OPINIONS

Το πρωτάθλημα λάστιχο

Το πρωτάθλημα λάστιχο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στη λογοτεχνία το σχήμα οξύμωρο είναι η οποιαδήποτε έκφραση αποδίδεται με λέξεις αντιφατικού νοήματος. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η πραγματικότητα. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

Ένα χιούμορ το έχουμε στην Ελλάδα, βρέξει χιονίσει. Ο αυτοσαρκασμός είναι ωραίος. Μας άρεσε πολύ, λοιπόν, που η εκδήλωση για τις προτάσεις αναβάθμισης της Super League, έγιναν ... με το πρωτάθλημα κλειστό! Έτσι φτάσαμε στο σχήμα οξύμωρο: να συζητάμε πως θα γίνε μια λίγκα καλύτερη, ενώ δεν διεξάγεται!

Οι εταρείες Deloitte και PwC, προφανώς δεν είχαν στο μυαλό τους όταν προγραμμάτισαν την παρουσίαση της μελέτης τους (την οποία παρήγγειλε η Σουπερ Λίγκα) ότι το ελληνικό πρωτάθλημα θα είχε διακοπεί, για μια ακόμη φορά. Έκαναν μια δουλειά οι άνθρωποι, την οποία και έπρεπε να παρουσιάσουν.

Κοινός παρονομαστής των προτάσεών τους, η αύξηση του ανταγωνισμού, μέσω της αλλαγής του συστήματος διεξαγωγής και ταυτόχρονα της μείωσης των ομάδων. Με εξαίρεση την πρόταση, που είχε ένα γύρο κανονκής περιόδου (άρα, η κληρωτίδα θα έβγαζε ό,τι ήθελε, χωρίς να υφίσταται το δίκαιο "παίζουμε με όλους, εντός-εκτός έδρας") όλα τα συστήματα έχουν ενδιαφέρον.

Είναι, όμως, αυτό το βασικό ζητούμενο του ελληνικού πρωταθλήματος; Μια διοργάνωση, στην οποία για να απαντήσεις σε ποια αγωνιστική βρισκόμαστε, πρέπει να κάνεις υπολογισμούς; Ένα πρωτάθλημα στο οποίο πρωταγωνιστές είναι όλοι, εκτός αυτών που πρέπει. Πόσες φορές, ας πούμε, τις τελευταίες μέρες διαβάσατε το όνομα του Κώστα Κουτσουκούμνη και πόσες του Μπέντο;

Μια λίγκα, την οποία οι ίδιοι οι παράγοντες δεν προστατεύουν, οχυρωμένοι ο καθένας πίσω από το όποιο μικροσωματειακό του συμφέρον. Στην παρουσίαση της μελέτης, οι περισσότεροι πρόεδροι απουσίαζαν. Ακόμη κι αν διαφωνούσαν, θα έπρεπε να δώσουν το παρών, γιατί τη μελέτη την πλήρωσαν οι ομάδες. Δεν την έκαναν από μόνες τους οι εταιρείες.

Ζούμε, βέβαια, στη χώρα που ο τελικός του Κυπέλλου έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ εδώ και χρόνια έχει καταργηθεί για το φόβο των επεισοδίων, ο τελικός του Σούπερ Καπ, μεταξύ πρωταθλητή και Κυπέλλούχου. Σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός στο 61ο λεπτό του αγώνα του με τους Γιανγκ Μπόις θα έχει παίξει περισσότερα λεπτά μπάλας σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, παρότι στην εγχώρια διοργάνωση!

Σας προλαβαίνω, πριν σπεύσετε να αρχίσετε την γκρίνια. Προφανώς και είναι εκτός δικης μου πραγματικότητας, εκτός κατανόησης του ποδοσφαίρου, ο εμπρησμός της οικίας του κ.Μπίκα. Μιλάμε, για χτύπημα που παραπέμπει στον υπόκοσμο, ο οποίος όμως εδώ και χρόνια συμβαδίζει στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο.

Επίσης, δεν παραγνωρίζω ότι η διαφθορά και η καχυποψία, είναι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι και μόνο αν νικηθούν θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα, προς τα μπροστά.

Πώς, όμως; Με το να κατεβάζουμε, κάθε τόσο και λιγάκι τα ρολά. Με το να λέμε "δεν έχει νόημα να παίζουμε σε ένα τέτοιο κοροϊδιλίκι" και "καλύτερα να μη γίνονται αγώνες, μέχρι να γιατρευτεί το σύστημα"; Η λογική κόβουμε το χέρι, όταν πονάει δεν βγάζει πουθενά. Σε καμιά άλλωστε χώρα όπου το ποδόσφαιρο υπέφερε, δεν σταμάτησαν να παίζουν μπάλα. Το πρωτάθλημα στην Αγγλία συνεχίστηκε, ενώ είχε δεκάδες νεκρούς. Στην Ιταλία, με τα σκάνδαλα να συγκλονίζουν το καμπιονάτο (ακόμη κι όταν η Ιταλία αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1982) επίσης συνεχίστηκε το πρωτάθλημα.

Λες και δεν μπορεί να λειτουργήσει η δικαιοσύνη, αν παίζεται ποδόσφαιρο. Δεν μπορούν να εφαρμόζονται νόμοι, κανονισμοί κλπ, κλπ, με ανοιχτά τα γήπεδα. Πρέπει να τα κλείνουμε, κάθε τόσο και λιγάκι, σε μια λογική Κοντονή που δεν είχε προηγούμενο, αλλά έγινε ... θέσφατο.

Από την άλλη, το να αρχίσει πάλι συζήτηση για αναδιάρθρωση της κατηγορίας, ενώ η χρονιά έχει ξεκινήσει όπως και να' χει, είναι επίσης μια ωραία ελληνική πατέντα! Να αλλάζουμε τα δεδομένα, εν μέσω της χρονιάς.

Καλοί μου άνθρωποι, που έλεγε και ο Βέγγος αυτά είναι πράγματα που συζητιούνται και αποφασίζονται το καλοκαίρι, όταν δεν ... έχουμε πρωτάθλημα. Να μπορούν και οι ομάδες να κάνουν προγραμματισμό, να ξέρουν τι επιδιώκουν μέσα στη χρονιά, να έχουν βάλει στόχους.

Θα μου πείτε, αφού και το χειμώνα, που έχουμε πρωτάθλημα ... πάλι δεν έχουμε. Οπότε, μία η άλλη.

ΥΓ: Τώρα, που ξαναρχίζει η σεζόν με τη 12η αγωνιστική (δηλαδή την 9η) καλό θα είναι να το αποφασίσουν ότι θα τελειώσουν. Μια συμφωνία κυρίως, βρε αδερφέ

ΥΓ 2: Η Nova πληρώνει το πρωτάθλημα. Οι συνδρομητές τη Nova. Τον βασικό χρηματοδότη του πρωταθλήματος και τους ουσιαστικούς πελάτες, τους έγραψαν κανονικά για μια ακόμη φορά. Για αυτούς που έχουν πάρει διαρκείας, ούτε λόγος. Αυτοί είναι αιώνια κορόιδα.

ΥΓ 3: Αν πάντως, πραγματικά, θέλουν ενδιαφέρον, ανταγωνισμό και έξτρα αγώνες με τηλεθέαση ας αφήσουν το πρωτάθλημα ως έχει (έστω και με μείωση των ομάδων) και ας κάνουν μια διοργάνωση Λιγκ Καπ. Για τις ομάδες της Σουπερ Λιγκας. Με τον τροπαιούχο, να βγαίνει στην Ευρώπη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ