OPINIONS

Ρέφερι στην πρέσα

Ρέφερι στην πρέσα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το σχεδόν εκβιαστικό δίλημμα που μπορεί να τεθεί σε τέσσερις κορυφαίους Έλληνες ρέφερι της Basket League. Οι διοργανώσεις, οι αμοιβές και το παράλογο

Λίγο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Basket League τέσσερις εκ των κορυφαίων διαιτητών στην Ελλάδα, αισθάνονται άμεσα την απειλή αποβολής τους, εκτός αν αρνηθούν τη συμμετοχή τους στις διοργανώσεις της EuroLeague και ταχθούν με το πλευρό της FIBA! Ακόμη το δίλημμα δεν έχει τεθεί, λέγεται όμως ότι θα μπει και μάλιστα από την ΚΕΔ...

Μιλάμε για τους Κορομηλά, Γκόντα, Παπαπέτρου και Φούφη, τέσσερις από τους πέντε Έλληνες ρέφερι οι οποίοι είναι διαθέσιμοι στην EuroLeague. Ο πέμπτος (Χρήστος Χριστοδούλου) έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, γιατί έχει συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας του. Σημειωτέον ότι το γκρουπ των Ελλήνων ρέφερι των διοργανώσεων της EuroLeague έχει μειωθεί κατά δύο, καθώς λόγω της συνολικής συρρίκνωσης των διαιτητών (από 92, έμειναν 62) κόπηκαν οι Αναστόπουλος-Πηλοΐδης.

Σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στους κόλπους των διαιτητών, στους τέσσερις που συνεχίζουν στην Ευρωλίγκα, θα τεθεί το δίλημμα "εκεί, ή από δω". Ή στις διοργανώσεις της EuroLeague ή στις αντίστοιχες της FIBA. Τη ντιρεκτίβα την έχει δώσει η διεθνής ομοσπονδία, όχι απευθείας στους διαιτητές, αλλά μέσω των ομοσπονδιών. Όπως συνέβη, δηλαδή, και με τις ομάδες του Eurocup. Κάποιες ομοσπονδίες πίεσαν αρκετά, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ, η Παρτιζάν και οι ιταλικές ομάδες να εγκαταλείψουν τη διοργάνωση, μετακομίζοντας στο Champions League.

Ένα ανάλογο δίλημμα θα τεθεί και στους διαιτητές, που έχουν να διαλέξουν. Από τη μια τις διοργανωσεις της EuroLeague (εκτός της Ευρωλίγκας, υπάρχουν ακόμη το Eurocup, η Αδριατική Λίγκα και η VTB League) και από την άλλη η FIBA (με το Champions League, το FIBA Europe Cup, το εγχώριο πρωτάθλημα και βέβαια τις διεθνείς διοργανώσεις των εθνικών ομάδων).

Οι αμοιβές των ρέφερι, λίγο πολύ δεν διαφέρουν. Αν ένας διαιτητής κληθεί να "επιλέξει" και βάλει κάτω τα χρήματα που εισπράττει, θα διαπιστώσει ελάχιστη απόκλιση. Πόσα χρήματα βγάζει ένας διαιτητής; Όχι ... λίγα. Για παράδειγμα, αν μιλάμε για EuroLeague ρέφερι, η αμοιβή σε αγώνα της Ευρωλίγκας είναι 1.300 ευρώ και στο Eurocup 800. Σε περίπτωση που παίξει δυο αγώνες την εβδομάδα, μόνο από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εισπράττει 2.100 ευρώ. Φέτος, μάλιστα, καθώς μειώθηκαν οι διαιτητές προβλέπονται διπλοί ορισμοί συνέχεια για να βγαίνουν τα ματς των δυο διοργανώσεων.

Κάπου εκεί παίζουν και οι αμοιβές της FIBA, ενώ λίγο λιγότερα είναι τα χρήματα για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα.

Ρέφερι στην πρέσα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Εδώ που τα λέμε, επί της ουσίας οι σύγχρονοι διαιτητές είναι κατ΄ουσίαν επαγγελματίες. Ποιος μπορεί να ασχοληθεί με άλλο αντικείμενο, να έχει δική του επιχείρηση ή να εργάζεται αλλού, όταν όλη την εβδομάδα θα βρίσκεται από ταξίδι σε ταξίδι;

ΘΑ ΛΕΙΨΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ

Θα κληθούν, λοιπόν, να διαλέξουν οι Έλληνες διαιτητές που βρίσκονται στη διάθεση της EuroLeague; Θα το ξέρουμε στις επόμενες μέρες, αν και εδώ που τα λέμε το να βάζεις εκβιαστικά διλημματα στους ρέφερι δεν βοηθάει τόσο πολύ.

Ειδικά το πρωτάθλημα, καθώς μιλάμε για τέσσερις από τους καλύτερους διαιτητές της Basket League, που δίνουν το παρών σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια. Θα φτάσουμε όμως σε ένα εξόχως παράλογο φαινόμενο. Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, να "απειλεί" τους διαιτητές που η ίδια θεωρεί κορυφαίους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ