OPINIONS

Ραντεβού στο Μόναχο και ...

Ραντεβού στο Μόναχο και ...

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τo "διάλογο κωφών" ανάμεσα σε FIBA και Εuroleague αλλά και τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί την Τρίτη το πρωί στο Μόναχο...

Η συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη το πρωί στο Μόναχο, ανάμεσα σε FIBA και Euroleague ενδεχομένως να βγάλει το ευρωπαϊκό μπάσκετ από το αδιέξοδο. Ενδεχομένως και όχι. Οι δυο πλευρές, άλλωστε, δεν έδειξαν διατεθειμένες, τουλάχιστον επισήμως, να αλλάξουν στάση.

Η Euroleague μετά τη συνέλευση των μετόχων της ECA, ανακοίνωσε την έγκριση για τη δομή των ευρωπαϊκών Κυπέλλων της νεας περιόδου. Δηλαδή, την Euroleague των 16 ομάδων και το Eurocup των 24, τη διοργάνωση που θεωρητικά "άναψε" τη φωτιά ή αν προτιμάτε τα "λαμπάκια της διεθνούς ομοσπονδίας".

Η ανακοίνωση της Euroleague απο το Λονδίνο, δεν είχε καν αναφορά στις πρόσφατες απειλές της FIBA Europe. Η ανάγνωσή της δίνει την εντύπωση στον όποιο ανυποψίαστο, ότι το σχέδιο προχωράει απρόσκοπτα σα να μη συμβαίνει τίποτε. Γενικά η Euroleague δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα στις κινήσεις της FIBΑ, πέραν των δηλώσεων που έχει κάνει σε διάφορα μέσα ο Τζόρντι Μπερτομέου. Ανάμεσά τους και η συνέντευξη του στο euroleague.greece

Την ίδια ώρα, η FIBA Europe στην τελευταία ανακοίνωσή της αξιολόγησε τις κινήσεις των ομοσπονδιών, μετά τις κυρώσεις που η ίδια επέβαλλε, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή της, για την ανταπόκρισή τους. Παράλληλα, αποφάσισε να ... ακυρώσει την αναγνώριση της ΑΒΑ (Αδριατική Λίγκα) την οποία επισήμως δεν αναγνωρίζει, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Θυμίζουμε ότι από τη συγκεκριμένη λίγκα, η FIBA Europe είχε ζητήσει ορισμένες τροποποιήσεις στο καταστατικό και τη λειτουργία της . Η αλήθεια είναι ότι η ΑΒΑ έκανε μερικά από εκείνα που της ζήτησε η FIBA, αλλά μετά την πλήρη υποστήριξη της προς την Euroleague, η διεθνής ομοσπονδία αποφάσισε να την βάλει σε πάγο και να τη θεωρεί "παράνομη διοργάνωση". Επίσης η FIBA Europe αποφάσισε να επανεξετάσει τη θέση της στο

Το μόνο, που δεν βλέπουμε, λοιπόν, είναι ...γόνιμο έδαφος για διάλογο. Οι δυο πλευρές έχουν οχυρωθεί, η κάθε μια στην περιοχή τους και δεν φαίνεται προθεση, προς το παρόν, για κάποια κίνηση καλής θέλησης ή "επικοινωνίας". Εν τω μεταξύ, σιγά-σιγά αρχίζουμε και χάνουμε τον μπούσουλα. Παράδειγμα: Στο Λονδίνο, στη συνέλευση της ΕCA δήλωσαν παρουσία και οι τρεις ιταλικές ομάδες, που έχουν επιλεγεί για το Eurocup (Τρέντο, Ρέτζιο Εμίλια, Σάσαρι). Λίγες ώρες αργότερα, η ιταλική ομοσπονδία προσκόμιζε έγγραφο με βάση το οποίο και τα τρια κλαμπ έχουν δηλώσει ότι αποσύρονται από τη συγκεκριμένη διοργάνωση!

Μέσα στις διάφορες απειλές που εκτοξεύτηκαν από τη FIBA Europe, ήταν και η διεξαγωγή των προολυμπιακών τουρνουά της Ευρώπης, στις χώρες που ειχαν αναλάβει τη διοργάνωση. Το οτι σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, άνοιξαν οι διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων, σημαίνει ότι μάλλον θα γίνουν κανονικά τόσο στο Τορίνο, όσο και στο Βελιγράδι. Όσο για την Ισπανία, η "διαρροή" για τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακού Αγώνες, έχει διαψευστεί αό την ίδια την FIBA. Ας μην είμαστε, όμως, σίγουροι για τίποτε...

Τραγέλαφος; Όχι ακριβώς. Πολλά απ' όσα βλέπουμε και διαβάζουμε να αφορούν μόνο τα μάτια του κόσμου. Να έχει, δηλαδή, ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο πλευρές και εμείς απλά να αγνοούμε το παρασκήνιο. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα το να φτάσουμε σε κάποιας μορφής συμφωνία μετά το ραντεβού της Τρίτης, μοιάζει πολύ δύσκολο.

Το ευχάριστο, βέβαια, είναι ότι θα συζητήσουν. Όχι ότι δεν το έχουν κάνει στο παρελθόν. Είναι, ωστόσο, σημαντικό ότι θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, ψάχνοντας μια λύση που θα φέρει "ειρήνη" στο παγκόσμιο μπάσκετ. Ο Πάτρικ Μπάουμαν και ο Τζόρντι Μπερτομέου έχουν την ικανότητα να συνομιλούν και να συνθέτουν απόψεις, βρίσκοντας λύσεις και αποφεύγοντας τα αδιέξοδα.

Αυτό είχαν δείξει, τουλάχιστον, μέχρι πρότινος στη συνεργασία τους που ικανοποιούσε αμφότερους. Έχει σημασία να μιλήσουν, για να βγει μια άκρη, αν βέβαια αυτό είναι δυνατόν. Έχει σημασία, επίσης, το ότι μαζί με τον Μπερτομέου στο ραντεβού θα βρίσκεται και αντιπροσωπεία των ομάδων της Euroleague, ανάμεσά τους πιθανότατα και ο Ολυμπιακός (λόγω των αργιών του ελληνικού Πάσχα, δεν είχε οριστικοποιηθεί η "ερυθρόλευκη" παρουσία).Σίγουρα θα βρίσκονται στη συνάντηση Ρεάλ, Φενέρ και Μακάμπι.

Να ακούσει ο Μπάουμαν και τη γνώμη των ομάδων, γιατί στο κάτω-κάτω αυτές αποφάσισαν να πουν ναι στην πρόταση της ECA, θεωρώντας την πιο συμφέρουσα από εκείνη της FIBA.

Βασικά να ακούσει ο ένας τον άλλον, γιατί με ... διάλογο κωφών, δεν βγαίνει κάτι. Όπως δεν βγαίνει, βέβαια, με τις απειλές, τις τιμωρίες που πλήττουν το ίδιο το μπάσκετ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ