OPINIONS

Giorni senza domani

Giorni senza domani

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος επισημαίνει τα τέσσερα σημεία της αποτυχίας της Εθνικής Ελλάδας και συνιστά ψυχραιμία αν και ο ίδιος απορεί για το ποια είναι η λύση.

Περισσότερο από τη χθεσινή μέρα, και την ήττα της Εθνικής από την Βόρειο Ιρλανδία σε ένα από τα χειρότερα ματς της ιστορίας της, έχει ενδιαφέρον η επόμενη μέρα, δηλαδή το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Τα τρία πρώτα ματς με τον Κλάουντιο Ρανιέρι στον πάγκο ήταν χρήσιμα για να γίνουν κατανοητά τα εξής:

Α) Η προηγούμενη ομάδα που πήγε στο μουντιάλ στηρίχτηκε πάρα πολύ στις πλάτες του Γιώργου Καραγκούνη και του Κώστα Κατσουράνη και δεν εννοώ μόνο αγωνιστικά: το κενό τους αυτή τη στιγμή μοιάζει γιγάντιο, ειδικά στα αποδυτήρια.

Β) Οι πιο πολλοί από τους παίκτες της ομάδας μοιάζουν να έχουν μείνει συναισθηματικά δεμένοι με τον προηγούμενο προπονητή και το τημ του. Ο Τοροσίδης, που ως αρχηγός έχει θάρρος, μίλησε για έλλειμμα ψυχής και η δήλωσή του μαρτυρά το κλίμα που υπάρχει. Η ομάδα είναι άψυχη και – προσθέτω εγώ – αυτό συμβαίνει γιατί η καρδιά της είναι αλλού. Είναι νομίζω φανερό ότι ο επικοινωνιακός ντόρος που έγινε για τη φυγή του Φύσσα κτλ, εξελίχτηκε σε άλλοθι για τους περισσότερους παίκτες: ποτέ δεν πρέπει να δίνεις σε μια ομάδα το άλλοθι τηςαποτυχίας κι εδώ δυστυχώς δόθηκε.

Γ) Υπάρχει ένας προπονητής που άλλα περίμενε και άλλα βρήκε. Ο Ρανιέρι νόμιζε ότι το μεγάλο του βιογραφικό θα ήταν αρκετό για να τον βοηθήσει να κερδίσει την ομάδα με το καλημέρα: δεν συνέβη. Η ενδεκάδα του ματς με τη Φινλανδία π.χ έχω την εντύπωση ότι δημιούργησε σε κάποιους παλιότερους κάμποση ανασφάλεια, η ανασφάλεια οδήγησε σε παράπονα κι αυτό φάνηκε στο ματς με την Βόρειο Ιρλανδία: να με κάψει ο Θεός, αλλά έχω την υποψία ότι κάποιοι απαίτησαν να παίξουν κι ο Ρανιέρι τους έκανε το κέφι για να μην τους χάσει.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η χωρίς λογικήενδεκάδα (με την ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων παικτών στην επίθεση που δεν γυρνούσαν ποτέ) ήταν μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα αποδυτήρια, αλλά έτσι ομάδα δεν γίνεται. Αυτό μου μοιάζει το μεγαλύτερο λάθος του προπονητή ως τώρα: μεγαλύτερο και από την υπερεκτίμηση των κεντρικών αμυντικών του, που είναι καλοί παίκτες, αλλά όχι σούπερ σταρ. H Eλλάδα δεν έχει δεχτεί τυχαία γκολ σε όλα τα ματς των προκριματικών.

Δ) Όταν υπάρχει κακή αύρα ούτε ο Καραγκούνης δεν μπορεί ν αλλάξει το πράγμα. Η δική μου εντύπωση είναι ότι στο Ρανιέρι λείπει ένας Ελληνας συνεργάτης – κάποιος που να του εξηγήσει ότι ο Σάμαρης δεν είναι δεκάρι κι ότι ο Καρέλης δεν έχει παίξει ποτέ του δεξί εξτρέμ. Θα πει κάποιος πως αν δεν μπορεί να το καταλάβει από μόνος του υπάρχει πρόβλημα. Σωστό κι αυτό.

Λάθος όλη η αρχή

Αυτά τα τέσσερα στοιχεία συνθέτουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει μια ομάδα που έχασε τους ηγέτης της, ένας προπονητής που μοιάζει να κάνει συμβιβασμούς μπας και κερδίσει τους παίκτες, μια παρέα που έμεινε με το μυαλό και την καρδιά στα προηγούμενα, μια ομοσπονδία που υπερεκτίμησε τον προπονητή χαλώντας το προηγούμενο τημ γιατί νόμιζε πως θα τον διευκολύνει και μια βαθμολογία κάκιστη σε ένα όμιλο, που φάνταζε εύκολος κι έχει γίνει Γολγοθάς. Η ερώτηση είναι πως από αυτό το φαύλο κύκλο βγαίνεις.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το εύκολο είναι να διώξεις τον Ρανιέρι. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: η Εθνική δεν παίζει ματς κάθε Κυριακή κι ο χρόνος την περίπτωση της είναι κάτι ολότελα διαφορετικό. Ο επόμενος προπονητής δεν θα είχε πάλι χρόνο στη διάθεσή του, θα πλήρωνε με λάθη ένα αρχικό διάστημα μαθητείας, θα αναλάβει με το άλλοθι ότι ο προηγούμενος έκανε μεγάλη ζημιά – τόση που αποδείχτηκε δύσκολο να τη διορθώσει. Είναι επίσης πιθανό να έμπλεκε κι αυτός με αυτή την παράξενη διπλή ανάγκη που έχει αυτή η ομάδα να (αυτό)ανανεωθεί και να διατηρήσει καιτον κορμό της απείραχτο. Τέλος ειλικρινά δεν ξέρω ποια θα ήταν η αποδοχή του από τους παίκτες – όπως και να χει θα ήταν κι αυτός ένα ακόμα στοίχημα.

Και τι κάνουμε;

Ποια μπορεί να είναι η λύση; Καταρχήν ψυχραιμία. Ήδη φώναξαν τον Ρανιέρι στην ΕΠΟ και έκαναν μαζί του μια πρώτη πολιτισμένη συζήτηση για το τι δεν πήγε καλά. Δεν ξέρω ποιος… φωστήρας μοίρασε το ότι ο Ιταλός τα έριξε στους παίκτες: πρόκειται για ένα ακόμα λάθος. Αυτό που ξέρω είναι ότι θα μιλήσουν μαζί του σε μια εβδομάδα. Ελπίζω να του ζητήσουν να εξηγήσει τις επιλογές του – όλες τις επιλογές του: το τονίζω γιατί μερικές παίζουν κουτουλιές μεταξύ τους. Ευελπιστώ επίσης να του ζητούσαν να τους ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει τώρα που είδε ποιο είναι το υλικό

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τέλος νομίζω πως καλό θα ήταν να ξαναέβλεπαν ψύχραιμα το τημ των συνεργατών του: δεν γίνεται π.χ να μην υπάρχει σε αυτό ένας Ελληνας βοηθός. Ο Κάρα δεν είναι βοηθός προπονητής – τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει. Αν από τις απαντήσεις του δεν μείνουν ευχαριστημένοι, αν π.χ αυτός δείξει πως δεν ξέρει τι θέλει, υποστηρίξει πράγματα γενικά και αόριστα, αρνηθεί να πάρει κάποιον έλληνα συνεργάτη κτλ, δεν βλέπω γιατί πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία: ο Ρανιέρι θα παραμείνει ένας προπονητής με τεράστιο βιογραφικό και η ΕΠΟ θα ψάξει τον επόμενο με την ελπίδα να είναι η επιλογή πιο τυχερή.

Η όλη ιστορία είναι αρκετά περίπλοκη: πρόκειται για κρίση που κατά πολύ οφείλεται και στην μετριότατη φόρμα κάποιων παικτών, αλλά επειδή οι παίκτες είναι «ιερές αγελάδες» αυτό δεν θα το πει ποτέ κανείς, γεγονός που μεγαλώνει το πρόβλημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια ομάδα μπορεί να έχει και μια φθορά και να την πληρώσει με ένα αποκλεισμό οδυνηρό: θυμηθείτε ότι η Εθνική που κέρδισε το Euro του 2004 δεν πήγε στο μουντιάλ του 2006. Συμβόλαιο με τις παρουσίες στα τελικά δεν έχουμε κι αν υπάρχει μια υποχρέωση είναι αυτό που επεσήμανε ο Τοροσίδης, δηλαδή να δούμε στη συνέχεια λίγη ψυχή.

Ωστόσο μολονότι είναι δύσκολο να πεις τι δεν πρέπει να γίνει είναι εύκολο να πεις τι πρέπει: δεν πρέπει ν αφήσουν το πράγμα να περάσει έτσι, ευελπιστώντας ότι μια νίκη με τα Φερόε θα αλλάξει ως δια μαγείας την κατάσταση. Ο στρουθοκαμηλισμός είναι τόσο κακή τακτική, όσο και οι ανακοινώσεις εναντίον δημοσιογράφων που χτυπάνε καμπανάκια συναγερμού βλέποντας το κακό να πλησιάζει.

Σας έγραφα πριν τα ματς με τη Φινλανδία και την Βόρειο Ιρλανδία ότι η κατάσταση των παικτών, ειδικά των δημιουργικών παικτών και των επιθετικών, είναι τόσο κακή, ώστε τα δυο ματς θα ήταν πολύ δύσκολα. Τώρα είναι απλό να πεις ότι με απόδοση σαν την χθεσινοβραδινή δεν θα κερδίσει η ομάδα ούτε τα Νησιά Φερόε. Ειδικά αν δεν προβληματιστεί σοβαρά κανείς για το τι συμβαίνει…

*O τίτλος σημαίνει «μέρες δίχως αύριο». Κατανοητή ελπίζω η επιλογή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ