OPINIONS

Το πραγματικό κέρδος της ΑΕΚ

CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΜΟΝΑΚΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΜΟΝΑΚΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τη μεγαλύτερη νίκη της ΑΕΚ από την κατάκτηση του Basketball Champions League, θυμίζοντας και το παρελθόν.

Δεν είναι αυτή καθαυτή η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, που κάνει αυτή την επιτυχία για την ΑΕΚ σημαντική. Αν ήταν μόνο η διοργάνωση, θα μπορούσε κάλλιστα να πει κανείς ότι η «Ένωση» απλά είναι η διάδοχος της Ιμπεροστάρ Τενερίφε που πέρσι τέτοια εποχή, πανηγύριζε (με καλύτερο παίκτη της, τον Γιώργο Μπόγρη) την αντίστοιχη επιτυχία.

Δύσκολα θα μείνει κανείς σε αυτό το 100-94 επί της Μονακό (αν και το ματς είχε πάρα πολλές συγκινήσεις), όσο στην αίσθηση που δημιούργησε. Σε ένα αμιγώς «κιτρινόμαυρο» σαββατοκύριακο (δε νομίζουμε να έχει ξανατύχει τέτοιο διήμερο στους ΑΕΚτζήδες), το τρόπαιο του BCL πήρε ενδεχομένως μεγαλύτερη αξία, απ’ αυτή που έχει στα αλήθεια, το οφείλει ωστόσο στη διοργανώτρια και εν τέλει νικήτρια του φάιναλ-φορ. Την ΑΕΚ.

Μεγαλύτερο κατόρθωμα από τον τίτλο είναι, κατά τη γνώμη μας, η σχέση της ομάδας μπάσκετ με τον κόσμο του συλλόγου. Είκοσι χιλιάδες αμφιβάλλουμε αν είχε η ΑΕΚ συνολικά σε όλους τους αγώνες του … ομίλου της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πιο πολύ αμφιβάλλουμε, αν όλοι αυτοί που πήγαν στο ΟΑΚΑ ήξεραν με ποιες ομάδες έπαιξε η «Ένωση» όλη τη σεζόν. Πόσο κοντά έφτασε στον αποκλεισμό, τι θέση κατέλαβε, πως προκρίθηκε στο F4 και πόσα χρήματα έβαλε από την τσέπη του ο Μάκης Αγγελόπουλος για να πάρει τη διοργάνωση. Λίγο τους … ενδιέφερε, ωστόσο. Τους έφτανε που είδαν την ομάδα τους να παίζει έναν ωραίο τελικό, να βάζει 100 πόντους και στο τέλος να κατακτάει το τρίτο ευρωπαϊκό Κύπελλο στην ιστορία της.

CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΜΟΝΑΚΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΜΟΝΑΚΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στο δεύτερο (το 2000) η ΑΕΚ πήρε το Σαπόρτα (σε μια μάλλον πιο «δύσκολη» διοργάνωση σε σχέση με το Τσάμπιονς Λιγκ, σίγουρα πάντως σε πιο σπουδαίο κατόρθωμα, καθώς στον τελικό της Λωζάννης είχε νικήσει την σπουδαία Κίντερ Μπολόνια). Ήταν η αρχή της εξαιρετικής ομάδας που είχαν στο ξεκίνημα του αιώνα οι «κίτρινοι» καθώς το Σαπόρτα, διαδέχθηκαν δυο Κύπελλα Ελλάδας (2000, 2001) και βέβαια το πρωτάθλημα του 2002. Ήταν η εποχή, που το ΟΑΚΑ γέμιζε ξανά.

Ήδη, η ΑΕΚ του 2018, έχει στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδας (με νίκες επί Παναθηναϊκού στον ημιτελικό και Ολυμπιακού στον τελικό) και έφερε 20.000 ανθρώπους να την δουν να παίρνει τον ευρωπαϊκό τίτλο που διεκδίκησε.

Οι οιωνοί είναι υπέρ της. Κι η «μαγιά» των 20.000 μια … καλή αρχή, να συνεχίσει έτσι και πιο δυνατά. Η ΑΕΚ δεν έγινε ισάξια των δυο αιωνίων, αλλά είναι πλέον μετά από χρόνια μια δύναμη υπολογίσιμη, με λαϊκό έρεισμα, εύρωστη διοίκηση και σπουδαίο υλικό. Αν δεν έχουν αδειάσει από ενέργεια, ακόμη και στα φετινά πλέι-οφ, η ΑΕΚ μπορεί να παίξει σπουδαίο, ίσως και …ανατρεπτικό ρόλο.

CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΜΟΝΑΚΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΜΟΝΑΚΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Είναι καταστάσεις πρωτόγνωρες για την διοίκηση της ομάδας, που έχει να διαχειριστεί τον ενθουσιασμό όλων. Ακόμη και τον … δικό της. Η όρεξη πάντως του Μάκη Αγγελόπουλου έχει ανοίξει για τα καλά κι αυτό είναι αποτέλεσμα των δυο τροπαίων, που έχει σηκώσει φέτος η ομάδα του.

Συνολικά η ΑΕΚ παρουσιάστηκε έτοιμη για το φάιναλ-φορ. Δεν αγχώθηκε, πόνταρε πολύ στο αμερικάνικο στοιχείο που την χαρακτηρίζει, βρήκε κι άλλους πρωταγωνιστές πέραν του Μάνι Χάρις, πήρε λύσεις από τους παίκτες-εργάτες του πάγκου και μόνο στο τελευταίο τρίλεπτο του τελικού έδειξε τάσεις αυτοκτονίας. Από την αρχή, ως το τέλος του διήμερου στο ΟΑΚΑ ήταν η καλύτερη ομάδα, παρά τις προσπάθειες της Μονακό να αποδείξει το αντίθετο.

ΥΓ: Έδωσε «γκλάμουρ» στο Τσάμπιονς Λιγκ η ΑΕΚ. Ειδικά το γήπεδο. Πέρσι, η Τενερίφη είχε γιορτάσει το δικό της τίτλο, εντός έδρας. Αλλά το κλειστό στα Κανάρια Νησιά ήταν αρκετά μικρό. Μόλις 5.000 θεατών. Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι διοργανωτές είναι η συνέχεια. Αν είναι κάθε φορά, αυτός που το διοργανώνει (και πληρώνει το κόστος) να κερδίζει και τον τίτλο, δεν χρειάζεται … καν το φάιναλ-φορ. Μήπως να οριζόταν η πόλη που θα φιλοξενεί τις τέσσερις καλύτερες ομάδες από την αρχή της χρονιάς; Δεν είναι η μόνη παθογένεια της διοργάνωσης, που μπορεί να μιλάει με τον Παναθηναϊκό, αλλά η αλήθεια είναι ότι από τα 5.2 εκατομμύρια που μοίρασε την πρώτη σεζόν στις ομάδες, φέτος έδωσε μόλις 3.5 …

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ