Ως γνήσιος Αμερικανός, βεβαίως, δεν ήξερε και πολλά πράγματα για το «soccer», αλλά το 1999 και σε έναν αγώνα με την Γουίγκαν είχε επισκεφθεί το γήπεδο της λονδρέζικης ομάδας, λόγω της στενής φιλίας του με το τότε αφεντικό της, τον Μοχαμέντ Αλ Φαγέντ.

Ήταν τέτοια η λατρεία του μεγιστάνα από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για τον «Jacko» που, λίγο καιρό μετά τον θάνατό του, διέταξε να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί ένα άγαλμά του έξω από το «Κρέιβεν Κότατζ», δίπλα μάλιστα σε μια εξέδρα που έφερε το όνομα του Μάικλ.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 3 Απριλίου του 2011 και η καθολική αντίδραση του κόσμου ήταν αρνητική. Οι φίλαθλοι της Φούλαμ θεωρούσαν πως το άγαλμα, ύψους 2,30 μέτρων, ήταν απίστευτα κιτς και δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το ποδόσφαιρο.

MJ εναντίον MJ

«Οι φίλαθλοι το αγαπούν. Αν κάποιοι ηλίθιοι φίλαθλοι δεν καταλαβαίνουν και δεν εκτιμούν αυτό το δώρο, τότε μπορούν να πάνε στον διάολο» ήταν η (δυναμική) αντίδραση του Αιγύπτιου μεγιστάνα, το δώρο του οποίου αποδείχθηκε γούρικο στο ξεκίνημα, αφού στο πρώτο ματς υπό το «βλέμμα» του Τζάκσον, η Φούλαμ νίκησε την Μπλάκπουλ με 3-0.

Από τον Μάιο του 2014, όμως, το άγαλμα βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου στο Μάντσεστερ (άσχετο, θα πείτε), όπου το έκανε δωρεά ο Αλ Φαγέντ. Όχι, δεν λύγισε στις πιέσεις του κόσμου, αλλά υποχρεώθηκε να το αποσύρει, ύστερα από αίτημα του νέου αφεντικού της ομάδας, του Σαχίντ Καν, του Πακιστανού - Αμερικανού δισεκατομμυριούχου που αγόρασε την Φούλαμ τον Ιούλιο του 2013.

MJ εναντίον MJ

«Το άγαλμα ήταν γούρικο και αφαιρέσαμε την τύχη από τον σύλλογο. Και τώρα πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα» εξήγησε ο Μοχαμέντ. « Όταν ο Καν μου είπε να το βγάλουμε, του είπα: «Θα είσαι τρελός. Πρόκειται για ένα φανταστικό άγαλμα και οι φίλαθλοι είναι τρελαμένοι μαζί του». Αλλά τώρα πληρώνουμε το τίμημα γιατί ο σύλλογος υποβιβάστηκε. Ο Καν μου τηλεφώνησε γιατί θέλει να γυρίσει ο Μάικλ. Και του είπα πως δεν υπάρχει περίπτωση για κάτι τέτοιο» συμπλήρωνε.

Για την ιστορία, το ποσοστό νικών με το άγαλμα ήταν 33,7% (30 νίκες, 23 ισοπαλίες και 36 ήττες σε 89 ματς) και, χωρίς αυτό, 25% (οκτώ νίκες, τρεις ισοπαλίες και 21 ήττες σε 32 αγώνες).

ΟMJστο «Κρέιβεν Κότατζ»

Τααποκαλυπτήριατουαγάλματος

Ηώρατηςαποκαθήλωσης

Το άγαλμα στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου

MJ εναντίον MJ

Η χείρα βοηθείας στην Έξετερ

Και αν ο Τζάκσον «ασχολήθηκε» με την Φούλαμ λόγω της φιλίας του με τον Μοχαμέντ Αλ Φαγέντ, φρόντισε να βοηθήσει την Έξετερ, ομάδα τρίτης κατηγορίας τότε, λόγω του Ούρι Γκέλερ. Ο Ισραηλινός μάγος που λυγίζει κουτάλια με το μυαλό, ζήτησε από τον φίλο του να συμμετέχει σε φιλανθρωπική εκδήλωση για τον ταλαιπωρημένο οικονομικά αγγλικό σύλλογο. Και ο «Jacko» το έκανε ευχαρίστως, με μια συγκινητική ομιλία μπροστά σε δέκα χιλιάδες κόσμο.

«Προχωρήστεμπροστά.Μηνντρέπεστε.Πείτε στον άνθρωπο δίπλα σας ότι νοιάζεστε για εκείνον. Πείτετουότιτοναγαπάτε.Αυτόκάνειτηνδιαφορά!Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο» ήταν μερικές από τις φράσεις του αστέρα της Ποπ, ο οποίος δέχθηκε να βοηθήσει, όταν ο Γκέλερ του εγγυήθηκε πως, μέρος των χρημάτων που θα μαζεύονταν, θα προορίζονταν για τα παιδιά που υποφέρουν απόAIDS. «Όταν τον ρώτησα τι ξέρει για το ποδόσφαιρο, μου είπε 'απολύτως τίποτα, αλλά αγαπώ την Έξετερ'» η αποκάλυψη (;) του Γκέλερ για το πώς ο φίλος του έκανε το ταξίδι στην Αγγλία.

MJ εναντίον MJ

Λίγες ώρες αργότερα, τα «λιοντάρια» κατασπάραξαν με 3-0 την Δανία του Ρενέ Χένρικσεν στη Νιιγκάτα της Ιαπωνίας, επιβεβαιώνοντας απόλυτα το προγνωστικό του Τζάκσον. Λίγες ημέρες αργότερα, αποκλείστηκαν από την μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία, επιβεβαιώνοντας πόσο λούζερ ομάδα είναι.

Η ομιλία του στο γήπεδο της Έξετερ

MJ εναντίον MJ

Τρέξιμο, κολύμπι και πρωτιά

Σε παλαιότερή του συνέντευξη, ο Γουίλ Σμιθ αποκάλυπτε ότι ο Μάικλ Τζάκσον ασχολιόταν με τις πολεμικές τέχνες και αυτό εξηγούσε και το πόσο αεικίνητος ήταν στις κινήσεις του.

Ποτέ δεν έγινε γνωστή αν υπήρξε ενεργή ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, αν και σε ηλικία 19 ετών συμμετείχε, μαζί με τα αδέλφια του, στο «Rock'n'RollSportsClassic».

Η εκπομπή μεταδόθηκε τηλεοπτικά στις 3 Μαΐου του 1978 και ο Μάικλ έτρεξε μερικά χιλιόμετρα, κολύμπησε και βοήθησε την ομάδα - οικογένειά του να κατακτήσει την πρώτη θέση και ένα χρηματικό έπαθλο 20 χιλιάδων δολαρίων, το οποίο και δώρισαν οι νικητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

ΟιΤζάκσονστο«Rock 'n' Roll Sports Classic»

MJ εναντίον MJ

1972: Τα αδέλφια Τζάκσον παίζουν μπάσκετ έξω από το σπίτι τους στο Χόλιγουντ

MJ εναντίον MJ

Καλά, που βρήκε την φανέλα της Νις;

MJ εναντίον MJ

Τι λέτε, είχε το στιλ για ράγκμπι;

MJ εναντίον MJ

1984: Ο Μάικλ κάνει την «σέντρα» σε αγώνα χόκεϊ μεταξύ των Βανκούβερ Κάνουκς και των Πίτσμπεργκ Πένγκουϊνς

MJ εναντίον MJ

Ο Τζάκσον ως «Καράτε Κιντ»

MJ εναντίον MJ

Πολλοί αθλητές θαυμάζουν τον Τζάκσον και φροντίζουν να το αποτυπώσουν στο δέρμα τους, όπως ο Σέρχιο Ράμος

MJ εναντίον MJ

Ο Τζος Φρίμαν, κουότερμπακ των Μαϊάμι Ντόλφινς, σε φωτογράφηση για το «ESPNMagazine» ως Μάικλ Τζάκσον στο εξώφυλλο του άλμπουμ «Θρίλερ»

Το αξέχαστο σόου τουMJστο Σούπερ Μπόουλ του 1993

Οι «Jackson 5» παίζουν μπάσκετ

Ο «Jacko» στοPro!

Ο Έρικ Σπόελστρα «ερμηνεύει» το «BillieJean»

Ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, ως Μάικλ Τζάκσον στο «Moonwalk»

Το «Moonwalk» του Σέρχιο Ράμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ