OPINIONS

Τα πέντε ψέματα

Τα πέντε ψέματα
INTIME SPORTS

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει για την υποκρισία του Σταύρου Κοντονή και την ασχετοσύνη του Υφυπουργού και των υποστηρικτών του και παραθέτει πέντε ψέματα που λέγονται αυτές τις ημέρες.

Τo σαββατοκύριακο είχαμε επεισόδια σε ένα νυχτερινό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, όπου οπαδοί του Αρη διοργάνωναν μια γιορτή. Είχαμε επίσης επεισόδια στην Αλεξάνδρας όταν οπαδοί του ΠΑΟ βρέθηκαν κατά τύχη, περνώντας από το «δωματιάκι», με οπαδούς της ΑΕΚ πηγαίνοντας να δουν τον τελικό του βόλεϊ γυναικών.

Όμως υπομονή: μόλις ψηφιστεί ο νόμος Κοντονή και βγουν οι ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες από την Ευρώπη, όλα θα φτιάξουν. Ομολογώ ότι δεν με ενοχλεί πάντως τόσο η υποκρισία του Υφυπουργού, όσο η γενικότερη ασχετοσύνη του ίδιου, αλλά και πολλών άλλων όψιμων υποστηρικτών του.

Τουλάχιστον ας είναι η ιστορία αυτή μια ευκαιρία για να καταλάβουμε τι είναι το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, πως λειτουργεί, γιατί η FIFA το απαιτεί, πόσα ψέματα λέει αυτές τις μέρες ο Υφυπουργός, ώστε την επόμενη φορά που κάποιος Υφυπουργός θα κάνει τα ίδια να ξέρουμε τι ακριβώς ισχύει.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Γιατί είναι δεδομένο ότι αν ο Κοντονής αποτύχει να βγάλει τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη, κάποιος άλλος θα το επιχειρήσει μετά από αυτόν δηλώνοντας ότι θα καταργήσει το αυτοδιοίκητο: σχεδόν όλοι οι Υφυπουργοί, από το 2002 κι έπειτα, από όποιον πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται, αυτό ονειρεύονται – Φλωρίδης, Ορφανός, Ανδριανός, Κοντονής ανήκουν στην ίδια παράταξη!

Ας δούμε αναλυτικά κάμποσα ψέματα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ψέμα πρώτο

Λέγεται διαρκώς αυτές τις μέρες ότι οι ελληνικές ομάδες δεν κινδυνεύουν επειδή ο Κοντονής νομοθετεί, αλλά επειδή η ΕΠΟ καρφώνει στην FIFA και στην UEFA τα νομοθετήματα του. Οποιος το λέει δεν γνωρίζει ότι η FIFA και η UEFA έχουν σε κάθε χώρα ανθρώπους που τους πληροφορούν για τα όσα συμβαίνουν στα θεσμικά και το κάνουν αναλυτικά. Ο λόγος, που αυτό συμβαίνει, είναι γιατί σε πολλές χώρες υπάρχει διαπλοκή της κυβερνητικής εξουσίας με την αθλητική και πολλές φορές έχει συμβεί οι ομοσπονδίες να κρύβουν από τη FIFA και την UEFA πολλά. Για το νομοσχέδιο Κοντονή η FIFA γνώριζε τα πάντα ήδη από την παρουσίαση του προσχεδίου κι έτσι συμβαίνει πάντα: το 2001 η Ελλάδα είχε αποβληθεί, πριν κάποιο νομοσχέδιο ψηφιστεί, γιατί οι άνθρωποι που ενημέρωναν τις διεθνείς ομοσπονδίες έπεισαν την FIFA ότι η σχεδόν ακέφαλη τότε ΕΠΟ ήταν αδύναμη και ενδοτική.

Ψέμα δεύτερο

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στην ίδια λογική λέγεται, είτε λόγω ασχετοσύνης είτε δόλια, ότι «αν η EΠΟ δεν ειδοποιούσε τη FIFA και ήταν σύμφωνη με τις διατάξεις του νόμου, που είναι κατά τα άλλα λογικές, δεν θα γίνονταν τίποτα»: μόνο έτσι δεν έχει το πράγμα. Η FIFA και η UEFA απαιτούν για να είσαι μέλος τους το σεβασμό συγκεκριμένων γενικών καταστατικών αρχών, που έχουν να κάνουν με τη σύσταση των πειθαρχικών επιτροπών, την παραγωγή διαιτητών και τον έλεγχο τους, τους κανόνες διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, την επιλογή του εκλογικού συστήματος της ομοσπονδίας κτλ. Αν δεν νομοθετούσε για τους τακτικούς δικαστές πχ ή για τα πρόστιμα ο Κοντονής, αλλά έβαζε η EΠΟ στο καταστατικό της τις συγκεκριμένες επίμαχες διατάξεις, πάλι η UEFA και η FIFA θα απέβαλαν την ομοσπονδία για έλλειψη σεβασμού των δικών τους αρχών. Η FIFA και η UEFA ορίζουν τους γενικούς κανόνες και η κατά τόπους ομοσπονδία οφείλει να τις σέβεται, όσο και το Κράτος στο οποίο αυτή ανήκει.

Ψέμα τρίτο

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ακούω επίσης (κι από τον ίδιο τον Υφυπουργό, πράγμα για μένα ανήκουστο) ότι το καταστατικό της ΕΠΟ δεν είναι λέει εναρμονισμένο με αυτό της UEFA ή της FIFA με αποτέλεσμα για αδικήματα όπως ο στοιχηματισμός να προβλέπονται άλλα από την UEFA και άλλα από την ΕΠΟ: η ασχετοσύνη θα πρεπε να αποτελεί ποινικό αδίκημα. Η ΕΠΟ και η UEFA και η FIFA δεν είναι το ίδιο πράγμα και φυσικά και έχουν διαφορές στην εφαρμογή του δίκιου, στο είδος των τιμωριών, στον τρόπο λειτουργίας κτλ. Ανάλογες διαφορές έχουν και όλες οι ομοσπονδίες μεταξύ τους. Για να φέρω ένα παράδειγμα η UEFA πχ δεν έχει Κανονισμό Αγώνων Πρωταθλήματος, όπως η ΕΠΟ και λειτουργεί περιπτωσιολογικά: οι τιμωρίες που επιβάλουν τα πειθαρχικά της όργανα είναι ανάλογες με το είδος του αθλητικού αδικήματος και κατά περίπτωση διαφορετικές. Μπορεί πχ για ρατσιστική συμπεριφορά να επιβληθεί σε ομάδα να παίξει κεκλεισμένων των θυρών (η Λάτσιο) ή με άδεια μια θύρα (ο Ολυμπιακός) ή ακόμα και σε άλλο γήπεδο ή χώρα. Η ΕΠΟ, αλλά και οι περισσότερες ομοσπονδίες, προτιμούν οι τιμωρίες να είναι προκαθορισμένες: να υπάρχει ένας ΚΑΠ. Η προσέγγιση είναι διαφορετική γιατί οι ομοσπονδίες διοργανώνουν πρωταθλήματα, ενώ η FIFA και η UEFA όχι. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι όλες διατάξεις των ποδοσφαιρικών κανονισμών κάθε ευρωπαϊκής χώρας, εγκρίνονται από την FIFA και την UEFA ώστε το κανονιστικό πλαίσιο να είναι όχι όμοιο, αλλά κοινό. Ο Κοντονής θα πρεπε να ξέρει πως κάθε διάταξη, κάθε βούλα και κάθε τελεία που υπάρχει στον ΚΑΠ έχουν την έγκριση της FIFA και της UEFA.

Ψέμα τέταρτο

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Κοντονής, επιδεικνύοντας μια χωρίς προηγούμενο άγνοια, ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει για τη βία εξαιτίας του «αυτοδιοίκητου». Ηδη στο νόμο Ορφανού προβλέπεται ότι τα ζητήματα του οικονομικού ελέγχου των ΠΑΕ, της καταστατικής τους νομιμότητας και του ελέγχου της δημόσιας τάξης αποτελούν ευθύνη του Κράτους. Ειδικά για την αντιμετώπιση της βίας μπορεί, σεβόμενος τις συνθήκες διεξαγωγής ενός πρωταθλήματος, να κάνει ό,τι θέλει. Αρκεί φυσικά να μην αποφασίζει ο ίδιος για το αν ένα πρωτάθλημα μπορεί να αρχίσει, να διακοπεί, να τελειώσει κτλ. Κι αρκεί να μην δύναται νομοθετικά να διαλύσει ομάδες μέσω προστίμων, ή απαγορεύσεων συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις - πράγμα για το οποίο αντιδρά και η FIBA. Δεν ψάχνουν οι διεθνείς συνομοσπονδίες ένα κατά τόπους Ιωσήφ Στάλιν.

Ψέμα πέμπτο

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ακούω επίσης ότι χάρη στο αυτοδιοίκητο η ΕΠΟ είναι ασύδοτη και κάνει ό,τι θέλει: ούτε αυτό ισχύει. Η ΕΠΟ έχει αποδεχτεί καταστατικά την ύπαρξη τακτικών δικαστών στις επιτροπές της, αλλά το 2010 που αυτοί έπρεπε να τοποθετηθούν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης τους αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες εκκρεμότητες και να «κράζουν» τον Πιλάβιο οι τηλεδικαστές και οι κατ επάγγελμα Ζορό της εξυγείανσης. Αν η UEFA και η FIFA προτιμούν μεικτές επιτροπές (με δικαστές και δικηγόρους) είναι γιατί στις δικές τους πειθαρχικές και ελεγκτικές επιτροπές (που ο Κοντονής θεωρεί παράδειγμα προς μίμηση!) υπάρχουν μόνο δικηγόροι και παράγοντες! Στο Cas επίσης, υπάρχουν μόνο δικηγόροι.

Το αληθινά αστείο

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τέλος διαβάζω διάφορους που γράφουν πως δεν φταίει ο Κοντονής για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο: έχουν δίκιο. Όμως για τον πιθανό αποκλεισμό θα φταίει μόνο ο Κοντονής και κανένας άλλος: η δική του ιδεοληψία έφερε την συγκεκριμένη κρίση – αν δεν ήθελε να κάνει πράγματα, που δεν επιτρέπονται από τη FIFA, οι ομάδες δεν θα διέτρεχαν κανένα κίνδυνο αποκλεισμού. Το πιο αστείο στην ιστορία είναι ότι αν καταργηθεί το αυτοδιοίκητο, για να επιστρέψει η ΕΠΟ στην FIFA πρέπει η Πολιτεία πάλι να νομοθετήσει υπέρ του αυτοδιοίκητου! Το αυτοδιοίκητο δεν είναι οι άνθρωποι της ΕΠΟ, που μπορεί να είναι εγκληματίες, παραχαράκτες, λαμόγια ή απλώς συκοφαντημένοι, αλλά ένα θεσμικό πλαίσιο και τίποτα άλλο. Γιατί το μισούν οι πολιτικοί; Γιατί επιτρέπει στην ομοσπονδία να λειτουργεί χωρίς αυτοί να μπορούν να κάνουν ρουσφέτια σαν αυτά που κάνει ο Κοντονής πχ. Που για να κάνει πρόεδρο της ΔΕΑΒ τον κ. Μπέλο, παλιό συνεργάτη του Κώστα Τριβέλα, έβαλε στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ότι στα πειθαρχικά της ΕΠΟ χρειάζονται τακτικοί δικαστές, αλλά πρόεδρος της ΔΕΑΒ μπορεί να γίνει κάποιος που έχει απλά απολυτήριο Λυκείου…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ