OPINIONS

Η τρίτη επιστροφή του Αναστόπουλου στον Πανιώνιο

Η τρίτη επιστροφή του Αναστόπουλου στον Πανιώνιο

Ο Νικόλας επέστρεψε σπίτι του. Αυτός θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ο τίτλος που θα συνόδευε την είδηση της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας του Πανιωνίου από τον Νίκο Αναστόπουλο.

Ένας εκ των κορυφαίων επιθετικών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έγινε για πρώτη φορά γνωστός μέσω της ποδοσφαιρομάνας Νέας Σμύρνης, όχι μόνο μέσα από τον αξέχαστο τελικό κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ (είχε ισοφαρίσει σε 1-1) και τον τίτλο μετά τη νίκη με 3-1, αλλά και μέσω Ευρώπης και τα γκολ κόντρα σε Τβέντε και Γκέντεμποργκ.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1979-80 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ 1-0
ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1979-80 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ 1-0 INTIME SPORTS

Το γκολ με την Γκέντεμποργκ

Ο Αναστόπουλος, που είναι γνωστό πως είχε ξεκινήσει από το μπάσκετ (ακόμα και σήμερα κάνει εκπληκτικές μπασκετικές αναλύσεις) στη Δάφνη, πριν τον πάρουν στο ποδόσφαιρο, ήταν ένας από τους παίκτες όπου ο Πανιώνιος έχτισε πάνω του τη νέα ομάδα του.

Έχοντας μπει στην παιδική ομάδα της μπασκετικής Δάφνης, στα 14 του, μετακόμισε εύκολα στο γειτονικό (στη γυμναστική ακαδημία) ποδοσφαιρικό γήπεδο, όπου ο συγχωρεμένος ο Βαγγέλης Παλάντζας δέχτηκε να τον δοκιμάσει στην ποδοσφαιρική ομάδα (έχοντας ακούσει ότι αν και μπασκετικός βγάζει…μάτια στο σχολείο σημειώνοντας πολλά γκολ).

Φυσικά ο χαρισματικός αυτός παίκτης, όχι απλά έπιασε αμέσως, αλλά δεν βγήκε ποτέ από την ενδεκάδα και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κλήθηκε στην εθνική Νέων, χωρίς να παίζει στην Α’ εθνική.

Ήταν λογικό να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αρκετών παραγόντων μεταξύ των οποίων ο αείμνηστος Τάσος Ερμείδης του Πανιωνίου. Ο έμπειρος ποδοσφαιράνθρωπος δεν χρειάστηκε να δει πολλά για να εισηγηθεί στον τότε πρόεδρο τον Τσολακάκη να τον αποκτήσουν οι «Κυανέρυθροι» που έδωσαν το 1977 μισό εκατομμύριο δραχμές και πέντε παίκτες στη Δάφνη, ενώ ο «Αναστό» πήρε 50.000 δραχμές!

Η τρίτη επιστροφή του Αναστόπουλου στον Πανιώνιο
INTIME SPORTS

Η ενδεκάδα του Πανιωνίου 1977-78

Εκεί είχε την τύχη να βρει στον πάγκο του Πανιωνίου τον Πάνο Μάρκοβιτς, μια αλεπού των πάγκων που τον «απογείωσε» αγωνιστικά αλλά και ψυχολογικά. Δεν θα ξεχάσει ποτέ το πως τους μίλησε στο ημίχρονο του τελικού κυπέλλου στο "Καραϊσκάκης" με την ΑΕΚ και ενώ έχασαν με 1-0.

Η τρίτη επιστροφή του Αναστόπουλου στον Πανιώνιο
INTIME SPORTS

«Τώρα θα μπείτε και θα τους τσακίσετε.Όπωςσας το λέω. Δεν θέλω να ακουστεί άλλη λέξη εδώ μέσα παρά μόνο μια. Πως θα βγείτε στο δεύτερο ημίχρονο και θα τιμήσετε τους εαυτούς σας πρώτα και μετά τον Πανιώνιο και όλο αυτόν τον υπέροχο κόσμο που βρίσκεται στις εξέδρες»

Η τρίτη επιστροφή του Αναστόπουλου στον Πανιώνιο

Όμως ήταν φανερό ότι το ταβάνι του ήταν ακόμα πιο ψηλά και όταν τον ζήτησε ο Ολυμπιακός το 1980, ο διεθνής επιθετικός πέταξε τη σκούφια του, αφού ήταν κοινό μυστικό από την παλιοπαρέα στη Δάφνη ότι ήταν «άρρωστος» Ολυμπιακός.

Ενδιαφερόταν και η ΑΕΚ αλλά και ο Παναθηναϊκός, όμως ο Νίκος ήθελε να πάει στον Πειραιά. Ο Πανιώνιος ζητούσε 40.000.000 δραχμές, ποσό εξωφρενικό για την εποχή και η συμφωνία παραλίγο να χαλάσει. Ο «Μουστάκιας» προχώρησε σε αποχή, σχεδόν έξι μηνών και τον Δεκέμβριο του 1980, η συμφωνία ολοκληρώθηκε, με τον Σταύρο Νταϊφά να δίνει τελικά 37.000.000 δραχμές και τον Καλτσά στον Πανιώνιο.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1980-81 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1-2
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1980-81 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1-2 INTIME SPORTS

Με την φανέλα του Ολυμπιακού κόντρα στον Πανιώνιο

Το κεφάλαιο Νέα Σμύρνη δεν είχε κλείσει για την καρδιά του Νίκου, που γυρίζοντας από την Ιταλία και την Αβελλίνο και πάλι στον Ολυμπιακό (βάση της συμφωνίας που είχε κάνει με τον Σταύρο Νταϊφά) έπεσε πάνω στον…Κοσκωτά ο οποίος ήθελε να τον δώσει στον Πανιώνιο του Μοβσεσιάν.

«Πρόεδρε το που θα πάω θα το αποφασίσω εγώ» του είπε και απέρριψε λίγες μέρες μετά και 50 εκατ. δραχμές από τον Στράτο Γιδόπουλο για να πάει στην ΑΕΚ. Μέτρησε το συναίσθημα και 11 χρόνια μετά επέστρεφε και πάλι στη Νέα Σμύρνη με προπονητή την Μπο Γιόχανσον.

Πρώτο παιχνίδι (και πάλι) κόντρα στην ΑΕΚ στην οποία παραλίγο να έπαιζε, την οποία ο Πανιώνιος νίκησε 1-0 με δικό του γκολ! Και στο πρώτο παιχνίδι του στη Νέα Σμύρνη το 1977 έπαιξε με αντίπαλο την ΑΕΚ (ήττα τότε με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια).

Η τρίτη επιστροφή του Αναστόπουλου στον Πανιώνιο

Ο Ολυμπιακός του κάνει κρούση για να επιστρέψει και πάλι (επι Σαλιαρέλη) και ο Νικόλας ζητάει να φύγει αλλά η ιστορία επαναλαμβάνεται στη Νέα Σμύρνη και αναγκάζεται ο ίδιος να «αγοράσει» την ελευθερία του, βάζοντας 10 εκατ. δραχμές από την τσέπη του για να ξαναπάει στην ομάδα της καρδιάς του στα πέτρινα χρόνια.

Πλέον επιστρέφει για 3 φορά στα γνωστά λημέρια, της Νέας Σμύρνης, όπου φυσικά θα πίνει και τον αγαπημένο του ιταλικό καφέ. Όσο για τους θαμώνες της πλατείας, και φίλους της ομάδα λογικά αυτοί θα πίνουν νερό στο όνομά του.

Η τρίτη επιστροφή του Αναστόπουλου στον Πανιώνιο
INTIME SPORTS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ