OPINIONS

Πολύ βαρύ χαρτί για να παιχτεί σαν μπλόφα

Πολύ βαρύ χαρτί για να παιχτεί σαν μπλόφα
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Κούμπης θυμάται δυο κινέζικες παροιμίες και τον Λάο Τσε, αλλά ξεκαθαρίζει ότι το όνομα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου δεν μπορεί να παιχθεί σαν "μπλόφα" για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η πρόταση προέρχεται από ένα άνθρωπο που γεννήθηκε στον σύλλογο, έχει μια οικογενειακή παράδοση, άρα η ουσία είναι η προοπτική.

Πριν γίνουν της μόδας οι… κινέζικες παροιμίες, στον Παναθηναϊκό – και όχι μόνον - να ξεκαθαρίσουμε πως το βασικό σημείο της πρότασης Γιαννακόπουλου, είναι πως έχει το δικό του ονοματεπώνυμο.

Είναι πολύ βαρύ το χαρτί για να παιχτεί ως… μπλόφα και να πάει χαμένο στον χώρο του Παναθηναϊκού, αλλά και του «επιχειρείν και διοικείν» στα σπορ. Η πρόταση προέρχεται από έναν άνθρωπο που είναι στον Σύλλογο από τη μέρα που γεννήθηκε και συνεχίζει μια οικογενειακή ιστορία πετυχημένη και αποδεκτή. Η λογική λοιπόν λέει πως σε καμία περίπτωση δεν θα ρίσκαρε όλη αυτή τη διαδρομή για μια «τζούφια τουφεκιά».

Το καλό της ιστορίας, που στην παρούσα φάση είναι ακόμα προοπτική, έχει να κάνει με το γεγονός πως έχει μεγάλη αποδοχή και ευρεία συναίνεση σε όλο το φάσμα του Συλλόγου. Και εδώ, κοντά στο όνομα λειτουργεί το «know how» του πλάνου που οδηγεί στην επιτυχία και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Τι γίνεται με τα χρέη

Θα πάψει να είναι προοπτική και θα γίνει γεγονός, από τη στιγμή που θα επισημοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι: θα κατατεθεί στη διοίκηση της ΠΑΕ ως πρόταση, με συγκεκριμένο πλάνο και με αίτημα ενημέρωσης για την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ.

Τώρα, αν τα επιπλέον χρήματα, πέρα από τα δικά του, είναι κινέζικα, ταϊλανδέζικα, αραβικά ή αμερικάνικα, ουδεμία σημασία έχει. Εξάλλου, όπως λένε αυτοί που… τα ‘χουν «τα λεφτά δεν έχουν πατρίδα».

Μια λογική διάρθρωση της πρότασης ως προς την εισροή χρημάτων μπορεί να εμπεριέχεται σε ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο σε ένα χρονικό ορίζοντα κάποιων χρόνων, θα επενδύονται συγκεκριμένα ποσά ανά έτος. Δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα αυτό το σενάριο.

Η ουσία είναι η προοπτική

Τα υπόλοιπα, προσεχώς… Όταν δηλαδή θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των επαφών και του πρότζεκτ.

Η ουσία είναι μια και πραγματική: ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη μια τέτοια προοπτική που θα τον ξανακάνει ανταγωνιστικό ως οντότητα , σε όλα τα επίπεδα του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα τον ξαναφέρει με το πραγματικό του μπόι, στην ευρωπαϊκή σκηνή. Στην παρούσα φάση υπάρχει έλλειμμα και στους δύο τομείς.

Απαιτείται «ενέργεια» για να τρέξει ο Παναθηναϊκός. Να τρέξει να προλάβει την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή την εποχή στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια κατάσταση σύμφωνα με την οποία ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει, ο ΠΑΟΚ δυναμώνει, η ΑΕΚ συσπειρώνεται για να επιστρέψει στην Σούπερ Λιγκ, σε ενάμιση χρόνο.

Ο Παναθηναϊκός για να γίνει ανταγωνιστικός, δεν φτάνει απλά να έχει μια καλή ομάδα που θα μπαίνει στην τετράδα, αλλά να σταματήσει να σκουντουφλάει σε όλα εκείνα που τον κρατούν καθηλωμένο και δεν του επιτρέπουν να κάνει επιλογές που θα τον επαναφέρουν σε υψηλό επίπεδο.. Γίνεται προσπάθεια εξυγίανσης. Αν όμως αυτή η προσπάθεια θέλει 3-4 χρόνια για να αποδώσει, θα χρειαστεί να διανύσει μεγάλη απόσταση (και μετά την όποια εξυγίανση) για να φτάσει τους άλλους, αν οι άλλοι συνεχίσουν όπως είναι τώρα.

Μέχρι την Παρασκευή η συνάντηση Γιαννακόπουλου-Αλαφούζου

Εν ολίγοις, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ουδείς μπορεί να κάνει τον… Κινέζο. Και δεν πρόκειται εξάλλου, διότι είτε θετικά εξελιχθεί η ιστορία είτε αρνητικά θα έχει κοινωνούς όχι μόνον τους φίλους του Παναθηναϊκού, αλλά όλη την ελληνική κοινωνία, επειδή απλά είναι τέτοιο το μέγεθος του Συλλόγου, που ό,τι γίνεται σ’ αυτόν, ενδιαφέρει τους πάντες.

Αντί επιλόγου, ολίγη από κινέζικα.

«Αν ζεις μόνος, σκέψου τις αμαρτίες σου. Αν ζεις μέσα σε μια κοινωνία, ξέχνα τις αμαρτίες των άλλων» . Κινέζικη παροιμία.

«Όλοι σπρώχνουν τον τοίχο που πέφτει». Άλλη κινέζικη παροιμία.

«Πρόσεχε τις σκέψεις σου, είναι η αρχή των πράξεών σου» . Λάο Τσε (ένας από τους μεγαλύτερους Κινέζους φιλόσοφους)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ