OPINIONS

Σοβαρά, υπάρχει θέμα;

Σοβαρά, υπάρχει θέμα;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σοβαρά τώρα μπορεί να τεθεί θέμα Μπέντο ή Κετσπάγια, από το αποτέλεσμα του ντέρμπι της Κυριακής; Ο Γιάννης Φιλέρης προσπαθεί να απαντήσει...

Η αλήθεια είναι ότι μια ανθρωποφαγία την έχουμε στο αίμα μας. Όπως και το ότι το χόμπι των Ελλήνων προέδρων είναι να απολύουν τους προπονητές, για ψύλλου πήδημα. Ήδη σε τρεις αγωνιστικές, που έχουμε διανύσει, δυο κόουτς μύρισαν τον κρίνο. Και όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, το μεγάλο ερωτηματικό είναι "ποιος θα βγάλει την παρέλαση"...

Δε λέω το χεράκι μας, το βάζουμε κι εμείς. Αν οι προπονητές της εξέδρας είναι πολλοί, τι να πουν κι εκείνοι που παρεπιδημούν στα δημοσιογραφικά Γραφεία. Όπως έλεγε πρόσφατα και ο Μουρίνιο "δεν μπορουν να προπονήσουν, δεν μπορούν να κάτσουν στον πάγκο και δεν μπορούν να κερδίσουν ματς. Μπορούν να μιλάμε, να γράφουν και να ασκούν κριτική, για τη δουλειά των άλλων ανθρώπων".

Κάτσε μεγάλε Ζοζέ, όμως. Δηλαδή, τι θες να κάνεις. Χάνεις-κερδίζεις να σε χειροκροτούν όλοι; Η δουλειά του προπονητή είναι όπως και να' χει ένα είδος βίβερε περικολοζαμέντε. Ζειν επικινδύνως. Και εσύ special one, μια χαρά είσαι. Αν είναι να φύγεις, που δεν φεύγεις, θα πάρεις ένα σκασμό λεφτά. Τι να πουν κι οι άλλοι, οι ταπεινότεροι συνάδελφοί σου.

Όχι δεν μπορούμε να πάμε από την μια άκρη, κατευθείαν στην άλλη. Προφανώς και κριτική στους προπονητές πρέπει και επιβάλλεται να γίνεται. Άλλο κριτική, όμως, άλλο κανιβαλισμός, πολύ περισσότερο... αποκεφαλισμός.

ΘΕΜΑ ΜΠΕΝΤΟ

Είναι δυνατόν στον Ολυμπιακό να τίθεται (στα σοβαρά) θέμα Μπέντο; Να θεωρείται υποψήφιος προς καρατόμηση ο προπονητής, επειδή μπροστά του έχει δυο σημαντικά ματς, με ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη, με ΑΕΚ στο πρωτάθλημα. Μη τη δαμόκλειο σπάθη να πέφτει στο κεφάλι του, ειδικά σε περίπτωση ήττας στο ελληνικό παιχνίδι;

Όχι ότι δεν συμβαδίζει με τη λογική του ελληνικού ποδοσφαίρου, κάτι τέτοιο. Αλίμονο. Έχει γίνει και φυσικά θα ξαναγίνει. Αλλά στον Ολυμπιακό της φετινής περιόδου, αν πράγματι θέτουν θέμα Μπέντο, έχουν χάσει κάθε ποδοσφαιρική λογική. Θα είναι ο τρίτος προπονητής, που θα έχει αλλάξει από τον περασμένο Ιούλιο και μόλις τώρα εκπνέει ο Σεπτέμβριος. Ο Σίλβα ξεκίνησε, αλλά δεν ... ξεκίνησε. Ο Βίκτορ, που "έκανε όλη τη δουλειά πίσω από τον Μίτσελ" αποδείχθηκε σχεδόν Αρμαγεδών και ο Μπέντο σχεδόν ήρθε σαν σωτήρας.

Θυμηθείτε ότι πάνω στη φούρια του, ο Ολυμπιακός δέχθηκε όλους τους όρους του Πορτογάλου, που συγκρότησε το τιμ με συμπατριώτες συνεργάτες του. Καλοί, χρυσοί, όλοι, αλλά όχι με επίγνωση της ελληνικής πραγματικότητας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΡΕΝΤΖΟΥ

Κι αφού δεν υπάρχει κάποιος μέσα στην ομάδα, που να ξέρει πως αποφεύγονται οι κακοτοπιές και ότι στην Ελλάδα δεν είναι όλα τα ματς ίδια, αναγκάστηκε να πάει στου Ρέντη, ο Γιάννης Βρέντζος. Δεν έπαθε στερητικό σύνδρομο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ και πήγε στο προπονητήριο να δει την προπόνηση της ομάδας. Όλοι καταλαβαίνουν ότι όταν το πιο σημαντικό στέλεχος της ΠΑΕ (η παραίτηση του οποίου ναι μεν έχει υποβληθεί, αλλά θα τεθεί σε ισχύ στην επόμενη Γενική Συνέλευση) πάει στο προπονητήριο, κάτι "έχει να πει στον κόουτς".

Σοβαρά, υπάρχει θέμα;

Μια ομάδα, ωστόσο, που πέρασε ολόκληρο το καλοκαίρι κλυδωνισμένη, που έμοιαζε με σχεδία στον ωκεανό, το λιγότερο που θα μπορούσε να θέλει, αυτή τη στιγμή, είναι να αλλάξει προπονητή. Να ξαναρχίσει το ...χτίσιμο μιας ομάδας, η οποία έτσι κι αλλιώς ξεκίνησε να χτίζεται αργά.

ΘΕΜΑ ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ

Αμ, οι άλλοι που ξεκίνησαν ... τον Ιούλιο; Σε μια αντίστοιχη θέση με τον Μπέντο, φαίνεται ότι βρίσκεται και ο Τιμούρ Κετσπάγια. Έφτανε το στραβοπάτημα με τον Ηρακλή, η αδυναμία της ΑΕΚ να βάλει γκολ για να αναδυθεί θέμα προπονητή και στην "Ένωση".

Όπως και στον Ολυμπιακό, έτσι και στην "Ένωση" διαρρέουν διάφορα. Ότι ο Κετσπάγια δεν καίγεται για την τακτική στις προπονήσεις, όπου μετά το το ζέσταμα ακολουθεί διπλό (στον Ολυμπιακό, λένε ότι ο Μπέντο δεν κάνει καν διπλό) ότι η κόντρα με τον Αραβίδη, πλήττει την ομάδα κλπ, κλπ.

ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΛΛΑ

Θυμίζουμε ότι πέρσι η ΑΕΚ είχε "στείλει" τον Τραϊανό Δέλλα, σε μια αντίστοιχη χρονική περίοδο και μετά από το αντίστοιχο ντέρμπι. Όταν δηλαδή οι κιτρινόμαυροι έχασαν με 4-0 από τον Ολυμπιακό, με τον "Τράι" να έχει κάνει τη μοιραία αλλαγή και ουσιαστικά υπογράψει την απομάκρυνσή του.

Θα έχει την ίδια τύχη και ο Τιμούρ, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του φετινού ντέρμπι είναι ανάλογο του περσινού;

Σοβαρά, υπάρχει θέμα;

Το καταλαβαίνουμε. Ο προπονητής είναι η εύκολη λύση. Αυτός φταίει για τις λανθασμένες επιλογές της διοίκησης, για την καθυστέρηση στις μεταγραφές, για το ότι ο σέντερ-μπακ δεν μπορεί να κουνηθεί, ή ο σέντερ-φορ χάνει τα γκολ που δεν χάνονται. Και οι ίδιοι οι προπονητές γνωρίζουν ότι είναι το εύκολο θύμα, στις περιπτώσεις που κάτι πρέπει να αλλάξει στην ομάδα τους.

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ

Έχουν όμως φτάσει σε τέτοιο σημείο Ολυμπιακός και ΑΕΚ, που δεν μπορούν να "αντέξουν" ένα κακό αποτέλεσμα στο μεταξύ τους ντέρμπι; Εϊναι λογικό, για τις δυο ομάδες, μετά από τέσσερα παιχνίδια να βρεθούν σε αναζήτηση προπονητή;

Αν το σκεφτούν λογικά, θα απαντήσουν όχι. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συμβιώσουν με τις αδυναμίες τους, να δεχθούν ότι ο άλλος είναι καλύτερος, να ψάξουν τρόπους βελτίωσης μέσα από τη δουλειά στις προπονήσεις, να δεχθούν ότι μέσα στο πρόγραμμα είναι και η ήττα. Στην Ελλάδα, όμως, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η ομάδα μας είναι η καλύτερη. Οι παικταράδες μας είναι οι καλύτεροι. Ο πρόεδρος, επίσης. Να χάσουμε μια φορά, πάει κι έρχεται. Να χάσουμε δύο, αποκλείεται. Οπότε, ξαποστέλνουμε τον προπονητή, πάμε γι άλλον και ξεμπερδεύουμε.

ΥΓ: Όπως καταλαβαίνει κανείς, με τους προπονητές στην πρέσα η τακτική του ντέρμπι θα είναι το "φοβάται ο Γιάννης το θεριό"...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρναούτογλου: Τακτική αναρχία
Καίσαρης: 4-4-fucked up-2
Γεωργακόπουλος: Πρώτα κάνεις κορμό και μετά πειράματα...
Τσίλης: Όταν ο Πέτρος δεν είναι εδώ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ