OPINIONS

Βερολίνο, εικοσιτέσσερις ώρες πριν

Βερολίνο, εικοσιτέσσερις ώρες πριν

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο, μία ημέρα πριν από τον τελικό του Champions League, ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους.

Ο καιρός στο Βερολίνο θυμίζει Ιταλία και Ισπανία: χαρά Θεού! Είναι οι πιο ζεστές μέρες της χρονιάς και οι Βερολινέζοι λιάζονται στις όχθες του ποταμού και στα τεράστια πάρκα. Οι περίπου πενήντα χιλιάδες Ισπανοί και Ιταλοί που αναμένονται γεμίζουν την πόλη σιγά σιγά, χωρίς πάντως να την αναστατώνουν: το Βερολίνο μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από εβδομήντα χιλιάδες τουρίστες την ημέρα, δεν είναι δύσκολο να βρεις κατάλυμα σε κάθε τιμή, αλλά μοιάζει αδύνατο να βρεις εισιτήριο.

"Θα ήταν ευκολότερο αν είχε προκριθεί η Ρεάλ, αντί της Γιουβέντους", λένε οι άνθρωποι της UEFA τονίζοντας πως ο Μισέλ Πλατινί, ως πρώην Γιουβεντίνος, δέχεται απίστευτες πιέσεις να ικανοποιήσει τους φίλους του. Εχω την εντύπωση πως ενώ η ουδέτερη Ευρώπη περιμένει να δει ένα ακόμα θρίαμβο της Μπαρτσελόνα, βασισμένο στο γνωστό αποδοτικό, επιθετικό της ποδόσφαιρο, εδώ στο Βερολίνο η Γιουβέντους παίζει εντός έδρας! Οι Γερμανοί είναι μάλλον μαζί της: χθες ο Μπάλακ έλεγε στην τηλεόραση ότι αν η Κυρία αντέξει στο πρώτο ημίχρονο θα πάρει το τρόπαιο ακόμα κι αν χρειαστεί να πάει το ματς στα πέναλτι, ενώ ο Κλίνσμαν υποστήριζε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για τους Ιταλούς από το να τους θεωρεί ο κόσμος όλος χαμένους από χέρι. Εχω την υποψία ότι ο πραγματικός λόγος της υποστήριξης της Γιούβε από τους Γερμανούς έχει να κάνει παραδόξως κυρίως με την Μπάγερν που σε αυτά τα μέρη δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή. Από όσο κατάλαβα είναι δεδομένη η απέχθεια των Γερμανών για το ποδόσφαιρο του Γκουαρντιόλα, που κατά κάποιο τρόπο η Μπαρτσελόνα αντιπροσωπεύει. Δεν γουστάρουν ούτε την Μπάγερν, ούτε τη φιλοσοφία του – κάποιοι ανοιχτά σου λένε πως θεωρούν πως στη Μπάγερν απλά κοροϊδεύει και είναι φυσικά άδικοι.

Βερολίνο στα δυο

Οι δυο ομάδες έχουν χωρίσει το Βερολίνο στα δυο, για μια ακόμα φορά πάντως. Οι Γιουβεντίνοι έχουν καταλάβει το Ανατολικό: το σημείο συνάντησής τους είναι το Αλεξάντερπλατς, η μεγαλύτερη πλατεία του ανατολικού Βερολίνου. Οι καταλανοί είναι στο Δυτικό και το δικό τους ραντεβού είναι στις μεγάλες πλατείες μπροστά στο Ζοολογικό Κήπο ένα από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι χωρίς εισιτήρια – ήταν έτσι κι αλλιώς πανάκριβα, τώρα πωλούνται στη μαύρη αγορά έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο πάνω από 2000 ευρώ!

Μεταξύ των δυο σημείων συνάντησης των οπαδών των ομάδων, στην πύλη του Βραδεμβούργου, στον κάποτε χώρο των μεγάλων συναυλιών για την ελευθερία, στη σκιά ενός τοίχους που δεν υπάρχει πια, έχει οργανωθεί το γιγάντιο φέτος «Χωριό του Τσάμπιονς λιγκ» επιβλητικότερο από ποτέ. Οι Γερμανοί έστησαν με τη βοήθεια της UEFA μια αληθινή Ντίσνεϊλαντ του ποδοσφαίρου με μουσεία της ιστορίας της διοργάνωσης, αλλά και των δυο ομάδων, δυνατότητες φωτογράφισης με τα τρόπαια των ομάδων, παιγνιδότοπους και πάρα πολλά περίπτερα με φαγητό και μπύρες! Η UEFA έχει εγκατασταθεί στο ξενοδοχείο Ritz όπου βρίσκονται από χθες και κάμποσοι αντιπρόσωποι ελληνικών ομάδων – ο τελικός είναι πάντα μια ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις. Ο Πλατινί, μιλώντας σε ένα άτυπο ποδοσφαιρικό Εurogroup χθες, όπου το παρών από ελληνικής πλευράς έδωσε ο Γιάννης Βρέντζος, ανακοίνωσε χαλαρότητα στα μέτρα για το Financial Fair Play προκαλώντας τα χειροκροτήματα των άγγλων, αλλά και των ανθρώπων της Παρί Σεν Ζερμέν: όποιος έχει λεφτά δεν θέλει ελέγχους. Πιο πολύ πάντως κι από ότι για τον τελικό συζητάνε όλοι για τον Μπλάτερ, και την ντρίπλα του να κερδίσει και να παραιτηθεί: η UEFA δεν περίμενε τόσο γρήγορα κάτι τέτοιο και δεν έχει έτοιμη μια λύση – ένα πρόσωπο κοινώς αποδεκτό. Ψάχνει και ψάχνεται.

Ξαναχτίζουν το τείχος

Και οι ομάδες; Πέρα από τις κουραστικές συνεντεύξεις Τύπου όπου επαναλαμβάνονται συνήθως οι γνωστές κοινοτυπίες, η επικαιρότητα τους είναι μικρή. Οι Ιταλοί έχουν θορυβηθεί από την πιθανή απουσία του Τζιόρτζιο Κελίνι του στυλοβάτη της Γιουβεντίνικης άμυνας: δανειζόμενος μια ωραία άποψη που άκουσα χθες λέω ότι για να έχει μια τύχη η Γιούβε πρέπει να ξαναχτίσει το τοίχος του Βερολίνου, όμως χωρίς τον Κιελίνι θα ναι ακόμα πιο δύσκολο. Η πρακτική τους είναι πριν το ματς απλή: προσπαθούν να κοιμίσουν την Μπαρτσελόνα χρίζοντας την φαβορί. Ο Μπουφόν έλεγε πως είναι τυχερός που δεν έχει ξαναπαίξει κόντρα στο Μέσι και ότι η Γιούβε είχε 35% πιθανότητες κόντρα στην Ρεάλ κι ακόμα λιγότερες κόντρα στη Μπάρτσα! Την ίδια στιγμή προσπαθούν ν αντλήσουν δύναμη από ιστορίες στις οποίες έκαναν εκπλήξεις καταφεύγοντας και στα γούρια. Το Βερολίνο είναι πόλη ιταλικών θριάμβων: εδώ κέρδισαν το 2006 το παγκόσμιο κύπελλο – το λένε όλοι. Χθες ο Αλέγκρι θύμισε ότι η δική του Μίλαν έκανε προ τριετίας ένα άψογο ματς κόντρα στη Μπάρτσα στο Μιλάνο και ήταν και τότε αουτσάιντερ, και όταν του επισημάνθηκε το πρόβλημα του Κιελίνι είπε ότι κάποτε η Μίλαν κέρδισε τη Μπάρτσα σε ένα τελικό παίζοντας χωρίς τον Μπαρέζι και τον Κοστακούρτα – όλα γίνονται. Μπορεί ο Μαξ να πωρώσει τους Γιουβέντίνους με ιστορίες της Μίλαν; Γιατί όχι; Αλλωστε στην αφηγησή τους βρήκε χθες ένα καλό βοηθό: τον Πάολο Μαλντίνι που κατέφθασε με όλη την οικογένεια. Και αυτός δήλωσε πως η Μπάρτσα είναι η καλύτερη ομάδα του κόσμου, αλλά και ότι αν υπάρχουν κάποιοι ικανοί για χουνέρια είναι οι Ιταλοί. Γενικά και χωρίς διακρίσεις.

Καταλανική ησυχία

Και η Μπάρτσα; Αντίθετα από την ιταλική φλυαρία, στο ξενοδοχείο της Μπάρτσα επικρατούσε χθες η απόλυτη ησυχία. Ο Λουίς Ενρίκε υποσχέθηκε να μιλήσει στην ομάδα στα καταλανικά, οι σταρ είναι μάλλον κρυμμένοι, οι οπαδοί ετοιμάζουν ένα τεράστιο κορεό ποντάροντας στη βοήθεια και των ουδέτερων που έχουν εισιτήρια στα κεντρικότερα σημεία του γηπέδου: υπάρχουν ακόμα και γιαπωνέζοι κάτοχοι τέτοιων! Ο Ενρίκε μιλάει διαρκώς για τους παίκτες του, τονίζει ότι η κατάκτηση Κυπέλλου Πρωταθλήματος και Τσάμπιονς λιγκ είναι κάτι που μπορεί να γίνει για δεύτερη φορά στην ιστορία του συλλόγου, πράγμα που μαρτυρά το τεράστιο μέγεθος του. Εχει και τις ευχές του Γκουαρντιόλα που αύριο θα είναι στο γήπεδο σαν οπαδός των Καταλανών και δεν απαντάει στους Ιταλούς που τον ρωτάνε γιατί στη Ρόμα απέτυχε. Χθες η γερμανική τηλεόραση έλεγε ότι έχει το άγχος του οικοδεσπότη που ετοιμάζει ένα πάρτι!
Στο Βερολίνο από πάρτι ξέρουν. Εβλεπα το πρόγραμμα των συναυλιών του Ιουνίου. Μετά το πάρτι του τελικού, έχουν προγραμματίσει να περάσουν από δω οι πάντες: ζωντανοί και φαντάσματα. Την Κυριακή παίζουν οι Κiss: βαμμένοι όπως παλιά – ομολογώ ότι νόμιζα πως δεν ζει κανένας τους. Το ότι έχουν βαφτεί στις αφίσες με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα κάτι σημαίνει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ