OPINIONS

Παίκτες υπάρχουν… Μυαλό και σχέδιο;

Παίκτες υπάρχουν… Μυαλό και σχέδιο;

Ο Στέφανος Κούμπης γράφει για τη μεταγραφική έξαρση, που υποδηλώνει πως δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στις ομάδες, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι προπονητές. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις...

Οι μεταγραφές ήταν ανέκαθεν… τραβηχτικές για τον κόσμο, τον Τύπο και τις ομάδες που γνωρίζουν το αντίκρισμά τους και στον κόσμο και στον Τύπο.

Το θέμα είναι τι συμβαίνει μετά τα «ζήτω» και τα «μπράβο», όταν δηλαδή οι επιλογές πατήσουν το χορτάρι. Η περίοδος του Ιανουαρίου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι κινήσεις των ομάδων της Σούπερ Λιγκ μόνον λίγες δεν είναι.

Παίκτες υπάρχουν όπως αποδεικνύεται και μάλιστα για όλα τα βαλάντια. Είναι εκείνοι που τα συμβόλαιά τους κοστίζουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και μπορούν να τους αποκτήσουν όσοι έχουν τέτοια μπάτζετ, δηλαδή ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ κατά κύριο λόγο. Υπάρχουν και οι άλλοι των δεκάδων χιλιάδων ευρώ που είναι γα τα χαμηλά βαλάντια.

Το ζήτημα είναι τί διορθώνουν οι ομάδες με τις κινήσεις που κάνουν. Αν δηλαδή συμπληρώνουν τις επιλογές του καλοκαιριού, τότε που γίνεται ο βασικός σχεδιασμός και «χτίζονται».. Δεν είναι ακριβώς έτσι για όλους.

Η έξαρση ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι που οι προσθήκες έφτασαν σε διψήφια νούμερα για αρκετές ομάδες, μόνο που όπως δείχνουν τα πράγματα, για κάποιες εξ αυτών, ήταν και είναι μιας ή μισής χρήσης, εξ ου και οι μισοί παίκτες που αντικαθίστανται είχαν αποκτηθεί μόλις πριν 6 μήνες.

Ο Λεβαδειακός έσπασε τα κοντέρ με 19 ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι και 8 έως τώρα. Ο Πλατανιάς πήρε 16 στη θερινή σεζόν και 7 έως τώρα. Ο Αρης 13 + 8. Ο Εργοτέλης 15 + 3. Η Βέροια πήρε 14 το καλοκαίρι, εκ των οποίων οι 4 έφυγαν, και πήρε 3 ως τώρα.

Αυτά είναι απλά κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα ομάδων που με τους ρυθμούς που αλλάζουν τους παίκτες ουδείς μπορεί να… υποψιαστεί πως υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός, για να δημιουργηθεί ένα σύνολο με σταθερό κορμό και προοπτική. Κάπου χάνεται το μέτρο και οι έννοιες της ενίσχυσης και της αναβάθμισης μπερδεύονται με το «η φτήνια τρώει το παρά».

Μετά φταίνε οι προπονητές. Τι να κάνουν κι αυτοί… Όταν το καλοκαίρι αλλάζει όλο το ρόστερ και τον Γενάρη το μισό, πάνω σε τι πλάνο να δουλέψουν και με τι κριτήρια θα αξιολογηθεί τελικά οι δουλειά τους…

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ομάδες σαν κι αυτές που προαναφέρθηκαν εμφανίζονται ασταθείς αγωνιστικά, είναι χαμηλά στη βαθμολογία και… ψάχνονται ακόμα.

Είναι κοντά το καλοκαίρι για να δούμε πόσοι από τους παίκτες που θα είναι στα ρόστερ αυτών των ομάδων στις 31 Γενάρη, θα παραμείνουν και στη νέα σεζόν.

Αλλαγές σε παίκτες με θητεία 6 μόλις μηνών υπήρξαν και σε άλλες ομάδες, που δείχνουν πιο συγκρατημένες και μεθοδικές στον σχεδιασμό τους.

Στον ΠΑΣ Γιάννινα οι τρεις από τους τέσσερις που αντικαταστάθηκαν ήταν καλοκαιρινές προσθήκες. Στον Πανθρακικό έφυγαν 6 εκ των οποίων οι 5… καλοκαιρινοί.

Εξαιρετικά εύστοχος και με πλάνο δείχνει ο Παναιτωλικός. Η Ξάνθη έχει έναν δικό της δρόμο.

Πολύ προσεκτικοί και ουσιαστικοί εμφανίζονται ο Παναθηναϊκός και ο Ατρόμητος. Ο Αστέρας έκανε το μεγάλο ανακάτεμα το καλοκαίρι και τώρα κινείται καλύτερα. Ο ΟΦΗ και η Καλλονή θα δείξουν από τον Ιούνιο και μετά αν ό,τι κάνουν αυτή τη σεζόν θα’ χει προοπτική και αντίκρισμα στην επόμενη.

Προφανώς είναι ξεχωριστή κατηγορία λόγω οικονομικών δυνατοτήτων, στόχων και υποχρεώσεων ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ.

Τον Ολυμπιακό κανείς δεν τον περίμενε να παίξει γερά στο μεταγραφικό παιχνίδι. Η αποχώρηση του Μετζανί και ο τραυματισμός του Σιόβα έφεραν τον Μαρκάνο, η παραχώρηση του Γιαταμπαρέ καλύφθηκε από τον Πελέ, αλλά το πράγμα «άναψε» ξαφνικά από την Κυριακή με την μετακίνηση του Βάις που από ότι φαίνεται θα αντικατασταθεί και απομένει η κατάληξη της υπόθεσης «Μητρογλου – Φούλαμ» για να φανεί αν θα αλλάξει πολύ η διάσταση των μεταγραφικών κινήσεων. Ο Ολυμπιακός και χρήματα έχει και γνώση της αγοράς για να αντικαταστήσει παίκτες, αλλά αυτή ξαφνική εμπλοκή του, με τον Μήτρογλου στο κάδρο, κορυφώνει το ενδιαφέρον για τις επόμενες μέρες.

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του… αλλάζει. Είναι ομάδα που της πάει ο Γενάρης και ενισχύεται με καλούς παίκτες που αυξάνουν ουσιαστικά τις ποιοτικές επιλογές του Στέφενς. Πλην του Λόπεθ δεν «έκαψε» άλλη καλοκαιρινή μεταγραφή. Παραχώρησε παίκτες όπως ο Λόρενς, ο Νέτσιντ, ο Γκαρσία, ο Κωνσταντινίδης που ήταν ουσιαστικά εκτός πλάνων του προπονητή και πήρε παίκτες όπως ο Μάρτενς και ο Μαντούρο που παίζουν με το «καλημέρα», τον Γκσπούρνινγκ για μπακ απ του Γλύκου και ενεργοποίησε τον Κάτσε. Όπως φαίνεται δεν έχει τελειώσει ακόμα. Δείχνει να θωρακίζεται ποιοτικά ενόψει του εντατικού προγράμματος αγώνων σε πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη και ότι θέλει να πάει πάνοπλος στα πλέι οφ, στοχεύοντας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Φαίνεται πάντως πως ξέρει να τη δουλεύει καλά και με προοπτική την αγορά τον χειμώνα.

Είναι κοντά το τέλος των μεταγραφών και πολύ σύντομα θα φανεί τι ψάρια έπιασαν οι ομάδες με τις επιλογές τους. Θα φανεί επίσης ποιες δουλεύουν με σχέδιο και ποιες με λύσεις μισής ή μιας χρήσης, επειδή απλά… παίκτες υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ