OPINIONS

Θα έχει και χαρτόσημο η κάρτα;

Να πάρουμε και την κάρτα φιλάθλου. Θα λύσει όμως η γραφειοκρατία το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα; Ο Γιάννης Φιλέρης αναρωτιέται

Και ΑΜΚΑ και φωτογραφία διαβατηρίου και ταυτότητα και δυο ευρουδάκια. Για να πάρει κανείς την περίφημη κάρτα φιλάθλου, που από 1/1/2016 θα τεθεί σε ισχύ και μόνο με αυτή, θα μπορεί κάποιος να μπαίνει στο γήπεδο.

Το Sport24.gr είχε δημοσιεύσει από την Πέμπτη ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να πάρει κανείς το ... διαβατήριο, που θα μας βάζει, πλέον, στα γήπεδα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Οι κάρτες φιλάθλων είναι μια καινοτομία του νόμου Κοντονή. Ο υφυπουργός αθλητισμού είναι πεπεισμένος ότι με αυτό τον τρόπο συν τα ηλεκτρονικά εισιτήρια θα γίνουν αποφασιστικά βήματα για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.

Πρώτα απ' όλα η όλη η διαδικασία, με τα δικαιολογητικά και τα στοιχεία που απαιτούνται (φωτογραφία, φωτοαντίγραφο της ταυτότητας, ΑΜΚΑ) θυμίζει το παλιό καλό βιντεάκι του Χάρρυ Κλυνν, για την περίφημη ελληνική γραφειοκρατία.

Είναι προφανές ότι όσοι φίλαθλοι κινηθούν από τώρα και εξασφαλίσουν την κάρτα φιλάθλου, θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για το πως θα μπουν στα γήπεδα από την πρωτοχρονιά του 2016. Οι υπόλοιποι, απλά θα σχηματίζουν ουρές, θα σιχτιρίζουν που δεν θυμούνται τον ΑΜΚΑ τους, θα ψάχνουν να βγάλουν φωτοαντίγραφα για την ταυτότητά τους κι αν μπουν ... κανονικά, με τη σέντρα, σφυρίξτε μας κλέφτικα.

Ο Στ.Κοντονής πιστεύει ότι ο ασφυκτικός έλεγχος των ανθρώπων που πάνε στο γήπεδο (λες και είναι ... εκατομμύρια, στο τέλος θα τους μετράμε στα δάχτυλα ενός χεριού) θα σταματήσει τα φαινόμενα βίας και τα επεισόδια.

Πρώτα απ' όλα, έλεγχος υπάρχει και τώρα. Τα εισιτήρια διαρκείας, που σε πολλά γήπεδα υπάρχουν, έχουν όλα τα στοιχεία των φιλάθλων, τη θέση τους, το τηλέφωνό τους, τη διεύθυνσή τους σε ποιον όροφο μένουν κλπ. Υπάρχουν, επίσης, τα συστήματα ασφαλείας οι κάμερες και όλα εκείνα, που σωστά ο κ.Κοντονής ζητάει να λειτουργήσουν.

Η ίδια η Αστυνομία ξέρει καλά ποιοι πάνε στο γήπεδο για να κάνουν επεισόδια και ποιοι όχι. Τους ξέρει και με τα μικρά ονόματά τους.

Το θέμα μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια ακόμη υποχρεωτική διαδικασία ταλαιπωρίας για τους φιλάθλους. Δεν είναι ανάγκη να τους βάζουμε στην ουρά ζητώντας τους χαρτόσημα, φωτοαντίγραφα και λοιπά δικαιολογητικά. Είναι, άλλωστε, αμφίβολο αν αυτοί που κάνουν επεισόδια θα έχουν πρόβλημα ... να συνεχίσουν επειδή είναι κάτοχοι κάρτας φιλάθλου. Εδώ τα κάνουν, ενώ τους ξέρει η αστυνομία, την κάρτα θα φοβηθούν;

Η βία, άλλωστε, δεν πατάσσεται μόνο με κατασταλτικά μέτρα. Με την αυστηριοποίηση των ποινών, με τον ασφυκτικό έλεγχο των φιλάθλων. Θέλει άλλου είδους παρεμβάσεις και τομές, από μια θεωρητικά σύγχρονη και άλλου είδους (όπως η ίδια ευαγγελίζεται) κυβέρνηση.

Θέλει συνεργασία και συζήτηση για το προϊόν είτε αυτό λέγεται ποδόσφαιρο, είτε μπάσκετ, θέλει εκπαίδευση των νέων.Θέλει μια πολιτική, που δεν θα βρίσκει τον υπουργό κάτι μεταξύ αρχιδικαστή και πάπα της Ρώμης, που κατέχει και το αλάθητο. Τον θέλει συνεργάτη των ομοσπονδιών, των λιγκών και των ΠΑΕ και ταυτόχρονα όμως θεματοφύλακα της ισονομίας και της ομαλότητας.

Με τη γραφειοκρατία δεν κέρδισε ποτέ κανείς. Ακόμη και ο (υπαρκτός) σοσιαλισμός κατέρρευσε με κάτι τέτοια...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ