OPINIONS

Χωρίς μυαλό, χωρίς αιδώ

Χωρίς μυαλό, χωρίς αιδώ

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την αυτοκαταστροφική μανία της FIBA στον τρομερό πόλεμο εξουσίας που μαίνεται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ποιον πολεμάει τελικά η FIBA; Την Ευρωλίγκα, τον Μπερτομέου, τις ομάδες που επέλεξαν το Eurocup, ή μήπως το ίδιο το μπάσκετ. Ποια λογική, μπορεί να έχει τυχόν αποκλεισμός της Εθνικής Ισπανίας από το Ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο; Και … εκτός των άλλων δεν μπορεί να παίξει (απευθείας) και η Λιθουανία, διότι και αυτή είναι τιμωρημένη (λόγω της Λιέτουβος Ρίτας)!

Ο Πάτρικ Μπάουμαν, ο δικηγόρος στον οποίο ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς εμπιστεύτηκε τις τύχες της παγκόσμιας ομοσπονδίας, αποφάσισε να γίνει ο … σκληρός της υπόθεσης, αδιαφορώντας, ωστόσο, για το ίδιο το σπορ που υπηρετεί. Όταν ρίχνει νάρκες ο ίδιος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και στις ίδιες τις διοργανώσεις της FIBA (Ευρωμπάσκετ, Παγκόσμια Κύπελλα) τι άλλο, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ο Ελβετός γκρεμίζει μία-μία τις κολώνες του παγκόσμιου μπάσκετ και σαν άλλος Σαμψών φωνάζει «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων»

Πρώτα απ’ όλα να διευκρινίσουμε και κάτι:

Δεν υπάρχει καμιά FIBA Europe. Ο ίδιος ο Μπάουμαν και οι συνεργάτες του κατήργησαν την αυτοτέλεια των ανά Ήπειρο ομοσπονδιών του μπάσκετ. Όλες υπάγονται στην ομπρέλα της παγκόσμιας FIBA που διευθύνει ο πολυμήχανος Πάτρικ. Ο Καμίλ Νόβακ, για παράδειγμα, δεν είναι πρόεδρος της FIBA Europe (όπως ήταν πριν από ένα χρόνο) αλλά εκτελεστικός διευθυντής. Έτσι υπογράφει, άλλωστε όλα τα έγγραφα. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία είναι κάτι σαν παράρτημα της FIBA World και δεν έχει καν την αυτοτέλεια και την αυτονομία να δράσει χωρίς την έγκριση της μαμάς FIBA.

Εν πάση περιπτώσει, η FIBA Europe ανέλαβε την ευθύνη του πρωτοφανούς εκβιασμού, που εμπλέκει τις εθνικές ομάδες και τη συμμετοχή τους στις διεθνείς διοργανώσεις, επειδή κάποια κλαμπ δεν διάλεξαν τη δική της διοργάνωση, αλλά αποφάσισαν να παίξουν στο Eurocup. Αν αυτός είναι λόγος να διαλυθεί το παγκόσμιο μπάσκετ, να τιμωρηθούν οκτώ ομοσπονδίες, να γίνει άνω κάτω το ολυμπιακό τουρνουά και το επόμενο Ευρωμπάσκετ, τότε δεν μένει παρά να πέσουμε σε βαθιά μελαγχολία για το ποιόν και την πνευματική διαύγεια των ανθρώπων που διαχειρίζονται το σπορ σε διεθνές επίπεδο.

Εκτός όμως του ωμού εκβιασμού, η FIBA λέει εκ συστήματος ψεύδη, τα οποία σερβίρονται, χωρίς αιδώ και κανένα ίχνος αυτοσεβασμού.

Η διεθνής ομοσπονδία κατηγορεί την ΕCA για αθέμιτο ανταγωνισμό, επειδή εν όψει του Eurocup υποσχέθηκε θέσεις σε ομάδες, πριν καν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, πλήττοντας έτσι την αξιοπιστία των εθνικών διοργανώσεων. Δεν είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός, μόνο που και η FIBA Europe ακριβώς το ίδιο … έκανε.

Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι σαφές. Στο Champions League της FIBA, αφού απέτυχε η προσέγγιση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού (στους οποίους δινόταν εγγυημένο συμβόλαιο στα πρότυπα της Euroleague) Άρης και ΠΑΟΚ δήλωσαν συμμετοχή πριν καν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ. Το ίδιο ζητήθηκε και από την ΑΕΚ, η οποία διάλεξε το Eurocup.

Ποια είναι η διαφορά της ΑΕΚ με τις ομάδες της Θεσσαλονίκης, μόνο οι εγκέφαλοι της FIBA μπορούν να μας διαφωτίσουν, αν μπορέσουν, βέβαια, να το κάνουν. Παρόλα αυτά είναι η ΑΕΚ εκείνη που … θέτει το ελληνικό μπάσκετ σε κίνδυνο, επειδή της FIBA της κάπνισε ξαφνικά να υποδυθεί τον καουμπόη της Άγριας Δύσης.

Με ποιο δικαίωμα, ωστόσο, η FIBA αποφασίζει να αποκλείσει εθνικές ομάδες από διεθνείς διοργανώσεις, στις οποίες έχουν προκριθεί μέσα στο γήπεδο; Από τη στιγμή, μάλιστα, που οι συγκεκριμένες ομοσπονδίες δεν συμμετέχουν στις διοργάνωση των πρωταθλημάτων, με ποιον τρόπο παίρνει το δικαίωμα να τις τιμωρήσει;

Ο πόλεμος εξουσίας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι φανερός. Και δυστυχώς έχει προκληθεί από την ίδια την FIBA, που θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακας των αξιών και όχι να γίνεται χειρότερη από εκείνους που υποτίθεται ότι καταγγέλλει…

ΥΓ: Στα ευχάριστα νέα της ημέρας σημειώστε την πρόσκληση της FIBA για συζήτηση με την Εuroleague. Αν, βέβαια, είναι ειλικρινής πρόσκληση και όχι για τα μάτια του κόσμου. Όσο για την είδηση που δημοσίευσε η El Mundo Deportivo και αφορά στον αποκλεισμό της Εθνικής Ισπανίας από το ολυμπιακό τουρνουά, υπάρχουν, πλέον, πολλές επιφυλάξεις για το αν είναι "σοβαρή" ή όχι. Ίσως πάντως να εντάσσεται και αυτή στο παιχνίδι που παίζεται με θύμα το ευρωπαϊκό μπάσκετ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ