OPINIONS

Το έχει ξανακάνει ο Ολυμπιακός

Το έχει ξανακάνει ο Ολυμπιακός
Αναστόπουλος Άγιαξ

Ο Γιάννης Λαμπίρης θυμάται επικές εμφανίσεις του Ολυμπιακού στα Κύπελλα Ευρώπης που αποτελούν οδηγό για την ιστορική αναμέτρηση στο Ολντ Τράφορντ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρωπαίκής του ιστορίας βρίσκεται ο Ολυμπιακός, ο οποίος την Τετάρτη θα επιχειρήσει να κάνει την υπέρβαση και να αποκλείσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μια από τις πιο δημοφιλείς ομάδες στον κόσμο !

Οι πρωταθλητές Ελλάδος, έχουν βάλει θεμέλια με το 2-0 από το «Καραϊσκάκης» αλλά όλοι στο λιμάνι γνωρίζουν ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός έχει βρεθεί μπροστά σε ευρωπαϊκή πρόκληση και τοSPORT24 θυμίζει τις ανάλογες στιγμές των Πειραιωτών στο κύπελλο Πρωταθλητριών, είτε εξαργύρωσαν ένα θετικό αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, είτε έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία. Όλα αυτά σε αγώνες νοκ άουτ και όχι ομίλου.

ΤΟ ΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕ:

1974-75: 1γύρος κυπέλλου Πρωταθλητριών

Ολυμπιακός-Σέλτικ 2-0

Η ομάδα του Νίκου Γουλανδρή με τον Λάκη Πετρόπουλο προπονητή ήταν μια από τις καλύτερες που είχε παρουσιάσει ποτέ ο Ολυμπιακός. Έπαιρνε το πρωτάθλημα με μόλις μια ήττα τη χρονιά (την παραδοσιακή από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα) ενώ ιδιαίτερα εκείνη τη σεζόν είχε κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις και στην Ευρώπη.

Το πρώτο παιχνίδι του 1γύρου του Πρωταθλητριών, τον έφερε στη Γλασκώβη, αντιμέτωπο με την πρωταθλήτρια Σκωτίας και φιναλίστ του τελικού του 1970 Σέλτικ. Ο Ολυμπιακός τα κατάφερε θαυμάσια και απέσπασε ισοπαλια (1-1) και μάλιστα δέχτηκε την ισοφάριση δέκα λεπτά πριν το τέλος. Η ευκαιρία πρόκρισης ήταν μεγάλη και έπρεπε να την εξαργυρώσει στο «Καραϊσκάκης». Μπροστά σε 40.000 θεατές η ελληνική ομάδα ήταν καταιγιστική και προηγήθηκε μόλις στο 2λεπτό με τον Κρητικόπουλο, ενώ στο 24’ ο Σταυρόπουλος έκανε το 2-0 που έμελε να είναι και το τελικό σκορ που έδινε την πρόκριση στην ομάδα.

ΑΓΓΙΞΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ

1974-75: 2γύρος κυπέλλου Πρωταθλητριών

Ολυμπιακός-Αντερλεχτ 3-0

Όλα στραβά και ανάποδα είχαν πάει σε εκείνο το αλησμόνητο ζευγάρι με την πρωταθλήτρια Βελγίου αμέσως μετά τη θρυλική πρόκριση με τη Σέλτικ.

Δεν έφτανε που ο Ολυμπιακός είχε γνωρίσει τη συντριβή στις Βρυξέλλες με 5-1 (αν και είχε μειώσει προσωρινά ο Βιέρα σε 2-1) αλλά έπρεπε τον επαναληπτικό να τον δώσει στην Πάτρα ελέω τιμωρίας της έδρας του από τον αγώνα με τη Σέλτικ.

Οι Πειραιώτες πραγματοποίησαν μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της ευρωπαϊκής τους ιστορίας και με χάτ τρικ του Μάικ Γαλάκου (18΄, 67’ και 82’) επικράτησαν 3-0 των διάσημων αντιπάλων τους, που είχαν στη σύνθεσή τους όπως ο Ολλανδός Ρέζενμπριγκ (φιναλίστ με την Ολλανδία στα Παγκόσμια κύπελλα του 1974 και 1978) που είχε σημειώσει τρία γκολ στο πρώτο παιχνιδι, αλλά και δύο εκ των κορυφαίων Βέλγων ποδοσφαιριστών, τον Φαν Χίμστ και τον Φαν Ντερ Ελστ.

Παρ΄όλα αυτά ο Ολυμπιακός είχε υποχρεώσει την πρωταθλήτρια Βελγίου σε παθητικό ρόλο και είναι βέβαιο πως θα είχε προκριθεί στα προημιτελικά αν ο έμπειρος (αλλά σε…κακή μέρα) Ούγγρος ρέφερι Πάλοταϊ μαζί με τους βοηθούς του, είχαν μετρήσει τουλάχιστον ένα από τα τρία ακυρωθέντα γκολ του Ολυμπιακού. Οι μαρτυρίες της εποχής και οι εφημερίδες, αναφέρουν ότι τουλάχιστον τα δύο ήταν πεντακάθαρα. Επίσης δεν είχε δώσει και πέναλτι στην ελληνική ομάδα.

ΤΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΟΥ «ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ»

1983-84: Πρώτος γύρος κυπέλλου Πρωταθλητριών

Ολυμπιακός-Αγιαξ (0-0) 2-0 στην παράταση

Πρόκειται για μια από τις πιο ένδοξες βραδιές του Ολυμπιακού, που κατάφερε (και παραμένει ακόμα και σήμερα η μοναδική ομάδα με αυτό το επίτευγμα) να αποκλείσει τον Αγιαξ. Ο πρωταθλητής Ολλανδίας με Ρόναλντ Κούμαν και Μάρκο Φαν Μπάστεν στη σύνθεσή του έκανε μια νέα προσπάθεια για να δημιουργήσει μια νέα ευρωπαϊκή αυτοκρατορία. Στο πρώτο παιχνίδι στην Ολλανδία οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0 με τον Νίκο Σαργκάνη να κάνει πολύ καλή εμφάνιση όπως και η άμυνα του Ολυμπιακού.

Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ (εκεί που λίγα χρόνια αργότερα ο Αγιαξ πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων) ο Γερμανός Χάινς Χέερ είχε στήσει πολύ έξυπνα τον Ολυμπιακό και είχε ζητήσει από τους παίκτες του να έχουν υπομονή για το γκολ-πρόκρισης καθώς τον ενδιέφερε κυρίως να μην δεχτεί η ομάδα του γκολ. Όπως και έγινε με τον Νίκο Αναστόπουλο να δίνει ρεσιτάλ με δύο γκολ στην παράταση 94’ και 118’.

Στον επόμενο γύρο ο Ολυμπιακός νίκησε και τη Μπενφίκα στο ΟΑΚΑ (1-0) αλλά ηττήθηκε με 3-0 εκτός έδρας.

ΑΕΡΑ…

1998-99: Προημιτελικά Τσάμπιονς Λίγκ

Ολυμπιακός-Γιουβέντους 1-1

Σε μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές χρονιές της ιστορίας του, που είχε ξεκινήσει με την πρόκριση στους ομίλους μέσω Ανόρθωσης, οι Πειραιώτες με την ισοπαλία στο «Μάξιμιρ» του Ζάγκρεμπ (ο Γιαννακόπουλος είχε ισοφαρίσει στο 64’ την Ντινάμο για το τελικό 1-1) πήραν την πρόκριση για τα προημιτελικά. Εκεί τους περίμενε ακλόνητο φαβορί, η «Μεγάλη Κυρία» όπου νίκησε με 2-1 στο Τορίνο, καθώς ο Αντρέας Νινιάδης μείωσε στις καθυστερήσεις με πέναλτι.

Στο κατάμεστο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια τη «Γιούβε» και τη στρίμωξε στα σκοινιά. Πήρε από νωρίς σκορ πρόκρισης (με το γκολ του Γκόγκιτς στο 13’) και κυνήγησε παθιασμένα το δεύτερο γκολ που δεν ήρθε ποτέ.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, είχε εγκλωβίσει με μαεστρικό τρόπο τους Ιταλούς που προσπαθούσαν με γεμίσματα να απειλήσουν την εστία των αντιπάλων τους. Σε ένα από αυτά, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος δεν υπολόγισε καλά, ξεγελάστηκε από τον άνεμο, έχασε τη μπάλα η οποία έφτασε…συστημένη στον νυν προπονητή της «Μεγάλης Κυρίας» Αντόνιο Κόντε που απλά την έσπρωξε στα δίχτυα για το 1-1 και την πρόκριση. Ήταν το 85λεπτό κάτι που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός είχε φτάσει πέντε λεπτά από μια επική πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λίγκ.

Εκεί πήγε η «Γιούβε» που αν και προηγήθηκε με 2-0, έχασε με 3-2 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην πιο μαγική χρονιά της, αφού κατέκτησε το τρόπαιο στη Βαρκελώνη με 2-1 επί της Μπάγερν με τα δύο γκολ να τα πετυχαίνει στις καθυστερήσεις !

** Σε παρόμοιες καταστάσεις βρέθηκε ο Ολυμπιακός και στα άλλα ευρωπαϊκά κύπελλα με πιο χαρακτηριστική την πρόκρισή του στα προημιτελικά του κυπελλούχων την περίοδο 1992-93, μετά το 1-0 της νίκης του στο Πριγκιπάτο επί της Μονακό και το 0-0 του Φαλήρου. Στον προηγούμενο γύρο μάλιστα η ομάδα του Ολεγκ Μπλαχόν είχε αποκλείσει την Τσερνομόρετς Οδησσού παρά την ήττα στον Πειραιά (1-0) καθώς στον επαναληπτικό νίκησε με 3-0.

Οι πιο μεγάλες ευκαιρίες πρόκρισης χάθηκαν την περίοδο 1993-94 με την Τενερίφη (ο Ολυμπιακός νίκησε με 4-3 αλλά είχε χάσει με 2-1) στο ΟΥΕΦΑ, και με την Οσέρ στο ίδιο κύπελλο (1989-90) όπου έφερε 1-1 στον Πειραιά και 0-0 στη Γαλλία και έμεινε έξω με το εκτός έδρας.

Συγκλονιστική και η αναμέτρηση πριν λίγα χρόνια με τη Μέταλιστ στο Γιουρόπα Λίγκ για πρόκριση στους «8» με τον Ολυμπιακό να νικά στο Χάρκοβο (1-0), να προηγείται με 1-0 στον επαναληπτικό, οι φιλοξενούμενοι να χάνουν πέναλτι αλλά τελικά να πετυχαίνουν δύο γκολ στα τελευταία λεπτά και να παίρνουν την πρόκριση και τη νίκη (2-1).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ