OPINIONS

Ψυχολογικό "κρας-τεστ" στο "Βικελίδης"

Ψυχολογικό "κρας-τεστ" στο "Βικελίδης"
INTIME SPORTS

Ποιο είναι το μεγάλο ματς της 11ης αγωνιστικής; Το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ θα πείτε, χωρίς αμφιβολία. Ο Στέφανος Κούμπης δεν διαφωνεί, θεωρεί ωστόσο το Άρης-Παναθηναϊκός ως ένα μεγάλο κρας-τεστ για τις δυο ομάδες που θα βρεθούν αντιμέτωπες στο Κλεάνθης Βικελίδης

Δέκα αγωνιστικές είναι αρκετές για να δώσουν μια σαφή εικόνα του πρωταθλήματος, Μπορεί στην τρέχουσα σεζόν να μετέχουν 18 ομάδες, αλλά στην ουσία το τρένο έχει τρία βαγόνια. Αυτό της α θέσης που είναι ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ, το δεύτερο που συνωστίζονται οι μισές ομάδες από τους 14 έως τους 11 βαθμούς και το τρίτο με τους… μονοψήφιους, από 9 πόντους και κάτω. Ξεχωριστή περίπτωση είναι έως τώρα ο Ατρόμητος, που προσπαθεί να κρατηθεί σε απόσταση ασφαλείας από το συνωστισμό της 4θέσης, των 6 ομάδων.

Μπορεί το “top” παιχνίδι της 11αγωνιστικής να είναι το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, αλλά επιτρέψτε την άποψη πως το ισχυρότερο ψυχολογικό και αγωνιστικό τεστ θα γίνει στο «Κλεάνθης Βικελίδης» μεταξύ Αρη και Παναθηναϊκού.

Όποιο αποτέλεσμα και να έρθει στο Φάληρο δεν θα κρίνει την έκβαση της κούρσας για τους δύο μονομάχους, αφού υπάρχει η προοπτική της αναμέτρησης του β γύρου. Δεν είναι απίθανο να πάρουν από έναν ή από τρεις πόντους στα μεταξύ τους ντέρμπι. Αντίθετα το πιθανότερο είναι πως στον ανταγωνισμό τους θα παίξουν τον βασικότερο ρόλο οι «περιφερειακές» απώλειες.

Αντίθετα στο «Βικελίδης» η έκβαση του αγώνα θα παίξει ρόλο στην ψυχολογία των δύο ομάδων, που από όνομα και ιστορία είναι τα «βαριά χαρτιά» του 2και 3γκρουπ της βαθμολογίας.

Ο Παναθηναϊκός θέλει να ξεφύγει από το συνωστισμό, να πάει να ανταγωνιστεί, βαθμολογικά, τον Ατρόμητο και να σταθεροποιηθεί στις θέσεις από 3 έως 5, χτίζοντας, αν μπορέσει, μια απόσταση από τους υπόλοιπους., ενώ ο Άρης αγωνιά να ξεκολλήσει από το μονοψήφια νούμερα βαθμών για να πλησιάσει το δεύτερο γκρουπ.

Άναρχη συμπεριφορά κι από τους δυο

Σε ένα πρωτάθλημα που δύο καλά συνεχόμενα αποτελέσματα φέρνουν ευφορία και όνειρα, ενώ δύο άσχημα γκρίνια και άγχος ο Αρης και ο Παναθηναϊκός έχουν παρουσιάσει ως τώρα μια άναρχη συμπεριφορά, αγωνιστική και ψυχολογική.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να φαίνεται πως βιώνει μια επιφανειακή κατάσταση … χαρμολύπης, επειδή η ομάδα κόντραρε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, αλλά… ηττήθηκε, έστω με το κεφάλι ψηλά, οι έχοντες γνώση όμως μετράνε αλλιώς. Δεν ήταν τυχαία η πρεμούρα του Αναστασίου για το ματς με τον Πανθρακικό που χάθηκε τελικά, ούτε ο εκνευρισμός του πως στο ντέρμπι δεν κερδήθηκε, τουλάχιστον, ο βαθμός της ισοπαλίας.

Οι αριθμοί λένε πως ο Παναθηναϊκός, που προσπαθεί να παίξει καλύτερα και πιο αποφασιστικά από πέρσι, από τους 30 βαθμούς που διεκδίκησε, κέρδισε τους 14 και έχασε τους 16.

Έχει ακριβώς την ίδια εικόνα (14 βαθμοί, 4 νίκες, 2 ισοπαλίες, 4 ήττες και 11-11 γκολ) με τον περσινό ανταγωνιστή του, τον ΠΑΣ Γιάννινα που ως ομάδα δεν έχει φτάσει στην αγωνιστική κατάσταση της προηγούμενης σεζόν και κανείς δεν ξέρει αν θα τα καταφέρει.

Επιπλέον στα 4 τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος, οι «πράσινοι» έχουν 3 ήττες από ΠΑΟΚ, Πανθρακικό και Ολυμπιακό και μια νίκη επί του Εργοτέλη – με καλές εμφανίσεις στα 3 από τα 4, αλλά μόνο ένα τρίποντο.

Μοιραία το επόμενο ματς είναι τεστ ψυχολογίας και χαρακτήρα, πριν αρχίσει ένα πιο «βατό πρόγραμμα» – αν ισχύει αυτός ο όρος στην τρέχουσα διοργάνωση, για τους «πράσινους», που φτιάχνουν ένα στιλ, προσπαθούν να παίξουν καλά, αλλά υστερούν σε γκολ και…. Βαθμοθηρία.

Απρόβλεπτος Άρης

Ο Αρης από την άλλη πλευρά είναι ομάδα που ζει σε συνεχή πίεση και έχει αλλοπρόσαλλη αγωνιστική συμπεριφορά. Βγάζει πολλή εσωτερική ένταση με τους πρώην και νυν διοικητικούς, με το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου, με το άρθρο 99 και μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, μια ομάδα που φτιάχτηκε στο φτερό προσπαθεί να επιβιώσει.

Είναι σύνολο απρόβλεπτο, καθώς στις 6 πρώτες αγωνιστικές μάζεψε 2 βαθμούς και στις 4 τελευταίες 6, με δύο νίκες εκτός έδρας σε Βέροια και Νέα Σμύρνη. Εχει 8 βαθμούς, χωρίς εντός έδρας νίκη!

Μοιραία ο Αρης θέλει να βρει μια ψυχολογική, αγωνιστική και βαθμολογική ισορροπία με μια επιτυχία μπροστά στο κοινό του, καθώς μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό το πρόγραμμά του έχει κι άλλη ανηφόρα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της αναμέτρησης είναι πως θα τεθούν αντιμέτωπες δύο ομάδες που βιώνουν, όχι «ισοβαρείς», αλλά κατά κάποιον τρόπο όμοιες καταστάσεις. Σε μεγαλύτερο βαθμό ο Άρης, σε μικρότερο ο Παναθηναϊκός, αλλά τα οικονομικά ζητήματα, τα ρόστερ που είναι στελεχωμένα με πολλά νέα παιδιά, και το κοινό της κάθε ομάδας που περιμένει μια καλή εμφάνιση κι ένα θετικό αποτέλεσμα για να πάρει τα πάνω του, είναι κοινός τόπος των δυο.

Αρης και Παναθηναϊκός παίζουν «με το μαχαίρι στα δόντια» και έχουν προπονητές που το θέλουν αυτό, διότι ξέρουν πολύ καλά πως χωρίς αγωνιστικό «τσίτωμα» δεν βγαίνουν τα παιχνίδια.

Πως λοιπόν να μην είναι, στην παρούσα φάση και κατάσταση των δυο, ψυχολογικό και αγωνιστικό «κρας – τεστ» ο μεταξύ τους αγώνας….

Κι ας είναι νωρίς κι ας είναι πιο… μακρύ το πρωτάθλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ