OPINIONS

Αγάπη που΄γινες...

Αγάπη που΄γινες...

Ο Γιάννης Λαμπίρης εξηγεί πως η σχέση Παναθηναϊκού-ΟΦΗ, εξελίχθηκε μέσα στη διαδρομή του χρόνου. Από τις σχέσεις με την οικογένεια Βαρδινογιάννη μέχρι τον Αλαφούζο

Αγάπη που γινες δίκοπο μαχαίρι θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ο τίτλος στο σήριαλ του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ.

Ο αείμνηστος Θόδωρος Βαρδινογιάννης σαφώς από εκεί ψηλά όπου βρίσκεται, θα βλέπει με πίκρα τα τελευταία επεισόδια μεταξύ των δύο συλλόγων με αυτόν του Τριφυλλιού να στέλνει και τον δικηγόρο του για να υποστηρίξει τον υποβιβασμό της ομάδας της Κρήτης κόντρα στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλλε.

Απο το 2012 ουσιαστικά όπου ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον ΟΦΗ, οι σχέσεις των δύο ομάδων – που αν μη τι άλλο ήταν αγαστές για δεκαετίες – βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Στις 29 Οκτωβρίου του ίδιου έτους στον αγώνα των δύο ομάδων στο Ηράκλειο ένας οπαδός του ΟΦΗ, σε ένα πλάγιο του Παναθηναϊκού έριξε φάπα στον Χάρη Μαυρία (!) που πήγαινε να πάρει τη μπάλα.

Ακολούθησε κόντρα ανακοινώσεων μεταξύ των δυο ΠΑΕ με την κρητική ομάδα να τονίζει ότι αυτός που χτύπησε τον παίκτη, δεν ήταν φίλος του ΟΦΗ και πως δεν πρέπει ο Παναθηναϊκός να ψάχνει αλλού δικαιολογίες για την κακή αγωνιστική του πορεία.

Με τους Πράσινους να απαντούν με μήνυση προς τον άγνωστο οπαδό στην εξέδρα. Δύο χρόνια αργότερα, τον περασμένο Φεβρουάριο στο ανάλογο παιχνίδι στην Κρήτη ένα αντικείμενο χτύπησε τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Στέφανο Καπίνο και ξεκίνησε ένας νέος πόλεμος ανακοινώσεων.

Δεν θέλουμε καν να φανταστούμε την ατμόσφαιρα στο εφετινό παιχνίδι στο Ηράκλειο (εφόσον ο ΟΦΗ δεν έχει άλλα προβλήματα με τις πληρωμές) καθώς ήδη και ο Νίκος Μαχλάς εξέφρασε τη δυσαρέσκιά του για τη στάση του Παναθηναϊκού να ζητήσει τον υποβιβασμό των Κρητικών.

Πράγματα που ούτε καν θα μπορούσε καν κάποιος να φανταστεί εκεί πίσω στα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού πόδοσφαίρου όταν ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης αποκτούσε την ιδιοκτησία της πιο φημισμένης ομάδας του αγαπημένου νησιού.

Ο Θόδωρος και ο Γκέραρντ

Ουσιαστικά από την δική του τρέλα ο ΟΦΗ μεγαλούργησε και ο ίδιος δεν δίστασε να τα βάλει και με όλη την οικογένεια προκειμένου να στηρίξει την αγαπημένη του ομάδα. Στις 21 Ιουνίου του 1987 είχε ζήσει τη μεγαλύτερη στιγμή του, σηκώνοντας παρέα με τους παίκτες και το προπονητικό τίμ το κύπελλο Ελλάδος στον τελικό του ΟΑΚΑ κόντρα στον Ηρακλή, όπου κρίθηκε στα πέναλτι (3-1). Την ίδια σεζόν η ομάδα έφτασε μέχρι τις “16” του ΟΥΕΦΑ, ενώ το 1989 κατέκτησε το βαλκανικό κύπελλο και το 1990 έπαιξε και πάλι τελικό κυπέλλου χάνοντας το τρόπαιο από τον Ολυμπιακό.

Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης που ουσιαστικά καθιέρωσε τον κορυφαίο προπονητή που πέρασε ποτέ από το νησί (και έναν από τους καλύτερους του ελληνικού ποδοσφαίρου) τον Ευγένιο Γκέραρντ, δεν άκουγε τα αδέλφια του, που του έλεγαν να μην ασχοληθεί άλλο με τον ΟΦΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αγώνα Παναθηναϊκού-ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ, δέχτηκε ακόμα και φραστική επίθεση από φίλους του Παναθηναϊκού γιατί υποστήριζε τους Κρητικούς !

Τόσο πολύ είχε δεθεί με την ομάδα του Ηρακλείου που την έκανε οικονομικά εύρωστη, ενώ η μεγαλύτερη κληρονομιά που της άφησε ήταν το “Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο”ένα από τα πιο σύγχρονα αθλητικά κέντρα της Eυρώπης, το «Bαρδινογιάννειο», που βρίσκεται στην περιοχή Σκαφιδαρά του Δήμου Γαζίου και καταλαμβάνει έκταση 50.000 τ.μ. Οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το 1988 με χρήματα της οικογένειας Bαρδινογιάννη και αποτελεί ιδιοκτησία του Eρασιτέχνη OΦH, η διοίκηση του οποίου το έχει ενοικιάσει στην ΠAE OΦH για 99 χρόνια.

ΤοΒαρδινογιάννειο Aθλητικό Kέντρο»διαθέτει τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, τα οποία χρησιμοποιούνται από την πρώτη ομάδα του OΦH, μερικές φορές από την ερασιτεχνική ομάδα του OΦH και τα τμήματα ακαδημίας ποδοσφαίρου. Επίσης, υπάρχουν και κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με όλα τα σύγχρονα μέσα.

Στο ισόγειο, είναι τα αποδυτήρια. Σε χώρο 40 τ.μ. υπάρχει ένα σύγχρονο φυσιοθεραπευτικό-εργομετρικό κέντρο που περιλαμβάνει:

Σάιμπεξ, υπέρηχο, διαδυναμικά ρεύματα, δεινόλουτρο, λέιζερ, ψυχρά και θερμά επιθέματα, διαθερμίες, πισίνα, σάουνα, ποδήλατο, απινιδωτής καρδιάς, πιεσόμετρο, οξύμετρο για την μέτρηση των αυτιών και του οφθαλμών, αλλά ακόμα και μικρό χειρουργικό σετ.

Eπίσης υπάρχει μπαρ, δύο γραφεία και αποδυτήρια για τους προπονητές, γυμναστήριο 60 τ.μ. που είναι πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, δύο σύγχρονα αποδυτήρια, αποδυτήρια για τους διαιτητές και τα γραφεία της ΠAE OΦH.

Ο αιφνίδιος θάνατός του στις 21 Σεπτεμβρίου του 1996, σε ηλικία μόλις 56 ετών και μετά απόοξύ καρδιακό επεισόδιο, προκάλεσε θλίψη πέρα από τους οικίους του και σε όλη την Κρήτη, ενώ από εκεί άρχισε σιγά σιγά η αντίστροφη μέτρηση για τον ΟΦΗ.

Το "παράρτημα"...

Δεδομένου της σχέσης που είχε ακόμα και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης με τους Παπαματθαιάκη, Καζανάκη και Μυριοκεφαλιτάκη (οι τρεις άνθρωποι που έλυναν και έδεναν στον ΟΦΗ) αλλά και των πολλών παικτών που έστελνε ο ΠΑΟ στη ομάδα της Κρήτης ως δανεικούς, όπως και λόγω του ότι έπαιρνε όποιον παίκτη ήθελε από τον ΟΦΗ, είχε βγει το κλασσικό σύνθημα: “Εξω οι τσάτσοι του Βαρδινογιάννη”.

Ολη η αθλητική Ελλάδα χαρακτήριζε “παράρτημα” τον ΟΦΗ με τους παίκτες του να περνούν πολύ δύσκολα σε κάθε γήπεδο και τον κόσμο της ομάδας να νοιώθει εγκλωβισμένος και να επιθυμεί την διοικητική ανεξαρτησία μετά από κάποια χρόνια. Και όμως οι Κρήτες είχαν κάνει ζημιά στον Παναθηναϊκό με πιο χαρακτηριστική την κεφαλιά του Γιώργου Κουτσουπιά στο 70ο λεπτό του αγώνα στο ΟΑΚΑ (1-1) την περίοδο 1996-97 που άφησε το τριφύλλι εκτός Ευρώπης !

“Από τα σαλόνια στα...αλώνεια” είχε γράψει τότε η εκ των κορυφαίων αθλητικών εφημερίδων η “Sportime” θυμίζοντας ότι ο Παναθηναϊκός ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στα ημιτέλικα του Τσάμπιονς Λίγκ και μια ανάσα από τον τελικό (έχοντας νικήσει εκτός έδρας τον Αγιαξ με 1-0, αλλά στη συνέχεια έχασε με 3-0 στον επαναληπτικό) και τώρα ο “δικός” του ΟΦΗ τον άφηνε εκτός ευρωπαϊκών σαλονιών, τερματίζοντας πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, που μόλις έβαζε τέρμα στα δικά του πέτρινα χρόνια.

Πολλά χρόνια νωρίτερα, στις 4 Απριλίου του 1982 ο Παναθηναϊκός του Λάκη Πετρόπουλου φιλοξενούσε τον ΟΦΗ στη Λεωφόρο την 27η αγωνιστική (με άλλες επτά για το φινάλε) και ήθελε να κρατήσει το προβάδισμα των δύο βαθμών από τον Ολυμπιακό του Αλκέτα Παναγούλια.

Ο Πουπάκης ήταν άρρωστος και ο δεύτερος τερματοφύλακας του ΟΦΗ ο Κοϊβέρογλου τραυματίστηκε στο 35' και αποχώρησε με αποτέλεσμα να μπει ο τρίτος τερματοφύλακας ο Σιδέρης. Ηταν εκπληκτικός και κράτησε τον Παναθηναϊκό (με τη βοήθεια και των δοκαριών του, αφού δύο φορές η μπάλα προσέκουσε εκεί) μόλις στο 1 γκολ ενώ ο Οφη είχε προηγηθεί με τον Χριστοφή. Το τελικό 1-1 στοίχισε στον Παναθηναϊκό αφού στο φινάλε ισοβάθμησε με τον Ολυμπιακό και έχασε το πρωτάθλημα στο μπαράζ του Βόλου !

Ο αστικός μύθος λέει, ότι έξω από τα αποδυτήρια του ΟΦΗ πριν ξεκινήσει το παιχνίδι κάποιοι είχαν ακούσει τον Ευγένιο Γκέραρντ να λέει στους παίκτες του: “Σήμερα θα παίξετε σαν σκυλιά. Ξεχάστε όλες τις μαλακίες που λένε για φιλικό σωματείο, μπείτε μέσα να τους....”.

Η συνέντευξη Κουτσουπιά

Η ατάκα αυτή μεταφέρθηκε στον Γιώργο Βαρδινογιάννη που έγινε έξαλλος και ζήτησε τα ρέστα από τον Παντελής Μυριοκεφαλιτάκη, ενώ τον κράτησαν τρεις άνθρωποι για να γλυτώσει τα χειρότερα ο παράγοντας του ΟΦΗ. Αυτή η ισοπαλία όπως και η άλλη του ΟΑΚΑ το 1997 είναι οι μεγαλύτερες ζημιές που έχει κάνει ο ΟΦΗ στον Παναθηναϊκό, τον οποίο και έχει υποχρεώσει και σε μια από τις πιο βαριές ήττες στην έδρα του, νικώντας τον στο ΟΑΚΑ με 5-2 τον Δεκέμβριο του 1987, την εποχή που η ομάδα της Κρήτης παρουσίασε μια από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας της.

Μια συνέντευξη του Κουτσουπιά αρκετά χρόνια μετά σε κρητική εφημερίδα, που έλεγε ότι εκείνο το γκολ του έβαλε εμπόδια στη μετέπειτα καριέρα του όπως και η δήλωση του Κοσταρικανού μεγάλου άσου Ρόλαντ Γκόμεζ (όταν πλέον είχε πάει να παίξει στην Κύπρο) που είχε ότι: Αγωνιζόμουν στον ΟΦΗ αλλά ουσιαστικά πληρωνόμουν από τον Παναθηναϊκό” είχε μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τους εχθρούς του ΠΑΟ και του ΟΦΗ, ενώ ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν ο πρώτος πρόεδρος αντίπαλης ομάδας που είχε ζητήσει επέμβαση των αρχών και έλεγχο στα βιβλία του ΟΦΗ για συνιδιοκτησία με τον Παναθηναϊκό.

Στο εμφατικό 4-1 επί του Παναθηναϊκού το 2009, που πανηγυρίστηκε έντονα από τους φίλους του ΟΦΗ, φάνηκε ότι πλέον ήταν πολύ δύσκολο να συνεχίσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη να βοηθάει τους Κρήτες (έτσι και αλλιώς πάντως είχε μειωθεί η συνεισφορά της μετά το θάνατο του Θόδωρου Βαρδινογιάννη) φτάνοντας στο σήμερα όπου ο νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος, διεκδικεί – με βάση πάντα τη νομιμότητα – τον υποβιβασμό του άλλοτε αδελφικού σωματείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ